… (2-10-2011 – Editorial)
Din punctul meu de vedere, nu am nicio ezitare – ca personaj istoric îl aleg pe Regele Mihai, așa cum aleg democrația față de dictatură, toleranța față de intoleranță, moderația față de extremism, implicarea rațională față de fanatism.Zarurile au fost aruncate, dar jocul nu se sfârșește. Alianța de guvernare își menține cursul, păstrându-și echilibru firav pentru a nu se lasă sub linia de plutire. Mesajul pro-european și “focurile de artificii” organizate сu orice prilej de echipele PR ale actualei guvernări, de nevoie susținute de către occidentali, creează percepții neuniforme în gândirea publicului. Bazându-se pe confuzia cronică a moldovenilor în materie de politică și actul guvernării în sine, puterea actuală trage deasupra sa atenția actorilor externi, încercând să-și voaleze incompetența guvernării și diferențele mici care o disting de inamicii ei nativi- comuniștii.… (2-10-2011 – Republica Moldova)
De la începutul lunii octombrie, în Marea Britanie nu mai există limită de vârstă pentru pensionare. De acum încolo, angajatorii nu vor mai avea dreptul să-și pensioneze automat lucrătorii atunci când aceștia împlinesc 65 de ani. Dar ce implicații poate avea această măsură adoptată de parlament? … (2-10-2011 – Extern)
… (2-10-2011 – Istorie si actualitate)
Motivele pentru care evreii din Ungaria nu vor să fie consideraţi minoritate… (2-10-2011 – Sport)
Echipa de rugby a României s-a întors acasă de la Cupa Mondială de rugby, cu trei săptămâni înainte de finalul competiției. Nu e o surpriză, nimeni nu se aștepta la o calificare în primele două locuri ale unei grupe din care mai făceau parte Anglia, Argentina, Scoția și Georgia. Dar, pentrun prima oară din 1995, “stejarii” pleacă de la Cupa Mondială, fără nicio victorie și fără niciun punct, pierzând toate meciurile, 24 – 34 cu Scoția, 8 – 43 cu Argentina, 3 – 67 cu Anglia și mai ales 9 – 25 cu Georgia, marcând doar trei eseuri dar mai ales practicând un joc foarte slab, mult mai slab decât la precedentele turnee finale ale Cupei Mondiale la rugby.I-am solicitat un interviu în exclusivitate managerului echipei de rugby a României, francezul Robert Antonin, cu care am stat de vorbă și acum doi ani și jumătate, atunic când a fost ales în funcție actualul președinte al Federației Române de Rugby, Alin Petrache (Rugbyul românesc e pe marginea prăpastiei, http://www.acum.tv/articol/9539/)am să ducacesteborcanegoaleîn ţaradin carele-am aduspline.… (2-10-2011 – Poeme, Eseuri, Proza)
Multe nu mai găsim.S-au pierdut strivite printre umerii zilelor,Printre oasele anilor.… (2-10-2011 – Poeme, Eseuri, Proza)
Chemând o păpădie …… (2-10-2011 – Poeme, Eseuri, Proza)
… (2-10-2011 – Sport)
Echipa de rugby a României s-a întors acasă de la Cupa Mondială de rugby, cu trei săptămâni înainte de finalul competiției. Nu e o surpriză, nimeni nu se aștepta la o calificare în primele două locuri ale unei grupe din care mai făceau parte Anglia, Argentina, Scoția și Georgia. Dar, pentrun prima oară din 1995, “stejarii” pleacă de la Cupa Mondială, fără nicio victorie și fără niciun punct, pierzând toate meciurile, 24 – 34 cu Scoția, 8 – 43 cu Argentina, 3 – 67 cu Anglia și mai ales 9 – 25 cu Georgia, marcând doar trei eseuri dar mai ales practicând un joc foarte slab, mult mai slab decât la precedentele turnee finale ale Cupei Mondiale la rugby.I-am solicitat un interviu în exclusivitate managerului echipei de rugby a României, francezul Robert Antonin, cu care am stat de vorbă și