• ACUM.TV
  • Editia Saptamanii 28 mai – 3 iunie 2012
  • Sufletul neamului nostru de Ovidiu Ivancu
    Nu este ţară în hotarele lumii civilizate în care gura lumii, gura satului să aibă mai multă trecere ca în ţara noastră! Cele mai multe din convingerile noastre sunt întemeiate pe zvonul public şi numai foarte puţine pe dovezile adunate de noi personal. Se zice „lumea zice”; şi dacă ”lumea zice”, românul, individual luat, pare că înţelege că tot aşa trebuie să zică şi el. Mai ales în lumea ţărănească „gura satului” este obârşia tuturor convingerilor. În „gura satului” se revarsă, negreşit, gura lui Ion, gura lui Gheorghe, gura lui Petre şi a altora, dar o dată ce acestea sunt vărsate, individualitatea lor s-a şters: „gura satului” contopeşte pe toţi ţăranii laolaltă, în acelaşi vad sufletesc.…continuare (27-5-2012 – Editorial)
  • Tony Blair apără prietenia sa cu magnatul de presă Rupert Murdoch de Petru Clej
    Fostul premier britanic, Tony Blair, a apărat prietenia sa cu magnatul de presă Rupert Murdoch, dar a negat că i-ar fi făcut concesii politice în schimbul sprijinului față de Partidul Laburist.Tony Blair a compărut în fața comisiei de anchetă prezidată de judecătorul Leveson, formată ca urmare a spargerii mesageriei vocale a numeroase personalități publice de către jurnaliști, cu precădere de la trusturile de presă ale lui Rupert Murdoch. (28-5-2012 – Extern)
  • Cum am ajuns și… ce fac eu acum la ACUM? de Teodor Burghelea
    Drawing by Jeff Terrell - reproduced with permission. The ACUM logo is the copyright of ACUM.

    Drawing by Jeff Terrell - reproduced with permission. The ACUM logo is the copyright of ACUM.

