caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Republica Obscurantistă Homofobă Moldova

de (22-4-2012)
12 ecouri

În ultimele luni în Republica Moldova se discută foarte des despre proiectul legii anti-discriminare, în fapt despre interzicerea discriminării pe temei de orientare sexuală.

Adoptarea legii este tărăgănată de Parlament, deși aceasta este aparent o condiție impusă de Uniunea Europeană pentru ridicarea regimului de vize de călătorie în țările UE pentru cetățenii Republicii Moldova.

Recent, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, premierul Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat (PLDM) insista că nu va permite altor partide sau instituţii  să “ia ostatecă Republica Moldova” din cauza Legii anti-discriminare.

Dar în timp ce premierul, care conduce un guvern al coaliției numită “Alianța pentru Integrare Europeană” făcea o declarație impecabil pro-europeană, un deputat din partidul său, Petru Vlah, declara:

„Noi nu primim homosexualii şi lesbienele în Partidul Liberal-Democrat. Şi cum la noi în partid vin doar tineri de orientare normală, noi mai întâi îi verificăm. Dacă sunt homosexuali, ei rămân în partidul comuniştilor. Noi îi verificăm întrebându-le prietenii”.

Nelăsându-se mai prejos, vicepreședindetele Partidului Liberal (PL), aliat al PLDM în AIE, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă (suspectat la un moment dat de mass media și el că ar fi homosexual), declara și el la Europa Liberă despre legea anti-discriminare.

“Cert este că avem o societate cu viziuni conservatoare. Este păcat să fie acum provocată societatea anume în această direcţie. Sunt mult mai multe alte probleme de rezolvat. Nu ar trebui insistat acum pe un subiect, care în esenţă nu rezolvă mare lucru.”

Al treilea partid din AIE, Partidul Democrat (PDM),în buna sa tradiție de a naviga în două luntri, anunța prin vocea președintelui său, Marian Lupu, că dorește să se consulte “cu societatea” înainte de a adopta o poziție fermă (http://discriminare.md/actualitate/pd-vrea-sa-consulte-legea-anti-discriminare-cu-societatea/)

În ce privește opoziția, ea este unanimă în ostilitatea ei față de interzicerea discriminării. Liderul Partidului Comuniștilor (PCRM), Vladimir Voronin, consideră că homosexualitatea este “o spurcăciune” (http://discriminare.md/actualitate/voronin-spurcaciuni-de-homosexuali-la-un-protest-al-pcrm/), iar liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, dorește ca din proiectul legii anti-discriminare să fie eliminată interzicerea dicriminării pe temei de orientare sexuală.

Un calcul aritmetic simplu arată că partidele opuse eliminării discriminării pe temei de orientare sexuală (PCRM, PL, PSRM), dețin împreună majoritatea mandatelor de deputat – 54 din 101, în condițiile în care nici celelalte două partide parlamentare, PLDM și PDM, nu se arată prea ferme pe calea adoptării proiectului.

Explicația acestei atitudini, schițată de Dorin Chirtoacă, este dată și de un recent sondaj de opinie (http://soros.md/files/publications/documents/Studiu%20Sociologic.pdf) care arăta că cel puțin 2/3 dintre locuitorii Republicii Moldova au o atitudine refractară față de fenomenul homosexualității și homosexuali.

În aceste condiții, nu e de mirare că politicienii adoptă și ei o atitudine refractară în acest domeniu.

Directorul Insitutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, spunea recent că “politicienii noştri ne trag în obscurantism medieval”.

Interesant e faptul că nu doar coaliția de guvernare se numește “Alianța pentru Integrare Europeană”, dar și partidele componente sunt afiliate marilor partide din Uniunea Europeană (PLDM la Partidul Popular European, PDM la Partidul Socialiștilor Europeni și PL la Alianța Liberalilor și Democraților Europeni). Chiar și PCRM este afiliat grupului Stângii Europene din Parlamentul European, iar PSRM curtează cu asiduitate Partidul Socialiștilor Europeni.

Toate aceste patide din Europa sunt ferm opuse discriminării pe criteriul orientării sexuale, care a fost interzis prin lege în toate cele 27 de state din Uniunea Europeană.

A venit momentul ca politicienii, dar și populația din Republica Moldova să se decidă, ori se aliniază normelor din Uniunea Europeană și acceptă faptul că discriminarea homosexualilor este inacceptabilă într-o societate civilizată, ori resping legea anti-discriminare și atunci se pun în mod automat în afara zonei Uniuniii Europene.

Dacă valorile europene sunt inacceptabile, atunci de ce se înghesuie atâția cetățeni ai Republicii Moldova să meargă la muncă și să trăiască în țările UE? De ce nu rămân în țara lor sau de ce nu se duc în Rusia, țară care, nu-i așa, a adus atâtea binecuvântări pe aceste meleaguri în ultimele două secole?

Majoritatea celor din Republica Moldova se indignează când aud de homosexualitate. Nu la fel de indignați sunt de fenomenul traficului de persoane, inclusiv minori, prostituției, abandonului familial, violenței conjugale, traficului de arme și altele care se desfășoară pe o scară destul de largă în această țară.

