caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

“Onoje for President” – un test pentru o societate infectată de rasism

de (11-12-2011)
15 ecouri

Pe Facebook există o pagină de susținere a candidaturii lui John Onoje

“Onoje for President” – un test pentru o societate infectată de rasism

Acum câteva zile, agenția de știri Unimeadia de la Chișinău relata despre un reportaj la postul TV Rusia 1 (http://unimedia.md/?mod=news&id=42096) cu privire la dorința cetățeanului John Onoje, originar din Sierra Leone, de a deveni candidat la președinția Republicii Moldova. Iată ce scria Unimedia:

“John Onoje locuiește de 11 ani în Moldova, de aceea se consideră moldovean”, prezintă zâmbind unul din realizatorii emisiunii.

Gazdele s-au amuzat pe seama declarației lui Onoje, care a spus “noi vrem să fim cu frații din România”. “Este evident că acesta este un exemplu de un defect al procesului de exportare a democrației”, a spus unul din ei.

În cadrul aceleiași emisiuni, Onoje a fost numit un agent american, care nu va fi observat printre români chiar dacă are culoarea pielii diferită. “Trebuie să trimitem în Moldova un român tipic, iată că l-au trimis pe Onoje,” se mai spune în emisiune.

Originar din Sierra Leone, unde în anii 90 a izbucnit un război civil, John Onoje locuiește de 13 ani în Republica Moldova, iar la începutul lui 2011 a devenit cetățean al acestei țări. Acum două zile John a hotărât să candideze pentru funcția de președinte al țării. Principalul motiv de a candida la funcția de președinte este dorința lui Onoje de a soluționa problema transnsitreană. „Noi avem multe probleme – Transnistria – în primul rînd. Oamenii care sunt acum la putere nu sunt serioși, sunt mulți trădători. La noi e rusificare, și în Parlament vorbesc limba rusă. Noi vrem să fim cu frații din România”, a declarat acesta.

Șansele lui John Onoje de a deveni candidat – sunt necesare semnăturile de sprijin din partea a cel puțin 15 dintre cei 101 deputați ai parlamentului – sunt egale cu zero. Deja a fost înaintată candidatura lui Marian Lupu, actualul președinte interimar și președinte al Parlamentului, dar care are puține șanse de a întruni cele 61 de voturi necesare pentru a fi ales în scrutinul programat pentru 16 decembrie, dat fiind că se bucură de sprijinul a maximum 59 de deputați ai majorității parlamentare, Alianța pentru Integrare Europeană (AIE).

La prima vedere, John Onoje nu impresionează, mai ales că nu este fluent în limba de stat, zisă și “moldovenească” (sau română). Programul său – dacă are vreunul – este mai degrabă naiv, dar personal nu mă îndoiesc de bunele intenții ale acestui cetățean al Republicii Moldova.

Faptul că televiziunea publică (citește: de stat) din Rusia s-a văzut nevoită să realizeze un reportaj cu conotații rasiste spune multe despre atitudinea intolerantă ce emană din capitala fostului imperiu din care a făcut parte și Moldova. Acuzațiile de “agent american” sunt proba unei mentalități paranoice care domină discursul oficial (și chiar atitudinea populară) din Rusia de mai bine de trei secole.

Din păcate, o astfel de mentalitate rasistă a fost diseminată cu succes în fosta gubernie (“republică sovietică”). Am putut citi pe diverse pagini de internet comentarii abjecte care-l trimiteau pe John Onoje înapoi în Africa și care menționau – ce altfel – SIDA.

Desigur că astfel de comentarii nu sunt frecvente, dar am avut ocazia să constat personal rasism în Republica Moldova. De altfel, și în spatele opoziției față de legalizarea cultului musulman este un fond de rasism, aici fiind menționate mai ales relațiile dintre moldovence și barbați musulmani.

Se poate spune că un alt moldovean de origine africană – Guguță, vedetă TV – e un exemplu că rasismul poate fi învins și în această societate predominant tradițională.

