caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Poeme, Eseuri, Proza



 

Hamlet intre Cluj si Haifa

de (16-5-2010)
7 ecouri

Hamlet intre Cluj si Haifa
– De la Padurea Baciu pana la Plaja Shikmona-
There are more things in heaven and earth,Horatio,
Than are dreamt of in your philosophy.
(HAMLET, Act One-Scene 5)
« Daca folosesti logica elementara la interpretarea a ceea ce au vazut altii sigur ca nu poti sa fii impartial sau foarte riguros, dar cand VEZI TU un obiect luminos cu
radiatie alternativa alba cu nuante galbene ce stationeaza pe cer aproape 3 ore si vine un *** de profesor de astronomie care scrie un articol in ziarul FACLIA ca era un balon meteo atunci iti sare mustarul pentru ca te crede idiot , te confunda cu indivizii la care s-a practicat extirparea zonei ratiunii din creier. Asta a fost in 18 aug 1968 si de atunci am deschis ochii si am vazut mai multe decat le-ar conveni unora ca prof Chisu sa accepte.Suntem in mijlocul unui furnicar de vehicule si forme de manifestare cu tangente mai mari sau mai reduse cu realitatea perceputa de noi. »
Am sa-i lamuresc imediat pe cititorii care poate se intreaba ce menire are citatul din Shakespeare. Cred ca v-ati dat seama ca celalalt text, care a fost postat pe pagina internet a unui ziar din Romania in data de 29 mai 2009,se refera la un UFO sighting, adica la observarea unui OZN ( obiect zburator neidentificat) si contine atat un numar de lovituri sub centura, cat si o serie de exagerari ( ma gandesc in primul rand la « furnicarul de vehicule »). Nu dispun de calificarea necesara pentru a transa asemenea dispute, dar pot sa sugerez reprezentantilor turnului de fildes academic o schimbare de atitudine, o formula care sa faciliteze dialogul. Am gasit-o in scena a cincea a primului act al piesei « Hamlet ». Pe terasa castelului din Elsinore, printul danez se intalnise cu duhul fostului rege,tatal sau, de a carui aparitie in acel loc ii vorbise prietenul sau Horatio.El are revelatia unor adevaruri,isi da seama cine este vinovat de moartea parintelui sau si il indeamna pe Horatio sa treaca de niste ingradiri :
Gasesti in cer si pe pamant mai multe fapte, Horatio,
Decat cuprins-au vreodata inchipuirile filozofiei tale.
In Anglia elisabetana, filozofia desemna in sens larg stiinta, invatatura iar « inchipuirile » erau acele incursiuni ale filozofilor in teritorii nemarcate, neexplorate.Omul de stiinta onest realizeaza ca stiinta lui este limitata si ca trebuie sa acorde credit si « inchipuirilor », adevarul aflandu-se –cateodata- dincolo de stiinta si de vise..Formula lui Hamlet vrea sa-l convinga pe Horatio ca duhul nu este o simpla aparitie ci este purtatorul unui mesaj care-de altfel- va inspira planul de razbunare conceput de print.As vrea ca fenomenele pe care le voi prezenta sa fie judecate in lumina acestei acceptari a unor fapte care –uneori-contrazic anumite tabu-uri.
