caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

ALMA REDLINGER – PICTURA CA VOCAȚIE

de (4-3-2012)

Cine privestre tablourile semnate de Alma Redlinger, desenul puternic, planurile viguroase si liniile ferme, cu greu si-ar putea imagina ca pictorita este o femeie firava, fina si timida. Intervievata cu ocazia unei cuprinzatoare expozitii gazduita de sala Dalles din Bucuresti, unde erau expuse si doua autoportrete, unul din urma cu 60 de ani si altul de acum, ea a afirmat modest ca intre ele se afla o viata. De om si de artist, care a interpretat pictura ca propriul destin.

Alma - autoportret

Alma Redlinger face parte din generatia care asigura continuitatea picturii interbelice prelungita firesc  in contemporaneitate. Face parte si din generatia restrinsa a celor care au frecventat , in anii razboiului, scoala pentru cei carora le era interzis, din motive rasiale, drumul spre arta. Eleva a pictorului M.H.Maxy,  ea face in mod firesc o cariera avangardista. Poate de aceea vom gasi uneori trimiteri la arta acestuia, la cubisti, la Matisse, uneori la Iser, adica la cei pentru care nu si-a ascuns niciodata admiratia.

Natura statica cu felii de dovleac

Avangardista in esenta ei, pictura Almei Redlinger se caracterizeaza printr-o coerenta  exceptionala…Temele preferate ale artistei sint mediul familial, atelierul, obiectele din preajma, cartile, prietenii… Jocul subtil realizat intre desen si culoare, ritmul compozitiilor demonstreaza o incredibila putere de seductie, rafinament si capacitate de sinteza.

Sinceritatea discursului, universul intim se metamorfozeaza in constructii solide si spatii armonice. Universul familiar al atelierului devine principala sursa de inspiratie. Uimeste, in pofida spatiului limitat, prospetimea compozitiilor si vioiciunea tinereasca a desenului.  Surprinde si tehnica indrazneata a artistei care nu ezita sa foloseasca planuri juxtapuse, transparente sau, dimpotriva, pierdute in adincime. Efectele plastice sint remarcabile in portrete si autoportrete, in naturi statice, sau odalisce…

Alma Redlinger este considerate astazi „o doamna a picturii romanesti”. Ea a fost rasplatita cu numeroase premii si distinctii, dintre care as cita premiul Marcel Iancu, decoratia regelui Mihai si medalia de aur a Academiei de arte italiene … Am avut  recent surpriza sa aflu ca sora mai virstica a artistei, Iulia, si nepoata de sora, Liora locuiesc nu departe de mine, in Natania si ca Alma viziteaza din cind in cind Israelul.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
FRUNZE CĂZĂTOARE

Pentru multi dintre noi ramane o dilema de nerezolvat cum sa ne raportam la acele vremuri. Da, eram tineri, plini...

Închide
44.223.40.255