caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Dimitri Rogozin: „La Chisinau i-am dezamagit pe cei care asteptau sa scot un ciocan si sa-i pocnesc in frunte”

de (29-4-2012)
1 ecou

Dmitri Rogozin pune 5 condiţii pentru soluţionarea diferendului transnistrean şi cere:

           Politicienii să fie “moldoveni”, nu “români”

           La Chişinău să nu mai răsune declaraţii despre unirea cu România

           Republica Moldova să devină federaţie sau confederaţie.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului pentru regiunea transnistreană separatistă a Republicii Moldova, vorbeşte într-un interviu acordat publicaţiei moscovite “Kommersant” despre vizita pe care a efectuat-o la Chişinău şi Tiraspol în zilele de 16 şi 17 aprilie.

Dmitri Rogozin spune că scopul primei sale vizite după desemnarea în noua funcţie a fost să-şi formeze o părere personală. „În al doilea rând, pentru rezolvarea unor probleme încâlcite este foarte importantă susţinerea publică masivă. În Transnistria am obţinut-o”, declară vicepremierul rus.

„La Chişinău i-am dezamăgit pe sceptici. Pe cei care credeau că va veni un om care va scoate nu un blocnot, dar un ciocan şi-i va lovi în frunte. Aceasta nu s-a întâmplat”.

Dmitri Rogozin mai spune că la Chişinău a „întâlnit oameni pragmatici, care înţeleg beneficiul şi valoarea construirii unor relaţii pe termen lung cu Rusia”.

Solicitat să precizeze la cine se referă, Rogozin răspunde: „Guvernul Republicii Moldova este condus de un om pragmatic – Vlad Filat. Cu el se poate şi trebuie să ai de-a face”.

Dmitri Rogozin ironizează formatul „5+2”, spunând că acesta este „un lucru foarte util, mai întâi de toate pentru cei care doresc să vadă lumea”, cu referire la faptul că locaţiile în care sunt purtate consultările sunt diverse.

Vicepremierul rus neagă că a fost numit în funcţia de „reprezentant special pentru Transnistria” pentru a asigura recunoaşterea regiunii transnistrene ca stat şi spune că această presupunere este aberantă.

„Cred că statutul republicii nerecunoscute poate fi amânat pentru timpuri mai bune. Iar atât timp cât la Chişinău răsună declaraţii despre unirea urgentă cu România şi, concomitent, din partea română sunt lansate o serie de provocări împotriva statalităţii moldoveneşti, nu se poate vorbi despre o soluţionare rapidă”, comentează Rogozin.

Întrebat dacă şi-a păstrat opinia, exprimată în 2006, potrivit căreia „Transnistria trebuie să intre în componenţa Rusiei”, Dmitri Rogozin răspunde: „Dacă politicienii moldoveni sunt patrioţi ai Republicii Moldova, are rost să discutăm cu ei despre variantele soluţionării diferendului transnistrean. Dar dacă s-au pornit în România, cu toată dorinţa noastră de a-i ajuta să păstreze unitatea statului, nu vom reuşi.Nu doar Transnistria, dar, posibil, şi alte părţi ale Moldovei nu vor dori să plece în România. Spun asta cu text deschis”.

„Politicienii moldoveni trebuie să se decidă dacă sunt moldoveni sau români”, iar „dacă sunt români, graniţele vor fi altele” şi „declaraţia mea de acum şase ani rămâne în vigoare”, adaugă Rogozin.

„Dacă sunt moldoveni şi patrioţi ai statului moldovenesc, vor fi în măsură să manifeste maximum de flexibilitate, înţelepciune şi previziune, pentru a construi împreună cu Transnistria viitorul statului”.

Dmitri Rogozin declară că actualmente este preocupat de creşterea economică a regiunii transnistrene şi “ruperea izolării artificiale” a acesteia.

Vicepremierul rus spune că misiunea sa constă în “asigurarea securităţii în regiune şi stabilirea unor relaţii normale în domeniile politic şi de afaceri”, pentru ca “transnistrenii să nu se simtă precum indienii în rezervaţie”, iar “moldovenii să nu se pomenească în situaţia omului cu ancora legată de picioare, care nu poate ieşi la suprafaţă să ia o gură de aer”.

