• ACUM.TV
  • Editia Saptamanii 19 – 25 decembrie 2011
  • Eu, românul de Stefan N. Maier
    De mult vreau să scriu despre “românitatea mea”, dintr-o nevoie poate similară cu cea care l-a determinat pe Mihail Sebastian să scrie despre “evreitatea lui”, şi nu întâmplător titlul acestui articol parafrazează titlul unei cărţi celebre a lui Isaac Asimov.…continuare (18-12-2011 – Editorial)
  • Sfârșitul unui dinozaur politic – Igor Smirnov de Petru Clej
    Smirnov a fost ucenicul vrăjitor al Moscovei, care a aplicat acum mai bine de două decenii tactica divide et impera atunci când Imperiul Sovietic se destrăma. A servit interesele Rusiei în regiune, dar mai mult a servit interesele proprii. Chiar și după standardele Rusiei lui Putin un astfel de personaj și-a epuizat utilitatea politică. (18-12-2011 – Republica Moldova)
  • Fierbere mare printre revoluţionarii cu diplomă de Matei Mircioane
    Revoluţionarilor cu diplomă, din România, li se impută că mulţi dintre ei sunt falşi revoluţionari, că liderii lor au creat o industrie a certificatelor de revoluţionar, încasând şpagă în schimbul acestora. Astfel numărul lor a crescut an de an. Dacă în anul 2010 erau 14.000 de luptători remarcaţi, în 2011 numărul lor a mai crescut cu 2.000. De altfel, multe dintre aceste acuzaţii vin chiar din rândurile revoluţionarilor, care, de când au început discuţiile despre tăierea indemnizaţiilor, au spus că nu e corect să se taie, ci mai corect ar fi să se facă curăţenie, să fie daţi afară falşii revoluţionari. (18-12-2011 – Romania)
  • Despre SUA, din SUA de Wanda Lucaciu
    Trezoreria Statelor Unite estimează că există aproape 1.4 miliarde de dolari în valoare de monede în tezaurul de la Federal Reserve, cu 1,6 miliarde de monede programate să fie produse în următorii cinci ani. (18-12-2011 – Extern)
  • Ba tu! Ba tu! Antanta necordială în acțiune de Petru Clej
    Duelul verbal la vârf dintre autoritățile franceze și cele britanice pe temă scăderii ratingului financiar de țară au provocat îngrijorarea instituțiilor financiare internaționale.Acuzațiile reciproce au avut loc la scurt timp după folosirea de către premierul britanic David Cameron a veto-ului privind modificarea tratatului Uniunii Europene în vederea combaterii crizei economice severe cu care se confruntă UE la ora actuală. (18-12-2011 – Extern)
  • Decembrie 1989 şi radioamatorii de Francisc Grunberg
    Unii i-au zis revoluţie, alţii lovitură de stat, s-au găsit şi inovatori în ale limbii române care au născocit termenul de loviluţie, unii au vorbit de „evenimente”, alţii, în derâdere, de Marea Înghesuială, numai cei peste 1000 de morţi – între care foarte mulţi tineri – au rămas tăcuţi, ei îşi dorm discret somnul de veci, indiferenţi la părerea finală a istoricilor şi politicienilor despre ceea ce a avut loc cu adevărat în însângeratul Decembrie 1989. Un lucru este însă sigur: acele zile ne-au schimbat definitiv viaţa, iar cei 16 ani care au trecut ne pot îndemna la un bilanţ, dar şi la o aducere-aminte. (18-12-2011 – Istorie si actualitate)
  • Timpul carnivor – fără timp… de Irina Lucia Mihalca
    Timpul ni s-a depărtat treptat-treptat,Ne-am fărâmat puţin câte puţin,În urma noastră a rămas totul,Agonia inimilor e doar durerea prezentului.Poate ne vom reintilniÎntr-o toamnă-primăvarăcu fum de frunze şi parfum de vis.Îmi vei strânge mâna fără să te ştiu,fără să mă ştii,Vom fi iarăşi copii târzii,Într-un alt vis, într-o nouă viaţă. (18-12-2011 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Singurătatea de joi (Poem de Liliana Armașu) de Dan DAVID