acum doi ani și jumătate, atunic când a fost ales în funcție actualul președinte al Federației Române de Rugby, Alin Petrache (Rugbyul românesc e pe marginea prăpastiei, http://www.acum.tv/articol/9539/)Zarurile au fost aruncate, dar jocul nu se sfârșește. Alianța de guvernare își menține cursul, păstrându-și echilibru firav pentru a nu se lasă sub linia de plutire. Mesajul pro-european și “focurile de artificii” organizate сu orice prilej de echipele PR ale actualei guvernări, de nevoie susținute de către occidentali, creează percepții neuniforme în gândirea publicului. Bazându-se pe confuzia cronică a moldovenilor în materie de politică și actul guvernării în sine, puterea actuală trage deasupra sa atenția actorilor externi, încercând să-și voaleze incompetența guvernării și diferențele mici care o disting de inamicii ei nativi- comuniștii.… (2-10-2011 – Republica Moldova)
am să ducacesteborcanegoaleîn ţaradin carele-am aduspline.… (2-10-2011 – Poeme, Eseuri, Proza)
La a 60-a aniversare a revistei The CQ Magazine echipa publicaţiei a prezentat 60 de „argumente” în favoarea radioamatorismului, formulate de Richard Moseson, W2VU, editorul revistei şi directorul editorial al tuturor publicaţiilor CQ, care a avut amabilitatea de a-mi acorda dreptul de publicare. Articolul a fost publicat pentru prima dată pe Radioamator.ro… (2-10-2011 – Repere carteziene)
Din sipetul amintirilor lui Mihai Eiskovits, o poveste despre detaşamentul de muncă, Auschwitz şi întâlnirea cu un Om Salvator.… (2-10-2011 – Marturii)
… (2-10-2011 – Savoir Vivre)
La Râmnicu Vâlcea, pe 7 octombrie 2011, Florica Nicolescu (născută Stafiescu), prietenă de o viaţă şi colaboratoarea Dr. Florica Bagdasar în domeniul psihologiei copilului cu dizabilităţi, împlinieşte 101 ani. Ca şi anul trecut, ziua ei de naştere va fi sărbătorită într-un mod specific secolului 21, prin video şi internet, pe Skype (La Vâlcea rude apropiate, printre care şi nepoata ei, Doina Ţetcu, biografa ei principală. De departe, fiul Floricăi, Radu Nicolescu, doctor in matematică si profesor universitar de informatică la Auckland, Noua Zeelanda, cu soţia lui, Letiţia, şi Ileana Costea, din Los Angeles, California, co-autoare a articolului.)google_1
google_2
… (2-10-2011 – Savoir Vivre)
La Râmnicu Vâlcea, pe 7 octombrie 2011, Florica Nicolescu (născută Stafiescu), prietenă de o viaţă şi colaboratoarea Dr. Florica Bagdasar în domeniul psihologiei copilului cu dizabilităţi, împlinieşte 101 ani. Ca şi anul trecut, ziua ei de naştere va fi sărbătorită într-un mod specific secolului 21, prin video şi internet, pe Skype (La Vâlcea rude apropiate, printre care şi nepoata ei, Doina Ţetcu, biografa ei principală. De departe, fiul Floricăi, Radu Nicolescu, doctor in matematică si profesor universitar de informatică la Auckland, Noua Zeelanda, cu soţia lui, Letiţia, şi Ileana Costea, din Los Angeles, California, co-autoare a articolului.)Din sipetul amintirilor lui Mihai Eiskovits, o poveste despre detaşamentul de muncă, Auschwitz şi întâlnirea cu un Om Salvator.… (2-10-2011 – Marturii)
Aș vrea să sper că textul studentei mele, reprezentând vocea unei tinere din noua generație creștină occidentală de azi, va interesa cititorul român, suscitând revelatoare comparații cu dezbaterea publică din țară, câtă a fost sau va mai fi, în legătură cu dureroasa temă.… (2-10-2011 – Scriitori in serial)
… (2-10-2011 – Cultura)
