Chiar şi coada de topor de Ceauşescu ar fi trebuit respectat. Ar fi trebuit să fi avut dreptul la un proces civilizat, în care să fie acuzat de faptele lui şi să-şi primească pedeapsa cuvenită, nu să fie lapidat împreună cu soţia, cât o fi fost de atavică şi necioplită şi ea. Moartea de care au avut parte însă, în stilul „execuţiilor-gang” practicate în reţelele mafiote sud-americane (puşi la zid şi mitraliaţi) este şi o expresie simbolică a lipsei endemice de responsabilitate despre care am mai vorbit în paginile ACUM de atâtea şi atâtea ori cu referire la români şi România, ultima dată în articolul „Românometria pe vreme de holeră”. („I-am lichidat, acum punem noi mâna pe putere şi nu dăm socoteală la nimeni”). … (31-10-2010 – Editorial)
Doresc sa explic de ce am votat motiunea de cenzura depusa de opozitie in urma asumarii raspunderii guvernului Boc pe legea educatiei.… (31-10-2010 – Intern)
La douăzeci de ani după abolirea dictaturii, ruptura dintre guvernanţi şi guvernaţi e parcă mai profundă ca oricând. Instituţiile fundamentale ale statului – guvern, parlament, justiţie, preşedinte – înregistrează cele mai scăzute cote ale încrederii publicului. … (31-10-2010 – Intern)
Pe 5 noiembrie anul acesta Alexandru Canțîr împlinește 50 de ani. Veți spune că am luat-o razna, eu care detest obiceiurile festiviste de sorginte sovietică din Republica Moldova, am ajuns să scriu articole la aniversări.Dar pentru Alexandru (“Sandu”) Canțîr fac o excepție. Nu doar pentru că îmi este bun prieten de 14 ani de când ne-am cunoscut, dar mai ales pentru faptul că eu îl consider un simbol și un exemplu pentru presa din Republica Moldova. … (31-10-2010 – Republica Moldova)
Două bombe artizanale provenind din Yemen și plasate în două colete cu destinația Chicago au fost descoperite pe două avioane pe aeroporturi din Dubai și din centrul Angliei.O tânără din Yemen și mama ei au fost arestate, dar suspiciunea plasării lor cade asupra organizației islamiste Al Qaeda în Peninsula Arabică.Această alertă atrage atenția asupra unui pericol subestimat, al terorismului prin intermediul coletelor transportate pe calea aerului. … (31-10-2010 – Extern)
Nu ştiu să pot explica mai simplu!… (31-10-2010 – SPUNE)
Ne merge rau si suntem mahniti, pe drept cuvant. Nici europenilor nu le merge prea bine. Va vine sa credeti ca pierderile de venit si de bunastare sunt chiar mai severe in unele tari europene decat in Romania? O astfel de constatare nu ne va tine in mod cert de cald. Insa divortul de realitatea economica europeana ne arunca intr-un etnocentrism vicios si o lamentare interna perpetua.… (31-10-2010 – Economic)
Mi-a fost absolut imposibil sa mananc ceva in avion. Prea multe sentimente si senzatii; continuam sa traiesc la intensitate maxima fiecare moment.… (31-10-2010 – Savoir Vivre)
Începuturile locuirii umane în această zonă, aflată la confluenţa Oltului cu Dunărea, datează din epoca neolitică, perioadă în care s-au aşezat cele dintâi comunităti aparţinând culturii Vădastra II. Mărturiile de cultură Sălcuţa, urme ale aşezărilor traco-dace de la Sucidava, ale cetăţii şi necropolelor daco-romane din aria Celeiului, vorbesc despre o vatră străveche care îşi dezvăluie treptat misterele.… (31-10-2010 – Impresii de calatorie)
Luna lui Brumărel… (31-10-2010 – Album)
Programul Burselor pentru artişti UNESCO-Aschberg 2011 are rezidenţe partenere prin toată lumea.… (1-11-2010 – Oportunitati)
La 8 noiembrie 2010 va avea loc la Bucureşti- Palatul Parlamentului, Sala Drepturilor Omului, Summit-ul Dunării, eveniment major de dezbatere pe marginea aspectelor legate de orientările mari de care se va ţine cont în structurarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării- un model de dezvoltare regională la nivel european, lansată la iniţiativa României şi Austriei în 2008, urmând a se concretiza la finalul acestui an. … (31-10-2010 – Comunicate de presa)