    Stau prinsă aici ca într-un cleştar.Nici să ţip. Nici să plâng.Nici să plec. Nici să rămân.Mă uit împrejur: ţipenie de om.Joie cumplită a trădării! (18-12-2011 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Congelări de Dan DAVID
    Ți-ai uitat fularul atârnat în cuierul pom de pe holTocmai când te invitasem la o plimbare prin cartier. (18-12-2011 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Mergand pe contrasens de Simona-Adriana Balaita
    Inaintam pe propriul drum spre viitor. Prin umbra, prin soare./Urmam indicatoare – valori. De catre unii respectate. Pentru altii, de multe ori fiind lipsite de insemnatate. (18-12-2011 – Secundele mele)
  • PROMISING TEENS KICK OFF NEW PROJECT WITH YOUTH IN ACTION de Natalie Montanaro
    This week was the first time that a group of high-school students here in Campia Turzii met to get together with me for the start of our newest project called Through A Lens. For over a year, they’d wanted to have a photography club of sorts but hadn’t the resources or the guidance to go forward with it. With the help of their school counselor, myself and the support of the Parent’s Association, we were able to assist these really excited students with their dream to have a unique afterschool program. Youth in Action Europe approved our grant this month for 5200 Euro for materials to begin working with 15 interested teens here. (18-12-2011 – Dialog Intercultural)
  • Damian Drăghici susţine un concert caritabil pentru beneficiarii Fundaţiei Estuar de Editori ACUM
    Artistul Damian Drăghici va susţine un concert caritabil pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală din centrele sociale ale Fundaţiei Estuar. (18-12-2011 – TELEGRAMA)
  • FOTOGRAFII VECHI de Daiana Mandl
    (18-12-2011 – Fotografia Zilei)
  • FOTOGRAFII VECHI de Dorothy Maier
    (19-12-2011 – Fotografia Zilei)
  • FOTOGRAFII VECHI de Natalie Montanaro
    (20-12-2011 – Fotografia Zilei)
  • FOTOGRAFII VECHI de M.Vintila
    (23-12-2011 – Fotografia Zilei)
  • FOTOGRAFII VECHI de Vlad Solomon
    (21-12-2011 – Fotografia Zilei)
  • FOTOGRAFII VECHI de Corina Ostoia
    (22-12-2011 – Fotografia Zilei)
  • FOTOGRAFII VECHI de Paulina Eliza Duta
    (24-12-2011 – Fotografia Zilei)
  • google_1
    google_2

  • Comerț cu evrei pe ruta București-Ierusalim de Vlad Solomon
    Inca din anii 50, cu aprobarea lui Hrusciov, statul roman, condus de Gheorghiu Dej, a negociat emigrarea evreilor spre Israel. Acest comert s-a derulat , la inceput, prin schimburi de evrei pe marfuri, sau prin achizitionarea obligatorie de catre Israel, din Romania, a unor utilaje, nave, masini, produse agricole si industriale, de multe ori inutile sau de proasta calitate. Alteori s-a facilitat obtinerea unor tehnologii si echipamente din alte tari, tranzactiile fiind platite de statul evreu. Dar modalitatea principala o constituia transferul de sume in dolari (4.000-6.000$), provenind de la evrei din Occident, prin intermediul lui Jakober (care le depunea in banci elvetiene), pentru rascumpararea rudelor. (19-12-2011 – Cutia Pandorei)
  • Ce rezultate are aplicarea legii privind negarea Holocaustului? de Editori ACUM
    Am cerut o statistică din partea Parchetului General și a Ministerului Justiției, plecând de la următoarele trei întrebări: 1. Câte persoane au fost cercetate penal în temeiul OUG 31/2002 și al legii 107/2006? 2. Câte persoane au fost inculpate în temeiul celor două acte normative? 3. Câte condamnari definitive și irevocabile au fost pronunțate de instanțe în temeiul celor două acte normative din 2002 și până astăzi.Din partea Parchetului general am primit următorul răspuns: (19-12-2011 – Intern)
  • Trecutul comunist în conștiința adolescenților de Editori ACUM