Acum, aş dori ca Transnistria să se poată concentra pe crearea unei economii puternice cu ajutorul Rusiei şi al celorlalţi care sunt dispuşi s-o ajute. Să înceapă să câştige bani, nu să umble cu mâna întinsă. Oamenii care au venit la putere la Tiraspol au şi ei mândria lor şi declară că sunt împotriva situaţiei în care Rusia trebuie să plătească pentru toate, fără a înţelege unde i se duc banii”, declară oficialul rus.

În rest, Dmitri Rogozin arată că Moscova este interesată de conservarea actualei stări de fapt în stânga Nistrului în ceea ce priveşte mecanismul negocierilor şi statutul de „garant” al Federaţiei Ruse şi că nu doreşte reformarea misiunii de pace pe Nistru.

Solicitat să comenteze aprecierile potrivit cărora Transnistria ar fi „un cui al lui Pepelea” necesar Rusiei pentru a împiedica aderarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la NATO, Rogozin spune: „România este NATO. Baza americană acolo este, în esenţă, baza EuroPRO NATO. Dacă pe teritoriul României va spori infrastructura militară, iar Moldova se va căsători civil cu România, situaţia se va schimba şi va avea urmări. Deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat şi sper că nu se va întâmpla niciodată”.

„Conflictul trebuie soluţionat prin întoarcerea Transnistriei în subordinea juridică a Chişinăului?”, este întrebat Rogozin.

Vicepremierul rus răspunde: „Noi respectăm principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, dar înşişi moldovenii trebuie să respecte acest principiu.
Rusia este garantul securităţii şi este gata să accepte orice realitate pe care o formează cu mâinile lor participanţii la tratative”.

„Ce ar trebui să facă moldovenii pentru a avea garanţia statului comun?”, se întreabă Dmitri Rogozin şi răspunde la această întrebare formulând cinci condiţii:

În primul rând, să recunoască Transnistria ca parte egală la dialog.
Fără aceasta nu va fi nicio conciliere.
În al doilea rând, ei trebuie să găsească un numitor comun pentru aprecierea tragediei de acum 20 de ani. Să se lămurească unii cu alţii, să clarifice motivele.
În al treilea rând, trebuie create condiţii economice normale pentru supravieţuirea ambelor maluri ale Nistrului.
În al patrulea rând, să fie recunoscut rolul Rusiei de singurul stat care dispune de autoritate politică şi de forţă (militară) în această regiune. Să nu încerce să se joace de-a şoarecele şi pisica incluzând în calitate de mediatori părţi care n-au nici în clin, nici în mânecă cu această regiune.
În al cincilea rând, să înţeleagă că un asemenea viitor stat comun se poate forma exclusiv în baza principiului de federaţie sau confederaţie”.

Dmitri Rogozin susţine că, la ora actuală, nici Chişinăul, nici Tiraspolul nu sunt pregătite să discute despre cele menţionate de el.
„Şi dacă nu, Rusia nu este în drept să-şi impună punctul de vedere. Rusia trebuie să fie cumpătată în relaţiile sale cu ambele părţi ale conflictului, contribuind la soluţionarea acestuia prin economie, prin încurajarea dialogului, prin creşterea potenţialului relaţiilor”, declară vicepremierul rus responsabil de complexul militar-industrial şi de complexul apărării.

Elldor.Info precizează că printr-un document semnat la 18 aprilie 2012, la Viena, în cadrul tratativelor în formatul “5+2″, participanţii la procesul de soluţionare a diferendului transnistrean, inclusiv Rusia, s-au angajat “să se abţină de la avansarea precondiţiilor”. 

Articolul a fost preluat cu acordul autoarei de pe http://elldor.info/2012/04/dmitri-rogozin-la-chisinau-i-am-dezamagit-pe-cei-care-asteptau-sa-scot-un-ciocan-si-sa-i-pocnesc-in-frunte/

Ecouri

  • Lily: (23-9-2012 la 13:26)

    „Sa scot un ciocan si..”spune dumnealui. Dar oare stie ce spune? Cum sa lovesti atat de brutal cu un obiect atat de grosolan? A incercat sa-si imagineze barem o clipa grozavia pe care o expune cu atat nonsalanta?? Plus ca nu este vb de autoaparare. Minte de 6-7 ani.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.16.83.150