caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Opinii



 

Filosoful Solidaritatii, Leszek Kolakowski

de (5-11-2007)

Nu este catusi de putin o exagerare sa spui ca Polonia a jucat un rol crucial in decesul comunismului

Daca ne gandim la succesiunea de revolte antitotalitare din acea tara (1956, 1968, 1976, 1980), intelegem ca Stalin nu gresea atunci cand spunea ca Poloniei i se potriveste comunismul precum saua unei vaci. Si totusi, despotul sovietic a facut tot posibilul pentru a ingenunchea Polonia si spiritul democratic al acelei tari.

Nu este vorba de o romantizare a rezistentei anticomuniste poloneze, ci de fapte demonstrabile. Daca ne gandim la opera si actiunea unor Ioan Paul al II-lea (fostul cardinal Karol Wojtyla), Leszek Kolakowski, Jacek Kuron sau Adam Michnik, realizam ca in Polonia a existat un focar continuu si irepresibil de opozitie impotriva dictaturii comuniste.

Pe 23 octombrie, Leszek Kolakowski a implinit 80 de ani. Descris de istoricul Tony Judt drept „ultimul cetatean ilustru al Republicii Literelor din secolul XX”, Kolakowski a fost nu doar mentorul catorva generatii de straluciti intelectuali democratici polonezi, ci si filosoful Solidaritatii. In opera sa isi afla originea multe dintre temele care au inspirat strategia noului evolutionism, formulata de Michnik si devenita baza actiunii Comitetului de Aparare a Muncitorilor (KOR) si, dupa 1980, a activitatii sindicatului independent si autoguvernat „Solidaritatea”.

Plecat dinspre neotomism, aderand la comunism in anii imediat postbelici, sedus si apoi dezgustat de stalinism, Leszek Kolakowski a ajuns, mai cu seama dupa 1968, la constientizarea impasului etic si teoretic al marxismului. Ostil oricarui fundamentalism, adversar categoric al clericalismului, xenofobiei si antisemitismului, filosoful a denuntat si continua sa denunte cu egala vigoare capcanele ideologiilor radicale de stanga.

Tot Tony Judt, intr-un articol aparut in septembrie 2006 in „New York Review of Books”, numeste trilogia lui Kolakowski consacrata marilor curente ale marxismului „un monument al eruditiei umaniste moderne”. Nu putem decat spera ca aceasta opera fundamentala sa vada lumina tiparului in traducere romaneasca intr-un viitor cat mai apropiat.

In anii de dupa moartea lui Stalin, Kolakowski a fost spiritul director al legendarelor cluburi de discutii independente din Varsovia. In 1968, cand comunistii polonezi au suprimat revolta studenteasca, filosoful s-a solidarizat cu tinerii prigoniti pentru ideile lor democratice. Ruptura lui Kolakowski mai intai cu socialismul de tip bolsevic, apoi cu marxismul, in genere, vazut ca un mesianism politic pe cat de atractiv pentru dezmostenitii soartei, pe atat de fals la nivelul promisiunilor de salvare universala, a dovedit ca nu este obligatoriu ca intelectualii sa sucombe la infinit mirajelor ideologice.

Dimpotriva, viata si opera lui Kolakowski depun marturie pentru drama revizionismului marxist ca si pentru virtutea purificatoare a apostaziei. In consonanta cu ideile lui Raymond Aron, el a depistat filonul milenarist in chiar inima telologiei revolutionare marxiste. Cuvintele marii ganditoare Simone Weil alese de Aron drept motto al cartii sale din 1955 „Opiul intelectualilor” (recent aparuta la Editura Curtea Veche, in traducerea Adinei Dinitoiu) surprind perfect perspectiva demitizanta pe care Kolakowski a stiut sa o dezvolte cu maxima probitate intelectuala: „Marxismul este realmente o religie, in sensul cel mai impur al termenului. El are in comun cu toate formele inferioare ale vietii religioase mai ales faptul de a fi fost utilizat fara incetare, cum bine o spune Marx insusi, ca un opiu al poporului”.

Cu diverse prilejuri, Kolakowski si-a afirmat adversitatea in raport cu orice reductionism monist ori determinism rigid. Ceea ce se cheama gandirea unica ii repugna organic. Polifonia valorilor se intalneste in opera kolakowskiana cu o sustinere necontenita a principiului tolerantei. Spinoza si Kant mai degraba decat Hegel si Marx sunt spiritele cu care se simte inrudit filosoful.

