caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

O sugestie: Ion Sturza, candidat la președinție

de (4-12-2011)
2 ecouri

Parlamentul Republicii Moldova a stabilit pentru 16 decembrie o nouă tentativă de alegere a președintelui țării. Precedenta tentativă, din 18 noiembrie, a eșuat pe motiv că niciun candidat nu s-a înscris în cursă.

Au trecut deja doi ani și jumătate de când Parlamentul nu reușește să aleagă un președinte, acesta fiind al optulea (sau al șaptelea, dacă cel din 18 noiembrie nu e luat la socoteală) tur de scrutin.

Aritmetică e foarte simplă, dar politica e practic imposibilă. Pentru alegerea președintelui Republicii Moldova este nevoie de cel puțin 61 de voturi din totalul de 101 deputați. Actuala coaliție de guvernare, Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), are 59 de deputați. Partidul Comuniștilor (PCRM), condus de Vladimir Voronin, dispune de 39 de deputați, iar trei – Igor Dodon, Zinaida Grecianîi și Veronica Abramciuc – s-au retras din PCRM și activează ca independenți.

Până acum nicio candidatură nu a putut reuni majoritatea necesară. Candidatul AIE este, teoretic, Marian Lupu, președinte al Parlamentului, președinte interimar al țării și lider al Partidului  Democrat (PDM). Deși sprijinit, fără entuziasm, de partenerii de guvernare din AIE, Partidul Liberal Democrat (PLDM), condus de premierul Vladimir Filat și de Partidul Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu, Marian Lupu este complet inacceptabil pentru PRCM, partid din care a făcut parte până în iunie 2009 și celorlalți trei deputați  desprinși din rândurile Comuniștilor.

Am analizat situația acum câtva timp în articolul Alegerea președintelui: soluția imposibilă? http://www.acum.tv/articol/41696/.

Propuneam atunci mai multe candidaturi alternative, între care aceea a lui Ion Sturza, fost premier în perioada februarie – noiembrie 1999. El a fost primul șef de guvern care a inițiat reforme de piață în economie. A fost doborât însă de o alianță dintre PCRM și PPCD, partidul condus la acea vreme de Iurie Roșca și după plecarea din politică a intrat în afaceri, fiind vicepreședinte al  companiei Rompetrol.

Inițial făcea parte din PDM, dar acum face figură de ceea ce în engleză se numește “elder statesman” – un bărbat de stat cu experiență, ceea ce în Republica Moldova nu prea găsești (foștii președinți Petru Lucinschi și Mircea Snegur sunt mai degrabă discreți în ceea ce privește prezența publică).

Ion Sturza, acum în vârstă de 51 de ani, are intervenții extrem de pertinente pe scena publică și mai este și dotat cu un fin simț al umorului. Îmi aduc de o conferință de presă comună la Chișinău, în mai 1999, cu omologul său din România, Radu Vasile, aflat în vizită oficială. S-a vorbit despre livrarea de electricitate de către România Republicii Moldova și de modalități de plată, într-o perioadă în care curentul electric se întrerupea foarte des la est de Prut. Un jurnalist din Republica Moldova a întrebat: “Ce trebuie să facem ca să nu se mai înterupă curentul electric?”, la care premierul de atunci, Ion Sturza, a răspuns: “Dumneavoastră? Mai întâi să vă plătiți factura”…

Sunt perfect conștient că Ion Sturza nu este deloc agreat de PCRM, care îl consideră responsabil de “haosul” din țară dinainte de venirea lor la putere în 2001. Nici cu premierul Filat, care i-a fost subaltern în cabinet în 1999, nu are Ion Sturza relații prea apropiate, și nu cred că nici Marian Lupus au Mihai Ghimpu sunt prea mari fani ai săi.

Dar cred că a venit timpul că liderii politici din Republica Moldova să pune deoparte ambițiile lor provinciale și să ajungă la un compromis, pentru că acest provizorat politic în fruntea statului aduce daune țării.

Ion Sturza, care este fluent atât în română cât și în rusă și vorbește și engleza și franceza, ar fi nu doar o soluție de compromis, ci o personalitate de care Republica Moldova are nevoie în fruntea ei. Sunt convins că ar reuși să-i reprezinte pe toți cetățenii Republicii Moldova și să fie deasupra politicii partizane, așa cum sunt actualii lideri ai partidelor parlamentare, după cum ar fi un bun reprezentant al Republicii Moldova peste hotare.

În concluzie, domnilor Filat, Lupu, Ghimpu, Voronin și Dodon – sprijiniți-l la funcția de președinte al Republicii Moldova pe Ion Sturza.

Ecouri

  • Alexandru Grosu: (5-12-2011 la 13:26)

    Ion Sturza ar fi un presedinte bun pentru R.Moldova dar cred ca nu are vreo sansa sa fie ales. Ranza moldoveneasca a domnilor Lupu, Gimpu, Dodon si Ciorescu nu va permite alegerea lui.

  • Andrea Ghiţă: (5-12-2011 la 15:11)

    De curând l-am auzit pe Ion Sturza, invitat la TVR Cluj, declarând că nu are de gând să candideze pentru nicio funcţie politică, fiind angrenat total în proiectele sale economice. Asta nu înseamnă cu nu poate fi sensibilizat.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
PRIETEN DIN IAȘI LA IERUSALIM : ÎN AMINTIREA LUI LEON VOLOVICI

Odihnește-te în pace, drag prieten, stimate coleg, domnule profesor. Noi toți, colaboratori și prieteni, care am învățat universalismul și dragostea...

Închide
18.119.213.60