Legile electorale reglementeazǎ modul în care electoratul îşi stabileşte organele reprezentative. Interesele celor douǎ grupuri prezente în ecuaţie sunt divergente: electoratul vrea sǎ fie reprezentat de oameni care sǎ-i ducǎ la îndeplinire dorinţele, iar cei aflaţi în funcţii doresc sǎ-şi conserve şi sǎ-şi amplifice puterea. Din acest motiv, legile electorale stabilite de partidele aflate la putere nu au cum sǎ-i satisfacǎ pe alegǎtori.…continuare (24-6-2012 – Alegeri)
Alianta Civica Democrata a Romilor (ACDR, formatiune politica infiintata in 2011 de catre un grup de tineri romi) a reusit la alegerile locale sa obtina un scor electoral, la „votul politic”, aproape dublu fata de competitorul direct, Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”. … (24-6-2012 – Intern)
Apropierea de Uniunea Europeană produce energia constructivă necesară pentru aplanarea situațiilor conflictuale, condiționând comportamentul părților. Efectul benefic asupra unui conflict este însă limitat, în situația dacă procesul de integrare europeană avantajează în mod unilateral pe cineva și exclude din ecuația pe celălalt. Aceste aspecte sunt comune pentru conflictul din Cipru, având aplicabilitate și în conflictul transnistrean.… (24-6-2012 – Republica Moldova)
Puțin a lipsit ca în această săptămână să -i „iert” pe cititorii lui „Acum” cu articolul meu! Tocmai deschisesem computerul, pe la vreo 6 dimineața, cu cafeaua lângă mine, când văd o postare pe Facebook a fiului meu, în care menționează că aseară, soția lui, adică nora mea, s-a întors de la demonstrația din Piața Habima, rănită!… (24-6-2012 – Extern)
Acuzând autorităţile din Ungaria că sprijină tendinţele de reabilitare a unor personaje controversate din perioada celui de-al doilea război mondial, Elie wiesel a decis să înapoieze Marea Cruce a Ungariei, distincţie primită de la preşedintele ţării în 2004. … (24-6-2012 – Polemica)
În ziua în care Mussolini declara război Franţei şi Britaniei, 10 iunie 1940, un anume Dino Segre (1893-1975) evreu, ziarist şi scriitor italian primeşte o decizie de deportare în lagărul L’Aquila. Documentele care îl trimeteau într-un cătun izolat al Italiei, ca o pedeapsă pentru lipsa de loialitate regimului fascist, au ajuns în posesia organizaţiei Yad va Shem din Ierusalim. Şi mai interesante sunt schimburile de mesaje între ministerul de interne din Roma, cu poliţia oraşului Torino, unde locuia Dino Segre, cunoscut sub pseudonimul Pitigrilli.… (24-6-2012 – Istorie si actualitate)
Nu ştiu dacă primul copac apărut în conştiinţa umanităţii este cel al cunoaşterii, pomul din care li s-a interzis lui Adam si Evei să se înfrupte…Dar este, în mod sigur, una din multiplele prezenţe metaforice ale unui personaj cu multiple semnificaţii. Copacul vieţii, copacul cunoaşterii, copacul abundenţei, copacul fratele omului – astfel este văzut în religie, în istorie, în filozofie, în folclor şi în tradiţie. Era firesc ca şi în arte, mai cu seamă în pictură, să apară ca simbol, martor şi însemn al vitalităţii.… (24-6-2012 – Relativităţi Culturale)
– Zi-mi un leac împotriva melancoliei, i-am spus eu iubiteişi ea mi-a arătat cu degetul cerul.… (24-6-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
Nori dușmănoși se împing, se destramă.… (24-6-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
tu vezi un scauneu o femeietu eşti un clauneu, o idee… (24-6-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
google_1
google_2
Schimburile de replici citate mai sus dintre deputați în Parlament reprezintă dovada unui infantilism politic, unde PCRM este de departe vioara întâi. În secolul al XXI-lea nu mai poți justifica apologia unor Lenin, Stalin, Antonescu sau Zelea Codreanu dacă pretinzi că ești democrat. … (24-6-2012 – Republica Moldova)
Am aflat de curand de organizarea conferintei intitulate „Diaspora în cercetarea stiintifica si invatamantul superior din Romania”, la Bucuresti, in perioada 25-28 septembrie 2012 (detalii, nu prea multe ce-i drept, pot fi gasite la http://www.diaspora-stiintifica.ro/index.html).Imi voi exprima, cu permisiunea Dumneavoastra, cateva nelamuriri, dubii si temeri privind acest eveniment incheind cu o rugaminte concreta adresata tuturor (atat colegilor din diaspora cat si celor din Romania). Dupa cum veti observa dand click pe link-ul de mai sus, acest important eveniment stiintific va fi prezidat de Primul Ministru al Romaniei, Dl. Victor Ponta. Chiar … asa!… (26-6-2012 – Mentalitate)