Al zecelea duce de Roxburghe este mare amator de arta. De altfel, toti ducii si ducesele de Roxburghe au fost mari amatori de arta…Acesta este si unul din motivele pentru care am vizitat castelul Floors, cel mai mare castel locuit din Scotia. La a 60-a aniversare a revistei The CQ Magazine echipa publicaţiei a prezentat 60 de „argumente” în favoarea radioamatorismului, formulate de Richard Moseson, W2VU, editorul revistei şi directorul editorial al tuturor publicaţiilor CQ, care a avut amabilitatea de a-mi acorda dreptul de publicare. Articolul a fost publicat pentru prima dată pe Radioamator.ro… (2-10-2011 – Repere carteziene)
Joi, 6 octombrie 2011, ora 19, va avea loc la Make a Point deschiderea expoziției de artă contemporană Privim cartierul.… (3-10-2011 – Cultura)
Petroniu Tănase s-a întors singur pe Muntele Athos, iar Cezar a pornit spre România cu şarpele în jurul gâtului.… (2-10-2011 – Poeme, Eseuri, Proza)
Am ales o reteta proprie, de efect, plina de savoare si totodata o conotatie mediteraneana. Este un semn de prietenie, de dragoste frateasca pentru prietenii mei din Israel, implicit pentru Adriana, Miriam, Didi. Imi pare rau ca nu pot sa gatesc macar uneia dintre perrsoanele dragi. Reteta transmite un gand bun si La Multi Ani !… (2-10-2011 – Gastronomie si Stil)
Casa Regală a primit cu bucurie vestea invitării Majestății Sale Regelui de a se adresa Camerelor reunite ale Parlamentului României, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.… (1-1-1970)
Carnavalul Notting Hill, care se defășoară la Londra în fiecare an la sfârșitul lui august este cel mai mare de acest fel din Europa, cu circa un milion de spectatori.… (1-1-1970)
De la începutul lunii octombrie, în Marea Britanie nu mai există limită de vârstă pentru pensionare. De acum încolo, angajatorii nu vor mai avea dreptul să-și pensioneze automat lucrătorii atunci când aceștia împlinesc 65 de ani. Dar ce implicații poate avea această măsură adoptată de parlament? … (2-10-2011 – Extern)
… (2-10-2011 – Istorie si actualitate)
Motivele pentru care evreii din Ungaria nu vor să fie consideraţi minoritate… (1-1-1970)
Influenţa deteriorării relaţiilor cu Turcia şi a evenimentelor din Cairo asupra poziţiei Israelului în regiune.Politicul moldovenesc a întâmpinat cu o doză exagerată de extaz faptul că legislativul european a înserat în moţiunea sa de rezoluţie privind negocierea Acordului de Asociere moldo-comunitar menţiunea despre “perspectiva europeană” a R.Moldova. Jonglând cu formule diplomatice, eurodeputatul britanic, Graham Watson, responsabil de pregătirea acestei propuneri, a înсercat să sensibilizeze factorii de decizie europeni asupra rolului stimulator pe care îl poate oferi promiterea unui “viitor european” în UE pentru a angaja R. Moldova în realizarea reformelor structurale. Ancorarea acestei prevederi nu este deloc întâmplătoare, având ca scop impulsionarea reformelor atât la nivel instituţional, dar şi atragerea unui sprijin mai mare din partea societăţii reticente, rezervate sau conservator-paternaliste.… (1-1-1970)
De ani de zile aștept o dezbatere inteligentă despre relația dintre cele două maluri ale Prutului, România și Republica Moldova, între oamenii din cele două țări. Iar așteptarea mea este zadarnică. … (1-1-1970)
Ţările din Orientul Mijlociu sunt departe de a pune în aplicare respectarea drepturilor omului, în majoritatea statelor primăverii arabe se aplică în continuare torturi , chiar execuţii sumare… (1-1-1970)
