caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Scena si Ecranul



 

Regele si Dan Grigore – regal instrumental in scopuri caritabile

de (20-10-2008)

W.A. Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Liszt, Claude Debussy, George Enescu, Serghei Rahmaninov, Frédéric Chopin. Acestia sunt compozitorii ale caror lucrari atent alese le va interpreta maestrul Dan Grigore, revenit pe podiumul de concert dupa opt ani de absenţa, pentru a sustine un recital cu adevarat regal, de ziua Majestatii Sale, cu ocazia implinirii a 87 de ani. Un regal oferit pe data de 25 octombrie, pe scena Ateneului, gratie organizarii evenimentului de catre Fundatia Principesa Margareta. Recitalul va avea un scop caritabil si va fi dedicat tinerilor muzicieni merituosi aflati la inceputul carierei artistice, implicati in proiectul Tinere Talente – un program de burse de studiu dedicat tinerilor proveniti din familii nevoiase, dar care isi dedica energia si talentul studiului si dezvoltarii pe plan artistic.

Pe 25 octombrie la ora 18.00 vom avea asadar in sala Ateneului trei prezente nobile: Regele(impreuna cu familia), Dan Grigore si pianul, alaturate pentru a implini un scop nobil si umanist.

Beneficiar la randul lui in frageda tinerete, intre 1961 si 1965 al unei burse acordate de catre Principesa Maria Cantacuzino-Enescu, prin care i se punea la dispozitie spre studiu pianul lui George Enescu, Dan Grigore este cunoscut la noi in tara atat ca pianist cat si ca monarhist convins.

Talentul celui care in zilele ce urmeaza ne va delecta cu pagini de execeptie din compozitori celebri, pare sa se fi evidentiat inca din primii ani de viata. Astfel, biografiile mentioneaza ca mostenind talentul de la mama sa, o femeie inzestrata de asemenea muzical, Dan Grigore incepe sa cante la pian inca de la varsta de 3 ani. Studiaza cu profesori de exceptie la clasele carora isi perfectioneaza din punct de vedere muzical si tehnic aptitudinile, profesori dintre care as mentiona pe Eugenia Ionescu si Florica Muzicescu, profesoare carora le poarta o stima nemarginita, dar si lui Mihail Jora cu care studiaza armonia si tehnici de compozitie. Tanarul Dan Grigore isi continua mai apoi drumul spre desavarsirea muzicala la Conservatorul Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg si de asemenea la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, iar mai apoi, intre 1969-1970 primeste o bursa Herder la Academia de Muzica din Viena (clasa prof. Richard Hauser) la recomandarea profesorului Jora: „Talentul sau pianistic este cu totul iesit din comun, inteligenta sa muzicala, gustul sau si simtul sensibil al sonoritatilor îi deschid calea catre o cariera artistica internationala de prim rang.” – astfel il descria in cateva cuvinte maestrul Hauser in 1970 pe interpret.

In 1968 primeste de la Nadia Boulanger o bursa la Conservatorul American de la Fontainebleau, o alta de doi ani la Universitatea Madison – Wisconsin – SUA intre 1969-1971 si o bursa de un an la cursurile dirijorului Sergiu Celibidache -1979 – toate acestea respinse de statul totalitar roman.

Incepand cu 1967, alaturi de cariera solistica, incepe si o carierea didactica, primind o clasa de pian la Conservatorul din Bucuresti. Dupa caderea regimului comunist concerteaza la Tokio, Kyoto, Osaka, Anvers, Berlin, München, Budapesta, Birmingham, Cardiff, Paris, Ierusalim, Tel-Aviv, Madrid, Barcelona, Copenhaga, precum si în alte centre muzicale.

Dan Grigore este de asemenea si o prezenta in viata publica si politica, alaturi de alti intelectuali romani, incercand, in special in anii imediat de dupa revolutia din 1989, sa puna bazele unei societati civile in lupta pentru structurarea unei opozitii democratice. In prezent este membru in Consiliul National al Audiovizualului.

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei cladita pe idealuri profund umane si umaniste este, asa cum prezinta site-ul oficial, activa in sase tari. Organizatie neguvernamentale de elita, fundatia contribuie la dezvoltarea societatii civile din Romania si a fost infiintata in 1990 de Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei cu sprijinul tatalui sau, Majestatea Sa Regele Mihai I. Dezvolta si sustine programe avand ca scop imbunatatirea conditiilor de viata ale copiilor, tinerilor, familiilor si varstnicilor aflati in dificultate, stimularea solidaritatii intre generatii, cultiva creativitatea si talentul local si, de asemenea, urmareste sa stimuleze voluntariatul si sa inspire spiritul comunitar în comunitatile in care se implica.

Pentru evenimentul de exceptie de sambata viitoare biletele se pot cumpara si online de pe www.ticketpoint.ro

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Criza financiară lovește din plin Ungaria

Moneda ungară - forintul - se depreciază rapidCea mai gravă criză finaciară din ultimele decenii cu care ne-a averttizat încă...

Închide
3.141.32.252