Decât să se opună unei normale interziceri a discriminării pe temei de orientare sexuală – atitudine clar ipocrită – mai bine ar conștientiza ADEVĂRATELE pericole la adresa societății, printre cele enumerate mai sus.

Ecouri

  • Claudia: (24-4-2012 la 06:26)

    Fiecare om are viziunea sa asupra tuturor problemelor vietii si este bine ca nu gindim cu totii la fel. Consider ca avem multe legi nationale si internationale care apara Drepturile si asigura libertatile Omului. Declaratia Universala…, Constitutia RM etc., Legea cu privire la sanse egale… Consider ca persoanele homosexsuale sunt oameni ca toti oamenii si se bucura de aceleasi drepturi ca si noi toti in baza legilor exzistente. Ei nu sunt cu stea in frunte ca sa li se elaboreze legi speciale, pentru ca in asa caz am fi discriminati toti cei 98% de populatie. In acest caz ar trebui sa facem legi si pentru sportivi, care fac sport din entuziasm si pleaca la diverse intreceri din banii lor unde duc faima tarii si se intorc cu medalii, si pentru copiii bolnavi care au dreptul la viata dar nu le este asigurat, si pentru batrini,care de rind cu alte categorii au fost inclusi in proiectul de lege numit antidisccriminare, carora aceasta lege nu le va schimba viata etc.Viata intima si relatiile sexuale legislatia le asigura tuturor oamenilor in aceias masura, asa ca nu au de ce se plinge, cit priveste reclama acestor relatiii, societatea o respinge din motive de educatie, religie, morala, intelegere. Si mai vreau sa aduc un argument. Generatia mea a fost educata in perioada sovietica unde cu sila ne-au trecut prin toate ipostazele din clasa a doua: de octombrel, pioner, comsomolist dupa care urma Partidul Comunist. Totul era „obligator” de altfel… Astazi ni se impun alte conditii , care se „tirguiesc” .. daca nu acceptati, nu veti vedea regim de vize liber. Consider ca din start abordarea acestor probleme este gresita. Sunt lucruri care trebuie sa fie abordate, promovate si implementate corect si atunci nici nu vor aparea probleme ca acestea cu legea nediscriminare. aici vreau sa ma refer la un banc. Un tinar a incercat sa duca o scindura in autobus, punind-o dea curmezisul usii. Tot incerca, dar nu putea sa intre cu ea in autobus. S-a apropiat un batrin care i-a spus tinarului: Uite ca altfel trebuie sa pui scindura pentru ca sa intri cu ea in masina. Tinarul s-a mirat: Da, intr-adevar, cum de nu m-am priceput mai inainte ca trebuia sa pun scindura altfel??? Cred ca nu este timpul sa fortam aceste probleme. Educatia civica, promovarea nivelului general de cultura si comportament si alte lucruri civilizate ne vor duce treptat spre o societate deschisa cu drepturi depline pentru toti oamenii… Cu respect, Claudia

  • Petru Clej: (24-4-2012 la 09:26)

    E trist să constați că persoana care semnează „Claudia” n-a înțeles nimic din acest articol. Proiectul de lege în cauză este menit să înlăture DISCRIMINAREA PE BAZĂ DE ORIENTARE SEXUALĂ. Asta înseamnă că la ora actuală, teoretic, un angajator ar putea concedia un angajat pe motiv că e homosexual. Pentru a preveni astfel de abuzuri, contrare Convenției Europene a Drepturilor Omului, semnată și ratificată de Republica Moldova, ca membră a Consiliului Europei, i se cere Parlamentului să adopte o astfel de lege. Altfel, s-ar putea că abuzul de care vorbeam să se producă, persoana care se consideră nedreptățită să se adreseze justiției și posibil să se ajungă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde Republica Moldova să fie condamnată, iar contribuabilii să plătească daunele dictate de curte. Deci un motiv practic pentru care ar trebui adoptată această lege (nu mai aduc în discuție argumentul moral, persoane precum „Claudia” educate de PCUS, al cărui urmaș – PCRM este condus de un lider care consideră că homosexualitatea e „o spurcăciune”, sunt imune la astfel de argumente).

  • Rodica Grindea: (24-4-2012 la 10:37)