    Am ajuns la ACUM in mod absolut intamplator. Exact in momentul in care simteam ca speranta trebuie sa dispara din DEX, fiindca sensurile ei s-au dizolvat complet in timpul „Educatiei Gratuite”. Si, pe ultima suta de metri, „speranta” a ramas in dictionar. Fiindca am descperit in cei de la ACUM dorinta de a … schimba ceva. De a mai da o sansa decentei umane, normalitatii. Astfel m-am laturat acestei echipe. Chiar fara a sti sa scriu articole. In ceea ce ma priveste voi continua. Pana in momentul in care normalitatea va deveni o stare de spirit si articolele noastre „suparatoare” nu vor mai fi necesare. (27-5-2012 – Coltul Editorului)
  • Isteria homofobă atinge cote alarmante la Chișinău de Petru Clej
    Adoptarea vineri de către Parlamentul Republicii Moldova a proiectului legii “egalității” de șanse a declanșat un val de homofobie, care chiar și pentru o țară homofobă depășește limita admisibilă.Proiectul, solicitat de Uniunea Europeană, ar trebui să alinieze în teorie legislația Republicii Moldova cu cea europeană în materie de interzicere a discriminării. (27-5-2012 – Republica Moldova)
  • În Marea Britanie se fac planuri pentru o eventuală dezintegrare a monedei euro de Petru Clej
    Ministrul de interne al Marii Britanii, Theresa May, a declarat că la ora actuală se lucrează la planuri de urgență de limitare a imigrării în cazul unei dezintegrări a monedei unice europene.Astfel de planuri se fac în legătură cu eventualitatea ieșirii Greciei din zona euro și declanșarea unor turbulențe financiare care să cuprindă și alte țări precum Portugalia, Spania sau Irlanda. (27-5-2012 – Extern)
  • Victor Ponta, restaurația și decomunizarea – din blogul lui Vladimir Tismăneanu de Vladimir TISMANEANU
    Marturisesc ca decizia lui Victor Ponta, premierul guvernului Vacaroiuredux, de a ma “elibera” din functia de presedinte al Consiliului Stiintific al IICCMER ma ajuta sa respir usurat. Cititorii acestui blog stiu care sunt opiniile mele despre premierul actual si despre partenerii sai de coalitie. (27-5-2012 – Polemica)
  • Însemnări pe un Iphone. Amintirea României de Florin Predescu
    De cele mai multe ori suntem asa cum ne judeca aproapele nostru, nu ceea ce spunem noi ca suntem. (27-5-2012 – Romania)
  • Muzicanţii Gherlei de odinioară – aşa cum şi-i aminteşte Mihai Eisikovits de Andrea Ghita
    În Gherla interbelică erau muzicanţi de soi care înveseleau oamenii de toate stările şi toate naţiile. Amintirile lui Mihai Eisikovits redesteaptă viaţa capitalei armeneşti în acordurile muzicii. (27-5-2012 – Marturii)
  • „Minte-mă, dar spune-mi vorbe dulci” – conspirația iudeo-masonică de Rodica Grindea
    „Minte-mă, dar spune-mi vorbe dulci”…… spunea un șlagăr din perioada interbelică, pe care noi, cei din generația de după război, îl auzeam ca pe un „citat ca din clasici”, atunci când dădeam semne de naivitate ori de prea mare credulitate! Dar după anul pe care unii îl numeau „de grație”, 1989, se pare că titlul respectivului șlagăr a fost adoptat, cu unele variante, de către cei care s-au succedat la conducerea României, drept „strategie universală”, în toate compartimentele vieții cetății. Astfel, în virtutea acestei „strategii”, din „dulci”, vorbele au devenit, după necesități, „acuzatoare”, întotdeauna bineînțeles, cu degetul îndreptat asupra altora, ori „încurajatoare”, sau chiar „alarmante”, pentru a preveni ca disperarea celor lucizi să atingă cote periculoase. (27-5-2012 – SPUNE)
  • Culoarea in arta – despre universul cromatic de Dorel Schor
    Paul Cezanne

    Paul Cezanne

    Culoarea in arta? Mi s-a parut un truism, ceva evident precum oxigenul in aer sau apa in organism. Anul trecut am primit insa de la un prieten, pictorul Liviu Lazarescu, profesor la Institutul de arte plastice din Bucuresti, cartea sa intitulata „Culoarea in Arta”. In vara aceasta, un amic din Germania mi-a daruit un album editat recent de Muzeul de arta moderna din Louisiana, Statele Unite, intitulat: „Colour in Art”. (27-5-2012 – Cultura)
  • Ca să nu ne mai întâlnim niciodată ….. de Sorin Cerin
    M-am împiedicatde clapele pianului vârstei melece a uitat pentru prima oarăsă-mi cânte ochii tăi. (27-5-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Mesaj subliminal de Dan DAVID
    Ce OZN dom’ le, ce OZN?A fost fantoma fostei directoare.I-am văzut oochii, domn profesor, erau ai ei; (27-5-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • De ce nu poartă îngerii ceasuri de Adrian Suciu
    Nu-i bine! Eu mor. Iau trenul şi mă duc acasă, unde-o fi aia! (27-5-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Invitație lansare de carte de Editori ACUM
    „Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier” si „Sonatele pentru vioara si pian de Bela Bartok” (1-6-2012 – Libris)
  • google_1
    google_2