Inițial, nu am fost deloc impresionat de candidatura lui John Onoje, dar acum mă gândesc că o astfel de candidatură ar putea avea un effect educativ asupra unei populații a cărei mentalitate a fost deformată de două secole de dominație rusească, pravoslavnică, xenofobă și în general ostilă la adresa a tot ceea ce vine dinafară.

Așadar “Onoje for President”!

Ecouri

  • Alexandru Grosu: (12-12-2011 la 13:21)

    Eu cred ca John Onoje ar avea sanse foarte mari sa devina presedinte in R.Moldova doar in cazul, daca ar fi fost votat de popor direct si nu de cei 101 parlamentari. Va amintiti cum a fost votat pentru Eurovision Pavel Turcu? Populatia l-ar vota pe John nu din cauza ca ar fi cel mai bun candidat, dar doar pentru a le arata „politicienilor de pe malul Bacului” ca s-au saturat definitiv de ei. Probabil ca este o mentalitate pur rasista si paranoica dar asa sunt moldovenii. Imi este greu sa cred ca moldovenii sunt ostili la adresa a tot ce vine dinafara. Mai mult, asi crede ca ei preiau prea repede si fara a alege tot ce este rau la straini si nu tin catusi de putin la datinile stramosesti. In schimb tot ce este bun trece pe alaturi fara a lasa vreo urma in constiinta lor.

  • Petru Clej: (12-12-2011 la 13:35)

    Păi n-am înțeles domnule Grosu, ar fi bine sau rău dacă populația l-ar susține pe John Onoje?

  • Alexandru Grosu: (12-12-2011 la 15:50)

    Ar fi foarte bine daca populatia ar sustine un candidat netinind cont de culoarea pielei, parului, ochilor sau de orientarea sexuala. Ar fi foarte bine daca la baza alegerii ar sta profesionalismul, dragostea de tara, responsabilitatea, fermitatea candidatului. Insa cunoscand realitatile din Republica Moldova cred ca populatia l-ar sustine pe John Onoje doar pentru a le juca o festa indracita guvernantilor. Ar vota un moldovean din Africa doar pentru a le arata politicienilor ca ei sunt chiar sub sub nivelul „unui african”. L-ar vota din deznadejde, din sarcasm, din rasism… Da, din rasism!

  • Patriciu: (13-12-2011 la 02:25)

    Deloc nu ar fi rău ca România să-şi restabilească suveranitatea cît mai curînd asupra teritoriilor sale de la est de Prut (cel puţin cele aflate sub jurisdicţia creaturii stataliste stalinist-hruşcioviste,aşanumita republică Moldova), şi, odată cu asta John Onoje să dobîndească şi cetăţenia României, la fel să-şi depună candidatura la preşedenţia României,astfel testîndu-se reflexele rasiste a întregii naţiuni române. Astfel de candidatură ar reuşi să aibă efect educativ asupra întregii naţiuni române,nu numai asupra ” unei populaţii a cărei mentalitate a fost deformată de două secole de dominaţie rusească,pravoslavnică,xenofobă şi în general ostilă la adresa a tot ce vine din afară”(Basarabia)

  • Oastea Fiara: (13-12-2011 la 07:34)

    ”Ar fi foarte bine daca populatia ar sustine un candidat netinind cont de culoarea pielei, parului, ochilor sau de orientarea sexuala.”
    Da, ar fi bine să fie așa. Dar, aceasta nu înseamnă că cei ce nu-l vor/văd pe Onoje ca președinte, sunt rasiști. Eu de exemplu nici în ruptul capului nu l-aș vota. Ce reprezintă el ? Ce program are ? Priviți măcar cum vorbește în limba de stat – mă bucur cum o vorbește, dar acesta nu este nivelul pentru un președinte a țării. A spus și el 2-3 lozinci mai pe placul unora, și hai ca oile să-l votăm. Din punct de vedere intelectual – este un mare ZERO. Ce poate el să ne aducă ca societate și țară. Sau, vreți ca și până acum – hai să-l votăm că e african, și e mai amuzant. L-au mai votat așa mai devreme pe Voronin – marele intelectual, filolog și istoric.

