Ideea înfiinţării unei formaţii de muzică klezmer la Cluj a apărut în timpul repetiţiilor pentru spectacolul de Purim din 2002, la iniţiativa profesorului de vioară Vasile Socea. Formaţiei – a cărei primă formulă era alcătuită din Vasile Socea violonist şi dirijor, violistul Alexandru Toth, clarinetistul Daniel Simon, acordeonistul Radu Jurcă şi Sulamita Socea (de profesie medic) la tamburină – i s-au alăturat şi alţi instrumentişti, pe măsură ce îşi îmbogăţea şi îşi diversifica repertoriul axat pe muzica klezmer tradiţională, aşa cum se cânta ea pe vremuri.
De-a lungul anilor Mazel Tov a susţinut numeroase spectacole, din cele mai diverse, adaptându-şi repertoriul în funcţie de eveniment, fie că era vorba de sărbătorile evreieşti : Hanuka, Purim, Pesah sau Hazkara (comemorarea martirilor deportaţi), fie apariţii la diferitele festivaluri din Cluj şi din ţară, organizate de FCER sau de administraţiile locale. Mazel Tov este îndrăgită şi aşteptată la Bistriţa, unde revine anual cu un spectacol de Hanuka. O permanenţă în programul formaţiei este concertul de primăvară, susţinut în sala mare a Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj, în luna martie a fiecărui an, în preajma Purimului.
În 12 martie 2012, pe aceeaşi scenă, a avut loc concertul jubiliar care marca un deceniu de existenţă al acestei formaţii care a readus la Cluj, ritmurile uitate ale muzicii evreieşti de petrecere.
Programul variat şi antrenant a fost susţinut de membrii actuali ai formaţiei Mazel Tov :Vasile Socea – dirijor şi vioară, Olena Moldovan- clarinet, Mihai Oşvat- violă, Dorel Rohian – acordeon , Emanuel Pusztai – pian electric şi voce, Cristian Goia – contrabas, Antonella Filip – percuţie şi Sulamita Socea- tamburină şi voce, precum şi de invitaţii: Nitzan Nazarie Schwartzman – voce, câţiva foşti membri ai orchestrei şi grupul de dans Rikud, alcătuit din tinere care au însuşit dansuri tradiţionale evreieşti şi israeliene.
După concertul care s-a bucurat de un public numeros şi entuziast, sărbătoriţilor li s-au înmânat diplome de merit din partea Comunităţii Evreilor din Cluj – sub egida căreia se prezintă în public – şi a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj .
Deşi de-a lungul celor zece ani, compoziţia formaţiei s-a împrospătat de mai multe ori (unii dintre componenţi, precum Radu Racolţa, emigrând în Israel, alţii absolvind facultatea şi părăsind Clujul) calitatea muzicii nu a suferit, ci dimpotrivă, pentru că Vasile şi Sulamita Socea constituie nucleul talentat, competent, inimos şi indestructibil, născut din dragostea ce s-a înfiripat între un violonist şi o studentă la medicină – pe atunci dansatoare – şi s-a consolidat în anii de căsnicie, binecuvântaţi cu copii frumoşi şi talentaţi – Laura Sabetay şi Sergiu Socea (ambii stabiliţi în Israel) – şi, de câţiva ani încoace, cu patru nepoţei minunaţi.
Armonia formaţiei izvorăşte în primul rând de la ei, de la acea unică înţelegere din priviri şi din surâsuri, pe care soţii Socea le schimbă la repetiţii şi pe scenă.
Acum la jubileul de zece ani, le dorim „La mulţi ani!” şi cât mai multe evoluţii de succes în ţară şi peste hotare!
Mazel Tov pentru Mazel Tov!
La o sarbatoare de hanucah ,a cintat formatia Menora ,mai exista aceasta formatie ?Dar Sarah Meltzer care era atunci solista vocala a formatiei ?