caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Perspective spirituale



 

Conferinţa internaţională „Primul Congres Sionist de la Focşani 1881”

de (11-12-2011)
2 ecouri

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România (F.C.E.R.), Asociaţia Sionistă din România (A.S.R.) şi Comunitatea Evreilor din Focşani (C.E. Focşani) au organizat, la Focşani şi Bucureşti, între 27-29 noiembrie 2011, Conferinţa Internaţională „Primul Congres Sionist – Focşani, 1881” Dacă la Congresul de acum 130 de ani au participat 56 de delegați, care reprezentau aproximativ 70.000 de militanţi din 33 de organizații locale ale evreilor români, provenind în special din vechiul Regat al României, acum au venit să salute momentul aniversar lideri ai F.C.E.R., ai Histadrut Olei Romania (H.O.R.), ai Organizaţiei Mondiale Sioniste (OMS),  preşedinţi de comunităţi din România,  personalităţi din mediul academic din ţară şi străinătate. Evenimente culturale – lansări de carte, expoziţii, concerte, Gala Premiilor „Dr. Alexandru Şafran” – s-au adăugat la subiectul principal care s-a referit la rolul de prim ordin jucat de evreii români la punerea în practică a ideii sioniste, la reconstrucţia şi dezvoltarea Israelului modern

Desfăşurate la Sinagoga şi Ateneul din Focşani, la Hotel “Minerva”  şi JCC din Bucureşti, lucrările conferinţei au prilejuit prezentarea a diferite aspecte şi  puncte de vedere legate de istoria mişcării sioniste din România, S-a subliniat de către autorii prelegerilor şi comunicărilor ştiinţifice dar şi de către vorbitori, rolul de pionier al evreilor români, nu numai prin faptul că acest congres de la Focşani a fost organizat cu peste un deceniu înaintea celui de la Basel, ci şi prin consecinţele lui concrete, plecarea unor grupuri de evrei români în Palestina , care au cumpărat acolo pământ şi au întemeiat numeroase aşezări agricole şi localităţi. Evreii români, s-a subliniat la conferinţă, au fost cu adevărat “părinţi fondatori” ai Statului Israel, comunitatea evreilor de origine română din Israel jucând un rol important în dezvoltarea statului Mai mulţi participanţi au scos în evidenţă necesitatea de a face publice aceste aspecte deoarece sunt prea puţin cunoscute în Israel şi în lume. În cele trei zile ale conferinţei au prezentat prelegeri importante personalităţi –cadre universitare, istorici, cercetători, foşti militanţi sionişti care au evocat momente din trecutul lor cu toate avatarurile cu care s-a confruntat mişcarea sionistă în timpul dictaturii legionaro-antonesciene şi apoi sub comunism. Fără să prezentăm o listă exhaustivă îi menţionăm pe dr. Lya Benjamin, dr. Hary Kuller, dr. Liviu Rotman, dr. Măriuca Stanciu, dr. Anca Ciuciu, dr. Carol Iancu, dr Avinoam Şafran, rabinul Efraim Guttman şi mulţi alţii . Preşedintele F.C.E.R., dr. Aurel Vainer care a şi moderat mai multe sesiuni de comunicări, a subliniat, în deschiderea evenimentului, importanţa primului congres sionist de la Focşani şi a prezentat câteva amintiri de pe vremea când a activat într-o organizaţie sionistă. Un moment deosebit al celor trei zile a fost acordarea premiilor Şafran de care s-au bucurat prof.  univ. dr. Moshe Hallamish -Israel, dr. Shlomo Leibovici Laiş, preşedintele ACMEOR (Israel), prof.univ. dr. Riri Manor (Israel), Micalea Goren Monti, Italia, care a primit premiul în memoria tatălui ei, Avram Goldstein Goren, pe care l-a împărţit cu ceilalţi copii ai acestuia – Alexandru, Eliana şi Jonas Goren Un alt premiu a fost acordat şi E.S. Dan Ben-Eliezer, ambasadorul Statului Israel la Bucureşti pentru activitatea sa , desfăşurată în favoarea evreilor români şi a întăririi relaţiilor româno-israeliene.

