Festivalul Europei de Est : Romania la Montreal organizat de Asociatia ROCADE, cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Canada si Consulatul general al Romaniei la Montreal, finantat de Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe si dedicat «Anului Francofoniei» a carui tara-gazda este Romania, pe tot parcursul lui 2006 a fost remarcabil. In fata scenei din Parcul Jean-Drapeau s-au adunat aproximativ 2000 de spectatori, care au aplaudat pana aproape de miezul noptii fiecare din momentele artistice cuprinse in program.
Programul zilei a reunit artisti din comunitatea romaneasca din Montreal si artisti invitati din Romania: actorul Dan Puric, cu spectacolul de pantomima «Visul»; cantareata de jazz Teodora Enache, interpreta a prelucrarilor dupa Maria Tanase, avandu-l ca invitat in concert pe muzicianul bulgar Theodosii Spassov; coregrafa Liliana Iorgulescu si virtuozul Grigore Lese, cu spectacolul «Sarea pamantului». Acest program a fost conceput si prezentat de Simona Hodos, coordonator de proiect si fondator al Asociatiei ROCADE.
Spectacolele si concertele au fost prezentate pe scena Festivalului, amenajata de Primaria Montreal in Parcul Jean-Drapeau si au fost insotite, pe parcursul intregii zile de 20 iulie (intre orele 12 si 23), de o expozitie de fotografie intitulata «Bucurestiul vechi», realizata in parteneriat cu Fundatia ARTEXPO din Romania, condusa de dl Mihai Oroveanu.
Vernisajul expozitiei a avut loc in prezenta Doamnei Elena Sava Stefoi, ambasadoarea Romaniei in Canada, a Domnului Ioan-Bogdan Bucur, consulul general al Romaniei la Montreal, a Domnului Marcel Tremblay, presedintele executiv al festivalului «Week-ends du Monde», organizat de Primaria Montreal in Parcul Jean-Drapeau, in perioada 8 iulie – 13 august, in cadrul caruia a avut loc Festivalul Europei de Est: Romania la Montreal si a numeroase personalitati din comunitatea romaneasca, precum si cea montrealeza.
Evenimentul Festivalul Europei de Est – EUROfEST: Romania la Montreal a fost organizat sub inaltul patronaj al Presedintiei Romaniei.
Echipa ROCADE: Simona Hodos, Mihaela Marineau, Magda Popeanu, Alexandrina Caragioiu, Alex Birsan, Olguta Gologan, Cristopher Paget, Daniel Bucur, Adrian Gologan, Gabriel Ion.
Benevoli pe site: Ildiko Petran, Beata Petran, Ciprian Petran, Victor Voicu, Catalin Popescu
Sponsori: Desjardins, Loto Quebec, Western Union
P.S. Artistii prezenti la Montreal vor sosi la Bucuresti marti, 24 iulie, ora 13.50, pe aeroportul Otopeni si pot fi intervievati de mass-media din Romania.
Toate bune si frumoase, dar ma întreb – de ce cel putin cu aceasta importanta ocazie, nu s-a facut nici un fel de publicitate la posturile de radio sau televiziunea din Montréal? Exista un canal comunitar la TV din Montréal, oare nu se putea „strecura” un mic anunt referitor la aceasta mare întrunire? În Montréal, dupa câte stiu exista vreo 30 mii români, ori o participare de numai 2000, mi se pare insignifianta, dat fiind importanta momentului. Cu festivaluri dansante, mititei si bere, nu se face cultura unui popor.
Ma întreb daca Ambasada si Consulatul României nu pot avea niste fonduri speciale în scopuri de publicitate importanta, cum va fi cea din Septembrie în România. Oare Ministerul de Externe si al Culturii, n-ar trebui sa-si asume aceasta obligatie fata de românii din diaspora?
În urma cu câteva zile o prietena canadiana, care va participa în România în Septembrie, stiind ca am o biblioteca importanta si diverse documente în lb. franceza si engleza privind tara mea de origine, m-a rugat sa-i împrumut ceva materiale referitoare la Istoria si viata în România ante si postbelica, ceea ce am si facut, cu mândrie. Motivarea solicitarii ei a fost ca nu a gasit în nici o librarie sau anticariat din Montréal, eventuale publicatii, pamflete etc., despre România. Mirarea ei nu este întâmplatoare, atâta vreme cât în România, respectiv în orasul Brasov, chiar si Bucuresti, nu am gasit harti sau publicatii specifice teritoriului românesc, în schimb am gasit harti cu drumuri europene sau din America de Nord.
Ar trebui sa fie o preocupare serioasa a comunitatii românesti din Montréal si nu mai putin a celor din România, a ambasadelor si consulatelor României, sa aprovizioneze cu publicatii în lb. româna sau franceza-engleza pentru cei din diaspora, cu specific istoric, literatura etc.
Sunt de parerea: „CINE NU ARE TRECUT, NU POATE AVEA NICI PREZENT SI CU ATÂT MAI MULT VIITOR”.
Post scriptum: Apropos, ca „daca vrem se si poate”… recitind informarea, constat ca a activat la festivitate si D-na Liliana IORGULESCU, sotia ministrului culturii din România. Deci… se poate subventiona… bani sunt pentru deplasari si altele… Oare nu se aplica si în aceste conjuncturi triste ale României, în special din domeniul învatamântului si culturii, dictonul lui Decimus Iurius Iuvenalis din SATIRAE… PANEM ET CIRCENSES? (Pâine si jocuri de circ?).
Aproape paradoxal, dar Ministerul Culturii nu a alocat nici macar 1 leu pentru acest turneu. Dna Liliana Iorgulescu a fost invitata ca si coregraf de talent, spectacolul domniei sale cu dl Grigore Lese fiind realizat cu 2 ani inainte ca dl Iorgulescu sa devina ministru al culturii! Acesta este un paradox pozitiv, din fericire! Proiectul s-a pornit cu resurse financiare mici, cu mult suflet si multa ambitie.
In legatura cu anunturile radio, cele doua emisiuni in limba romana de la posturile din Montreal, cea duminicala, a dlui Cristian Bucur (la CKDG) si a dlui George Rusu, miercurea, au prezentat evenimentul in cateva randuri, la una dintre emisiuni fiind invitata in studio, duminica trecuta, eu insami, intr-un interviu de 20 minute. La cealalta au fost anunturi si interviuri, unul in luna mai, cand iarasi am vorbit personal pe post, anuntand evenimentul, cealalta in care realizatorul a prezentat evenimentul, programul zilei, chiar miercurea trecuta. De asemenea, am avut emisiune in direct la Radio Centre Ville, in limba franceza. De asemenea, au fost difuzate spoturi cu Ziua Romaniei. Au aparut anunturi cu afis in ziarele de limba romana „Pagini romanesti”, Zig-zag”, „Actualitatea canadiana”, dar si in „Metro” si „24 heures”. Fireste, mai multa publicitate ar fi fost si mai buna!
Lipsa cartilor si publicatiilor romanesti o resimtim cu totii la Montreal. Asociatia ROCADE a facut un prim pas si oricine vrea sa se alature acestei initiative este foarte bine primit!