In interviul pe care l-a acordat in 14 iunie 2008 unui ziar din Romania, generalul Emil Strǎinu, fost consilier al Parlamentului Romaniei in probleme neconventionale , s-a prezentat punand doua accente: unul pe calificarea sa de ofiter de radiolocatie ( radar) si celalalt pe faptul ca nu a fost si nu este un fan al fenomenului OZN. Inainte de 1989, inregistrarile radar care nu se incadrau in vreo categorie cunoscuta (avioane, elicoptere, rachete, baloane, nori de gheata, formatiuni noroase foarte compacte, pasari, meteoriti) erau clasate. Nu se mai vorbea de ele .Era folosita uneori o formula diplomatica : aerodinele lenticulare, sau farfuriile zburatoare ale lui H. Coanda- in baza asemanarii cu aeronava proiectata de Coanda in 1935..Generalul Strainu deplange inexistenta in Romania ,spre deosebire de Federatia Rusa, Ucraina, Anglia, Franta si Germania, a unui organism specializat de studiu al fenomenelor neconventionale si remarca ca exemplu de abordare a problematicii cu un plus de bun-simt faptul ca fiecare post de jandarmerie din Franta dispune de formulare speciale de raportare. In baza declaratiilor se fac cercetari serioase si nimeni nu este luat in ras. In vara fierbinte a anului 1968, in perioada care a premers ocuparii Cehoslovaciei, au fost mediatizate fotografii ale « aparitiei de la Cluj », un obiect zburator discoidal care a survolat si padurea Baciu de langa oras. Fenomenul s-a produs în timpul zilei, la o distanta destul de mare de pamânt si ceea ce era curios este ca obiectul repectiv se vedea mare si nu era ceva punctiform. Avea o anumita forma geometrica care stralucea în lumina razelor solare . In ce priveste padurea, circula de mult, din anii ’50, relatari- deseori ale unor oameni de stiinta, precum biologul A. Sift sau chimistul,conferentiar universitar de la Cluj, A. Patrut- despre sfere de lumina de diferite culori, copaci cu forme bizare, disparitii de persoane ca intr-un « triunghi al Bermudelor » ardelenesc. In ajunul unor sarbatori religioase, ( Rosh HaShana 1987, Shavuot 1988 , Pessah 1989) OZN-uri de diverse forme si dimensiuni au fost observate langa Tel-Shikmona in Haifa. Tanara pereche care in 1989 se afla in masina, la vreo 200 de m de plaja Shikmona, a remarcat un stalp de flacari, inalt de 20 m si cu o latime de 6 m . Obiectul a aterizat fara a face vreun zgomot .Mai tarziu politia a gasit acolo urme de pamant ars, o amprenta neobisnuita.
Scoicile lui Newton Voi cita din memorie o marturie exemplara, apartinand lui Isaac Newton : « Mi se pare ca sunt asemenea unui copil care se joaca cu scoici colorate pe o plaja, in vreme ce oceanul necunoscutului se intinde in fata mea. » Iar pe Arthur Clarke, autorul Odiseeii spatiale 2001, valurile aceluiasi ocean l-au determinat sa noteze : »Exista in ce ne priveste doua posibilitati : suntem unicele fiinte inzestrate cu ratiune din univers, sau- dimpotriva- nu suntem singuri. Ambele posibilitati sunt terifiante in egala masura ». Cred ca ma voi opri aici ,lasandu-i pe cititori sa cantareasca aceste fapte pe « balanţele » personale.

