N-am plecat din România, pentru ca aşa am hotărât din copilărie. Bunica mea este cea vinovată de această decizie a mea. Nu că mi-ar fi impus în vreun fel, ci pentru că am avut-o în faţa ochilor ca pe un exemplu viu de ceea ce înseamnă dezrădăcinarea. Parcă şi-acum o văd stând la fereastră, cu ochii în zare şi spunând, ca pentru sine: «la noi acasă…».…continuare (4-3-2012 – Editorial)
Datele obţinute arată că în Holocaustul românesc au fost exterminaţi peste 280 000 de oameni, civili neînarmaţi, doar pentru vina că s-au născut evrei. În termenii scrierilor sfinte, statul român (condus de guvernul Ion Antonescu) a ucis peste 280 000 de lumi. Tot aşa se poate vorbi de sute de mii de lumi ucise de statul ungar sau de milioane de lumi ucise de statul german (state conduse de guvernele din perioada respectivă).… (4-3-2012 – Istorie si actualitate)
Printre amneziile selective ale nostalgicilor perioadei ceaușiste se numără și uitarea cultului personalității care ajunsese la cote fără precedent în Europa și care inunda zilnic toate canalele media.… (4-3-2012 – Istorie si actualitate)
De ani de zile diverse reţele moldo-româneşti au reuşit să ofere zeci, sute şi posibil mii de cetăţenii, adeverinţe de naştere şi paşapoarte româneşti solicitanţilor din Republica Moldova, dar deabia acum a fost declanşată vînătoarea după ”intermediarii” infractori. Autorităţile române au închis ochii la aceste fărădelegi până acum nu demult. Dar problema paşaportizării necontrolate a cetăţenilor moldoveni este mult prea complicată şi principială atunci când vine vorba despre aderarea României la Schengen. Se pare că Bucureştiul doreşte să demonstreze Bruxellului că acest proces poate fi stăpânit, făcând ordine în propria curte şi pedepsindu-şi funcţionarii corupţi seduşi de “intermediarii” moldoveni.… (4-3-2012 – Republica Moldova)
S-ar părea că a fi lesbiană este mai simplu decât a fi un gay, pentru că atitudinea față de ele este una mai legeră. Dar, nu este chiar așa… pentru că omul mai are și demnitate și respect față de sine. Mă doare când dragostea mea este percepută ca o joacă, când mi se spune că ”nu am găsit bărbatul potrivit, deaceea sunt cu o femeie”. Este atât de complicat pentru un bărbat să accepte realitatea, cum că există femei pentru care ei nu prezintă interes? Sună la fel de absurd dacă ai spune unui bărbat heterosexual că nu este homosexual pentru că nu a găsit bărbatul potrivit.… (4-3-2012 – Republica Moldova)
Amos Oz a fost primit cu entuziam de publicul bucureştean căruia i-a împărtăşit secretele creaţiei, principalele idei politice şi dragostea pentru Israel, „chiar dacă uneori nu-l poate suferi”… (4-3-2012 – Perspective spirituale)
Istoric vorbind, tradiţia jurnalismului românesc este, prin excelenţă, cea a publicisticii, a comentariului, a opiniei sau a reportajului menit să îi creeze cititorului o trăire – nu să-l informeze sec şi la obiect. De la editorialele spumegânde ale lui Eminescu la reportajele lui Panait Istrati sau scriitura de călătorie a lui Calistrat Hogaş, de exemplu, reperele a ceea ce s-ar putea numi jurnalism românesc în secolul XIX sau început de secol XX sunt ferm ancorate în experienţă personală, în opinie.… (4-3-2012 – Jurnalism, Comunicare)
Recent, la Bruxelles, negociatorii Priştinei şi ai Belgradului au încheiat un acord de cooperare regională şi gestionare concertată a punctelor de frontieră, ce a reprezentat de fapt una din condiţiile cerute de Uniunea Europeană pentru a acorda Serbiei statutul de ţară candidată.… (4-3-2012 – Extern)
Compania petrolieră BP a acceptat să plătească despăgubiri în valoare de 7,8 miliarde dolari victimelor catastrofei din Golful Mexic din 2010.În pofida acestui fapt, guvernul Statelor Unite a anunțat că va continua acțiunea în justiție împotriva BP (fostă British Petroleum), care riscă să fie confruntată și cu alte solicitări de despăgubiri.… (4-3-2012 – Extern)
