caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

E nevoie de o comisie de anchetă a evenimentelor din aprilie 2009

de (8-4-2012)
4 ecouri

Demonstranții asaltează clădirea președinției pe 7 aprilie 2009

Prin decizia Parlamentului de la Chișinău 7 aprilie a devenit Ziua Libertății în Republica Moldova. Pentru cei care nu știu, este ziua în care, în 2009, proteste de stradă în zona clădirilor președinției și a Parlamentului împotriva rezultatului alegerilor generale din 5 aprilie, câștigate de Partidul Comuniștilor (PCRM), au declanșat seria de evenimente care au dus la căderea de la putere a regimului Voronin.

În același timp, nici azi nu cunoaștem adevărul despre acele evenimente soldate cu cel puțin trei morți și site de persoane maltratate de organele de ordine.

Versiunea puterii de atunci e simplă: a fost o tentativă de lovitură de stat, cu participarea opoziției care tocmai pierduse categoric alegerile parlamentare, în care PCRM obținuse 60 de mandate din 101. Președintele de atunci și lider al PCRM, Vladimir Voronin, a acuzat și România de incitare a protestelor.

Versiunea opoziției de atunci, puterea de azi, este diametral opusă, a fost o înscenare a PCRM și a autorităților pentru  discreditarea zecilor de mii de demonstranți care protesatu împotriva a ceea ce ei considerau măsluirea rezultatelor scrutinului din 5 aprilie 2009. Opoziția de atunci susține că pe lângă serviciile secrete ale Republicii Moldova au fost implicate și serviciile secrete ale Federației Ruse în provocările ce ar fi justificat intervenția în forță a autorităților de la Chișinău.

La mai puțin de patru luni de la tragicele evenimente de la Chișinău, situația politică s-a schimbat radical. PCRM nu a reușit să aleagă președinte țării, lipsindu-i doar un vot în Parlament și ca urmare pe 29 iulie 2009 au fost convocate alegeri parlamentare repetate.

De data aceasta, PCRM nu a mai obținut decât 48 de mandate, rândurile sale fiind părăsite de Marian Lupu, fost președinte al Parlamentului între 2005 și 2009, care s-a alăturat Partidului Democrat (PDM) și cu cele 13 mandate obținute a înclinat balanța puterii către fosta opoziție,c are a preluat puterea formând Alianța pentru Integrare Europeană (AIE).

Inițiativă trebuie să-i aparțină președintelui

Avea să fie o mișcare politică decisivă. Deși AIE nu a reușit să aleagă președintele, la alegerile parlamentare repetate din 28 noiembrie 2010, coaliția de guvernare a reușit să obțină 59 de mandate și, după părăsirea PCRM de trei deputați, a rușit în sfâșit să aleagă un președinte al Republicii pe 16 martie 2010, în persoana lui Nicolae Timofti, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Zeci de mii de demonstranți s-au adunat acum trei ani în centrul Capitalei

O astfel de alegere este de bun augur și pentru aflarea adevărului cu privire la cele întâmplate în aprilie 2009. Nefiind implicat nici de o parte nici de alta, fiind un președinte nonpartizan, Nicolae Timofti ar putea desemna a comisie de anchetă a acelor evenimente, inclusiv a modului în care a avut loc scrutinul parlamentar de la 5 aprilie 2009.

Din această comisie ar putea face parte personalităţi din Republica Moldova neimplicate în mod partizan în politică, dar și personalități de peste hotare, din Uniunea Europeană, Statele Unite, România, Rusia sau Ucraina.

Desigur că o astfel de comisie nu se poate pronunța decât din punct de vedere politic. Organele de justiție anchetează persoanele suspectate de comiterea de infracțiuni cu acel prilej și au fost deja condamnate mai multe persoane, deși reprezentanții Partidului Liberal Democrat (PLDM), condus de premierul Filat, și Partidului Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu, acuză procuratura de lentoare în instrumentarea dosarelor.

O astfel de comisie de anchetă ar trebui să fie mai presus de orice suspiciune de partizanat și raportul său ar fi esențial pentru re-stabilirea unei anumite normalități în viața politică din Republica Moldova, care în ultimii trei ani a fost dominată de lipsa aproape completă a dialogului dintre putere și opoziție.

Adevărul despre evenimentele din aprilie 2009 ar ajuta și la sporirea încrederii cetățenilor în clasa politică. Ar fi un exemplu că, pentru prima oară în mai bine de 20 de ani de existență, în Republica Moldova s-a făcut lumină într-unul dintre cele mai grave momente din scurta sa existență.

Nu în ultimul rând, un astfel de raport ar spori prestigiul Republicii Moldova pe plan internațional și ar da substanță aspirațiilor declarate de integrare europeană.

Iar dacă se va dovedi că serviciile secrete, fie ele cele autohtone, fie cele din Rusia, fie cele din România au fost implicate, atunci Republica Moldova va putea dovedi cu fapte că suveranitatea ei este  încălcată în mod grosolan.

Cât despre finanțare, cred că ar fi util ca organizații precum Uniunea Europeană cau Consiliul Europei să contribuie la întreținerea unei astfel de comisii, care nu poate avea decât un efect benefic la întărirea democrației în Republica Moldova și deci la promovarea practică a intenției de integrare europeană.