Mulţi locuitori de etnie maghiară din România au rămas pe gînduri, probabil, acum trei săptămîni, pe la sfîrşitul lunii mai. Ei au asistat la scandalul din jurul reînhumării scriitorului József Nyirö la Odorheiul Secuiesc. Pe de o parte i-au văzut pe Preşedintele Parlamentului Ungar, László Kövér pe şeful partidului extremist Jobbik, Vona Gábor, şi pe Secretarul de Stat la Cultură, fost disident anticomunist, Géza Szöcs. Aceste personalităţi de prim rang ale vieţii publice maghiare s-au deplasat în Transilvania pentru a organiza un fastuos pelerinaj de readucere acasă a rămăşiţelor scriitorului József Nyirö. … (20-6-2012 – Polemica)
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a cerut deputaților din Camera Comunelor să sprijine reforma Camerei Lorzilor, care prevede transformarea camerei superioare a parlamentului într-o adunare aleasă în majoritate prin vot direct.Deși se bucură și de sprijinul opoziției, proiectul guvernului riscă să eșueze, fiind văzut de mulți parlamentari ca o risipă de timp într-o perioadă de recesiune economică, în care preocupările electoratului sunt cu totul altele.… (27-6-2012 – Extern)
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord urmează să se întâlnească miercuri 27 iunie pentru prima dată cu Martin McGuinness, vicelider al Sinn Fein – aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), vicepremier al executivului Irlandei de Nord.Această întâlnire istorică marchează un nou pas pe calea reconcilierii din această provincie britanică, afectată timp de peste trei decenii de tulburări sângeroase care au provocat moartea a peste 3000 de persoane.… (26-6-2012 – Extern)
Viaţa publică din România nu are voie să fojgăie, totuşi, într-un vodevil lamentabil, aşa cum ni se arată azi din belşug. Telenovelele transplantate de pe micul ecran în existenţa reală nu o fac mai frumoasă, la fel cum nici guma de mestecat nu ţine de foame.… (24-6-2012 – Polemica)
Un ilustru politician incearca sa se sinucida pentru o condamnare de doi ani. Cativa prieteni ai mei mei John Halmaghi, Wolf von Aichelburg au ispasit pedepse de peste zece ani, nevinovati (la Poarta Alba, la Gherla, la Aiud) si nu s-au gandit niciodata la alternativa sinuciderii.… (24-6-2012 – SPUNE)
Prin cate greutati au trecut generatiile parintilor mei, ai bunicilor nu le-a trecut nicicand prin cap sa-si puna cap zilelor. Au mers mai departe cu bune, si cu mai multe rele.… (24-6-2012 – SPUNE)
Aterizez pe Haneda, unul dintre cele două aeroporturi internaţionale din capitala Japoniei, după un zbor obositor, de mai bine de 11 ore, de la Bangkok, via Kuala Lumpur. Este aproape ora 11 PM, nu se disting foarte bine contururile oraşului. În metrou, până la hotel, îi întâlnesc pentru prima dată pe japonezi… în mediul lor natural. Deşi nu atât de absenţi ca tinerii din metrourile singaporeze, total absorbiţi de tabletele şi smart phone-urile personale, şi aici tehnologia îşi cere drepturile.… (24-6-2012 – Impresii de calatorie)
Se ştie că Soarele nostru are o activitatea ciclică, perioade de linişte alternând cu erupţii solare violente, una la fiecare 11 ani. Dar aceste erupţii sunt doar repetiţii ale unui eveniment colosal numit azi CME (Coronal Mass Ejection).… (24-6-2012 – Stiati ca…?)
Istanbulul este un oraș al celor trei mari religii – creștinism, islam, iudaism – cu peste 3000 de moschei, 60 de biserici și 20 de sinagogi. Fostă capitală a Imperiului Bizantin și a celui Otoman, Istanbul este azi un mare oraș al unui stat laic, unde pe lângă islamul dominant mai supraviețuiesc vestigii creștine și iudaice. … (24-6-2012 – Perspective spirituale)
La Gherla sărbătoarea Sfântului Grigore Iluminatorul, creştinătorul armenilor, este o zi de pelerinaj care reuneşte în Oraşul Armenesc (Armenopolis) de odinioară armenii catolici din Transilvania şi fraţii lor de rit apostolic de Bucovina, Moldova şi Muntenia, precum şi oaspeţi de peste hotare din Ungaria învecinată sau Armenia îndepărtată. Anul acesta sărbătoarea Sfântului Grigore Iluminatorul a stat sun semnul întâlnirilor.… (24-6-2012 – Perspective spirituale)
In Munster Platz din Freiburg am fost surprins sa gust pentru prima oara carnati in sos curry. Un amestec ciudat intre gastronomia germana si condimentele din India.… (24-6-2012 – Gastronomie si Stil)
.aduna-mă dinspre tine SiRe-întregeşte-mă ! … (24-6-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
Mai bine în coada leilor decât în fruntea vulpilor… (24-6-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)