caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Despre intoxicatii alimentare

de (17-6-2012)
Salada ca o vipera pe portiuni frumoasa...

Salada ca o vipera pe portiuni frumoasa…

Am primit o misiva din partea unei bune prietene din Canada cu relatarea unui incident petrecut in urma unei toxiinfectii alimentare.
Persoana in cauza a mancat la restaurantul JOEY on Don Mills o salata parca predestinata unui curs fatidic, numita BEACH SALAD. La scurt timp a ajuns la sectia de urgenta a unui spital acuzand dureri de stomac, ameteala, greata, varsaturi, diaree, transpiratii si frisoane.

Am revazut inventarul ingredientelor :

• salata verde si rosie
• felii avocado
• nuci pecan prajite si date in miere
• cranberries uscate (coarne)
• quinoa
• branza de capra
• lemon poppy dressing
• capsuni
• piept de pui la gratar

Ajung la concluzia ca este vorba de o intoxicatie alimentara provocata de Salmonella, o bacterie prezenta in carnea de pui ori in frunzele de salata. Din pacate legile canadiene nu sunt ca si cele americane unde restaurantul este dat in judecata pentru daune. Prietena mea s-a ales cu doua zile de concediu medical, cu discomfortul produs de incident.

De obicei toxiinfectiile alimentare sunt mai frecvente pe timpul verii. Daca va aflati in concediu in regiuni calde, evitati sa mancati in restaurante – salate , carne de pui, peste, produse preparate cu maioneza si cu smantana. E preferabil sa comandati carne fripta cat mai bine, legume fierte, muraturi.
Contaminarea alimentelor are doua cauze: absenta conditiilor de igiena in pregatirea mancarii, temperatura inadecvata si plasarea carnii alaturi de legume, salate.

Cele mai frecvente bacterii intalnite sunt Campylobacter, Salmonella, E coli.

In cazul unei toxiinfectii alimentare nu luati antiobiotice, nici alte medicamente intrucat e nevoie de o eliminare cat mai rapaida a germemilor din corp. Beti apa, ceaiuri si abia dupa o zi mancati orez fiert, legume fierte, paine prajita.

La primele simptome gastro-intestinale ca diareea, starea de voma pe o durata mai indelungata de doua trei zile e nevoie de un tratament de specialitate, o supraveghere medicala.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Tupeu de tânăr jurnalist român

De curând a avut loc întro atmosferă plină de entuziasm, festivitatea decernării diplomelor de Master, respectiv Masteră, absolvenților Facultății Naționale...

Închide
3.129.20.112