  • “Sunt un porc. Sunt porcul dumneavoastră de Crăciun liber” de Teodor Burghelea
    Porcul e un animal sacru la romani. Mai ceva decat boul Apis. Dormim cu el in batatura, ii privim incantati aventurile din cocina spunandu-ne „dragul de el, nu-i asa ca-i inteligent” si asteptam cu foamea-n gat Craciunul. Dupa ce trece si Craciunul, facem porcului o statuie. Fiindca ne lipseste duhoarea lui. Doamne, ce ti-i si cu natia asta! (29-5-2012 – SPUNE)
  • Julian Assange pierde apelul la Curtea Supremă dar nu va fi încă extrădat din Marea Britanie de Petru Clej
    Curtea Supremă a Marii Britanii a decis respingerea apelului fondatorului sitului de internet Wikileaks, Julian Assange, împotriva cererii de extrădare în Suedia.Assange nu va fi încă extrădat în următoarele două săptămâni, ca urmare a unei cereri a avocaților săi către înalta curte de a re-examina cazul pe o tehnicalitate. (30-5-2012 – Extern)
  • Scrisoare deschisă detractorilor mei de Teodor Burghelea
    A spune adevarul verde in fata in spatiul mioritic este o afacere riscanta. Inca, si din pacate. Fiindca se gasesc intotdeauna cei care, sub josnica acoperire a anonimatului, vor latra ca .. esti vandut. Ca esti „poponar”. Ca esti „jidan”. Ca esti „vandut” puterilor oculte ce controleaza lumea si turla bisericii pravoslavnice din Bolintinu’ din Vale. Ca esti… orice vor ei sa fii. Aceasta fauna o reprezinta detractorii. Lor ma adresez verde in fata in acest articol. Si mesajul meu este foarte simplu, scurt si concis: NO MORE! Fiindca ofensiva pentru decenta umana si normalitate a inceput. Si nu vom ceda. (27-5-2012 – Polemica)
  • De ce mai scriu încă la ACUM? de Cristina Dobrin
    Drawing by Jeff Terrell - reproduced with permission. The ACUM logo is the copyright of ACUM.

    Drawing by Jeff Terrell - reproduced with permission. The ACUM logo is the copyright of ACUM.