Intenţia de restituire a trecutului în date cât mai obiective are de înfruntat provocarea, subiectivismului interpretărilor pe care martorii, istorici-participanţi sau interesaţi în virtutea unor afinităţi etice sau a unor solidarităţi de interese, le imprimă succesiunii faptelor consemnate. Aceeaşi realitate istorică este investită cu semnificaţii diferite, uneori contradictorii, iar difuzarea informaţiei scrise pe orizontală prin apariţia tiparului şi alfabetizare, ca şi interesul publicului, au făcut ca la statutul ştiinţific al istoriei să aibă nevoie constantă de legitimare prin apeluri la spiritul critic care să opereze o necesară separare a realităţii faptelor şi oamenilor de discursul pe care controversele şi reevaluările dintr-un moment sau altul le-au propus.… (4-3-2012 – Istorie si actualitate)
E încă bine.Fitile verzi de iarbămai ardîn lampa clară a dimineţii… (4-3-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
Colţii crengilorrănite de asfaltul negru al furtunii,făclii sângerândepe mormintele cuvintelor.… (4-3-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
Pe garduri, pe pereți, pe asfalt,Au înflorit peste noapte graffiti;O lume paralelă întinsă peste cenușiul din jur.… (4-3-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
Acasă am cărţi în care ţopăie dragostea pînă o înjură vecinii.… (4-3-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
Acum cand sarbatorile de iarna si-au inchis portile cu parada carnavalului de Mardi Gras sau altfel spus Lasata secului ne apropiem de o dieta de dezintoxicare, de primavara.… (4-3-2012 – Gastronomie si Stil)
google_1
google_2
Oare ce i s-ar mai putea spune purtătorului de cuvânt al PSD, Dan Șova, după declarația scandaloasă conform căreia la Iași nu a fost un pogrom în iunie 1941? Să-i argumentezi că la Iași a existat totuși un masacru și că autoritățile române sunt principalii vinovați? Să-i arăți poze cu copii și oameni nevinovați uciși ca să înțeleagă durerea? Să-i înșiri motivele pentru care Ion Antonescu a fost nu un erou, ci un criminal? Să demonstrezi implicarea profundă a României în Holocaust?… (6-3-2012 – SPUNE)
Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România îşi exprimă profundul dezacord şi totodată indignarea faţă de mesajele negaţioniste ale senatorului Dan Şova, purtător de cuvânt al PSD, în cadrul emisiunii Oameni şi oameni, difuzate, luni, 5 martie 2012, pe postul de televiziune “The Money Channel”.… (6-3-2012 – Comunicate de presa)
Șase militari britanici au fost uciși în Afganistan, aparent în urma unei explozii a unei bombe plasate de Talibani.Este cel mai ucigaș asupra forțelor britanice din 2001, de când a început războiul și aduce numărul total al morților britanici în Afganistan la 404.… (8-3-2012 – Extern)
Am incercat sa abordez dintr-o perspectiva oarecum personala mitul „educatiei gratuite”, pe care multi par sa o regrete acum. … (4-3-2012 – Marturii)
Cine îşi va îndrepta atenţia spre istoria noastră recentă, spre, să zicem, timpul scurs din 1989 şi până acum, va ajunge la aceeaşi concluzie la care ajunsese bătrânul Caragiale în secolul XIX: nu suntem nici mai buni, nici mai răi decât alţii, nici mai aşa, nici mai pe dincolo, suntem doar un aluat… nedospit. Suntem încă neterminaţi. Şi cum nimic nu e mai firesc decât aroganţa aluatului nedospit de a se considera pâine de cea mai bună calitate sau chiar cozonac, aşa şi noi avem adesea senzaţia că inventăm apa caldă şi mersul pe jos. Odată ce aluatul se va fi dospit, vom afla din scripte vechi că atât apa caldă, cât şi mersul pe jos erau acolo încă de dinainte ca noi să le fi inventat. Acum, întrebarea care se pune este: cât timp îi trebuie aluatului să dospească şi, mai ales, dacă procesul de dospire se poate produce fără ca aluatul să facă vreun cât de mic efort în direcţia asta?!… (4-3-2012 – SPUNE)
