caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Cutia Pandorei



 

În România (și în Republica Moldova), viața oamenilor e ieftină pe șosele

de (18-10-2011)
21 ecouri

De duminică încoace, România mediatică este captivată de accidentul mortal în care a fost implicat Șerban Huidu, una dintre cele mai mari vedete ale micului ecran, omul care a făcut bășcălie de toți mai marii zilei, indiferent de care domeniu al vieții publice.

Aflat la volanul unei mașini 4×4, cunoscutul realizator, despre care se relatează că se afla pe contrasens în urma unei depășiri în curbă și pe vreme cu ninsoare pe șosea în dreptul localității brașovene Timișul de Sus, a izbit frontal o mașină Dacia Logan, în urma accidentului murind trei dintre ocupanții acestei din urmă mașini.

Nu mai reiau argumentele din discuțiile purtate până la saturație pe toate canalele media. E prea puțin important că Șerban Huidu este cine este, mult mai important e faptul că avea 14 contravenții rutiere, cea mai recentă în luna august a acestui an, pentru …o depășire în curbă.

Accidentul  în care a fost implicat (remarcați, nu spun de care se face vinovat, asta o poate stabili DOAR justiția) Șerban Huidu nu este singular, efectiv în fiecare zi afli din presă de accidente la fel de grave, unele chiar mai grave. Dar dată fiind faima și antecedentele contravenționale rutiere ale vedetei TV, accidentul a atras atenția opiniei publice mai mult ca de obicei.

În România în 2010 au murit circa 2300 de oameni  în accidente rutiere, o rată de 111 la un milion de locuitori. În Uniunea Europeană, doar Grecia – 116 – are o rată mai ridicată. Spre comparație, Suedia are o rată de 28, Regatul Unit 31 și Olanda 32, potrivit statisticilor oficiale ale UE (http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/830).

Asta înseamnă că într-o țară ca Marea Britanie, cu o populație de aproape trei ori mai mare ca a României și cu de trei ori mai multe vehicule pe cap de locuitor, ca să nu mai vorbesc de șosele, mor  anual în mod absolut MAI PUȚINE persoane în accidente de circulație decât în România.

Mortalitatea rutieră este ridicată și în alte state foste comuniste din UE și explicația este destul de ușor de găsit: explozia traficului rutier după 1989, în condițiile lipsei unei educații rutiere, a corupției din poliție și a unei infrastructuri rutiere necorespunzătoare pentru noile vehicule.

Mai pe românește, uitați-vă la mitocanii în 4×4 (numite „djîpuri” la Chișinău) care consideră că nu doar șoselele (multe dintre ele trecând prin sate – moștenire a regimului comunist, care a “construit mult”, dar n-a considerat necesar să construiască autostrăzi sau măcar șosele care nu trec prin sate, ci pe lângă ele) sunt ca moșia lor personală, ci și străzile orașelor.

Joaca cu viața ta și a altora

Și neregulile încep mult mai de jos. Iată, de pildă eu, care mă aflu în București, trec în fiecare zi pe tercerea de pietoni de la intersecția Matei Basarab cu Traian. E un act extrem de periculos, pentru că deși trecerea este clar marcată, șoferii trec în viteză de parcă nu ar avea obligația să se oprească și consideră că-ți fac o favoare dacă se opresc și te lasă să traversezi.

De asemenea, am fost nevoit să folosesc taxiul de  două ori (nu folosesc niciodată taxiul la București, cu excepția momentului când merg la aeroport pentru întoarcerea la Londra, dis de dimineață) și de fiecare dată șoferii au vorbit practic tot timpul la mobil, ținând volanul cu o singură mână.

Şi exemplele pot continua. Credeţi că se poate mai rău? Sigur că se poate, în Republica Moldova mortalitatea rutieră este de 132 de decedați la un milion de locuitori. Am fost martorul unui accident în plin centrul Chișinăului, în august 2010, la intersecția străzilor Sfatul Țării cu Mitropolit Dosoftei, în care s-au ciocnit două mașini, una care circula cu circa 100 de km/oră, în care ca prin minune n-a fost nimeni accidentat și o femeie cu un copil în brațe care mergea pe jos a fost la un pas să fie făcută praf.

