În luna mai evenimentele pe scena artistică bucureşteană au mers într-un ritm foarte alert. În plus, toate expoziţiile recent deschise, pe care le-am văzut, au venit cu un discurs proaspăt şi bine articulat. Tocmai datorită acestui număr mare de evenimente, vreau să las la o parte criticul de artă şi să conturez strict subiectiv o agendă a expoziţiilor bucureştene, din perspectiva vizitatorului entuziasmat într-un sens cât se poate de pozitiv. Ordinea enumerării care urmează este pur aleatorie, singurul criteriu fiind memoria personală.
Miercuri, 18 mai la LC Foundation s-au deschis două expoziţii: Calendar eliptic, curatoriată de Sanda Watt şi The Silk Exhibition: Presence, Affinity & Loss, proiect curatoriat de Simona Vilău.
Instalaţia foto a Mălinei Ionescu, calendarul politic, eliptic, al revoluţiilor din secolul XX ironizează modelul calendarelor media, publicitare, care ne-a invadat în ultimii ani. “ Dacă ne-am obișnuit deja cu calendarele „fierbinți” de la Playboy sau Ferrari, cele mai „vintage” de la Peroni, ori calendarele cu pisici, cățeluși sau îngerași, Mălina Ionescu propune o duzină de imagini care spulberă constrângerile genului: în locul unei categorii generale – erotice, animale sau religios-mitologizante, din fiecare filă a acestui calendar transpar personajele care nu se lasă încorsetate în categorisiri sau generalizări.” (Sanda Watt).
The Silk Exhibition: Presence, Affinity & Loss este o selecţia tematică formată din picturi semnate de opt artiste (Maria Bordeanu, Codruța Cernea, Amalia Dulhan, Andreea Floreanu, Adriana Horga, Diana Manole, Sorana Țăruș) care propune un discurs feminin asupra feminităţii. O expoziţie asupra căreia voi reveni probabil săptămâna viitoare!
Altă expoziţie deschisă recent care merită vizitată este proiectul Soap Art Kollective (Suzana Dan şi Raluca Arnăutu) de la Anaid Art Gallery, Lighioane şi supralighioane. O instalaţie de obiecte supradimensionate realizate de cele două artiste din material textil care creează senzaţia unei alte lumi, atemporală; o supra-realitate ludică care reduce la absurd cotidianul.
La Victoria Art Center s-a deschis Celălalt corp expoziţie de grup care face parte dintr-o serie de expoziţii iniţiate de Petru Lucaci în cadrul platformei teoretice Corpul ca proiect cultural contemporan. Provocări teoretice, replici artistice. Tema corpului explorată de Petru Lucaci şi în alte proiecte s-a materializat în două expoziţii foarte bine articulate la Victoria Art.
Şi la Muzeul Naţional de Artă Contemporană am văzut două expoziţii care nu merită trecute cu vederea. Ars Funeralia o selecţie tematică din colecţia MNAC, realizată de Mihai Oroveanu, care interoghează/prezintă raportările artiştilor la motivul morţii şi expoziţia lui Nicolae Comănescu, Berceni.
Iar în final, după ce am încercat să trasez o agendă a expoziţiilor deschise recent care merită vizitate în Bucureşti, vă recomand şi expoziţia Ierarhia poliţiei române, un proiect al lui Bogdan Gârbovan curatoriat de Igor Mocanu. Expoziţia se va deschide miercuri, 25 mai ora 18 la Galeria Posibilă (str. Popa Petre 6).