caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Coltul Editorului



 

A patra cale

de (16-10-2011)
21 ecouri

Pe 17 octombrie se împlineşte o lună de la lansarea mişcării „Occupy Wall Street” şi aceasta nu dă nici un semn de epuizare ci dimpotrivă, creşte în intensitate, adună fonduri, se organizează din ce în ce mai bine şi se extinde pe mapamond.

„Occupy Wall Street” (OWS) se autodefineşte ca fiind o mişcare populară îndreptată împotriva modului în care un procent de doar 1 din populaţie, alcătuit din cei bogaţi, impun celorlalţi o agendă neoliberală, amanetându-le viitorul. Membrii mişcarii se revendică din tradiţia iniţiată de protestele populare din Egipt, Tunisia, Spania, Grecia, Italia şi Marea Britanie.

Mi-am amintit pentru un minut, citind mai în amănunt despre obiectivele OWS de propria mea naivitate când, în 1988, începusem să iniţiez o acţiune similară pe care o denumisem „Veniţi în Piaţa Romană”. În mintea mea de atunci, într-o vreme când nu exista Internetul, mă bazam pe disponibilitatea apropiaţilor, pe care îi pregăteam să transmită la un moment dat o zi şi o oră în care, ca din întâmplare, mii de oameni (care ar fi aflat de la apropiaţii lor, ş.a.m.d.) s-ar fi întâlnit în Piaţa Romană din Bucureşti. La nici două săptămâni de la momentul când am început lansarea acestui zvon, eram deja închis la Rahova.

În minutul doi am încercat să aplic modelul de acţiune al OWS la o dilemă politică locală pe care o am în legătură cu maşinile de gunoi din micul cartier de aproximativ 20 de case în care locuiesc. Şi mi-am dat seama că nu poate fi aplicat, nu se aseamănă cu nici una dintre cele trei tipuri de acţiune pe care le am în vedere, de unde am dedus că trebuie să fie ceva nou şi l-am numit „a patra cale”.

La foarte scurt timp după aceea am început să suspectez că s-ar putea să nu fie totuşi ceva nou, deşi observaţia că nu se aplică dilemei mele cu maşinile de gunoi, a rămas valabilă.

Pe de o parte, ceea ce se întâmplă cu OWS seamănă atât de bine cu definiţia marxistă a revoluţiei încât ajung să te treacă fiorii. Singura încercare originală de a găsi o soluţie aparţine multimiliardarului Warren Buffett, care a propus Congresului SUA cu mai bine de o lună înaintea începerii mişcării OWS, să crească taxele percepute de la cei foarte bogaţi (începând cu el însuşi, fireşte) pentru a se încerca o echilibrare a discrepanţelor sociale. Aripa Republicană a Congresului SUA a înmormântat de urgenţă acest atac al principiilor de dreapta.

Pe de altă parte, deşi poate să pară că sar de la una la alta, ideea însăşi de „A patra cale” nu este nouă, ea fiind introdusă de un filozof mai puţin cunoscut, care a trăit între 1872 şi 1949, pe nume George Ivanovici Gurgiev. Gurgiev a identificat „calea fakirului”, „calea călugărului” şi „calea yoghinului” (corespunzând dedicaţiei în vederea dominării trupului, a emotivităţii şi respectiv a intelectului) introducând o „a patra cale”, cea a „omului obişnuit” care evoluează natural prin trezirea propriei conştiinţe. Lucrurile se complică mult mai mult la Gurgiev (cautaţi Gurdjieff în Internet) cu simbolistică ezoterică şi alte semidoctisme, încăt aş fi total fără speranţă dacă aş vrea să rezolv dilema maşinilor de gunoi pe baza celei de-a patra căi propusă de el.

Dacă aţi avut răbdare să citiţi până aici, mi-e greu să cred că nu ardeţi de curiozitate să aflaţi ce-i cu maşinile astea de gunoi.

Ei bine, în urbea noastră funcţionează două firme de colectare a gunoiului. Ele şi-au alcătuit programul în aşa fel încât sunt prezente fiecare în câte trei zile dintre cele cinci lucrătoare ale unei săptămâni, pe strada noastră. Se suprapun doar miercurea, deci se înţelege că cel puţin o dată pe zi – dar de multe ori şi de două, chiar trei ori, o maşină care face un zgomot infernal şi ale cărei ţevi de eşapament poluează în neştire (unde aţi mai vazut asta, nu cumva pe strada dv.?) trece prin faţa casei mele. Dus-întors!