Grav este nu atât faptul că mortalitatea pe șoselele României este ridicată, ci faptul că ea nu scade seminificativ. România este codașă în Uniunea Europeană la procentul de reducere a mortalității rutiere – doar 3% între 2001 și 2010, în timp ce Letonia e fruntașă, cu 61% reducere în aceeași perioadă.

Ce e de făcut? Poate că acest accident tragic în care a fost implicată o celebritate a vieții publice din România să trezească opinia publică și TOȚI șoferii să realizeze că pe drumurile publice nu-ți riști doar viața ta nerespectând CU STRICTEȚE regulile de circulație, ci așa cum a arătat accidentul de duminică, viețile altora.

Poate n-ar fi rău ca mașinile 4×4 să fie taxate mai sever (asta a propos și de emisiile de carbon) și ar trebui să se termine cu corupția poliției rutiere, care să fie necruțătoare cu contravenienții rutieri, iar justiția să fie necruțătoare cu infractorii rutieri (inclusiv cei care conduc în stare de ebrietate). Trebuie să dispară și corupția din atribuirea de carnete de conducere și dacă pedepsele nu sunt suficient de severe, recomand legislatorilor din România (și Republica Moldova) să examineze legislație în domeniu din Marea Britanie, care a avut succese remarcabile în ultimul deceniu în sporirea siguranței traficului rutier.

Ecouri

  • Mike Klein: (18-10-2011 la 16:02)

    Multumim de articol. Am fost in Romania in vizita in 2007 si am facut greseala sa inchiriez o masina. Este de-a dreptul criminal cum se conduce si cat de neglijente sunt companiile care repara drumurile. Mi-am dat seama ca practic mi-am pus in mod nejustificat viata in pericol conducand pe soselele Romaniei. Raspandita lipsa de respect fata de pietoni, de ceilalti soferi si mitocania cu care se umfla unii in pene cu capacitatile de viteza ale masinilor lor m-a facut sa ma jur ca daca mai merg in Romania voi lua fie avioane fie caile ferate dar nu mai merg pe sosele pana cand nu au sosele si soferi civilizati. In Statele Unite numarul de accidente a cazut in mod extraordinar. In 2010 am avut in total mai putine accidente mortale decat in 1950. Asta in numar absolut. Statistica oficiala pe anul 2009 este de 11.01 morti pe 100,000 de mii de oameni. Mult mai mica decat in Europa dar avem si noi falitii nostrii si sunt unii care conduc foarte agresiv dar in general soferii sunt civilizati si politicosi, respectand normele de conducere. Romania are o problema foarte mare cu circulatia rutiera, pare sa fie intr-adevar o boala nationala. Pacat de cei care isi pierd viata di cauza unor idioti.

  • Doina Manea: (18-10-2011 la 16:05)

    Foarte bun articol. Imi permiteti sa pun link la acest art. si in Cititor de Proza? Ar fi bine sa fie citit de cat mai multe persoane, mai ales de soferi. Mama mea este disperata cand trebuie sa faca ceva cumparaturi la magazinele de peste drum … trebuie sa traverseze si asta-i creaza palpitatii. Asteapta mult si bine pana apare o pauza in fluxul de masini (ma refer la trecerea de pietoni) si abia atunci se incumeta. Si cum merge incet, pana ajunge pe trotoarul de vizavi,are impresia ca e haituita de vreun sofer dement care-si propune sa o suplbere. Rusine sa ne fie. In momentul in care te vezi cu volanul in mana, te crezi super-man, de fapt este vorba de o super-uber-aroganta si o sub-mini-minimala responsabilitate pentru viata celor din masina ta, dar si din afara masinii tale. Lipsa de educatie, asa cum ati mentionat.