    @Claudia
    Am senzația că dv. cam încurcați lucrurile, mai ales că de curând chiar, s-a propus la Sankt Petersburg o lege care să interzică formal discutarea și propagarea de materiale de orice fel referitoare la homosexualitate. Reacția a fost că pe Internet s-a publicat apelul la o petiție prin care se cerea boicotarea acelui oraș, până când nu se va renunța definitiv la acea lege. Omenește vorbind, până când se va obține prin educație, care de altfel, poate duce la modificarea convingerlor morale, care la rândul lor duc la estimarea din alt(e) punct(e) de vedere a homosexualității, și la un alt nivel de înțelegere al acesteia, v-ați gândit oare cât timp va trebui să treacă? Și până atunci, acești oameni nu au dreptul să ocupe un loc de muncă pentru care s-au pregătit, poate, cu prețul a destule renunțări? Nu au dreptul la un trai decent, printr-o muncă cinstită și care să le aducă satisfacții nu numai materiale, dar și morale? Și atunci, nu admiteți că ar fi necesară o lege, dacă altfel nu se poate? Dacă ați citit unele din comentariile mele, poate ați observat că nu caut să conving pe nimeni, de nimic, ci că toate contraargumentele mele sunt doar o invitație de a judeca problema, oricare ar fi aceasta, și din alt unghi de vedere?
    Uitați, vă voi da un exemplu de-aici, din Israel, chiar dacă nu are absolut nici o legătură cu chestiunea de care ne o ocupăm acum: la un moment dat, s-a ajuns la situația în care mii de salariați, fără „discriminare” între întrprinderi de stat și cele particulare (productive, comerciale, etc.) erau obligați de angajatori (directori, patroni, etc.), ca în timpul celor opt ore de lucru, să nu părăsească locul de muncă nici măcar ca să… a meargă la toaletă! Cea mai mare parte dintre aceștia – muncitori la bandă rulantă, vânzători în magazine mici sau casiere la rețelele de supermarket, etc. Cu clima de aici, unii au relatat în presă că evitau să mai bea lichide cu cel puțin 2-3 ore înainte de începerea programului, riscând chiar o periculoasă deshidratare, pentru a nu mai vorbi de numeroasele maladii la care erau… candidați siguri, cu asemenea restricții. Până când nu s-a votat o lege în acest sens, salariații având posibilitatea să… dea un rendez-vous la Tribunalul pentru chestiuni de muncă șefilor sau patronilor lor, care nu s-ar fi supus respectivei legi, problema nu s-a remediat! În fond, care este unul din principalele roluri ale unei legislații, dacă nu de a satisface necesitățile cetățenilor?
    Nu vă gândiți cumva că atunci când se crează situații care afectează un drept sau altul al cetățenilor, dacă este necesară o lege, se promulgă și se aplică, și gata?

  • Mihail Medrea: (25-4-2012 la 06:39)

    Sper să nu apuc ziua când a fi homosexual va fi „o sarcină de partid şi de stat”!

  • Wanda Lucaciu: (25-4-2012 la 07:52)

    Dle Medrea, nu ati inteles nimic din acest articol si continuati sa sustineti o ideie ridicola. Oare cind oamenii din grupul care faceti dv parte, vor intra in secolul XXI?

  • Petru Clej: (25-4-2012 la 11:32)

    Ce au in comun liderul Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin, si Mihail Medrea? Aceeasi ingustime de minte cand vine vorba de interzicerea discriminarii pe temeiul orientarii sexuale.

  • Petre Mihaies: (25-4-2012 la 19:45)

    Oare cand veti crede in Dumnezeu domnule Clej si stimata doamna Lucaciu ? Sau veti spune ca Dumnezeu nu exista si ca suntem spalati pe creier de catre Biserica ?

  • Wanda Lucaciu: (25-4-2012 la 21:37)

    Dl. Mihaies,
    Nu pot vorbii in numele Dlui Clej. Daca el crede de cuviinta sa va raspunda, o va face el si numai el.
    Eu nu am sustinut ca Dzeu nu exista. Daca dv. credeti in Dzeu, eu va respect convictia dv. Deasemenea, eu nu vi-am spus ca Biserica v-a spalat pe creier.
    Eu am auzit ca Dzeu iubeste pe toata lumea. Daca dv. credeti in Dzeu, cum se face ca nu iubiti pe homosexuali tot asa de mult cum ii iubiti pe heterosexuali. A venit timpul sa va deschideti orizontul, sa acceptati oamenii exact cum i-a facut Dzeu, sa nu urati pe nimeni doar pentru ca dv. credeti ca ei nu merita sa fie iubiti si mai ales RESPECTATI!

  • Petru Clej: (26-4-2012 la 02:43)

    „Petre Mihaies” – nume inventat cu adresă fictivă de email – ce legătură are acest comentariu cu articolul de față?

  • Dumitru Iacob alias Petre Mihaies: (3-5-2012 la 12:46)

    Oare cand veti crede in Dumnezeu domnule Clej si stimata doamna Lucaciu ? Sau veti spune ca Dumnezeu nu exista si ca suntem spalati pe creier de catre Biserica ?

    Ei nu cred in Dumnezeu ci intr-un zeu meteo ,asta este !

  • Wanda Lucaciu: (3-5-2012 la 13:04)

    Se pare ca Dumitru Iacob si Petre Mihaies sint unul si acelas. Daca nu am dreptate, Dl. Dumitru Iacob, de ce folositi acelasi mesaj ca D. Mihaies? Nu va duce capul sa puneti intrebarile dv. proprii?

  • Petru Clej: (3-5-2012 la 13:53)

    Doamnă Lucaciu, e una și aceeași persoană. Ăștia sunt troll-ii care încearcă să perturbe pagina revistei ACUM.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cine l-a ucis pe Gari?

In Romania nu exista discriminare. Sub nici o forma. Si tot in Romania nu exista nici antisemitism nici homofobie -...

Închide
18.116.23.12