În 22 septembrie a.c. a avut loc Consiliul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) al UE, în cadrul căruia a fost luată decizia de amânare a aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Decizia se datorează opoziţiei categorice a reprezentanţilor Olandei şi Finlandei şi ea a fost luată în ciuda faptului că România a îndeplinit condiţiile tehnice ale acquis-ului Schengen. Cum au reacţionat politicienii şi mass media românească? Ce semnificaţie are această decizie pentru România? Iată întrebări pe care articolul de mai jos le discută.… (1-1-1970)
Lipsa de maturitate a clasei politice din Republica Moldova, țară cu o populație cât jumătate din populația Londrei, este notorie. Din păcate, acești politicieni nu se pot vedea din afară, ca să-și dea seama cât sunt de ridicoli în joaca lor dintr-o țară care seamănă uneori cu o casă de păpuși.… (1-1-1970)
O derutantă şi complexă poveste (devenită între timp caz) agită spiritele în India zilele acestea. Măcinată de corupţie, clasa politică indiană s-a văzut confruntată cu fenomenul Anna Hazare. Un activist social, fost soldat, ajuns la o vârstă venerabilă (74 de ani), bucurându-se de prezumpţia de incoruptibilitate din partea unor importante mase de nemulţumiţi, Anna Hazare a propus un proiect de lege anticorupţie (Jan Lokpal Bill) extrem de rigid şi antidemocratic. El doreşte instituirea unui board de incoruptibili în fiecare stat indian care să controleze toate masivele sisteme birocratice. Pentru că utopica lui soluţie nu poate trece de Parlament, Hazare hotărăşte să intre în greva foamei (pe 16 august 2011). Decizia lui, precum şi arestarea sa ulterioară în New Delhi sub acuzaţia de a fi încercat să organizeze o manifestaţie neautorizată îi atrage alături suportul popular. Hazare ar fi dorit să îşi înceapă greva foamei într-un parc în Delhi, iar poliţia ar fi autorizat manifestarea numai odată cu anumite măsuri de securitate (restrângerea grevei foamei la doar trei zile şi un număr de manifestanţi nu mai mare de 5 000). Anna Hazare s-a arătat inflexibil faţă de condiţiile formulate de autorităţi, prin urmare a fost arestat. Urmarea? Mii de manifestanţi au ocupat piaţa Ramlila Maidan din Delhi. Între timp, din închisoare, Hazzare îşi continua greva foamei şi trimitea periodic mesaje către public şi televiziuni prin staful său. La momentul redactării acestui text, guvernul indian, autorizat de Parlament, încearcă o negociere cu omul care, mai mult decât oricine altul în istoria recentă a Indiei, e adesea asociat cu Gandhi. Hazare a anunţat deja că va întrerupe greva foamei pe 28 august, la ora 10.00, conform cotidianului „Hindustan Times”.Acestea sunt faptele. Cel puţin trei întrebări esenţiale se ridică aici. 1. Propunerile lui Hazare sunt sau nu rezonabile într-un stat precum India? 2. În ce măsură miile de manifestanţi care poartă bonete albe inscripţionate „I am Anna” sau „India is Anna” cunosc cu adevărat natura măsurilor propuse de idolul lor? Şi 3. Este într-adevăr această mişcare similară cu ceea ce a declanşat Gandhi?… (1-1-1970)
Toți își amintesc despre promisiunile făcute de liderul PLDM, Vlad Filat, pentru luna septembrie. Primul angajament sonor și semnificativ se referă la identificarea unei soluții viabile pentru alegerea președintelui țării, a doua promisiune vizează promovarea și/sau adoptarea legii “anti-discriminare”. Ambele inițiative au fost cu succes abandonate de PLDM, în condițiile în care Parlamentul European le-a menționat în recenta rezoluție prin care solicită o mai mare deschidere față de R. Moldova din partea Uniunii Europene. Omiterea acestor obiective se pare că nu deranjează guvernanții moldoveni, care sunt de acord să apară la summitul Parteneriatului Estic de la Varșovia având asemenea restanțe.… (1-1-1970)
