caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Cutia Pandorei



 

Email-ul – cauză a concedierilor

de (17-8-2008)

Lista concedierilor de la locul de muncă, ca urmare a folosirii e-mail-urilor de la serviciu în scop personal este în continuă creştere. Deşi multe companii includ condiţii cu privire la folosirea e-mail-urilor în contractele de angajare, lucrătorii continuă să trimită e-mail-uri personale, de la locul de muncă. S-au efectuat şi numeroase anchete în rândul angajaţilor cu privire la cât de des lucrătorii trimit sau primesc e-mail-uri personale la locul de muncă. 14% au declarat că acest lucru li se întâmplă în mod constant. 31 de procente au afirmat că \”de foarte multe ori\” şi mai mult de 50 la sută au declarat că \”uneori, ocazional\”. Numai 9,3% reprezintă persoane care nu folosesc deloc email-ul în scop personal, de la serviciu.

Potrivit unui sondaj realizat de către Asociaţia Americană de Management şi Institutul ePolicy, peste jumătate din toţi angajatorii lucrătorilor se fac foc în cazul descoperirii faptului că lucrătorii fac abuz de Internet la serviciu. Sondajul de asemenea, a constatat că dintre 43 de procente din companiile care monitorizează folosirea emailurilor de către lucrători, 73 la sută utilizează tehnologia de instrumente pentru a monitoriza în mod automat şi 40 la sută atribuie o persoană pentru a citi şi revizui e-mailul manual.

Normele legate de e-mail sunt în continuă schimbare – o nouă etichetă se creează în jurul drepturilor de folosire a e-mail-ului la locul de muncă. Lupta dintre viaţa personală şi dreptul companiei de a monitoriza computerele acesteia este încă violentă.

Se consideră că există câteva lucruri demne de luat în seamă, înainte de logarea de la locul de muncă:

În unele privinţe, tehnologia se află înaintea legii. Regulile activităţii de birou au fost perfectate într-o perioadă lungă de timp; or, posibilităţile de comunicare prin email au evoluat atât de repede, s-a exprimat un avocat în domeniul resurselor umane, William Nolan de Squire, Sanders & Dempsey LLP. El consideră că nu e vorba de ceva personal, a trimite un email atunci când te afli la birou, şi comunici de pe computerul companiei\”.

În cazurile legate de e-mail-uri prezentate la proces, legea protejează pe angajator, pentru că e-mail-ul a fost trimis folosind echipamentele companiei.
Mai dificilă e problema ridicată de munca la domiciliu. Sunt sau nu considerate personale, emailurile trimise de acasă, dar folosind echipamentele angajatorului?

Laurent Duperval, presedinte al firmei de consultanţă în domeniul activităţii şi comunicaţiilor personale, Duperval, afirmă că nu contează unde eşti: \”înainte de a trimite sau a deschide un e-mail, întrebaţi-vă: \”Dacă patronul meu s-ar uita peste umărul meu, el sau ea ar aproba?\” Acesta este un test”.

Doar pentru că puteţi … Nu ar trebui să însemne că chiar este nevoie. Ken Siegel, psiholog, afirmă că folosirea emailului contravine productivităţii. Este firesc ca, fiind neproductiv, să poţi fi concediat.
Contraargumente ar fi că o convorbire telefonică, care ar lua trei minute pentru a rezolva o problemă, este favorabilă trimiterii unui e-mail, caz în care ar fi nevoie de cinci sau opt mesaje în decursul unei zile, susţine Siegel.
El personal are un principiu: să nu folosească emailul vinerea.
Vrea să promoveze mai mult comunicarea directă, deoarece, emailul poate constitui la un moment dat o fabuloasă sursă de erori tehnice, de neînţelegeri create şi promovate.

Secrete?
Unele persoane sunt concediate ca urmare a trimiterilor de emailuri nu neapărat personale, ci pentru că ajung să fie bănuite că efectuează o scurgere de informaţii. De aceea unele recomandări sunt de a nu scrie emailuri cu presupunerea că persoana care dv nu doriţi, nu le va citi.

Un alt caz de concediere vizează cazul unei persoane careia a continuat să i se citească emailurile personale inclusiv cele dintre ea şi avocatul său.
Dacă suntem absolut corecţi, spune Anthony Oncidi din Los Angeles, folosirea e-mail-urilor personal la locul de muncă poate fi comparată cu \”intâlnire cu avocatul său în cadrul companiei\”.

Sigur, cazurile sunt multe şi variate.
Cu siguranţă, problema se află în atenţia tot mai multor specialişti, însă, deocamdată, departe de a fi soluţionată.

Sursa: USNews & World Report, LP

Ecouri

  • Nae M: (17-8-2008 la 00:00)

    Ar fi interesanta o comparatie cu Romania. Citi folosesc emailul, dar mai ales citi au sau, nu calculator la serviciu. Uneori se mai aude la cite un telefon masina de scris…

    Oricum daca serviciul iti permite… inseamna ca nu e de lucru prea mult acolo!!

  • nu chiar: (17-8-2008 la 00:00)

    Sa-nteleg ca in firmele care te lasa sa iei pauza de tigara sau cafea nu prea e mult de lucru?

  • Stefan Maguran: (17-8-2008 la 00:00)

    Sau ca esti foarte eficient si le e frica sa te piarda.

  • Nae M.: (17-8-2008 la 00:00)

    Ce spuneti dv. domnilor pare a fi scuza celor despre care se vobest in articol. Mde!!! Romanul gaseste o portita la orice constringere, indiferent de domeniu, daca nu este normat. Am ajuns la aceasta concluzie dupa ce am exclamat cindva:”uite amaritul asta de drumar nu poate profita cu nimic la serviciul lui, in care da cu lopata… Dar, am vazut in aceeasi zi, cum de la o casa cineva i-a dat o sticla pe care a pus-o sub brat si apoi cu roaba, drumarul, a inceput sa care la pietris in curtea omului. Ii facea un trotuar…” NU exista domeniu in care sa nu poti profita la servicu, fie ca e vorba de calculator, sau de lopata. Si eu profit..
    NU credeti ca omul modern are o pasiune din a fi cum vrea el dincolo de norma si de lege?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
History’s Back – Ambitious autocracies, hesitant democracies, de Robert KAGAN

One wonders whether Russia's invasion of Georgia will finally end the dreamy complacency that took hold of the world's democracies...

Închide
3.138.181.127