• ACUM.TV
  • Editia Saptamanii 6 – 12 februarie 2012
  • Emigranții: Ne va regreta România vreodată? de Cristina Dobrin
    Potrivit datelor parțiale ale recensământului din 2011, populația stabilă a României a scăzut la puțin peste 19 milioane, o scădere de peste 2,5 milioane față de precedentul recensământ din 2002 și aproape același număr de locuitori stabilit de recensământul din 1966. Scăderea este aproape în întregime pusă pe seama emigrației. O vedere personală a unei astfel de emigrante, născută la doar doi ani după recensământul din 1966, Cristina Dobrin din Toronto.…continuare (5-2-2012 – Editorial)
  • Ex-premierul României, Adrian Năstase, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie de Matei Mircioane
    Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România a pronunţat, săptămâna trecută, sentinţa prin care Adrian Năstase, fost prim ministru în perioada 2000 – 2004, a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu executare, în procesul intitulat „Trofeul calităţii”. Adrian Năstase este, astfel, primul ex-premier condamnat la închisoare, pentru corupţie, din perioada postcomunistă.Procesul în dosarul „Torfeul calităţii” a început în anul 2009, în baza rechizitoriului instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Fostul premier a fost acuzat că, în campania electorală din 2004, şi-a folosita influenţa pentru a obţine foloase necuvenite, în formă continuată. (5-2-2012 – Romania)
  • Din stradă, în subteranele luptelor pentru dreptate (şi interese) de Matei Mircioane
    Steagul revoluţiei e din nou în stradă - foto. Matei Mircioane