Limba de stat și toate variațiile de termeni atribuite limbii române revine în centrul atenției opiniei publice pe 31 august, deși reprezintă în continuare un dosar – “povară”, abandonat deseori, dar folosit în scopuri populiste de către guvernanții care s-au perindat la putere până acum. Problematica limbii este una cronică pentru societatea moldovenească, care în mare parte nu poate să-i recunoască identitea românească, după jumătate de secol de propagandă anti-românească și una pro-moldovenistă, pe altă parte.… (1-1-1970)
Potrivit unor documente secrete descoperite de jurnaliști britanici la Tripoli după fuga dictatorului Muammar al Gaddafi, serviciul de contraspionaj britanic MI5 ar fi colaborat în trecut cu torționarii libieni împotriva unor disidenți suspectați de afilieri fundamentalist islamice.Dezvăluirile vin pe fondul sprijinului activ al guvernului condus de David Cameron acordat revoluționarilor care l-au răsturnat de la putere pe Gaddafi.… (1-1-1970)
Guvernul britanic a anunțat joi 1 septembrie reducerea efectivelor armate cu 1850 de militari. Acesta este primul val de reduceri planificate să atungă 22000 până în 2015. Ministerul apărării este unul din cele mai lovite de austeritatea bugetară inițiată de coaliția de guvernare în urmă cu un an. … (1-1-1970)
Intervalul cronologic jalonat de instituţionalizarea pluralismului confesional în cadrul lumii creştine, secondat de pluralismul politic al echilibrului de putere, de expansiunea colonială şi elanul economiei de schimb, este considerat drept geneza lumii moderne, atât din perspectiva oarecum mecanicistă a manualelor şcolare, cât şi în optica interpretărilor cercetării istorice de specialitate, mai tentată să jongleze cu perioade şi concepte şi să relativizeze diviziunile didactice. Dinamica mult accelerată a evenimentelor pune în umbră evoluţiile de profunzime care au conferit caracterul ireversibil schimbărilor ce au vizat ansamblul comportamentelor şi afilierilor individuale şi colective şi au adâncit faliile care separau diverse comunităţi şi regiuni, creind premisele unei competiţii pentru care globalizarea nu reprezintă decât un stagiu de evoluţie tranzitorie. … (1-1-1970)
Deceniile care au precedat Revoluţia Franceză cu seria de schimbări la nivelul relaţiei dintre putere şi societate şi al conduitei actorilor politici în relaţiile internaţionale, supuşi de acum cenzurii exercitate de noile paradigme ideologice, au beneficiat de reinterpretări de substanţă din partea scrisului istoric şi al reflecţiei umaniste în ansamblul ei. Dacă în ceea ce priveşte semnificaţia lor în evoluţia culturii şi a dezbaterii de idei, teza lui Francois Furet cu privire la revoluţia înainte de revoluţie şi-a demonstrat validitatea în raport cu mai vechile abordări care privilegiau ruptura şi repudierea contribuţiilor vechiului regim la naşterea Europei moderne, acest interval cronologic a ilustrat şi în Europa Centru-Orientală disponibilităţile revoluţionare ale unei lumi în schimbare. … (1-1-1970)
La Chișinău s-a sărbătorit cu fast ziua națională, aniversarea a 20 de ani de când Republica Moldova și-a proclamat independența. Fastul a fost chiar mai mare decât acum cinci ani, când la a XV-a aniversare regimul Voronin, aflat pe atunci la putere, nu a organizat o paradă militară așa cum a făcut-o actuala putere, Alianța pentru Integrare Europeană (AIE).… (1-1-1970)