  • Petru Clej: (13-12-2011 la 11:00)

    A propos, liderul Partidului Social Democrat (care se chinuie de aproape 20 de ani să intre în parlament și nu reușește), rusofonul Viktor Șelin, cere autorităților să-i retragă cetățenia moldovenască lui John Onoje, deoarece, potrivit lui „În primul rând, fostul președinte interimar Mihai Ghimpu anul trecut a încălcat legea. Asta pentru că nu a verificat mai serios motivele care au permis acordarea cetățeniei. În al doilea rând, declarațiile anticonstituționale ale lui Onoje sunt îndreptate spre distrugerea statalității R. Moldova”.

  • marin: (15-12-2011 la 14:51)

    Nu stiu de ce tot ce vine din est este „prost, imoral si ingrasa”. Bogatiile materiale si culturale ale Rusiei sunt deasupra multor „educati”. Pacat ca nu recunoastem ca literatura si arta rusa ne lumineaza de multe secole si nu cred ca un popor merita sa fie jignit.
    Nu-l cunosc pe domnul din Sierra Leone, dar este absurd sa te gandesti ca un astfel de om ar putea fi presedintele unei tari cu radacini adanci infipte in istoria, cultura si civilizatia europei. Sa scrii un articol, chiar si aici, despre aceasta tema este ridicol, penibil si fara sens. Mister…Clej oamenii au minte in cap! Cum sa-l sustina pe dl. Onoje? Si de ce? „Ca sa fie educati”. Aiurea. Cum tot aiurea sunt ideile dv referitor la acest fapt: daca nu-l sustine populatia este rasista… In Romania si in Moldova lucrurile au mai evoluat. Oamenii trebuie sa judece cu mintea lor si manati de interesele fiecaruia nu de ideile dv care cam plutesc pe apele involburate ale Tamisei.
    Imi pare rau ca am pierdut aceste trei minute scriind aceste randuri.

  • Petru Clej: (16-12-2011 la 05:08)

    „marin” invocă bogățiile materiale și culturale ale Rusiei. Ceea ce nu adaugă este mizeria morală în care se zbate societatea actuală din Rusia și mizeria materială în care trăiește o majoritate a populației, în pofida bogăției de care vorbea numitul „marin”. În această țară, rasismul este profund înrădăcinat, vânătoarea de caucazieni prin piețele Moscovei fiind una dintre formele blânde de manifestare a acestui rasism transmis și în fosta (?) colonie de pe malurile Prutului și Nistrului.

    Din comentariul său reiese disprețul abia mascată pentru cineva care nu are „rădăcini adânci înfipte în istoria, cultura și civilizația Europei”. Este exact testul de care vorbeam – atitudinea față de CANDIDATURA (fără șanse) a lui John Onoje. Și prin comentariul său, prin reacția violentă și implicit rasistă (vezi Doamne față de cultura Marii Rusii un individ „neînfipt în cultura Europei” este neavenit aici printre noi (ăștia de culoare deschisă) numitul „marin” a căzut la acest test.

  • marin: (16-12-2011 la 08:14)

    Uite Domnule cine ne da teste!!!
    E un punct de vedere si ca adevarat „democrat” ar trebui sa acceptati si alte puncte de vedere, chiar daca nu sunteti de acord. Oricum nu aveti dv. nicio calitate de a ne trece sau nu la teste. Puteti sa scrieti ce doriti dar acceptati si parerile altora. Uneori pot fi mai bune. Nu cunosc omul care sa aiba dreptate in toate. Si nici nu cred ca exista…

  • Petru Clej: (16-12-2011 la 08:23)

    Domnule sau doamnă care vă ascundeți sub aliasul „marin”, recitiți-vă comentariul precedent și mai vedeți cum stați cu democrația („Sa scrii un articol, chiar si aici, despre aceasta tema este ridicol, penibil si fara sens” – cine sunteți dumneavoastră să decideți ce are și ce nu are sens să publicăm în revista ACUM?). Nu sunt obloigat să accept în niciun fel părerile dumneavoastră, au fost publicate, dar am tot dreptul să le combat, după cum am dreptul ca în revista ACUM să propun teste. De asemenea, vă recomand și dumneavoastră să nu mai vorbiți la plural, mai ales atunci când vă ascundeți sub anonimat.