Ecouri

  • Andrea Ghita: (16-5-2010 la 00:00)

    Obiectul cu pricina a stationat ore in sir deasupra orasului, avea forma unui romboid (asemanator cu un zmeu de jucarie), nu facea zgomot, i se distingeau clar contururile si luminile colorate de pe fatzete. Am intrat in casa si dupa un timp am iesit din nou si obiectul era la…locul lui. A disparut. Mai exact s-a innorat si numeni nu l-a vazut plecand… Din cate tzin minte presa a relatat pe larg fenomenul, iar reactzia oficiala a venit cu o intarziere de cateva zile. In orice caz, in toamna urmatoare am devenit colega de clasa cu Karina, fiica profesorului Chisu, directorul Observatorului astronomic din Cluj, care ne invita adesea sa privim stelele. Cu prilejul unei astfel de vizite, tatal ei ne-a explicat ca fusese vorba de un balon meteo, caruia i se distingeau pana si cusaturile!!!

  • Thomas Lewin: (16-5-2010 la 00:00)

    Cat de mult as fi vrut sa fiu si eu martor al evenimentului.Am plecat din Cluj in vara anului 1957 si orasul ramane pentru mine drag si frumos si misterios chiar daca il privam de UFOuri reale sau imaginare.

  • Thomas Lewin: (16-5-2010 la 00:00)

    As fi vrut sa fiu si eu martor al evenimentului. Am plecat din Cluj in vara anului 1957, dar el ramane pentru mine un oras drag si frumos si misterios, cu sau fara OZN -uri. Nu a stat in intentia mea sa il supar in vreun fel pe profesorul Chisu si pe cei care il respecta. Mi-am exprimat de altfel rezervele in ce priveste citatul de la inceput. Recunosc,trebuia sa fiu si mai prudent si sa nu lovesc -nici macar indirect -portelanuri cu bocancii. Poate dorinta de a argumenta o teza -cea a turnului de fildes academic si a neacceptarii unor intamplari greu de lamurit – m-a facut sa uit o elementara politete.

  • itzhak bareket: (1-5-2012 la 12:15)

    „vorba LUNGA-i saracia omului”CHIAR DACA E PRODUSA DE SAVANTI EMERITI SAU – spre deosebire-de semidocti periculosi .

    in cea ce priveste cea mai desavarsita piesa scrisa de SHAKESPEARE , H A M L E T ,
    AM MULT MAI MULTA INCREDERE IN EL , DECAT IN PREA MULTI INPOSTORI , CARE PANA ACUM
    NU AU REUSIT SA SPULBERE NICI MACAR O IOTA DIN GENIALA SA CREATIE ,

    dimpotriva , regisori si actori inzestrati , gasesc prin talentul lor, adevaruri
    care erau acoperite de colbul vremurilor intunecate …

  • Thomas Lewin: (3-3-2017 la 07:04)

    Semidoct periculos? Si sarac?

  • Victor Manta: (3-3-2017 la 17:31)

    @Thomas Lewin

    > Semidoct periculos? Si sarac?

    Despre ce vorbiţi oare, după o pauza de cam 5 ani?

    Un comentator a scris: „Cu prilejul unei astfel de vizite, tatal ei ne-a explicat ca fusese vorba de un balon meteo, caruia i se distingeau pana si cusaturile!!! ”

    Pentru cei care nu sunt la curent, unul dintre cele trei observatoare aerologice din România, de unde se lansează zilnic mari baloane (de care sunt prinse instrumente de telemăsurare), se află la Cluj. Aceste baloane la înălţimi mari ating, dacă îmi amintesc bine, diametre de 6 – 8 m. Nu au însă cusături.

  • Thomas Lewin: (3-3-2017 la 19:07)

    Nu am fost prea politicos cu o gazda primitoare.

    Un numar de scurte articole/ (pseudo)eseuri scrise de mine cu ani in urma au fost acceptate spre publicare de site-ul ACUM.TV.

    La randul meu, am urmarit cu interes materiale postate de alti colaboratori. Dar la un moment dat, coplesit de obligatii familiale – sunt bunic=babysitter – i-am parasit, cu parere de rau, pe cei care alcatuiau un alt tip de familie, site-ul Dvstra.

    Astazi, dupa o lunga pauza, am recitit un text de-al meu, in care sarmanul print danez este plimbat din Cluj – orasul drag al copilariei mele, pana la Haifa, unde se afla actualul meu domiciliu. M-a iritat aglomeratia de amanunte si nume si consider ca singurul lucru valabil il constituie afectiunea mea pentru urbea transilvaneana.

    Comentariul meu, trimis cu mare intarziere, se adresa lui I. Bareket, in masura in care sintagma „semidocti periculosi” se referea la mine.

    De fapt, acest lucru nu are o insemnate deosebita.

    Va salut cu multa prietenie—Thomas Lewin

    PS —Voi redeveni, in masura posibilitatilor, un cititor al materialelor postate pe site.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.12.41.106