    Cu stima,
    Doina

  • Mike Klein: (18-10-2011 la 16:28)

    In loc de statisticile pe numar de locuitori, mai bine utati-va la statisticile de deces pe numarul de masini sau pe numarul de km condusi. Acolo se vede un decalaj foarte mare intre Romania si alte tari.

  • Alexandru Dimitriev: (18-10-2011 la 18:11)

    Nu pot sa fiu de acord cu unele concluzii ale articolului (cele care sint mai mult lozinci):

    – armele nu ucid, oamenii da

    – nu toti cei care au arme sint criminali

    – prohibitia (sau taxarea) n-a micsorat consumul de bauturi tari (sau de tigari)

    – un 4×4 iti poate salva viata, la fel ca si pneurile de iarna

    – drumurile proaste, inguste si fara separarea corespunzatoare a benzilor sint o mare parte din problema (in loc sa folosim tehnologia sa taxam mai mult oamenii s-o folosim ca sa-i impiedicam sa faca prostii)

    – coruptia afecteaza toate aspectele societatii (de exemplu cea din sistemul sanitar omoara probabil mult mai multi oameni) si nicaieri nu se face ceva pentru ca

    – intr-o tara de idioti care cred ca Huidu a fost pedepsit de dumnezeu ca sa omoare trei oameni asta nu e nici pe departe problema principala

  • Petru Clej: (19-10-2011 la 01:34)

    Domnule Dimitriev, care este soluția potrivit dumnevoastră? Dar una adaptată la situația din România, nu la cea din Statele Unite unde locuiți.

  • Petru Clej: (19-10-2011 la 01:45)

    Doamnă Doina Manea, desigur că puteți prelua articolul. Domnule Klein, cred că ați greșit: 11,01 la 100000 e mortalitate aproape egală cu cea din România.

  • ludovica: (19-10-2011 la 04:49)

    Cui ii mai pasa de oameni? Nu avem bani de salarii, de educatie, de ingrijirea fizica si psihica a celor care au avut „sansa sa traiasca sub „tranzitie” ,. Presedintele si majoritatea absolut de „dreapta” au o grije deosebita sa elimine din sistem tot ce nu se incadreaza in baremurile „de partid”. Deci este de apreciata grija pentru eliminarea celor care nu poseda un 4×4 (dricuri in care conduc niste „mortaciuni!”) SAU CEI CARE INDRAZNESC SA VOIASCA SA CIRCULE PE PROPRIILE PICIOARE. o veste recenta ne da masura lucrurilor…Distrugerile escaladeaza, nimic nu mai mira…!
    Caile ferate constituind sangele organismului economiei unei tari, iata ca dupa confirmarea privatizarii unor gari – unele opere remarcabile ale unor mari arhitecti, obiecte de patrimoniu – acum este in primejdie de hacuire chiar Gara de Nord !!!
    Si ma miram dece putini au reactionat la ideea compromiterii de catre Diametrala Buzesti a perspectivelor turistice a cartierului din jurul garii…
    Bineinteles ca in creierii guvernamentali si ai edililor bucuresteni aceste evolutii sunt cunoscute si urmarite demult…
    DG
    PS – In timp ce in restul UE caile ferate cunosc noi culmi de dezvoltare si modernizare din cauza eficientei lor…

    http://stiri.rol.ro/liderul-confederatiei-sindicale-meridian-gara-de-nord-este-in-pericol-de-executare-silita-740898.html

    Liderul Confederatiei Sindicale Meridian: Gara de Nord este in pericol de executare silita

    Liderul Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, Ion Popescu, afirmă că Gara de Nord din București este în pericol de executare, iar funcţionarea CFR este grav periclitată de datoriile acumulate în ultimii şase ani către furnizorii de energie electrică.

    „Furnizorii au pus sechestru şi deja execută silit numeroase bunuri necesare desfăşurării activităţii companiei: utilaje, staţii de tren şi sedii ale căilor ferate, unele modernizate cu fonduri externe rambursabile, garantate de statul român. În vizorul creditorilor se află şi Gara de Nord”, transmite MEDIAFAX.