    În ciuda absenței unor experiențe directe cu regimul comunist, mai mult de o treime (38%) dintre adolescenți cred că acesta a reprezentat o perioadă mai bună decât cea contemporană, se arată în studiul „Implicarea civică și politică a tinerilor”, realizat de Fundația Soros România. (23-12-2011 – Comunicate de presa)
  • In memoriam – VACLAV HAVEL de Laszlo Alexandru
    Cu puţine ore în urmă s-a stins din viaţă una dintre puţinele personalităţi luminoase ale secolului XX. Activitatea civică a lui Václav Havel a fost esenţială în organizarea şi desfăşurarea Revoluţiei de Catifea de la Praga, în urma căreia a fost înlăturat regimul comunist. Asumîndu-şi pe deplin cariera politică, Havel a cîştigat primele alegeri libere şi a devenit preşedintele Cehoslovaciei. La despărţirea celor două state, a obţinut două mandate succesive ca preşedinte al Cehiei. (18-12-2011 – Medalion)
  • În prag de Hanuka, gândul mă duce la Harry Solomon de Andrea Ghita
    Cea mai frumoasă sărbătoare de Hanuka am trăit-o la Piatra Neamţ, în decembrie 2009, atunci când s-a reinaugurat sinagoga Catedrală Baal Şem Tov, împlinindu-se visul lui Harry Solomon, preşedintele comunităţii din Piatra Neamţ – Fie-i memoria binecuvântată! (18-12-2011 – Medalion)
  • „Nu te supăra, dar ştii…am crezut că tu eşti boanghenă”! de Eva Galambos
    Cuvinte despre trecut,prezent şi viitor (18-12-2011 – Polemica)
  • Betleem, locul unde s-a născut Iisus Hristos de Editori ACUM

    Betleem - Biserica Nașterii Domnului (foto: Cristina Dobrin)

    Betleem apare în Geneză drept Efrata, locul de veci al lui Rachel – destinaţie de pelerinaj atât pentru evrei şi cât şi pentru musulmani. De asemenea este menţionat în Vechiul Testament ca fiind casa familiei regelui David. Autoritatea Palestiniană a preluat controlul asupra Betleemului în decembrie 1995 când trupele israeliene s-au retras de pe acest teritoriu. (18-12-2011 – Perspective spirituale)
  • HANUCA : SĂRBĂTOAREA ȘI …. UN CÂNTEC AL SĂRBĂTORII de Lucian Zeev HERȘCOVICI
    Ce reprezintă sărbătoarea de Hanuca în calendarul evreiesc (”mozaic”)? Mi-am pus această întrebare în repetate rânduri, încercând de fiecare dată să-mi dau un răspuns universitar sau un răspuns ”iudaic” și să evit reluarea argumentelor și contra-argumentelor auzite sau expuse anterior. M-am gândit la o sărbătoare care combină elementul istoric și elementul tradițional, precum și aspecte contemporane care i s-au adăugat în fiecare generație, inclusiv în generația de astăzi. M-am gândit și la aspectul liturgic, la rugăciunea specială de Hanuca, la tradiția aprinderii lumânărelelor, la un cântec de Hanuca păstrat dealungul generațiilor, la ideea luminii in iudaism comparativ cu aceeasi idee în alte culturi și religii. (18-12-2011 – Perspective spirituale)
  • Regatul Muntilor Vecini cu Cerul (III) de Camelia Lica
    Nepal. Tara in care domnesc regii muntilor. Locul in care uriasii de piatra ai Pamantului sunt la ei acasa. (18-12-2011 – Impresii de calatorie)
  • Friptură de porc la tavă de Florin Predescu
    Am ales o reteta de inspiratie cubaneza, binevenita pentru zilele festive ce umeaza. (18-12-2011 – Gastronomie si Stil)
  • Aroma ciorbei la cazan… de Calin Cazan
    (18-12-2011 – O Fiertura pe Zi)
  • Erori au fost, erori sunt încă… de Calin Cazan
    (19-12-2011 – O Fiertura pe Zi)
  • „Protestez ! Vreau alt dressing !“ de Calin Cazan
    (20-12-2011 – O Fiertura pe Zi)
  • Cu cheltuială se ţine… de Calin Cazan
    (22-12-2011 – O Fiertura pe Zi)
  • „ Şi ce dacă ? “ de Calin Cazan
    (21-12-2011 – O Fiertura pe Zi)
  • Probleme la mansardă de Calin Cazan
    (23-12-2011 – O Fiertura pe Zi)
  •  
    3.128.171.192