Aveţi mai jos o mostră de pastilă scrisă de cineva care nu se pricepe la politică.
Mă întreb, aşa cum mulţi dintre dumneavoastă se întreabă probabil, dacă rezultatele recentelor alegeri locale din România prevestesc ceva bun sau nu. Mi-este teamă că nu. Şi de aceea scriu, ca să supun logica mea judecăţii publice.
La punctul unu, nu mi se pare că aceste alegeri vor aduce un val de oameni noi, de gospodari care sunt animaţi de dorinţa de a face ordine în localităţile care i-au ales şi de a pune acaestă ordine în slujba cetăţenilor. Pornesc de la premisa că în România continuă să prevaleze charisma liderilor în dauna ideilor, iar dacă o persoană face parte din PSD sau PNL (pentru a face parte din câştigătorul acestor alegeri, USL) nu poate fi decât din două motive. Fie pentru că a făcut parte din respectivul partid înainte de Ponta şi Antonescu (şi deci aparţine unei “gărzi vechi” – de la care am văzut deja cam tot ce se putea vedea) fie nutreşte o admiraţie faţă de ideile exprimate de către unul dintre aceştia doi sau mai rău, faţă de ei ca persoane, caz în care am motive serioase de neîncredere. Vă rog să mă contraziceţi!
La punctul doi, din nou în România nu s-a votat PENTRU ceva, cât ÎMPOTRIVA a ceva. Mai precis, populaţia a votat majoritar împotriva a ceea ce este perceput ca aparţinând şmecherismului băsescian şi aroganţei nelimitate cu care camarila acestui personaj nefericit, ajuns la putere, a păcălit pe mulţi! Vă mai amintiţi? În dauna lui Adrian Năstase, unul dintre pilonii discreţionari ai PSD-ului, partidul care, alături de un PNL condus de un resentimentar, va iniţia şi va reuşi, după alegerile parlamentare, suspendarea şi probabil anchetarea actualului preşedinte. Aşadar nu problemele urbei vor fi prioritare, ci răzbunarea. (Desigur, te întrebi dacă într-o ţară în care preşedinţia poate bloca aproape orice, nu cumva înlăturarea blocajelor este lucrul cu care trebuie început, dar nu mă poate convinge nimeni că nu va fi timp de dat şi cu mătura, aşa cum probabil se va justifica). Vă rog să mă contraziceţi!
În fine, punctul trei şi cel mai important, care n-o să facă nimănui plăcere şi mărturisesc că mă enervează şi pe mine cât se poate de mult. Populaţia. Mentalitatea ei de a aştepta minuni de la autorităţile care nu sunt decât tot oameni ca şi ei, doar în medie mai corupţi, mai leneşi, mai îndrăzneţi în impertinenţe, mai cu gura mare. Populaţia şi implicit mentalitatea n-o să se schimbe cu ocazia acestor alegeri. Vă rog să mă contraziceţi!
Pe termen mediu-lung mă îngrijorează altceva : ascensiunea insidioasă a PP-DD ! Și nu atât aberațiile doctrinare și promisiunile nesimțite și fantasmagorice din campanie cât ecoul în masa alegătorilor. Rezultatul alegerilor este o radiografie a sănătății sociale.
Cred ca rezultatele prevestesc in continuare rau pentru Romania.
„…Populaţia. Mentalitatea ei…” – mentalitatea majoritara este, in perceptia mea de la fata locului, sursa raului.
Argumentele aduse pentru punctul trei sunt deosebit de relevante.
Ce mi se pare strigator la cer este faptul ca dupa ani si ani de promisiuni gogonate, desigur – neonorate, populatia crede inca in promisiuni, cu atata fervoare?
Ma intreb asta ce fel de „minune” o mai fi?!…
Un scriitor francez spunea in urma cu vreo 50 de ani:”In general popoarele nu au liderii pe care ii merita ci cei care le seamana”
Repetate la alegerile parlamentare, aceste rezultate vor da nastere unei majoritati a struto-camilei USD de proportiile celei a FSN din 1990 si vor crea tentatia de suspendare din functie a presedintelui Basescu si de modificare a Constitutiei fara un consens, asa cum s-a procedat cu legea electorala.
Cred ca ” tentatia de suspendare din functie a presedintelui Basescu si de modificare a Constitutiei fara un consens”, dupa cum spune d-l Clej, exista de mult , dar in aceasta perioada are cele mai mari sanse de reusita…