Participanţii la conferinţă au adoptat un Document final în care s-a subliniat că au luat parte peste 200 de reprezentanţi ai evreilor din România, Israel, Franţa, Elveţia, Italia şi Ungaria şi au fost prezentate importante comunicări ştiinţifice. Participanţii, se arată în Documentul Final, au decis să continuie dialogul legat de istoria sionismului din România şi să-şi exprime susţinerea faţă de împlinirea idealului sionist,  faţă de dezvoltarea continuă a Statului Israel, patria poporului evreu.

Ecouri

  • BOLBOCEANU: (12-12-2011 la 04:07)

    SALUT ACEASTA MANIFESTARE CARE VA CONTRIBUI LA LUMINAREA MULTOR SPUNERI GRESITE, INTERPRETARILOR FALSE DESPRE POPORUL EVREU INDIFERENT UNDE LOCUIESTE, CE POZITIE SOCIALA ARE, CE STUDII, VARSTA. SE VA CUNOASTE ADEVARATA ISTORIE, VA REDUCE DIN URA PE CARE O POARTA MULTI FARA TEMEI, DIN VORBE SI AUZITE. FIECARE POPOR ARE VALORI SI NONVALORI.E O EROARE SA NU RECUNOSTI VALORILE UNUI POPOR CARE ARE TENDINTE SANATOASE, GANDURI BUNE.E UN PACAT SA NU RECUNOSTI SUFERINTELE PE CARE LE-AU AVUT IN MARELE RAZBOI. DORESC SUCCES PARTICIPANTILOR. DUMNEZEU SA VA CALAUZEASCA IN TOT CE VA PROPUNETI SA REALIZATI. CU CONSIDERATIE, LUDMILA

  • itzhak bareket: (26-4-2012 la 13:15)

    …”MAI BINE MAI TARZIU DECAT NICI ODATA”…in sfarsit , un articol-dare de seama- despre CONFERINTA INTERNATIONALA ,cu prilejul amintirii , comemorarii primului
    congres SIONIST MONDIAL CARE A AVUT LOC LA F O C S A N I IN ANUL 1881 ,pe cand doctorul BENIAMIN-ZEEV (TEODOR) H E R T Z E L , avea varsta de 21 primaveri…
    doamna EVA GALAMBOS MERITA LAUDE PENTRU INITIATIVA SI REALIZAREA ARTICOLULUI ,DESI SUBIECTUL SI TRATAREA LUI MERITA , BA CHIAR RECLAMA ,COMPLECTARI SUBSTANTIALE.
    pionerii originari din ROMANIA , AU AVUT DE INFRUNTAT GREUTATI PRICINUITE NU NUMAI
    DE INTEMPERIILE CLIMATERICE , CI SI DE PRIMIREA PE CARE LE-AU FACUT-O FRATII NOSTRII DIN RUSIA , POLONIA SI ALTE TARI.
    MULTA VREME , EMIGRANTII DIN ROMANIA , MAJORITATEA LOR ,EVITAU SA-SI DECLARE ORIGINEA ,DIN CAUZA PREJUDECATILOR CU CARE ERAU INTAMPINATI.
    ASTAZI,SITUATIA NOASTRA A DEVENIT APROAPE NORMALA. PE ICI PE COLO MAI SUNT RABUFNIRI PENIBILE , DAR SE POATE TRAI . AM FOST SURPRINS CA PE LISTA PERSONALITATILOR CITATE NU AM GASIT NUMELE PROFESORILOR UNIVERSITARI TZVI IABETZ SI
    MOSHE GHIL , AMANDOI LAUREATI CU PREMIUL I S R A E L , CEA MAI INALTA DISTINCTIE OFERITA DE STAT.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.145.81.210