    Activitatea CFR riscă să fie blocată de neplata unei datorii de peste 2.400 milioane de lei, acumulată în perioada decembrie 2005 – iulie 2011. Compania de căi ferate are de plătit această sumă furnizorilor privaţi de energie electrică Enel, E.ON şi CEZ (peste 803 milioane de lei) şi companiei de stat Electrica (peste 1.236 milioane de lei). Aproximativ 41% din totalul datoriei CFR o reprezintă penalităţile de întârziere la plată, potrivit CSN Meridian.

    Situaţia companiei este critică întrucât nu are bani ca să-şi achite debitele. Furnizorii au poprit conturile sucursalelor de căi ferate regionale, au început licitaţiile pentru vânzarea bunurilor în care CFR îşi desfăşoară activitatea, au deconectat de la reţea sucursale regionale, staţii de călători şi staţii de tren din punctele de trecere a frontierei, a mai spus liderul confederaţiei sindicale.

    „E o situaţie fără precedent. Există riscul ca funcţionarea companiei să fie grav perturbată sau chiar blocată. Sucursala CF Bucureşti are sechestrate spaţii din clădirea Gării de Nord. În Braşov sunt clădiri în care activează Oficiul de Informatică. Transferul echipamentelor IT din spaţiile susceptibile să fie vândute de creditori ar fragmenta sau chiar întrerupe funcţionarea Oficiului. Între bunurile ce pot fi valorificate de creditori se află utilaje grele de cale ferata şi staţii modernizate cu fonduri externe rambursabile, garantate de statul român. Înstrăinarea acestora ar duce la suspendarea împrumuturilor şi invalidarea internaţională a garanţiei statului”, a explicat Ion Popescu, preşedintele CSN Meridian, din care face parte Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial.

    Valoarea bunurilor CFR puse sub sechestru la sfârşitul lunii august ajunge, potrivit sursei citate, la peste 207 milioane de lei.

    Confederaţia sindicală precizează că la avalanşa de procese pentru neplata datoriilor se adaugă şi numeroase sentinţe definitive de executare silită, încă nepuse în aplicare. Furnizorii de stat deţin dosare de executare silită asupra activelor CFR estimate la 75% din valoarea stabilită de un evaluator independent. La aceasta se adaugă TVA, cheltuielile de evaluare, cele de judecată şi comisioanele de executare.

    Potrivit CSN Meridian, datoriile s-au acumulat din cauza faptului că energia electrica a fost achiziționată de la furnizori la preţuri și de trei ori mai mari, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA nefiind consumator eligibil și neputând achiziționa energie electrică de pe piața liberă, devenind astfel consumator captiv.

    „CSN Meridian consideră că situaţia actuală pune în pericol însăşi existenţa sistemului de transport feroviar din România. Milioane de cetăţeni depind de acest mijloc de transport puţin poluant, care este trenul. Falimentul căilor ferate ar duce şi la pierderea specialiştilor din acest domeniu. Din vara anului 2009 și până în prezent au fost disponibilizaţi peste 18.000 de angajaţi. Lucrătorii de la CFR sunt o avuţie naţională pentru că se formează ca specialişti într-o perioadă lungă de timp, într-un domeniu sensibil şi strategic, cum este infrastructura feroviară. Angajaţii CFR n-au nicio vină că, ani la rând, compania a acumulat datorii fără ca nimeni să sesizeze. Cei care au condus compania şi au permis, intenţionat sau nu, majorarea acestor debite ar trebui să dea socoteală cu averile lor”, a mai spus Ion Popescu.

    ——————————————————————————–
    De la Nicolaiciuc incepand ne trebuie dat un exemplu de pedepse penale.
    Este incredibil si de neconceput ca o munca uriasa dusa de acest popor este in faliment dupa ce a fost pusa in exploatare.
    Dar si mai surprinzator este faptul ca nimeni nu este pedepsit.
    Trist si revoltator.