  • marin: (16-12-2011 la 12:59)

    1. Ar trebui sa fiti mai atent la editare.
    2. Puteti sa propuneti oricate si orice ti de test doriti. Dar nu judecati un popor dupa testele dv.
    3. Recunosc am fost prea dur cu textul dv. referitor la posibila candidatura a unui anumit domn.
    4. Vin acum cu urmatoarea chestiune: Dl Manfred Rommel un reputat politician CDU (fiul maresalului Rommel si fost luptator in SS) a fost din 1974 pana in 1996 primarul orasului Stutgart. Referitor la acest subiect as dori sa cunosc parerea dv. referitoare la eventuala candidatura si reusita pentru Primaria unui mare oras din Romania a fiului unui mare nomenclaturist (de tipul Maurer, Ceausescu, Mizil, etc)
    5. Pe mine asta ma deranjeaza jumatatea de masura; adica un anonim ilustru din cele patru zari ar putea educa un popor (fie el si moldovean) iar un om al locului nu!

  • Alexandru Grosu: (16-12-2011 la 13:13)

    Nu s-a ales iarasi presedintele. A ramas sa-l alegem ca presedinte doar (vorba lui Pacala din snoava lui Ion Creanga) pe buhaiul lui mos popa, ca mare frică mai avem de el, mămulică. Când vine sara de la păscut, fugim de el care încotro apucăm; că atât e de înfricoşat, de gândeşti că e turbat; când începe să mugească, sparie chiar şi copiii din sat.

  • Petru Clej: (16-12-2011 la 13:53)

    1. Ar trebui sa fiti mai atent la editare.

    Nu știu despre ce e vroba.

    2. Puteti sa propuneti oricate si orice ti de test doriti. Dar nu judecati un popor dupa testele dv.

    Și cine-mi interzice? O imagine virtuală ca dumneavoastră? De ce vă ascundeți sub anonimat? Cine v-a mandatat să vorbiți în numele poporului „moldovean”?

    3. Recunosc am fost prea dur cu textul dv. referitor la posibila candidatura a unui anumit domn.

    Asta era evident.


    4. Vin acum cu urmatoarea chestiune: Dl Manfred Rommel un reputat politician CDU (fiul maresalului Rommel si fost luptator in SS) a fost din 1974 pana in 1996 primarul orasului Stutgart. Referitor la acest subiect as dori sa cunosc parerea dv. referitoare la eventuala candidatura si reusita pentru Primaria unui mare oras din Romania a fiului unui mare nomenclaturist (de tipul Maurer, Ceausescu, Mizil, etc)

    Nu văd ce relevanță are asta pentru discuția noastră. Și am curiozitate: în ce perioadă a fost mareșalul Rommel „luptător în SS?”

    5. Pe mine asta ma deranjeaza jumatatea de masura; adica un anonim ilustru din cele patru zari ar putea educa un popor (fie el si moldovean) iar un om al locului nu!

    Dacă scrieți asta, înseamnă că n-ați înțeles nimic din articol care se referea la atitudinea față de posibila candidatură. Nu poporul alege președintele și John Onoje n-avea nicio șansă să devină candidat. N-am scris niciodată că John Onoje ar putea educa poporul „moldovean”. Sunteți cumva xenofob? Nu are John Onoje aceleași drepturi cu „oamenii locului”?

    PS Vă referiți la dubla măsură, nu la jumătatea de măsură.