    Steagul revoluţiei e din nou în stradă - foto. Matei Mircioane

    Revoluţionarii din România protestează, sperând ca Guvernul, sub presiunea străzii, a Opoziţiei, să nu demisioneze şi să le dea indemnizaţiile înapoi. În acest sens şi lucrează liderii lor, precum şi reprezentanţii lor din Parlamentul României. De câteva zile, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, împreună cu Asociaţia „21 Decembrie”, condusă de Teodor Mărieş, au finalizat un proiect de lege, care, cu mici modificări, le redă indemnizaţia luptătorilor în revoluţie. Urmează ca acest proiect de lege să fie introdus în dezbaterea Parlamentului. (5-2-2012 – Romania)
  • Opoziția boicotează lucrările Parlamentului României de Serban Tabacu
    Greva parlamentară declarată de reprezentanţii opoziţiei la deschiderea sesiunii din acest an, ce urmăreşte de fapt forţarea organizării de alegeri anticipate, nu va soluţiona criza politică la care s-a ajuns, ci, dimpotrivă, o va accentua. Pentru că, prin blocarea activităţii celor două Camere, din lipsă de cvorum, legile vor fi adoptate prin asumare de răspundere sau emitere de ordonanţe de urgenţă, practici nedemocratice de a căror utilizare excesivă a fost acuzat şi până acum actualul Executiv. (5-2-2012 – Intern)
  • “Facebookizarea” politicii moldoveneşti de Denis Cenusa
    Nu este pentru nimeni un secret că speciile politice au pătruns şi parazitează pe utilizatorii moldoveni ai celei mai populare retele de socializare din lume – Facebook (FB). Aici pot fi observate tentative de presiune a opiniei publice online asupra politicului, dar şi procese inverse, spre deosebire de Odnoklassniki dedicat mai mult “vânătoarei de carne”, fie căutatului de prieteni şi aprecierii pozelor după criteriile sovietice de la “1 la 5″. (5-2-2012 – Republica Moldova)
  • Elisabeta a II-a a Marii Britanii: o regină de 60 de carate de Petru Clej
    Regina Elisabeta a II-a aniversează pe 6 februarie 60 de ani de când se află pe tronul Marii Britanii și Irlandei de Nord.Deși îndeplinește rolul un monarh constituțional cu puteri care în practică sunt extrem de limitate, regina continuă și la începutul secolului al XXI-lea să ocupe un rol central în viața publică, chiar dacă prezența ei nu este, cel mai adeseori, un zgomotoasă. (5-2-2012 – Extern)
  • „Evreii nu sunt doriți în Ungaria”, susține Jobbik, partid de extremă-dreaptă de Eva Galambos
    Un interviu şocant al unui lider al formaţiunii de extremă dreaptă „Jobbik” din Ungaria acordat publicaţiei britanice „Jewish Chronicle”. (5-2-2012 – Extern)
  • ARBEIT MACHT FREI – istoria unei lozinci de Lucian Zeev HERȘCOVICI
    Recent a avut loc aniversarea eliberării lagărului de concentrare nazist Auschwitz. Data a fost adoptată ca Ziua Internațională a Holocaustului (”Shoahului”). 27 ianuarie 1945 – 27 ianuarie 2012. 67 de ani. Ocazie pentru a organiza manifestări comemorative, menite să împiedice un singur lucru: uitarea. (5-2-2012 – Istorie si actualitate)
  • Invazia evreiască a României e iminentă, dar nu va avea loc de Petru Clej
    Toată această campanie elucubrantă despre un presupus pericol al unei invazii evreiești a României este expresia unui antisemitism profund, care i-a considerat dintotdeauna pe evrei un corp străin în interiorul națiunii române. În ziua de azi, teoria “invaziei evreiești a României” este o marotă a naționaliștilor, invazie care, parafrazându-l pe marele Caragiale (care i-ar fi satirizat probabil cu savoare pe acești naționaliști, dacă trăia în ziua de azi), este iminentă, dar nu va avea loc. (5-2-2012 – Cutia Pandorei)
  • Lasagna lui Dan de Florin Predescu
    Varutul Dan imi vorbeste despre felul cum am putea mestesugi o lasagna vegetariana, mai ales dupa abuzurile din timpul sarbatorilor de iarna. Ne-am decis asupra unei retete toscane, insa adaptata la ingredientele gasite prin casa. (5-2-2012 – Gastronomie si Stil)
  • Eleva de zece de Dan DAVID
    „Băi, dacă nu înveți bine, ajungi tractorist,Să cari bălegar cu remorca la Colectivă.” (5-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • vis 2 (poem de Aura Marcu) de Dan DAVID
    am visat caietelecu colţuri mai ascuţitedecât limba şarpelui (5-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • 2 poeme de Ion Pop de Dan DAVID
    Undeva, – e aproape sigur –se petrec Fapte. (5-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • O pagină ruptă de iubire de Sorin Cerin
    Doar paşii primăverii iubirii talevor reuşi vreodatăsă intre în cetatea dorului meu. (5-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • alo (Poem de Adrian Suciu) de Dan DAVID
    mamă ai tăi au uitat că locurile de vecipe pămînt se plătesc o dată la treizeci de ani. sau (5-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • google_1
    google_2