    ——————————————————————————–
    Cc: platforma@bucurestiulmeu.ro
    Intaiul ministru al transporturilor dupa revolutie a „organizat” CFR astfel incat sa nu mai putem circula nici cu trenul; autostrazile nu ne erau necesare ” ca nu aveam trafic” , iar TAROM a fost rentabilizat de nu te mai poti apropia de un zbor … Acum gu(ver)noiu, sub inspiratia sa, desavarseste jaful poporului roman! Mai stam sa ne miram si vom ajunje cersetori dupa ce generatii intregi au creat ceva ce semana a lume civilizata…BRAVO pentru rabdare si „intelegerea” lumii in care fiecare PENTRU SINE
    IBC

  • Alexandru Dimitriev: (19-10-2011 la 07:50)

    De ce sa mutam discutia de la articol catre mine?

    In afara de „in Marea Britanie e mai bine”, „sa taxam 4×4”, „sa oprim coruptia” nu vad sa propuna vreo solutie miraculoasa.

    De ce sa nu recunoastem mai bine ca articolul e un semnal de alarma si ziaristii (si cititorii lor) nu au solutii spectaculoase si nici n-ar trebui sa li se ceara asta.

    Eu doar observam ca taxarea 4×4 nu e nici macar printre solutiile practice iar coruptia generalizata n-are cum sa scada prima data pe strazi unde posibilitatile de control sint mai reduse ca intr-un spital de exemplu. Era doar un comentariu „la articol” si nu un inlocuitor al acestuia menit sa rezolve problema.

    Indiferent unde locuiesc, o optiune personala a carei pomenire suna a „nu ne vindem tara”, e adevarat ca ma uit in jur, asa cum faceti si dumneavoastra in fiecare articol, la ce au facut altii ca sa nu reinventam roata.

    In S.U.A. au murit in accidente de circulatie 33963 persoane in 2009, cu 8,9% mai putin ca in 2008. Din aceastea 38% s-au datorat consumului de diferite substante.

    O statistica mai interesanta (dar probabil lipsa) ar fi numarul de accidente raportat la tipul masinii in aceleasi conditi de vreme, viteza, starea conducatorului auto si a tipului de carosabil. Altfel putem declara ca Dan Wheldon a murit saptamina trecuta datorita „neadaptarii vitezei de drum la conditiile de trafic” ceea ce ar fi corect dar nu exact.

  • Petru Clej: (19-10-2011 la 08:56)

    Domnule Dimitriev, e clar nu aveți nicio soluție și în buna manieră românească, deși locuiți în Statele Unite, încercați să demonstrați de ce ceva NU e posibil. Eu am propus o măsură cu taxarea 4×4 deoarece în mâinile idioților din România și pe drumurile din România ele pot deveni arme letale. Cu banii încasați din aceste taxe se pot mări resursele pentru ameliorarea drumurilor.

  • Mike Klein: (19-10-2011 la 09:25)

    Domnule Clej, aveti dreptate, statistica pe cap de locuitor este foarte apropiata intre Romania si Statele Unite, anul trecut Romanaia a avut 12.7 morti in accidente rutiere pe 100,000 de lucuitori iar Statele Unite 11.01. Mark Twain avea o zicala foarte buna: „There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.” Aceasta statistica pe numar de locuitori reprezinta adevarul dar eu tot ma simt in mult mai mare pericol pe soselele romanesti dacat pe cele americane. Raspunsul se afla in celelate statistici. Daca ne uitam la morti pe 100,000 de masini, Romania are 71 comparat cu 14 in Statele Unite. La fel daca ne uitam la morti pe 1 miliard de mile conduse, in Romania sunt 39 iar in Statele Unite 8. Deci concluzia este ca daca te urci intr-o masina in Romania, ai sanse cam de 5 ori mai mari sa mori intr-un accident rutier decat in Statele Unite. Cred ca ameliorarea drumurilor ar reduce cu mult acest pericol. Aceasta se poate rezolva cu bani. Din pacate atitudinea soferilor va fi mai greu de ameliorat. Multi care se urca la volan isi inchipuie ca sunt pe piste de Grand Prix si au nevoie sa-i depaseasca pe toti care le ies in cale. Ei uita ca scopul principal al automobilului este sa ne transporte in siguranta la destinatia dorita, chiar daca nu ajungem acolo in timp record.