Multe nu mai găsim.S-au pierdut strivite printre umerii zilelor,Printre oasele anilor.… (2-10-2011 – Poeme, Eseuri, Proza)
Chemând o păpădie …… (2-10-2011 – Poeme, Eseuri, Proza)
Aș vrea să sper că textul studentei mele, reprezentând vocea unei tinere din noua generație creștină occidentală de azi, va interesa cititorul român, suscitând revelatoare comparații cu dezbaterea publică din țară, câtă a fost sau va mai fi, în legătură cu dureroasa temă.… (2-10-2011 – Scriitori in serial)
… (2-10-2011 – Cultura)
Al zecelea duce de Roxburghe este mare amator de arta. De altfel, toti ducii si ducesele de Roxburghe au fost mari amatori de arta…Acesta este si unul din motivele pentru care am vizitat castelul Floors, cel mai mare castel locuit din Scotia. Joi, 6 octombrie 2011, ora 19, va avea loc la Make a Point deschiderea expoziției de artă contemporană Privim cartierul.… (3-10-2011 – Cultura)
Petroniu Tănase s-a întors singur pe Muntele Athos, iar Cezar a pornit spre România cu şarpele în jurul gâtului.… (2-10-2011 – Poeme, Eseuri, Proza)
Am ales o reteta proprie, de efect, plina de savoare si totodata o conotatie mediteraneana. Este un semn de prietenie, de dragoste frateasca pentru prietenii mei din Israel, implicit pentru Adriana, Miriam, Didi. Imi pare rau ca nu pot sa gatesc macar uneia dintre perrsoanele dragi. Reteta transmite un gand bun si La Multi Ani !… (2-10-2011 – Gastronomie si Stil)
… (1-1-1970)
Pictoriţa Marilena Murariu (57 ani) a semnat 17 lucrări în care silueta grotesc-erotizată a Elenei Ceauşescu însoţeşte câteva dintre cele mai notorii figuri ale tranziţiei autohtone. Artista crede că spiritul destrăbălat al Elenei Ceuşescu a bântuit şi a organizat întreaga lume postdecembristă românească.De mai mulţi ani se fac diligenţe pentru salvarea sinagogii din Hârlău, numai că lucrurile trenează. Încă nu s-a reuşit nici clasarea ei ca monument istoric, întrucât persistă neclarităţile în ceea ce priveşte titlul de proprietate al edificiului. Fără un studiu de fezabilitate şi un proiect corespunzător, lucrările de restaurare nu pot începe, iar după ce vor fi început nu se ştie dacă se vor găsi fonduri suficiente pentru terminarea lor. Fiecare zi de amânare muşcă necruţător din viaţa clădirii care nu poate fi salvată fără solidaritatea şi dedicaţia umană.… (1-1-1970)
În 31 august 2011, la Sinagoga Mare din Bucureşti, a avut loc ceremonia de rămas bun a Marelui Rabin Menachem Hacohen, care şi-a încheiat misiunea în România. În ajunul acestei zile importante, Marele Rabin a avut amabilitatea de a mă primi în biroul său – unde tocmai îşi corecta discursul de a doua zi – şi de a-mi acorda un interviu…… (1-1-1970)
… (1-1-1970)
Am fost tentat sa intitulez aceasta prezentare a unei artiste care isi combina talentul si dragostea pentru pictura cu temele biblice „Iudaism si spiritualitate” sau „Mostenire si identitate iudaica” – in intentia de a surprinde cit mai bine esenta creatiilor ei.… (1-1-1970)
În toamna anului acesta se împlinesc unsprezece ani de când maestrul Iosif Mattes ne-a părăsit. De numele său se leagă destinele multor pugiliști ieșeni dar și o pleiadă de medalii și victorii în ring pe care tânărul Mattes le-a obţinut în anii 1935-1949. Şi poate cel mai important este faptul că a fost unul dintre cei care într- adevăr s-a zbătut pentru a scoate din anonimat școala ieșeană de box. Wish I could be a single drop of water…..… (1-1-1970)