    Încă mai scriu la ACUM pentru că mă regăsesc în paginile sale, în setul de valori pe care îl promovează și care definesc rațiunea de a fi a publicației. Adevărul, Competența, Urbanitatea, Munca, sunt valorile cu care mă identific și care mă caracterizează. (27-5-2012 – Coltul Editorului)
  • Dante şi gîndirea “politic corectă” – partea a doua de Laszlo Alexandru
    O ştire surprinzătoare a fost dată publicităţii de agenţia Adnkronos în ziua de 12 martie curent. Înainte de-a mă referi la conţinutul ei, o traduc aici din limba italiană.“Stereotipuri, locuri comune, conţinuturi şi fraze jignitoare, rasiste, islamofobe şi antisemite care pot fi greu înţelese şi rareori sînt evidenţiate şi explicate în mod corect. Acesta e conţinutul anumitor terţine din Divina Comedie care, conform «Gherush92», organizaţie a cercetătorilor şi profesioniştilor care se bucură de statutul de consultant special pe lîngă Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite şi desfăşoară proiecte de educaţie pentru dezvoltare, drepturile omului, rezolvarea conflictelor, rasism, antisemitism, islamofobie, ar trebui eliminată din programele şcolare sau, cel puţin, citită cu necesară prudenţă. (27-5-2012 – Polemica)
  • Întâlnire cu Norman Manea de Eva Galambos
    Dialog cu Norman Manea despre cum se vede România de la distanţă, ce este un evreu, valoarea lecturii şi mijloacele folosite de un scriitor în creaţia sa. (27-5-2012 – Perspective spirituale)
  • Centru de Studiere a Holocaustului inaugurat la Şimleu Silvaniei de Andrea Ghita
    În 23 mai în vechea clădire a yeshivei din Şimleu Silvaniei s-a inaugurat un Centru de Studiere a Holocaustului adresat profesorilor şi elevilor care se ocupă de acest subiect. Instituţia va găzdui şi expoziţia permanentă a Muzeului Holocaustului din Ardealul de Nord, în timpul renovării şi modernizării sinagogii din Şimleu Silvaniei. (27-5-2012 – Istorie si actualitate)
  • Statuia lui Adrian Păunescu din Bucureşti de Editori ACUM
    Sâmbătă, 26 mai 2012, în parcul Grădina Icoanei din Bucureşti a fost inaugurat bustul din bronz al poetului Adrian Păunescu, opera sculptorilor Ion Deac Bistriţa, Dragoş Neagoe şi Constantin Marinete. (27-5-2012 – Cutia Pandorei)
  • Icoana porcului de Laszlo Alexandru
    Spune-mi la ce icoană te cruceşti, ca să-ţi spun cine eşti. Academicianul Eugen Simion nu scapă nici un prilej de-a se face de cacao. El s-a evidenţiat lamentabil, cu cîteva luni în urmă, cînd le-a acordat unor turnători patentaţi ai Securităţii ceauşiste – Ioan Groşan şi Ioan Es. Pop – premii de talent la proză şi poezie. Pentru a-şi reconfirma nesimţirea etică, a venit acum cîteva ceasuri să inaugureze statuia lui Păunescu, ridicată în parcul Grădina Icoanei din Bucureşti. (27-5-2012 – SPUNE)
  • Un studiu psihologic eronat – eliminarea homosexualității – o decadă de minciuni de Wanda Lucaciu
    În 2001, Dr. Robert L. Spitzer, psihiatru si profesor emerit la Universitatea din Columbia, a prezentat o lucrare la conferinta Asociatiei Americane de Psihiatrie despre conceptul de „terapie reparatorie” pentru homosexuali. Printr-o interventie terapeutică a sustinut domnia sa in respectivul studiu, homosexualii si lesbienele si-ar putea schimba orientarea sexuală devenind heterosexuali. (27-5-2012 – Social)
  • Tanti Ani de Paulina Eliza Duta
    Cândva spuneam că tanti Ani este plină de daruri, eram copil şi nu ştiam că poţi dărui chiar şi atunci când nu ai nimic altceva de dat decât sufletul din tine. (27-5-2012 – Savoir Vivre)
  • Un hamburger de Florin Predescu
    Nu uitati de feliutele de castraveti murati si de ceapa rosie- ingredientele oricarui hamburger. (27-5-2012 – Gastronomie si Stil)
  • Tu nu stai locului de vasile igna
    Tu nu stai locului, te strecori prinlanul de trifoi, ca un iepurefugărit de ogar, ca un lup urmărindciuta prin apa scundă a vadului. (27-5-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Inorogul de Gabriel Gherbaluta
    Chiar de ne împarte,Câte trei, in carte…Eu şi tu, deci noi,Inorogi de soi… (27-5-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • „După dealuri” la Festivalul de la Cannes de Editori ACUM
    PALMARES Cannes „Dupa dealuri” obtine Premiul pentru scenariu si Premiul de interpretare feminina – Cosmina Stratan si Cristina Flutur. (27-5-2012 – TV.ACUM)
  • „Să trăiți, Măria Voastră!” de Editori ACUM
    „Să trăiți, Măria Voastră!” (28-5-2012 – TV.ACUM)
  • Teatru de păpuși de Editori ACUM
    Teatru de păpuși ingenios și creativ (30-5-2012 – TV.ACUM)
  • Scena finală CONCERTUL – Radu Mihăileanu de Editori ACUM
    Scena finală CONCERTUL – Radu Mihăileanu (31-5-2012 – TV.ACUM)
  • Vlăstar de Daniela Visan
    (29-5-2012 – Fotografia Zilei)
  • Vlăstar de Cristina Dobrin
    (27-5-2012 – Fotografia Zilei)
  • Vlăstar de Paulina Eliza Duta
    (28-5-2012 – Fotografia Zilei)
  • Vlăstar de Daniel Macovei
    (31-5-2012 – Fotografia Zilei)
  • Vlăstar de Cosmin Danila
    (1-6-2012 – Fotografia Zilei)
  • Vlăstar de Bogdan Preda
    (30-5-2012 – Fotografia Zilei)
  • Vlăstar de Vlad Solomon
    (2-6-2012 – Fotografia Zilei)
  •  
    18.219.247.59