  • Alexandru Dimitriev: (19-10-2011 la 09:56)

    Comentariul dumneavoastra imi aduce aminte de un articol recent

    http://nakedsecurity.sophos.com/2011/10/17/blackberry-outage-made-roads-safer-police-claim/

    in care se spune ca accidentele de circulatie au scazut cu 40% in Abu Dhabi pentru ca retelele BlackBerry n-au functionat (observati ca bunul simt si interzicerea folosirii telefoanelor in timp ce conduci nu i-a facut pe unii sa renunte la asta).

    O alta explicatie sugerata e ca moartea unui fotbalist intr-un accident de circulatie si campania (de educare) ce a urmat ar fi cauza.

    Idiotii fac nebunii oricum, dumneavoastra vreti sa impuneti taxe nejustificate pentru toata lumea.

  • Petru Clej: (19-10-2011 la 10:50)

    Domnule Dimitriev, ceea ce spuneți dumneavoastră n-are ABSOLUT nicio legătură cu acest articol. Mașinile 4×4 în România sunt, în foarte multe cazuri DE FIȚE și merg pe drumuri neadaptate unor astfel de cilindree și în multe cazuri sunt conduse de maniaci. Eu am propus o soluție de taxare severă, care oricum se aplică din ce în ce mai mult în lume. Nu vă faceți iluzii, domnule Dimitriev, vremea acestor mașini oricum a trecut, poate îți vor da seama și americanii de asta.

  • Marian: (19-10-2011 la 11:15)

    Am peste 40 de ani de coondus masina, ca sofer amator. In acesti ani am cules peste 2000000km de sosele in Romania dar si in afara. Nu am, la activ, decat 3 accidente minore care se puteau evita daca eram atent. Am evitat peste 5 accitente in care puteam eu, sau eu si familia, sa fim morti. am avut 7 masini, din care 4 Dacii, 1 Dacia-papuc, un Mercedes si acum de 7 ani am un vw-golg 4, o bijuterie de masina care nici nu stii cand poate atinge viteza de 180-200 km/h. Cu exceptia mersului pe autostrada unde nu am depasit 140 km/h in rest merg la viteza limita acceptata de lege; cel mult 60km/h in localitate sau 100km/h in afara. am lutat 4 amenzi pentru viteza: 72km/h in localitate, adica m-a masurat cu circa 30-40 m inainte de pancarda de sfarsit de localitate. Ei bine, politistii, nici nu au vrut sa stea la discutie chiar daca ultima casa era la circa 150 m in urma locului unde m-a masurat. In acelasi timp pe langa noi a trecut u 4×4 cu numar de acelasi judeti cu politistii, cu care s-a salutat cu fleshuri, care avea peste 100 km/h. cand i-am atrasa atenti ce viteza avea amicul, mi-a raspuns: „Ti s-a urat cu binele? Nu uita ca pana ma Buzau mai ai mult de mers si s-ar putea sa ramai fara carnet…”
    Acum intelegeti care-i cauza acestor nenorociri… Insasi politia care in loc sa faca ordine si munca preventiva stau la panda sa demonstreze ca au avut activitate…
    Ci ca Huidu stiindu-se protejati, bineinteles caisi fac de cap.
    Daca as fi facut eu acest accident, nu tiap atata massmedia si nu ar fi aparut pe sticla un mahar de colonel care sa serveasca deja o proba in favoarea lui Huidu… Huidu cu circa 500 m inainte de locul accidentului m-a depasit pe linie continua di cu viteza mare peste 90-100 km/h, iar coloana se tara cam cu 45-50 km/h… nu am vazut momentul accidentului dar la circa un minut eram la 50-60 m de lucul acesta nenorocit…
    Hai sa facem un pariu: eu spun ca Huidu va primi o condamnare de cel mult 2 ani cu suspendare. Cine se prinde in pariu, si pierd, adica va fi condamnat cu inchisoare, n-are importanta cat, sa ma sune si-i dau o sampanie veritabila, iar daca voi castiga pariul vreau o acadea…
    Stimata Ludovica… va dau multa dreptate… viata amaratului nu are nici o valoare… pentru asta ar trebui legi draconice… mai ales celor care incalca repetat legea circulatiei… alcoolul, viteza exagerata, uciderea chiar si din culpa, ignorarea semnelor de circulatie, nerespectarea si neacordarea prioritatii mai ales masinilor salvarii si pompierilor sa fie sanctionate cu anularea permisului de conducere… Nu amenzi simbolice…
    In sfarsit ar fi multe de spus dar sunt convins ca noi ne zbatem aici, chiar emitem solutii, iar cei care trebuie sa faca ceva ignora total… au alte socoteli. Iar politia sa nu fie mama buna… cia sa ca in alte parti… Anglia, Norvegia, chiar si mai aproape Austria , Bulgaria etc… unde nici nu sta la taclale cand te-a prins pe bec…