După ce priveşti doar câteva dintre fotografiile lui Cosmin Dănilă vei simţi că ai pătruns într-o lume aparte plină de culoare şi de sensibilitate.Aceasta este lumea fiecăruia dintre cei care au fost atraşi de talentul şi modestia lui Cosmin pentru a-i încredinţa simţului său fotografic cele mai preţioase momente ale vieţii lor.Vă invit să-l cunoaşteţi pe Cosmin Dănilă.… (1-1-1970)
… (1-1-1970)
Renasterea nordica ne ofera, in ansamblu, o interpretare profund umanista a evului mediu artistic, uneori cu mai mult sau mai discrete tente religioase, politice sau satirice, dar constituind in primul rind o semnificativa contributie la miracolul mostenirii culturale a umanitatii.Ciocârliile cântau singure,Răguşite de vârstele timpului care se oprise;Nu mai voia să se mişte.Traseele către eternitate erau blocate.… (1-1-1970)
Castelul de nisip al unui vis… (1-1-1970)
I love this picture.Nobody knows what it really could be.It is like a secret, even to me!… (1-1-1970)
În ultima zi a lunii august, în Sinagoga Mare din Bucureşti, a avut loc ceremonia de rămas bun a Marelui Rabin Menachem Hacohen, un moment de răscruce potrivit pentru a evoca întâlnirile cu cel care, în ultimii 13 ani, a fost liderul spiritual al evreimii din România şi de a întreba unde este succesorul?… (1-1-1970)
Recent am deprins o noua metoda de pescuit crabi in zona Chesapeke din statul Maryland: o pulpa de pui legata cu o sfoara se arunca in apa golfului ori in canalele ce se varsa in golf. Crabii se agata carnea de pui si se scot la suprafata.… (1-1-1970)
… (1-1-1970)
În 1928 s-a desfăşurat în nordul Arcticii o dramatică acţiune de salvare a supravieţuitorilor dirijabilului Italia. Această acţiune s-a putut realiza în bună parte datorită contribuţiei unui radioamator rus necunoscut, Nicolai Schmidt, primul care le-a auzit apelul de ajutor.Dintotdeauna radioamatorismul a fost privit de dictatori cu bănuială şi teamă, ca o preocupare suspectă şi potenţial periculoasă. Posibilitatea de a transmite mesaje peste sârma ghimpată a „Cortinelor de fier”, peste graniţele păzite cu străşnicie – graniţe pe care armele sunt îndreptate mai mult spre interior decât spre exterior, cum inspirat remarca înainte de decembrie 1989 în ziarul Libération un poet român curajos – era asociată în Republica Populară Română, dar şi sub celelalte regimuri opresive din lume, trecute sau prezente, cu activitatea de spionaj „în solda duşmanului”. În imaginaţia paranoidă a dictatorilor, spionii, deghizaţi în radioamatori, încearcă să submineze eroicul efort popular de edificare a societăţilor bazate pe supravegherea şi supunerea totală a cetăţenilor, fie ele regimuri socialiste, comuniste, militare, tribale sau fundamentaliste.… (1-1-1970)
Pentru a putea ajunge la clinica Hadassah University Hospital din Ierusalim, cer ajutorul oricui poate ajuta şi v-aş rămâne profund recunoscător.Persoane de contact:Alexe Ion : 0729873918Alexe Dumitru : 0724426411Pentru cei care doresc şi mă pot ajuta a fost deschis contul: RO58BRDE120SV14067901200 la banca BRD sucursala Călăraşi… (1-1-1970)
Asemenea lui Iona în stomacul chitului, de multe ori am fost nevoit să intru în contact direct (mult mai direct decât mi-aş fi putut vreodată dori!) cu birocraţia. Birocraţia în formele ei diverse, absurde, suprarealiste… Spre deosebire de mulţi conaţionali, eu unul înţeleg necesitatea birocraţiei, ba, mai mult decât atât, înţeleg şi accept raţiunea ei de a exista. … (1-1-1970)