  • marin: (17-12-2011 la 04:07)

    1. Greseli de editare
    2. Marin Sandu este numele meu, chiar daca sunt un ilustru anonim
    3. Manfred Rommel a facut parte din trupele SS si nu tatal sau, maresalul Rommel. A fost ales de oamenii din Stutgart, care cunosteau originea si activitatea sa. Vroiam sa stiu parerea dv referitor la un caz asemanator in Romania cu un fiu de fost nomenclaturist. Atata tot. Are relevanta, referitor la discutia noastra, pentru ca judecati cu „dubla” masura, adica daca aceasta chestiune se intampla in Romania era de doua ori mai rau.
    4. Poate sa candideze oricine unde are chef. Toata problema este de penibilitate. Pana la urma totul are o limita. Si poporul alege presedintele prin alesii lui. Nu sunt xenofob, nu era vorba de culoarea omului, ci de faptul ca perspeciva dv este gresita. Sunt convins ca sunt oameni valorosisi in Moldova (chiar daca au trait o anumita perioada).
    5. Am facut scoli serioase in aceea perioada, am muncit in colective de profesionisti (cum nu am mai intalnit), am avut profesori de cel mai inalt nivel.
    6. Va intreb: oare nu ar fi mai indicat sa candideze un roman daca nu va plac moldovenii?

  • Petru Clej: (17-12-2011 la 04:44)

    1. Greseli de editare

    Tot nu știu ce vreți să spuneți.

    2. Marin Sandu este numele meu, chiar daca sunt un ilustru anonim

    Un pas înainte.

    3. Manfred Rommel a facut parte din trupele SS si nu tatal sau, maresalul Rommel. A fost ales de oamenii din Stutgart, care cunosteau originea si activitatea sa. Vroiam sa stiu parerea dv referitor la un caz asemanator in Romania cu un fiu de fost nomenclaturist. Atata tot. Are relevanta, referitor la discutia noastra, pentru ca judecati cu “dubla” masura, adica daca aceasta chestiune se intampla in Romania era de doua ori mai rau.

    Nu are absolut nicio relevanță pentru discuția noastră. Care e legătura între alegerea unui primar în România cu faptul că în Republica Moldova postul de șef al statului este vacant de peste doi ani? Nu văd unde e dubla măsură (ați învățat măcar ceva, că nu e vorba de jumătate de măsură).

    4. Poate sa candideze oricine unde are chef. Toata problema este de penibilitate. Pana la urma totul are o limita. Si poporul alege presedintele prin alesii lui. Nu sunt xenofob, nu era vorba de culoarea omului, ci de faptul ca perspeciva dv este gresita. Sunt convins ca sunt oameni valorosisi in Moldova (chiar daca au trait o anumita perioada).

    Păi dacă sunt oameni valoroși, de ce nu reușește Parlamentul (nu ” boboru’ „) să aleagă un președinte de peste doi ani? Care e „penibilitatea”?

    5. Am facut scoli serioase in aceea perioada, am muncit in colective de profesionisti (cum nu am mai intalnit), am avut profesori de cel mai inalt nivel.

    Nu prea se vede din modul de exprimare (colective de oameni ai muncii, prof’sioniști – limbă de lemn). Oricum, iar n-are relevanță pentru discuția noastră.

    6. Va intreb: oare nu ar fi mai indicat sa candideze un roman daca nu va plac moldovenii?

    Este fals că „nu-mi plac moldovenii”. Ar fi indicat să candideze un cetățean al Republicii Moldova, indiferent de etnie (de ce n-ar fi găgăuz, de pildă), culoarea pielii, sex, orientare sexuală sau locul nașterii).

    PS Citiți articolele O sugestie: Ion Sturza, candidat la președinție http://www.acum.tv/articol/42860/ și Alegerea președintelui: soluția imposibilă? http://www.acum.tv/articol/41696/ și încetați să mai bateți câmpii.

    PPS Suferiți cumva de complexe de inferioritate? Din comportamentul dumneavoastră rezultă așa ceva.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
“Perfidul Albion” e din nou izolat. Contează?

Clasa politică și opinia publică din Marea Britanie evaluează consecințele veto-ului opus de premierul David Cameron la recentul summit al...

Închide
3.144.251.72