  • Opoziția și problema Guvernului Ungureanu de Daniel Uncu
    Avem un premier desemnat. O echipa si un prim ministru care, fie vorba intre noi, arata deocamdata destul de bine… – fete relativ noi, cu ceva mai multa stiinta de carte si ceva mai multa subtirime relationala decat precedentii. La prima vedere vorbind, ministrii proaspat propusi “dau mai bine pe ecran” decat Boc & Co. Fara doar si poate. Vom vedea, insa, in zilele urmatoare si cu ce program se va prezenta dl. Ungureanu…. (9-2-2012 – Romania)
  • Scrisoare deschisă către directorul SIE şi totodată premierul desemnat al Romaniei de Editori ACUM
    Sondajul de opinie lansat de Revista ACUM în legătură cu percepţia publicului faţă de primul ministru desemnat indică până în prezent o opinie de 49% în favoarea lui Mihai Răzvan Ungureanu, între “bună” şi „excelentă”. Este posibil ca acest procent să se modifice, în urma acestei scrisori deschise şi, posibil, a răspunsului domnului Ungureanu. (8-2-2012 – Ultima Ora)
  • Federația engleză de fotbal în căutarea unui nou antrenor pentru națională de Petru Clej
    Federația Engleză de Fotbal (FA) va începe vineri procesul de desemnare a unui nou antrenor în locul lui Fabio Capello caer a demisionat miercuri, în semn de protest față de retragerea de către FA banderolei de căpitan a lui John Terry.Echipa națională a rămas fără antrenor cu doar patru luni înainte de turneul final al campionatului european de fotbal, unde echipa Angliei face parte din grupa D, alături de Franța, Suedia și Ucraina, care alături de Polonia găzudiește turneul. (9-2-2012 – Sport)
  • Teoria conspirației – marota naționaliștilor români de Ovidiu Ivancu
    Teoria complotului şi a complotiştilor nu a bântuit nicicând mentalul nostru colectiv mai agresiv decât în anii comunismului şi deceniile de după. Era o vreme când comploturile se făceau, a venit acum timpul comploturilor care se imaginează. Rivalitatea dintre Brâncoveni şi Cantacuzini, tradusă prin nenumărate şi sângeroase comploturi, rivalităţile dintre alte nenumărate familii de boieri din Ţările Române, debarcarea lui Cuza, toate ar fi justificat atunci discuţii veritabile despre comploturi. Cum oamenii acelor epoci nu aveau internet şi nici televiziune prin cablu, cum ei nu erau excitaţi de discursuri naţionaliste furibunde, dezvoltate plenar cam după secolul XIX, cel mai probabil ideea complotului nu se afla atât de mult în discursurile şi discuţiile publice. (5-2-2012 – SPUNE)
  • Voi câţi evrei mai sunteţi, pe acolo, pe la Cluj? de Andrea Ghita
    „E posibil ca la Cluj să fie numai 158 de evrei?” –m-am întrebat neîncrezătoare şi prima explicaţie găsită spontan (şi visceral) era că „Nu s-au declarat evrei nici măcar membrii comunităţii!”. Dar de ce să nu-ţi declari sincer naţionalitatea şi religia în faţa recenzorului, un funcţionar necunoscut? Să menţionăm, totuşi, că toate întrebările din chestionarul de recensământ erau obligatorii, în afară de trei: naţionalitatea, religia şi limba maternă. (5-2-2012 – SPUNE)
  • Românii nu-l merită pe Regele Mihai de Petru Clej
    Recent, două sondaje de opinie au atras atenția: unul general, care acorda o cotă de încredere de 36% Regelui Mihai, plasându-l pe primul loc între personalitățile publice și al doilea, în revista ACUM, care arăta un sprijin de peste 80% pentru o eventuală reinstaurare a monarhiei în România.Mai întâi câteva precizări: în timp ce primul sondaj este reprezentativ pentru electoratul din România, cel de-al doilea reprezintă doar opțiune celor care au ales să voteze – peste 1200 din 1600 care au accesat sondajul. Acesta este cel mai frecventat sondaj de opinie de la începuturile paginii www.acum.tv la 1 iunie 2010. (5-2-2012 – Polemica)
  • Povestea unei (singure) cărți – III de Vlad Solomon
    Puteam oare sa ma supar pe tatal meu, figura dominanta si carismatica din familie? El a crezut mereu ca versurile mele au valoare, chiar cind eu cautam sa-l conving ca sint deja demodate, ca nu mai sint acelasi de la 20 de ani, ca iubitorii de poezie, mai ales in limba romana, sint tot mai putini in Israel, iar in Romania nimeni nu a auzit de mine, ce rost avea sa “ma fac cunoscut”? (5-2-2012 – Cai Spre Noi Insine)
  • Multe necazuri se mai trag de la… educație de Rodica Grindea
    Am urmărit cu mult interes demonstrațiile din săptămânile trecute, din România. Îngrijorarea mea, cu privire la acest popor exasperat de starea în care l-a adus actualul guvern mi-a conturat ceea ce veți citi mai jos. Rareori mi-am permis să scriu despre România, fiindcă, aflându-mă de trei decenii în Israel, nu am putut urmări îndeaproape tot ce se petrece acolo. Mai exact, plecată fiind de la jumătatea anului 1982, știam destule despre ultimii ani ai „epocii de aur”, fiindcă îi simțisem eu însămi „binefacerile”, în prima sa perioadă. (5-2-2012 – Social)
  • Jurnal scoțian. 31 ianuarie. O vorbă cu fiică-mea de Ioan Florin FLORESCU
    N-aveam ieri ce face și, cît spălam vasele, o încerc pe fiică-mea cea mare, să văd ce-mi răspunde: ai vrea să ne întoarcem în țară? Doamne, zice ea serioasă, să știu că spăl vase în restaurant ca să am din ce trăi și eu în țară nu mă întorc. Bun, zic, dar de unde pornirea asta pe țara ta? La urma urmei, ce-ți lipsea ție în țară? Multe, face ea. (5-2-2012 – Universul Copilariei)
  • Imagini şi savori armeneşti, spre încântarea clujenilor de Andrea Ghita
    În 31 ianuarie 2012, comunitatea armenească clujeană – puţin numeroasă, dar cu atât mai prezentă în spaţiul multicultural al oraşului – a îmbiat publicul la un eveniment în care s-au întrecut imaginile şi savorile armeneşti. (5-2-2012 – Jurnal Cultural)
  • Solidaritatea substantivelor colective de Ioan Florin FLORESCU
    Nu știu cine a redactat comunicatul pe care Biroul de Presă al Patriarhiei l-a difuzat recent, sub titlul „Să fim solidari cu cei ce suferă!” (îl puteți citi aici), dar ar putea figura pe primele locuri într-o antologie a celor mai neinspirate și prost alcătuite comunicate de presă ale instituției Bisericii Ortodoxe Române. (5-2-2012 – Perspective spirituale)
  • Tristețe și bere la Munchen de Florin Predescu
    Bistrou munchenez

