Lumina din biserica română otodoxă nu e destul de sfântă pentru Sărbătoarea Învierii ? Aud că e «prea veche». Trebuia adusă lumină nouă, direct de la Ierusalim, mai sfântă decât cea autohtonă. Dați-mi voie să nu cred că dl. Flutur poate să aducă Patriarhului României o lumină mai sfântă pentru românii ortodocși, decât lumina Patriarhiei. Dar anul ăsta, ridicolul situației a atins apogeul: aeronava specială care aducea Lumina Sfântă, a întârziat vreo două ore din cauza altor «sute de aeronave speciale din lumea întreagă» (cum anunța într-o știre ziare.com) care au avut întâietate la decolare. Ca să vedeți ! Preafericitul Daniel îl aștepta cu sufletul la gură pe dl. Flutur, în loc să aștepte la Patriarhie miezul nopţii pentru a împărți enoriașilor Lumina Sfântă din sfântul lăcaș al Patriarhiei.
Dar ceilalți enoriași, din restul țării, de ce au fost mai vitregiți de soartă? De ce ei nu au putut primi aceeași Sfântă Lumină de la Ierusalim, deși plătesc aceleași taxe la Stat, cu cei din București ? Oare enoriașii care au trebuit să se mulțumească cu Lumina Sfântă de anul trecut, aşa cum li s-a spus celor la care nu a mai ajuns la timp lumina de la Ierusalim, nu sunt nedreptățiți ? Ar putea să dea Statul în judecată și să ceară despăgubiri. La Suceava și Iași, în schimb, enoriașii au fost mai cu moț, pentru că dl.Flutur, în drumul spre casă, le-a lăsat și lor din Sfânta Lumină adevărată.
Dar se pune întrebarea dacă românii ortodocşi sunt de acord să primească o astfel de lumină, pentru că nu i-a întrebat nimeni dacă vor să-şi schimbe obiceiul, sau dacă au încredere în lumina adusă de Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. O lumină scoasă din Sfântul mormânt cu 10 ore mai devreme, plimbată prin mașini până la aeroport, o lumină care a călătorit cu avionul, (unde nu ai voie din motive de securitate să ai un foc aprins), nu poate fi mai sfântă decât cea din biserică. O lumină luată la o oră oarecare, făcută să aștepte în aeroport, o lumină întârziată cu două ore, predată în incinta aeroportului unor subalterni grăbiți ai diverșilor întâistătători ai bisericilor din țară, poate fi mai sfântă decât lumina liniștită din lăcaşul sfânt al fiecărei biserici ? Mă întreb cât de sfântă mai este lumina venită pe căi ocolitoare, prin intermediul unor mireni, și adusă în altar pe ușă ? Sute de ani credincioșii au așteptat ca Lumina Sfântă a Învierii să pogoare în Sfântul lăcaș de rugăciune, direct din cer. Azi, din cine știe ce motive, ea trebuie să intre pe ușă, nu să «pogoare».
P.S. Anul acesta, mai marii bisericii au recomandat enoriașilor noile candele de culoare galbenă produse de fabrica „Făclia Sfinților Români” a Arhepiscopiei Bucureștilor. Ea poartă denumirea „Ajutorul tău pentru Catedrala Mântuirii Neamului” și s-a vândut în pangarele bisericilor în două variante, cea mare de 7 lei și cea mică de numai 3 lei. Într-o declarație dată pentru RealitateaTV, preotul profesor Daniel Benga motivează recomandarea prin faptul că această culoare ar fi mai potrivită momentului pascal, simbolizând învierea. O altă explicație dată de acesta este că lumânările și candelele ce se găsesc în hipermarketuri fac prea mult fum, din cauză că au mai multă parafină și că la realizarea noilor candele s-a ținut cont și de acest aspect.
am invatat cevaa; lumina este viata
Stimata Doamna Tania Iancu !
Simbolismul religios nu trebuie subapreciat,ca fiind o forta reala si omniprezenta. Gestul simbolic al Presedintelui Trump, de a recunoaste Ierusalimul ca o capitala unica a statului Israel-se va lasa cu exacerbari violente din partea opozantilor musulmani, si crestini !
Iar o lampa in avion, nu este deloc periculoasa,cat timp flacara este inconjurata de o sita metalica ! A se vedea „lampasele” minerilor !
Dl. Sfartz a scris: „Gestul simbolic al Presedintelui Trump, de a recunoaste Ierusalimul ca o capitala unica a statului Israel-se va lasa cu exacerbari violente din partea opozantilor musulmani, si crestini !”.
Şi ce va rezulta din acele potenţiale „exacerbări”? Că SUA nu ar fi trebuit să o facă?
Apropo, pe creştini, care nu au arătat intenţii să creeze acolo o capitală, ce i-ar împinge spre „exacerbări”, adică spre violenţă?