Ideea mea era să vorbesc cu vecinii şi să ne înţelegem la a ne abona cu toţii la o singură firmă, reducând în acest fel la jumătate zgomotul şi poluarea de pe stradă, poate chiar obţinând un preţ mai bun de la oricare dintre cele două firme. Aparent banal.

Dilema a apărut când am început sa fac un pic de lobby pentru idee şi am realizat că există trei căi de abordare care s-ar putea să o facă imposibilă:

–         calea celor cu mentalitate „de dreapta” care refuză din principiu reguli suplimentare, inclusiv cele care pot stimula competiţia;

–         calea celor cu mentalitate „de stânga” care se asociază cu interes, dar vor să aibă altcineva grija de ei, în ideea că valoarea pe care o oferă prezentându-se ca un grup uniform ar trebui să compenseze pentru eforturile individuale;

–         calea independenţilor, care decât să-şi bată capul pentru a-i convinge pe cei de mai sus de justeţea unei idei sau a alteia consideră că pierd mai puţină energie rezolvănd problemele singuri şi numai pentru ei.

Din păcate însă, s-a ajuns la limitele creşterii economice şi chiar ale civilizaţiei în ansamblu, pe bază de scheme Ponzi, principii politice dogmatice şi chiar tiribombe ezoterice. Este nevoie de o cale nouă. Nu-mi pun mari speranţe în „Occupy Wall Street”, „Occupy Tokyo”, „Occupy Bucharest” ş.a.m.d., dar că acest fenomen va rămâne în istorie (abia a început!) nu am nici o îndoială.

Cum? Om trăi şi om vedea. Se va mai scrie mult pe tema asta.

Ecouri

  • George Gross: (17-10-2011 la 02:49)

    Lumea e glabală financiar nu şi din punct de vedere juridico-politic. Manifestaţiile din Israel începute în centrul Tel-Avivului şi apoi extinse în toată ţara, au dus la recunoaşterea problemei în guvern & Knesset (Parlament). Se vor face reforme economice dar nu ad hoc!
    Nu este vorba de cereri marxiste, ci de o redistribuţie mai echitabilă a acumulărilor. Ca să se producă acest lucru este necesară o revizie globală a politicii economice şi relaţiilor interstatale la nivel de continente – mă refer la relaţiile UE cu USA & Canada, a celor 3 fată de Risia, China & India, Japonia, Australia & New Zealand, şamd

  • Stefan N. Maier: (17-10-2011 la 06:42)

    Problema nu este necunoasterea inechitatilor de catre guverne. Cine altcineva are acces mai neingradit la datele statistice daca nu cei care colecteaza taxele? Problema este nesimtirea guvernelor, indiferenta lor fata de propria misiune si alcatuirea lor majoritara din javre care sunt puse pe inavutire nu pe merit ci pe baza pozitiei privilegiate acordate de mandatul de a guverna.
    Guvernele vor MAINE, cei care sufera inechitatea vor ACUM. Ei n-au luxul de a demonstra pana se decid guvernele, la adapostul fotoliilor caldute, sa faca un pic aici, un pic acolo, mediatizand si trambitand ca si cand au rezolvat vreo problema in mod real. Iar fara demonstratii nu se face nimic.
    In fine, nu m-am referit la „cereri marxiste” ci la fenomen in sine, care seamana teribil cu ceea ce a descris Marx ca se intampla in cazul generalizarii inechitatii. Daca se va transforma in „lupta de clasa” sau nu, mai vedem. Insa problemele se pun de catre demonstranti in mod radical, exact ca intre doua clase: cei 99 si respectiv cei 1 la suta!

  • George Gross: (17-10-2011 la 09:49)

    Tu ca alegător votezi un partid sau o grupare politică, care pînă la urmă dacă reuşeşte intră într-un guvern de coaliţie; unde dai şi unde crapă.
    În final nici un guvern nu-şi satisface alegătorii, nevorbind de parlamentari.
    Nu se va ajunge la mişcări care să schimbe ordinea politică mondială; nimeni nu vrea un Chaves.
    Totuşi sper că toate mişcările să ducă la o redistribuţie în sensul învăţământului, asigurărilor medicale, asigurărilor sociale şi a pensiilor.