Repudiind comunismul ca paradigma a subjugarii in numele emanciparii, Kolakowski ramane convins de importanta valorilor justitiei si egalitatii. El are insa mereu grija sa avertizeze impotriva oricarui colectivism, tribalist ori partinic (ma refer la cultul bolsevic al partidului presupus infailibil). Intr-un eseu intitulat „Poate fi mantuit diavolul?”, Kolakowski scrie: „Avem nevoie de o traditie socialista care sa fie constienta de propriile limitari, din moment ce visul mantuirii supreme terestre este numai disperare deghizata in speranta – este vointa de putere deghizata in sete de justitie” („Modernitatea sub un neobosit colimator”, Curtea Veche, trad. Mihnea Gafita).

Nimeni nu a examinat mai elocvent consecintele aplicarii utopiei marxiste in Europa de Est decat Leszek Kolakowski. Mi s-ar parea asadar normal ca Universitatea din Bucuresti sa-l onoreze pe cel care merita cu prisosinta recunostinta tuturor celor indragostiti de adevar si libertate.

Ecouri

  • Nelutiu: (5-11-2007 la 00:00)

    Va admir pentru curajul de a emite un asemenea raport! Salutati-l pe varstnicul general I. Pacepa si reamintiti-i, ca adevarata istorie a unora, inca nu a fost scrisa! Ceva sperante ar fi, dar platesc prea multi intarzierea unei si asa nedorite afaceri! Ar fi fost de dortit, ca autorul raportului, sa fie prezent la prezentarea facuta de presedinte, chiar daca unele riscuri existau [boicot total a doua zi!!] Din nefericire ne confruntam cu criza, creata de acei care ieri furau de la CAP, [bine’nteles nu pateau nimic!] escaladarea de astazi, ar fi explicabila!…

  • nelutiu: (5-11-2007 la 00:00)

    Articolul e unul de rutina, dar nu are elevatia Raportului, cu si despre unii, ce au cheltuit diurna, parasind sala Parlamentului! Este adevarat ca anticipat lui ’89, unii dintre acestia aveau cate o mica tableta, un mic pseudonim, o mica solda [luata doar de ofiter-doar el avea statele de plata!?], dreptul detinerii unei masini de scris [ar trebui tradus in latina, oricum nu-si are rostul!] si alte alea! Nu ma pot abtine, ar fi necesare toate resursele lui Caragiale, iar eu nu le detin!

  • Nelutiu: (5-11-2007 la 00:00)

    Polonia a fost pentru romani,modelul unei adevarate renasteri! Din punctul meu de vedere, apartenenta la catolicism, a favorizat pierderea influientei Moscovei, la care s-a adaugat, originea polona a Papei Ioan Paul. Primul sindicat liber, condus de un simplu electrician, i-a cam pus pe ganduri, iar ca o lovitura sub centura, a aparut Parlamentul Moldovei! Din nefericire, acesta nu a evoluat prea mult, poate nici nu s-a dorit! La noi … intrezaream… doar vise!

  • Pacepa cel mic: (5-11-2007 la 00:00)

    Cum explicati faptul ca Pacepa a primit 2 stele mari de la Guvernul Romaniei? De cand se premiaza tradarea de tara?

  • Nelutiu: (5-11-2007 la 00:00)

    Biblia scrie :Da-i cezarului ce-i al cezarului! Mai scrie de aceia [acelea], care dupa 99 de ani de greseli ultimul intr-o pocainta, ….
    Contemporanii rare ori recunosc pe cei curajosi, creand adevarate oportunitati! Cand nu mai au control asupra acestora, fabrica in jurul lor, cele mai groaznice mituri! Daca ar fi al ciorii si cascavalului, ar fi simple, dar nu se multumesc nici cu acreala strugurilor pentru vulpe! Personal, tradarea lui Pacepa, ar fi egala cu tradarea „obligata” a regelui Miha i[caruia ii transmit la multi ani!]. PROBABIL, daca aveau si tarile vecine cate un Pacepa, nu mai trebuia „schimbata” schimbarea!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Labirint de decembrie”(89)

Era parca ceata...o ceata de neguri ce dur stapanea intinsul de-argint. Eram schingiuiti de spasme si friguri... In fata ne-apare...

Închide
18.117.8.177