Ar fi naiv să credem că necazurile noastre au apărut direct odată cu dictatura comunistă. În perioada interbelică, considerată a fi un mic paradis pierdut, nu lipseau anomaliile în felul de a ne purta unii cu alții. Liviu Rebreanu, provenit dintr-un alt tip de civilizație romanească, ironizează în romanele lui (Jar, și Amândoi de exemplu) cruzimea, lăcomia, lipsa de empatie, a celor care se credeau mai bine plasați în societate fața de cei pe care se bucurau sa îi considere inferiori.… (4-3-2012 – Marturii)
Ce înseamnă naţiune? Dar etnie? Dar etnocultură? Vorbim despre naţiune fără să definim noţiunea? Ce fel de patriotism cultivăm, unul naţional sau unul etnic, unul multietnic şi multinaţional sau unul constituţional şi civic? Ce înţelegem prin ideea de stat-naţiune? Ce integrăm în Uniunea Europeană, statul sau naţiunea? Care e legătura dintre cele două noţiuni fundamentale? Asemenea întrebări vor să sugereze că România are o întreagă agendă cu probleme juridice şi cultural-politice de rezolvarea cărora depinde buna sa conlucrare cu lumea şi afirmarea propriilor ei valori.… (4-3-2012 – Cutia Pandorei)
Am mers, nu mai știu, mult. Poate două, trei ceasuri. Am trecut de Sihăstria Voronei, apoi am luat-o de-a dreptul peste un deal, de era să rămînă mașina bucăți, apoi am traversat o pădure și ne-am oprit într-o poiană, la capătul unui drum forestier. Într-o margine curgea un pîrîu. Am coborît amîndoi și am făcut cîțiva pași. Cum e? face părintele. Îți place aici? Am dat din cap emoționat. … (4-3-2012 – Cai Spre Noi Insine)
De curând, un amic îmi spunea: „ Lumea-i plină de femei deştepte! E mult mai important să fii femeie, decât deşteaptă!” Acceptând (prin reducere la absurd) că cele două trăsături sunt incompatibile l-am întrebat: „Şi care crezi că sunt atributele esenţiale ale femeii?” „Să fie sexy şi docilă!”. Ce puteam replica la aşa o declaraţie? Adică, aş fi putut să-l contrazic, dar argumentele mele „de femeie” nu aveau nici relevanţă în condiţiile în care asta era opinia lui, „de bărbat”. Am reflectat asupra celor spuse de el şi mi-am dat seama cât de multe exemple feminine se potrivesc acestor criterii. … (4-3-2012 – SPUNE)
Pentru multi dintre noi ramane o dilema de nerezolvat cum sa ne raportam la acele vremuri. Da, eram tineri, plini de energie si de imaginatie, dar eram in egala masura prizonierii unui sistem inuman…… (4-3-2012 – Marturii)
În această vară promoția 1977 a Colegiului Național Sfântu Sava (fost Liceul Nicolae Bălcescu) din București, aniversează 35 de ani de la absolvire.Printre cei prezenți nu se va număra unul dintre cei care nu a apucat să termine liceul, deși era probabil cel mai dotat dintre noi. E vorba de Corneliu M. Popescu, zis și “Carmelinul”, decedat la vârsta de 18 ani în cutremurul din 4 martie 1977.… (4-3-2012 – Marturii)
DEMON – o figura romantica, romantica si controversata – Dostoiveski, Eminescu.EMMA – o trimitere la Emma Bovary.… (4-3-2012 – Divertisment)
Timp de aproape două decenii cultura rusă s-a pitit între zidurile Facultăţii de Litere, protejându-se de ostilitatea nemeritată a pulbicului „eliberat de comunism”. Mult după înfiinţarea centrelor francez, german, italian, austriac, norvegian, polonez, latino-american şi chinezesc, au început şi negocierile privind înfiinţarea la Cluj, a unui centru cultural rusesc.… (4-3-2012 – Jurnal Cultural)
Cine privestre tablourile semnate de Alma Redlinger, desenul puternic, planurile viguroase si liniile ferme, cu greu si-ar putea imagina ca pictorita este o femeie firava, fina si timida. Intervievata cu ocazia unei cuprinzatoare expozitii gazduita de sala Dalles din Bucuresti, unde erau expuse si doua autoportrete, unul din urma cu 60 de ani si altul de acum, ea a afirmat modest ca intre ele se afla o viata.… (4-3-2012 – Cultura)
Doña Gracia Nasi Mendes… (4-3-2012 – TV.ACUM)
Prezentarea atractivă…… (6-3-2012 – TV.ACUM)
Mademoiselle… (10-3-2012 – TV.ACUM)