caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Spațiu aviatic comun Moldova-UE: aproape gata

de (10-10-2011)

La 12 octombrie 2009 la ecfr am publicat acest policy memo despre UE-Moldova. una din recomandarile principale era: ‘Liberalise air-travel between the EU and Moldova, hopefully leading to a drastic reduction of air travel fares. Moldova’s neighbours Ukraine and Romania have more liberalised air travel markets, which makes the costs of air travel from Moldova to other European capitals up to 2-3 times more expensive than from Kiev or Bucharest. Reducing air travel costs will benefit the Moldovan diaspora and their relatives who would be able to travel more often and cheaper.’ evident, in guvern a fost unul din principalele subiecte de care m-am ocupat. si din iulie curent sunt in echipa de negociatori din partea RM pe marginea acestui subiect.

În ultimele 3 zile la Bruxelles practic s-a convenit asupra parametrilor principali din acordul privind crearea unui spatiu aviatic comun dintre Moldova si UE (iata comunicatul de presa). acest lucru va permite ca operatorii UE si cei din RM sa zboare fara restrictii intre UE si RM. aceasta libertate va genera (treptat, nu peste noapte) mai multe curse aeriene, mai multa competitie si preturi mai joase la bilete. In plus Moldova va implementa treptat standardele UE in domeniul sigurantei zborurilor, ceea ce va duce la securitate sporita pentru pasageri. treptat se va renunta si la flota de tip sovietic – insa dupa o perioada destul de lunga de tranzitie care va permite companiilor locale sa se adapteze (apropo, Moldova obtine perioade de tranzitie mai lungi decat alte state din regiune, si este un avantaj important pentru companiile aeriene din Md). va mai urma o a treia runda de negocieri si parafarea acordului, apoi acordul urmeaza a fi semnat in cateva luni (3-4-5 – din cauza procedurilor interne din UE), si din momentul semnarii va in vigoare.

Acest articol (clasic si genial) de robert putnam e o descriere destul de apropiata de modul cum au decurs negocierile dintre UE si Moldova. dupa cum descrie si putnam – negociatorii de fapt negociaza pe doua planuri: intern si extern.

Alte observatii – de regula negocierile de politica externa cu ue difera de negocierile/discutiile cu rusia sau ucraina pentru ca sunt de regula neconflictuale. discutiile cu ue tind sa aiba spiritul unei discuti pritenesti in care prietenii discuta cat va dura adaptarea Moldova la standardele UE si cum UE poate ajuta Moldova. cu alte cuvinte nu prea ai ce imparti. insa cand se discuta chestiuni sectoriale care afecteaza interese economice in UE sau Moldova (e cazul spatiului aviatic comun sau DCFTA) negocierile sunt mai ‘zero-sum’. si in UE nu se mai discuta doar cu diplomatii europeni incantati de ‘Moldova poveste de succes’, ci si cu reprezentanti ai institutiilor din UE care sunt platiti sa apere interesele economice a companiilor UE, nu promovarea obiectivelor de politica externa. la fel si cu Moldova.

http://npopescu.yam.md/2011/10/05/spatiu-aviatic-comun-moldova-ue-aproape-gata/

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cum a fost Posibil? 70 de ani de la Pogromul de la Iasi

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” și Art Yourself au plăcerea să vă invite marți, 11 octombrie...

Închide
3.141.19.235