caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Comuniștii “au jurat” credință lui Voronin sau PCRM-ului?

de (30-1-2011)
1 ecou

Condiționați să-și apere integritatea rândurilor sale, comuniștii au recurs la metode apropiate de cele masonice, îmbinate cu trăsături de supușenie față de cultul personalității, cultivat în cadrul PCRM față de V. Voronin. Jurământul de fidelitate impus deputaților PCRM în legătură cu alegerea președintelui țării denotă intenția strategilor interni de a induce un legământul direct față de persoana lui Voronin. Accentul pe moralitatea legăturii dintre membrul de partid și PCRM vine să precizeze de fapt atașamentul lor față de Voronin, deoarece acesta în pofida “vechimii” sale reprezintă reper puternic pentru o parte din electorat şi nucleul de partid.

Totodată, invenția cu “jurământul” [1] vine să secreteze mecanic valoare Partidului Comuniștilor, supus criticilor publice pentru faptul că se conduce după scopuri înguste și apropie țara de o nouă criză politică. Introducerea “jurământului” în jocul politic reprezintă și o necesitate de a se reabilita public, raliându-se astfel la retorica Alianței, construită pe o serie de principii sensibilizante pentru alegători, pe care partidele din AIE2 le revendică în ambundență.

În altă ordine de idei, acest jurământ în interiorul partidului vine să mobilizeze propriul electorat, încurajându-l să se opună guvernării și tentativelor de a-i atrage de partea sa. Mesajul comunist, cu tentă concomitent biblică și masonică, transmite semnale clare interceptate de către alegători și din perspectiva alegerilor locale din acest an.

Există voci încrezute că “jurământul” comuniștilor este dedicat să oprească ofensiva partidelor AIE2, antrenate în prezent să seducă comuniștii mai cooperanți.

Adevărul este că niciun angajament nu poate crea impedimente pentru a corupe un deputat din cadrul PCRM după cum s-a întâmplat anul trecut cu o pleiadă de comuniști, care au dispărut de pe scena politică, fie stagnează sau se află sub nivelul acceptabil. Dar spre deosebire de înțelegeri politice anterioare, jurământul semnat acum are menirea de a responsabiliza și victimiza la maxim deputații comuniști. Este un fel de comandă de a se monitoriza reciproc și de a preîntâmpina orice formă de “trădare” în folosul intereselor AIE2.

În linii generale, prin “jurământul” impus comuniștilor de către conducerea PCRM se poate înțelege o formă de contra-atac la adresa demersurilor Alianței, învățată din anii precedenți că poate să disperseze monolitul comunist. Acest gest de coeziune și “fraternitate” între comuniști permite PCRM-ului să intre cu o poziție mai consolidată în negocierile cu AIE2.

Referințe:

1. „Mă oblig să nu uit că votul fracţiunii Partidului Comuniştilor şi votul meu personal întotdeauna trebuie să reprezinte o poziţie unică. Mă oblig să nu uit că încălcarea angajamentului în cauză reprezintă cea mai gravă crimă morală împotriva intereselor Partidului Comuniştilor, împotriva a mii de susţinători, care mi-au încredinţat dreptul de a acţiona în numele lor”, http://www.azi.md/ro/story/16073

Ecouri

  • CC Ficu Shlomovici: (4-2-2011 la 09:06)

    Da, mai, Ficule, dar are loc un anume ritual in cursul caruia se ‘depune’ juramintul? Si oare Voronin ‘apare’ imbracat intr-o sutana oarecare sau un costum ornat cu medalii sovietice? Juramantul este oare exprimat in limba moldoveneasca (care e usor de tradus in romaneste) dar si in limba rusa? O filmare a procesiunii ar fi foarte utila pentru generatiile viitoare care ar studia disperarea in masa sau o forma de arta care candva se numea ‘happening’.
    Ei, mai, Ficule, si ce daca suntem in secolul douazecisiunu? Tii minte cind te duceai la carnaval si faceai desene? Imi ziceai, „Mai baiatule, mai, carnavalele sunt o buna supapa pentru a ne descreti fruntile. Ai dreptate, unele personaje ne sperie, dar asta este…toti avem frica asta in noi si la carnaval o vedem inafara noastra…”
    Oare Caragiale este studiat in Republica Moldoveneasca? Piesele lui oare sunt traduse in moldoveneste?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Dragoste aromată în luna lui Gerar

Era pentru prima dată că se apucase de o asemenea operațiune singură, neasistată de mine. De mică îi plăcea să...

Închide
3.133.147.87