Power Point este un software creat de Microsoft, care ne faciliteaza intocmirea de materiale ce pot fi prezentate cu ajutorul unui proiector. Aplicatia a devenit un instrument de prezentare folosit in aproape toate companiile. Am citit recent in New York Times, un articol care se referea la uzul excesiv al acestui software in armata Statelor Unite, timpul consumat in pregatirea ecranelor, complexitatea unora dintre acestea, plictiseala care se asterne in sala de prezentare…. De aici concluzia « Power Point makes us stupid”.
In opinia mea, Power Point este o aplicatie extraordinara, dar trebuie folosita cu cumpatare. Este usor de invatat si de folosit, iar in mainile cuiva care se pricepe, devine extrem de eficienta. Cunoasterea, intelegerea si indemanarea in folosirea acestei aplicatii au devenit conditii ale angajarii in diverse posturi, ale companiilor din intreaga lume.
In firma pentru care lucrez, sedintele importante sunt in mod firesc insotite de o prezentare in Power Point. Participantii sunt invitati intr-o sala, unde se proiecteaza ecranele, unul cate unul….Prezentarea trebuie sa fie gandita in trei perspective (narativa, descriptiva, argumentativa).
Unii utilizatori ai aplicatiei au capacitatea de a crea ecrane interesante, captivante, care încorporeaza eficient text colorat și fotografii, ilustrații, desene, tabele, diagrame și filme, făcând trecerea de la unul la altul ca o expunere de diapozitive. In acest caz, publicul devine atent, receptiv, urmarind desfasurarea prezentarii, asteptand trecerea la urmatorul ecran. Argumentele prezentate sunt importante. Chiar daca enuntate in \”point form\”, intr-o forma concisa, ele trebuie sa ramana in mintea celor care asculta si privesc. Ecranele trebuie sa contina putine informatii, doar strictul necesar, ideea fiind completata de catre prezentator, prin propriile cuvinte, care evident, nu trebuie sa fie o repetare ale celor citite pe ecran. Comunicarea directa este importanta. Trebuie sa avem grija ca nu cumva forma sa triumfe asupra continutului.
Trebuie evitata cu orice pret confuzia! Ecranele greoaie, abundente in informatii, nu vor fi receptate. Pacat de munca depusa in pregatirea lor !
Prezentarile lungi, pe parcursul a catorva ore, pot fi „indulcite” cu glume, referiri la experiente interesante, chiar scurte videoclip-uri cu tenta umoristica. In caz contrar, prezentarea risca sa isi piarda din interes, auditoriul devine tot mai plictisit, unii chiar inchid ochii si trag un pui de somn….
Din pacate, exista inca multa superficialitate in folosirea aplicatiei ; oamenii se obisnuiesc cu tot mai multe prezentari anoste, sablon, interesul le lipseste din momentul intrarii in sala, iar dupa ce i-ai plictisit o data, e greu sa spargi aceasta perceptie.
Mai exista un risc: in urma prezentarilor facute in Power Point ramanem cu impresia ca am inteles, stim, suntem in controlul informatiei primite….Oare asa sa fie? Diverse studii au demonstrat dificultatea cu care creierul uman proceseaza informatia prezentata in « point form » si in consecinta, luarea de decizii in urma unei astfel de expuneri. De obicei, la sfarsitul prezentarii, se acorda timp pentru cei din sala, sa puna intrebari….De multe ori insa, oamenii se grabesc sa plece, fiind ori plictisiti, ori obositi de avalansa de informatii expuse.
In final va punem dumneavoastra, cititorilor, intrebarea \”Power Point ne face mai destepti sau mai prosti?\”
In opinia noastra, Power Point e doar o aplicatie – si e buna. Din mainile unor neinitiati ies, fireste, ineptii. Dar de vina nu e Power Point. E ca si cum am spune ca lenjeria fina de dama creaza femei usoare….