  • Wanda Lucaciu: (19-10-2011 la 10:42)

    Dl. Gross a scris: „Nu este vorba de cereri marxiste, ci de o redistribuţie mai echitabilă a acumulărilor”
    Dl. Gross, redistributia echitabila a acumularilor este EXACT marxista.
    Pres.Obama(a one term president, I hope) este de parere ca trebuie sa redistribuim averea. Nu inteleg deloc,cum merge asta… Daca ai ceva bani, trebuie sa-i impart cu altii care nu au tot asa de mult ca mine? I don’t think so! Este datoria mea sa fac donatii cit pot sa-mi permit si sa sustin organizatii care ajuta oameni care nu sunt asa de norocosi ca mine. Asta este tot ce pot sa fac si tot ce guvernul poate sa ma ROAGE sa fac. Daca guvernul imi IMPUNE sa impart averea mea cu altii, atunci toti suntem IN BIG TROUBLE.

    Los Angeles, Calif

  • George Gross: (19-10-2011 la 16:16)

    Suedia este marxista Dna Wanda Lucaciu?
    Nu, nu este marxista, si cu toate aceastea exista o redistributie a taxelor platite de populatie.

  • Wanda Lucaciu: (19-10-2011 la 17:36)

    Dl. Gross.
    Cu tot respectul, dv va referiti la redistribution of wealth or taxes?
    Eu nu stiu cum sunt taxele in Israel sau in alte tari. Ma voi referii la taxele din USA. Daca ne referim la un nou code de platit taxe federale, sunt de acord ca acest code sa fie simplificat si sa fie impus un percentage pentru toata lumea. Dupa ce am spus asta, este la fel ca a spune „when pigs will fly”
    Daca dv. va referiti la „redistribution of wealth”, nu numai ca nu cintam acelasi cintec dar locuim pe doua planete diferite. Pe planeta mea (pamintul), asta inseamna marxism

  • Wanda Lucaciu: (19-10-2011 la 17:46)

    As vrea sa mai adaug un comentariu. Acum citeva minute, am ascultat la radio in timp ce conduceam masina, ca Occupy Wall Street si Occupy Los Angeles , vor ca cetatenii din Statele Unite sa-si retraga banii de la banci si sa depuna banii la Credit Unions. Acest lucru va avea loc pe data de 2 Noiembrie. Si altceva… cei care au cauzat problema financiara/economica globala sunt evreii. Pe una din pancarte scrie „Get out the JEWS”
    Biciclistii vor urma 🙂

  • George Gross: (20-10-2011 la 02:34)

    Sunt multe nuante in sisteme sociale fara a fi marxiste. Putem discuta despre legile sociale ale Austriei care au la baza edicte de pe timpul imparatului Frantz Joseff, sau despre sistemul social al Elvetiei, sau al Frantei care sunt mult mai bune decit cel American sau Israelian.
    Nu m-am referit nici un moment la marxism.
    Orice sistem se poate imbunatatii fara extreme paguboase.

  • George Gross: (20-10-2011 la 03:06)

    Cu tot respectul pentru biciclisti
    In privinta evreilor? Cred ca este o stigma, caci ne referim la ei numai in probleme financiare. Pentru economie au primit multe Premii Nobel, dar referirea nu este la acest aspect.
    Ma gindesc de multe ori de ce nu deranjeaza pe nimeni evreii din lumea artelor, a muzicii, a cinematografiei, a literaturii; ne referim numai la evreii din lumea politico-economica, din lumea juridica. Si in toate democratiile este scris – fara religie, sex, culoare (citat literarizat).

  • Petru Clej: (20-10-2011 la 04:09)

    Doamnă Wanda Lucaciu, vă invit să scrieți un articol pe această temă, plecând de la lozinca “Get out the JEWS”.