  • Stefan N. Maier: (19-10-2011 la 11:24)

    Nu vreau sa ma erijez in comisie de impaciuire, dar exista puncte valide in interventiile de mai sus care creaza o situatie de „adevarul e la mijloc”.
    Alexandru spune, pe buna dreptate: „de ce sa aplici o lege in mod universal, daca ar trebui aplicata numai tembelilor”?
    Petru spune: „Toti cei care au 4×4″ in Romania ar trebui tratati ca si tembeli din multiple motive si taxati ca atare iar cu banii in plus sa se imbunatateasca siguranta traficului”.

    Adevarul e undeva la mijloc dar nu se poate aplica… din cauza coruptiei. Majoritatea celor care au 4×4 in Romania le-au obtinut facand parte su o forma sau alta din retelele corupte! Ei de-aia si au 4×4, ca o asigurare de viata pe soselele respective.

    Problema aceasta e un exemplu tipic de maladie sociala care cere foarte mult timp si excesiv de multe victime ca sa se amelioreze. Nu cred ca se vor aplica taxe suplimentare (sunt prea multi posesori de 4×4 implicati in trecerea unei legi ca sa se voteze asa ceva). O sa se termine benzina, o sa mergem mai multi pe biciclete si vor fi si accidente auto mai putine 🙁

  • Dan Petre: (19-10-2011 la 11:31)

    Ce e de facut? Avand in vedere ca suntem (din nefericire) un popor inca neobisnuit cu democratia si simtul civic (lucru imposibil de realizat rapid dupa peste 50 de ani de dictatura), singura solutie este ca justitia sa-si faca datoria si sa nu mai scape pe usa din dos ”cu suspendare” orice Carmen Paunescu, Dan Pascariu, Cornel Nistroescu care omoara oameni din neglijenta, inconstienta sau teribilism la volan.

    De altfel, dintre accidentele mediatizate ale ultimilor ani, singurul om despre care stiu ca a primit o sentinta cu executare a fost un sofer de basculanta, care a acrosat cu bena o pasarela peste DN1, aceasta strivind in cadere 2 persoane.

  • Alexandru Dimitriev: (19-10-2011 la 12:14)

    „Huidu nu va face inchisoare, jurisprudenta este pedeapsa de inchisoare cu suspendare.”

    Probabil bratul justitiei este destul de lung ca sa-i inchida pe cei (potential periculosi) care n-au platit noul impozit pe 4×4 dar nu destul de vinjos ca sa-i prinda pe cei care omoara oameni.

  • Petru Clej: (20-10-2011 la 01:42)

    Domnule Dimitriev, you lost the plot.