Ecouri

  • ing.sfartz pincu: (14-4-2012 la 12:02)

    Perfect conturata problema!De fapt problemele luptei pentru putere, in esenta intre romanii si rusii din Republica Moldova !
    Dar imposibilitatea de a depasi partizanatul oricarei comisii de ancheta s-ar forma, duce la imposibilitatea de a clarifica intregul adevar. Doar daca, cum sugerati, ar interveni banii europeni, si chiar mai mult, o comisie europeana total neutra !
    Si o intrebare. ACUM are audienta si in Republica Moldova? Daca va intereseaza acest lucru, pot sa iau legatura cu o nepoata de frate vitreg din chisinau, care este secretara uniunii tineretului Democrat-Crestin din Moldova(D-na Victoria Federiuc, Victoria Cusnir inainte de casatorie)
    Cu respect.
    Sfartz Pincu

  • Petru Clej: (14-4-2012 la 13:05)

    Domnule Sfartz, iar vă dați cu părerea unde HABAR NU AVEȚI? Ați aflat cumva că, potrivit recensământului din 2004 (http://www.statistica.md/pageview.php?l=ro&idc=295&id=2234), cei care se consideră români reprezintă 2% din populația care locuiește în teritoriul aflat sub controlul autorităților de la Chișinău?

    Ați ajuns să ne informați cum stăm cu audiența în Republica Moldova? Chiar nu ați aflat că ridicolul ucide și sunteți în pericol de moarte? Vindeți castraveți la grădinar? Vă spun eu cum stăm, 10% din vizitele de pe pagina ACUM provin din Republica Moldova și din acestea peste 90% provin din Chișinău.

    Ați aflat că de trei ani de zile Partidul Popular Creștin Democrat nu mai este în parlament? Ați consultat cumva arhiva rubricii Republica Moldova? De ce sunteți așa de încăpățânat? De ce nu vă potoliți domnule Sfartz?

  • ing.sfartz pincu: (15-4-2012 la 03:56)

    Domnule Clej, dupa TOATE raspunsurile date de Dvs, rezulta ca mi-atzi pus pumnul in gura,ca si cum at-zi detzine, numai Dvs. Adevarul absolut !In realitate, Dvs va dominatzi participantii la dezbateri, prin volumul mare de date exacte pe care le stapaniti, combatand si momentele in care cineva are tutusi si o bucata buna de idee, cum a fost in comentariul meu de mai sus.Nu este o idee buna sa intervina o comisie impartiala, cum ar fi cea din UE in analiza faptelor din Moldova. Si ce legatura are ca Partidul lui Rosca nu a intrat in Parlament, cu subiectul discutat? si ce legatura, are ca un recensamant falsificat spune ca sunt numai 2% romani declarati?Asa si in Romania sunt mai putini evrei, declarati evrei, pentru ca multi,foarte multi, din pacate, si-au schimbat numele evreesc, cu nume romanesti, ori de rusine ca sunt evrei,ori din cameleonism de adaptare la mediu !

  • Petru Clej: (15-4-2012 la 04:41)

    Hai să demontez bucată cu bucată comentariul domnului Sfartz:

    Domnule Clej, dupa TOATE raspunsurile date de Dvs, rezulta ca mi-atzi pus pumnul in gura,ca si cum at-zi detzine, numai Dvs. Adevarul absolut !In realitate, Dvs va dominatzi participantii la dezbateri, prin volumul mare de date exacte pe care le stapaniti, combatand si momentele in care cineva are tutusi si o bucata buna de idee, cum a fost in comentariul meu de mai sus.

    Stăpânesc un volum mare de date exacte? Este asta un lucru rău? Păi asta înseamnă că nu vorbesc după ureche, ca dumneavoastră.

    Nu este o idee buna sa intervina o comisie impartiala, cum ar fi cea din UE in analiza faptelor din Moldova.

    Și de ce nu e o idee bună?

    Si ce legatura are ca Partidul lui Rosca nu a intrat in Parlament, cu subiectul discutat?

    Păi dumneavoastră menționați o persoană care ar fi lider al tineretului PPCD care chipurile vă e rudă și ne poate ajuta cu audiența ACUM în Moldova. Și după trei ani încă n-ați aflat că Iurie Roșca nu mai e lider al PPCD, asta arată cât de pedinafară sunteți.

    si ce legatura, are ca un recensamant falsificat spune ca sunt numai 2% romani declarati?Asa si in Romania sunt mai putini evrei, declarati evrei, pentru ca multi,foarte multi, din pacate, si-au schimbat numele evreesc, cu nume romanesti, ori de rusine ca sunt evrei,ori din cameleonism de adaptare la mediu !

    Iar sunteți pe dinafară. Cum se poate falisfica un recensământ de așa natură încât 76% să declare că sunt moldoveni și 2% că sunt români? Chiar nu aveți impesia că marea majoritate a românilor din Republica Moldova se declară moldoveni? Nu realizați cât de aberantă este comparația cu evreii din România? Domnule Sfartz, în general nu realizați la ce ridicol vă expuneți, vă întreb sincer?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Live it, Love it: Romania has charms all its own

I often get asked the question here, “Do you like Romania?” As a third-year Peace Corps volunteer, this surprises me...

Închide
3.145.47.253