  • somoila grigore: (20-10-2011 la 06:24)

    Un prieten de sah,table,taclale,deh!din clubul ,,80”,ma tot intreba ce tot mosmolesc la acest leptop, capatat pe daiboje dela un neamt,batran si el,cu care in urma cu ceva ani lucrasem impreuna la ,,Portile de Fier”,si-i spusesem ca citesc ziarele.,,Porcariile alea?´Ce naiba citesti?„I-am zis ca ma informez in lume…,,Zi-mi si mie un ziar ca lumea!„ Si i-am raspuns atunci:,,Acum!„L-am lamurit pe scurt ,,ce-i aia Acum”.Astazi a trecut pe la mine si am citit impreuna cele scrise de d-l Stefan.,,Mai, da’ bine le zice!”…Stiu bine ca nu aveti nevoe de laude,dar,in afara de articole ,,grele”,mult conversate,chiar vehement contestate,din cand in cand,noi acestia de rand,fara pretentie de mare eruditie,mai avem nevoe si de o vorba cu talc,un verb desprims din viata asta asa cum e.Asta e nota pe care indraznesc s-o dau acestui articol, care vine in intampinarea omului simplu animat de bine.Mutumesc DOMNULE STEFAN!

  • George PETRINEANU: (20-10-2011 la 07:23)

    Vorbind despre o a patra cale as recomanda cu deosebita caldura studiul amplu al lui Jeremy Rifkin ,,The Empathic Civilization: The Race to Global Consciousness in a World in Crisis”.

    Jeremy Rifkin analizeaza si el calitatile actuale ale societatii umane, pe care o consider un adevarat ,,sistem nervos colectiv” cat si impasul in care a ajuns omenirea in prezent. El ia in considerare evolutia omului de la aparitia lui, facand apel in mod punctual si concret la informatii relevante din istorie, economie, psihologie si filosofie.

    Impasul spre care se indreapta omenirea il explica ca pe o ,,entropie sociala”, pierdere sistematica, greu de evitat. Ea se manifestata prin aparitia nedorita a unei dezorganizari masive ca efect nedorit al cresterii gradului de complexitate si organizare a societatii umane si a civilizatiei umane in sine.
    http://www.foet.org/

    P.S. Cartea poate fi comandata pe numai 5$ de pe internet, asa ca ar merita o incercare.

  • Wanda Lucaciu: (20-10-2011 la 17:09)

    Din pacate, in ultimii 30 de ani, au fost citiva evrei pe Wall Street si in alte institutii financiare, care au ponegrit ,alti evrei cinstiti din acest domeniu.
    Ivan Boesky (1987) Insider Trading Scandal, Michael Robert Milken ( 990) The Junk Bond King, Banker Ezri Namvar( 2009) federal wire fraud charges, 6 Hassidic Jews in NY, 19 evrei in NY printre care cel putin 4 erau rabini, si sa nu il uitam pe ticalosul de Bernard Madoff
    Este sufficient sa mentionam acesti “escroci gigantici ” din institutiile financiare americane, ca sa intelegem ( nu sa aprobam) lozinca “Get Out the Jews” Antisemitism exista in toata lumea. Deobicei, daca ceva nu merge bine in lume, evreii sint implicati sau mentionati ca fiind devina. Nu vreau sa-i fac pe evrei sa apara ca victime, dar cineva trebuie sa fie vinovat de ce mie nu-mi merge bine.
    It worked for Hitler, and it still works, today.

  • George Gross: (21-10-2011 la 11:50)

    In toate neamurile (etniile) sunt şi buni şi răi, deşi cu toţii spunem că suntem făcuţi DUPĂ CHIPUL ŞI ASEMĂNAREA LUI. Şi din tot noianul, ne referim numai la RĂI. Şi eu condamn excrocii indiferent de etnie, dar consider că în cazurile din USA, s-a dovedit o „lacună” în sistemul de control financiar, căci sistemul piramidal era de mult cunoscut, şi de mult s-a atras atenţia asupra tranzacţiilor ce nu au acoperire / depozit financiar, & asigurărilor de tranzacţii.

    Antisemitismul este o problemă care există şi fără evrei; este comod să dăm vina pe alţii. Este mult mai incomod să vedem propriile noastre „scăpări” şi să le remediem.