  • Alexandru Dimitriev: (20-10-2011 la 10:59)

    Poate, insa:
    – multe 4×4 polueaza comparabil ca Dacia Logan
    – sint mult mai sigure ca Dacia Logan iar in Romania ai avea nevoie de asta
    – in Romania platesti pentru un 4×4 dublu ca in S.U.A deci sint taxate destul
    – nu e corect sa spui ca cei care au 4×4 sint idioti asa cum nu e corect sa spui ca romanii sint hoti

  • Petru Clej: (20-10-2011 la 13:38)

    Domnule Dimitriev, ce doriţi dumneavoastră de fapt să demonstrați? Să nu vă mai spun că vă contraziceți – după ce scrieți: „ intr-o tara de idioti care cred ca Huidu a fost pedepsit de dumnezeu ca sa omoare trei oameni asta nu e nici pe departe problema principala”, peste câteva mesaje scrieți: „nu e corect sa spui ca cei care au 4×4 sint idioti asa cum nu e corect sa spui ca romanii sint hoti”. Deci e corect să spui că România e o țară de idioți, dar nu e corect să spui că cei care au 4×4 sunt idioți.

    În plus, 4×4 or fi sigure pentru cei care le conduc, nu pentru ceilalți participanți la trafic. Eu însumi am fost victima lor, când într-o dimineață o cucoană într-un 4×4 (mașini numite sarcastic la Londra „Chelsea tractors”) parcând în fața casei mele (se ducea la stația de metrou, venind din afara Londrei) mi-a tamponat mașina (un Peugeot 206). Noroc că ÎNTÂMPLĂTOR m-am uitat pe fereastră și am văzut incidentul, așa încât am coborât și am confruntat-o (și bineînțeles că asigurearea ei a plătit reparația). Știți ce mi-a spus? „Nici n-am simțit”. Asta spune totul, domnule Dimitriev. Bine ar fi să coborâți din realitatea americană în cea europeană sau, și mai bine, în cea românească, în care aceste 4×4 sunt EXTREM DE PERICULOASE.

    Aveți dreptate când spuneți – cu cinism? – că sunt sigure, evident pentru ocupanții lor. Accidentul în care a fost implicat Huidu o demonstrează cu prisosință.

  • Alexandru Dimitriev: (21-10-2011 la 09:11)

    Nu am aceeasi incarcare emotionala legata de subiect ca dumneavoastra desi in singurul meu accident la volan un RAV4 a ras cele doua usi de pe partea soferului. Nu am nici 4×4 (inca) si nici nu-i invidiez pe cei care au.

    „Idioti” facea referire la „mitocanii” dumneavoastra, 4×4 e mai sigur cind mergi pe un drum inghetat din Romania si dai intr-un copac, nu-i banuiesc pe cei care isi au masini mai bune ca le-au luat ca sa omoare oameni, nu sint de acord cu masuri hei-rup-iste, verific daca pot datele tehnice, ma gindesc la cei care ar putea beneficia de avantajele tehnologice nu la cei care le-ar folosi in scopuri rele, as interzice mai bine sicriile pe roti gen Logan decit daca sint asa nesigure, sau poate toate masinile ca omoara biciclisti si poti merge in Londra cu autobuzul si metroul, nu cred ca se poate legifera sau taxa morala eficient, si multe altele cu care sint de acord ca nu putem cadea la o intelegere.

    Eu nu va banuiesc de rele ginduri si intentii ci doar de o abordare diferita a vietii si nu cred defel ca altii trebuie neaparat sa fie de acord cu tot ce cred si spun. Sint de acord ca „exista o problema” dar nu sint de acord cu solutia data.

    Sint sigur ca puteti sa gasiti ceva gresit in cuvintele mele („Qu’on me donne six lignes de la main du plus honnete homme, j’y trouverai de qoui le fair perdre”) asa ca inchei aici in speranta ca imi veti permite sa va contrazic si alta data.

  • Petru Clej: (21-10-2011 la 10:30)

    Domnule Dimitriev, eu măcar propun o soluție, nu heirupistă, ci adaptată lumii românești, dumneavoastră din lumea americană nu ați propus nimic, pentru că mi se pare clar, că de fapt nu susțineți nimic (în stilul Gică Contra) și, așa cum am demonstrat, vă contraziceți de la un mesaj la altul.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.118.32.224