Nu stă în intenţia mea de a stabili sau de a impune cuiva norme de exprimare şi de scriere. Sarcina emiterii unor astfel de ucazuri şi-a asumat-o Academia Română, cu mai mult sau mai puţin succes. Înlocuirea lui î cu â în interiorul cuvintelor nu a fost adoptată unanim, numeroase publicaţii de marcă persistă în folosirea vechii ortografieri. Admiţând că a folosi în scriere o literă în loc de alta este în ultimă instanţă un amănunt căruia i s-a dat o importanţă exagerată şi care a stârnit patimi poate nejustificate, suntem nevoiţi să acordăm o atenţie mult mai mare influenţelor externe pe care le suportă limba română în ultimii ani, provocărilor cărora ea trebuie să le facă faţă.… (1-1-1970)
… (1-1-1970)
Arborarea unui drapel comemorativ atat pe cladirea Capitoliului din Washington cat si in New York insufla increderea in actul justitiar ca in filmul amintit mai sus, iar victimele nu vor fi uitate nicicand.Gheorghe Grigurcu îşi semnează încolonarea, fără surle sau trîmbiţe, în tagma de tot tulbure a extremiştilor preocupaţi azi de cultul personalităţii mareşalului. Nu-mi propun să-i replic eu la asemenea insanităţi poluante. Mă limitez la citarea unui pasaj elocvent din Raportul Final elaborat de un colectiv internaţional de specialişti şi însuşit ca document oficial de către doi preşedinţi ai României.… (1-1-1970)
Ilana Hida s-a născut la 20 septembrie 1922, într-o familie evreiască nu prea înstărită din Cluj. Tatăl ei era croitor şi a luptat în armata austro-ungară, fiind rănit grav pe frontul rusesc. În primăvara lui 1944 a fost deportată la Auschwitz împreună cu familia. A trecut prin mai multe lagăre naziste, dar a reuşit să supravieţuiască. Singura din familia ei. După război a trăit o vreme în Bucureşti, în anii 1970 stabilindu-se în Israel. Urmează ultimul episod al amintirilor ei despre ghetou şi sosirea la Auschwitz, aşa cum le-a relatat în 1986, fiului ei George Hida, care le-a înregistrat şi le pune la dispoziţia cititorului, la câţiva ani după stingerea din viaţă a Ilanei Hida … (1-1-1970)
Puteam să merg la grădiniţa sau la şcoala germană, puteam să aleg această limbă la gimnaziu sau liceu, dar am refuzat cu înverşunare. Mulţi, foarte mulţi ani, în mentalul meu limba germană era legată indisolubil de război, de nazişti, fascişti şi lagărele de exterminare. Ostilitatea faţă de limba vorbită de ceilalţi (fie ei inamici sau vecini antipatici, concetăţeni pizmuiţi sau dispreţuiţi) se manifestă într-o veselie pe plaiurile mioritice. Cel mai sugestiv exemplu e maghiara.… (1-1-1970)
Undeva între ştiinţă şi legendă, TOTEM explorează legăturile care unesc OMUL cu celelalte specii, visurile şi potenţialul său infinit. Pe parcursul a două ore, spectatorii sunt purtați într-o călătorie fascinantă a speciei umane, de la starea de amfibie până la visul omului de a zbura. Inspirat din miturile fondatoare ale civilizațiilor, TOTEM ilustrează, printr-un limbaj vizual și acrobatic, progresul evolutiv al speciilor.… (1-1-1970)
… (1-1-1970)
Atitudini antisemite sau antiisraeliene sunt primite cu aplauze, atât în săli de tribunal cât şi la ONUDacă ai ratat prima reuniune în aer liber din Pantelimon, află că periferia și centrul își dau iarăși întâlnire în acest weekend. Pe 17 septembrie, în Parcul Morarilor, Make a Point te așteaptă cu și mai multe activități re-creative într-un nou eveniment Mă numesc Cartier… (1-1-1970)
Septembrie ingana cu ultimele zile de vara precum raurile se pierd in mare. E aproape imposibil sa refaci amestecul de culori varatice cu cele de toamna, lumina difuza in amurg ori in zori.… (1-1-1970)