  • Wanda Lucaciu: (21-10-2011 la 22:58)

    Dl Clej,

    Va multumesc pentru invitatia de a scrie un articol bazat pe lozinca „Get out the Jews”. Occupy Wall Street si Occupy Los Angeles sint ridicole si nu merita atentie. Presa liberala este de partea lor si sint tare indurerati cit de mult sufera acesti indivizi. Presa conservativa, priveste acesta rebeliune ca fiind sponsorizata de liberali si asa dau vina unul pe altul si nimic positiv nu iese din asta, numai gunoi (nu la figurat ci la propriu) pe Wall Street si Downtown Los Angeles.
    Singurul motiv pentru care am mentionat acesta „miscare” stupida care nu are nici un effect si nu va avea nici o consecinta, este pentru ca aceste grupuri de huligani nu primesc prea multa atentie, si au nevoie de un tap ispasitor si i-a gasit pe evrei. What a novel idea? So unusual, isn’t it? Presa liberala nu spune nimic despre antisemitismul care are loc in aceasta rebeliune, si conservativii se delecteaza vazind antisemitismul si dind vina pe Pelosi si Obama
    Eu as numi aceasta “miscare” un circ cu animale, fara clowns si fara jongleri. Singurii jongleri sunt cei din mass media, pt ca jongleaza cu noroi si se improsca unul pe altul.

  • larry: (26-12-2011 la 05:18)

    Wanda Lucaciu spune: Singurul motiv pentru care am mentionat acesta “miscare” stupida care nu are nici un effect si nu va avea nici o consecinta, este pentru ca aceste grupuri de huligani nu primesc prea multa atentie, si au nevoie de un tap ispasitor si i-a gasit pe evrei.
    Eu as numi aceasta “miscare” un circ cu animale, fara clowns si fara jongleri.

    ****

    – ma bucur ca nu scrii acel articol. Ar fi un dezastru daca ar contine ceea ce sustii mai sus.
    larry

  • Stefan N. Maier: (22-9-2013 la 14:11)

    La aproape doi ani de la acest articol, raportez ca am rezolvat problema masinilor de gunoi la mine in cartier. Suntem cu totii abonati la aceeasi firma, dupa ce le-am pus in competitie. In plus avem cel mai mic pret de servicii din tot orasul, garantat pentru trei ani!
    Cred ca A Patra Cale e Calea Rabdarii si a Perseverentei.

  • Christina Vlad: (24-9-2013 la 14:13)

    Cine nu are germani sa-si cumpere !

    Gott sei Dank ca germanii fac lucrurile cu cap si nu au nevoie sa le puna cineva rabdarea la încercare sau sa persevereze în lucruri inutile ! 🙂

  • Wanda Lucaciu: (24-9-2013 la 16:36)

    Dna „Christina Vlad”, nu am stiut ca „germanii ” sint de vinzare. Daca sint, unde se pot cumpara?
    Gott zei Dank sau pe romaneste Slava Dlui la ce va referiti in aceasta fraza? Poate despre gunoi?
    Dar nu asta este important, ci „germanii „care sint de vinzare ma intereseaza. Va rog sa elaborati pe aceasta tema.
    Toata lumea vrea sa stie unde putem cumpara un neamt 🙁
    Gott sei Dank ca dv ne-ati deschis ochii. 🙁

  • Christina Vlad: (24-9-2013 la 18:50)

    Am pus pariu cu mine însami ca doamna Lucaciu va lasa deoparte aspiratul, calcatul, gatitul, crosetatul, îngrijirea florilor etc., etc… si se va grabi sa-mi raspunda.

    Chiar nu ati înteles doamna semnificatia rândurilor mele ? Pacat… 🙂

  • Wanda Lucaciu: (24-9-2013 la 22:23)

    Imi pare bine ca ati castigat pariul. Eu stiu sa fac toate indeletnicirile casnice, dar nu am nevoie sa le fac, pt ca mi-am cumparat un „german”.

    Danke schön Frau „Christina Vlad” pt idea grozava ca mi-ati dat-o.

    Es tut mir leid, aber bancul dv. a fost f bine inteles, dar de prost gust.

    Vreau sa stiti ca inteleg si vorbesc germana fluent. La noi in casa se vorbea germana.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Apus la Malibu

De ce mă privești din când în când? Îmi vezi sufletul? Pentru tristețea lui nu ai destulă culoare?

Închide
3.21.248.47