    Bistrou munchenez

    In noapte ma indrept catre aeroport si ii dau dreptate fiului meu pentru a fi intuit absenta acelui “bonjour” adresat drumetului, si ca macar el traieste din plin bucuria intoarcerii acasa, averea cea mai de pret. (5-2-2012 – Impresii de calatorie)
  • FRESCA ȘI PURITATEA EXPRESIEI ARTISTICE de Dorel Schor

    Raphael - Scoala din Atena

    Fresca este o pictura murala executata pe o tencuiala proaspata in care culoarea este incorporata chimic si poate fi conservata un timp nelimitat. Evident, exista tehnici diferite si, de-a lungul vremurilor procedurile s-au mai schimbat. Dar nu putem nega faptul ca fresce sunt picturile preistorice descoperite in pesterile din Lescaux, in Franta, sau in grotele din Tassili, din Sahara. Fresce au impodobit si piramidele egiptene, templele in Knossos si Heraklion, vile bogate in Pompei si Herculane, palate indiene in Rajastan, morminte regale in Weijin, China, sau temple la Sigiria, in Sri Lanka… (5-2-2012 – Cultura)
  • Din nou despre Roșia Montană de Editori ACUM
    Eseu despre proiectul de minerit cu cianuri și mina deschisă la Roșia Montană (11-2-2012 – TV.ACUM)
  • Alexander Tsiaras: Din momentul conceperii până la naștere de Editori ACUM
    Vizualizarea celui mai important dar al vieții (5-2-2012 – TV.ACUM)
  • Jos Toți Rampapapam – Imnul Protestatarului de Editori ACUM
    Video parodie Comedis Serviciul Roman de Comedie (7-2-2012 – TV.ACUM)
  • Andrei Pleşu despre disidenţă şi despre Herta Müller de Editori ACUM
    La minutul 3:50 este mentionat grupul Bacanu din care a facut parte si Stefan N.Maier. (9-2-2012 – TV.ACUM)
  • DULCE de Cristina Dobrin
    (5-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • DULCE de Paulina Eliza Duta
    (8-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • DULCE de Natalie Montanaro
    (7-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • DULCE de Cosmin Danila
    (6-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • DULCE de Eduard Mattes
    (9-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • DULCE de Gabriela Marinescu
    (10-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • DULCE de Tania Iancu
    (11-2-2012 – Fotografia Zilei)
  •  
    3.22.79.165