caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Preia AIE2 năravurile comuniștilor cu „verticala puterii”?

de (23-1-2011)

Guvernul trebuie să se detaşeze de moştenirea lăsată de PCRM, care aplica pe larg răfuiala cu raioanele controlate de oponenţii politici

Guvernarea actuală este hotărâtă să schimbe starea lucrurilor. Aceasta o cere emergenţa integrării europene, precum şi debarasarea de practicile guvernării comuniste. În corespundere cu relaţiile dintre centru şi regiuni în statele UE, Chişinăul tinde să aplice modelul european de extindere a autonomiei administraţiei locale. Una dintre priorităţile Guvernului Filat-2 este “descentralizarea puterii”, susţinută de toate componentele Alianţei pentru Integrare Europeană-2. Măsurile planificate vor viza înlocuirea “verticalei puterii” cu implementarea normelor europene în domeniu. Decentralizarea nu reprezintă doar un “moft politic” pentru detaşarea de moştenirea lăsată de Partidul Comuniștilor (PCRM,) care aplica pe larg răfuiala cu raioanele controlate de oponenţii politici, folosind distribuţia inechitabilă a resurselor bugetare. De calitatea procesului respectiv va depinde dezvoltarea propriu-zisă a regiunilor, integrarea lor in sistemul naţional economic, sustenabilitatea dezvoltării lor inclusiv în domeniul social, umanitar etc. Imitarea acestui proces sau realizarea lui întârziată pot avea repercursiuni asupra integrării europene a regiunilor şi respectiv capacităţile lor de a absorbi fondurile europene, aflate ulterior la dispoziţie.  Totuşi, există riscul că actuala-vechea guvernare va înfăptui această reformă de o manieră politizată, înlocuind fosta “verticală a puterii” cu una nouă, dar deja “pro-europeană”.

Alegerile locale, o miză uriașă

Deocamdată nu este clar când anume vor avea loc alegerile locale şi acest lucru este legat pregătirele interne ale partidelor din AIE -2, care vor să dea o lovitură puternică comuniştilor, care deţin întâietatea în multe raioane din nordul şi sudul ţării. De amenajarea contextului politic vor depinde foarte mult rezultatele finale, undePCRM , Partidul Liberal Democrat (PLD) şi Partidul Democrat (PDM) vor obţine cele mai multe voturi. Comuniştii, graţie activităţilor de pregătire pentru referendumul constituţional din 5 septembrie 2010 şi desigur participarea satisfăcătoarele la scrutinul pentru parlamentare. Liberal-democraţii şi democraţii vor conta mult pe resursele administrative de care dispun în prezent, dar şi pe “investiţiile” electorale masive in mai multe raioane. Partidul Liberal (PL) va încerca sa se concetreze exclusiv pe localităţile unde au cele mai mari şanse, în special în Capitală, din cauza constrângerilor economice, precum şi a resurslor umane limitate. Adevărata surpriză a alegerilor locale va fi prestaţia AMN, care a înregistrat un eşec de amploare la alegerile din noiembrie 2010.

În mare parte, aceste alegeri pot pune capăt conflictelor din “raioanele pro-comuniste” si centrul “pro-european”, dar pentru asta se cere o mobilizare a forţelor din cadrul AIE2. Oricum comuniştii nu vor să-şi piardă poziţiile, ajustându-şi acţiunile pentru extinderea raioanelor “roşii”. Provocările cele mai mari sunt legate de performanţele fostelor şi actualelor partide de putere (PLDM, PDM, PL şi AMN), dacă unele vor reuşi să repete succesul din 2010, iar altele (AMN) se va reabilita, atunci PCRM va trebui să renunţe la antagonizarea raioanelor loiale lor cu puterea de la Chişinău. Există riscul ca situaţia să nu se schimbe dramatic şi ca opoziţia comuniste să pună pe baricade aliaţii săi din regiune. Calitatea şi bilanţul procesului electoral va depinde de faptul dacă va fi sau nu ales Preşedintele ţării. Or, acest succes poate avea impact politic serios în favoarea imaginii AIE-2, punând în dificultate comuniştii.

Cel mai probabil se vor păstra poziţiile pe plan naţional, lucrurile se pot schimba la nivel de raion, unde fie comuniştii, fie partidele de la guvernare îşi pot îmbunătăţi rezultatele. În continuare trebuie urmărită evoluţia AMN, care cel puţin până la alegerile parlamentare din 2010 avea priză la publicul din regiuni.

Chișinăul anticommunist, disputat între membrii AIE

Cred ca Chisinaul oricum va aparţine în final unui partid din cadrul Alianţei, deoarece în turul doi populaţia oricum va vot împotriva comuniştilor. Dar există câteva condiţii care pot răsturna planurile celor AIE2, fie că e vorba de PLDM sau PL. Nu este clar ce rol va juca liderul AMN, Serafim Ureachean, si cat de mult va putea acesta să influenţa atmosfera electorală din capitală. De asemenea, anumite probleme pot apărea în urma competiţiei dure pentru fotoliul primarului, în special între PL şi PLDM. Totodată, incomodităţi electorale pentru forţele AIE2, inclusiv pentru unul din vicepreşidinţii PL, Dorin Chirtoacă.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
De ce NU doresc cetăţenia oferită de Ungaria

Iată motivele pentru care nu vreau să solicit cetățenia Ungariei.

Închide
3.235.229.251