SPAŢIILE VERZI – DE MARŢI, 9 NOIEMBRIE, POSIBILE ŞANTIERE Organizaţiile membre ale Platformei pentru Bucureşti organizează marţi, 9 noiembrie, între orele 9.30 şi 10.30 un miting în faţa Parlamentului (intrarea dinspre Parcul Izvor). … (4-11-2010 – Comunicate de presa)
Programul Burselor pentru artişti UNESCO-Aschberg 2011 are rezidenţe partenere prin toată lumea.… (1-11-2010 – Oportunitati)
Doresc sa explic de ce am votat motiunea de cenzura depusa de opozitie in urma asumarii raspunderii guvernului Boc pe legea educatiei.… (31-10-2010 – Intern)
Luna lui Brumărel… (31-10-2010 – Album)
Ne merge rau si suntem mahniti, pe drept cuvant. Nici europenilor nu le merge prea bine. Va vine sa credeti ca pierderile de venit si de bunastare sunt chiar mai severe in unele tari europene decat in Romania? O astfel de constatare nu ne va tine in mod cert de cald. Insa divortul de realitatea economica europeana ne arunca intr-un etnocentrism vicios si o lamentare interna perpetua.… (31-10-2010 – Economic)
Nu ştiu să pot explica mai simplu!… (31-10-2010 – SPUNE)
Mi-a fost absolut imposibil sa mananc ceva in avion. Prea multe sentimente si senzatii; continuam sa traiesc la intensitate maxima fiecare moment.… (31-10-2010 – Savoir Vivre)
google_1
google_2
… (31-10-2010 – Marturii)
„Fiarele ucid, dar nu batjocoresc cum au fost batjocorite cadavrele acestor nevinovati. Limbi taiate, ochi scosi, degete si maini taiate, piele jupuita de vie, corpuri taiate si atarnate cu inscriptia “Coser” in abatoare, trupuri injunghiate, capete taiate si organe taiate, iata bilantul eroismul legionar. Dar daca instinctele criminale si “razbunarea crestineasca “ nu a avut toata satisfactia, trebue sa inchei acest tablou de orori cu imaginea sutelor de trupuri ucise …”O echipă de istorici şi arheologi coordonată de Institutul Naţional pentru Studiul Holocaustului în România „ Elie Wiesel” a descoperit recent în apropiere de Iaşi, în nord-estul ţării, o groapă comună cu rămășițele pământești a peste o sută de evrei ucişi în timpul Holocaustului. … (5-11-2010 – Comunicate de presa)
A team of historians and archeologists coordinated by the Elie Wiesel National Institute for the Study of the Holocaust in Romania recently discovered in the district of Iasi, in northeast Romania a mass grave of Jews who were killed during the Holocaust. … (5-11-2010 – Comunicate de presa)
A încetat din viață Adrian Păunescu.… (5-11-2010 – Ultima Ora)
Consider ca pe o obligaţie morală să mă folosesc de orice prilej sau ocazie prin care pot omagia memoria unui OM de Omenie, diplomatul Constantin ŢICU – Consulul României la Budapesta (în primăvara anului 1944).… (31-10-2010 – Marturii)
O mare parte a vietii mi-am pus obsesiv intrebarea: de ce merg lucrurile la noi sistematic mai prost decat in alte tari?… (31-10-2010 – SPUNE)
Evenimentele se precipita, chiar daca este vorba, in mare masura, de o constructie mediatica (suntem experti la capitolul “telerevolutii”). Se pare ca unii politicieni inferbantati, predispusi la febricitare cataclismica, isi inchipuie ca Bucurestiul este un fel de Sierra Maestra, iar cladirea Parlamentului ar fi echivalentul baracilor Moncada. … (31-10-2010 – Intern)
Muzeul de Artă Naţională al României alături de Institutul Naţional pentru Studierea Holocustului „ Elie Wiesel “ cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional au deschis porţile în perioada 11 octombrie 2010- 13 februarie 2011 expoziţiei intitulate „ Destine la Răscruce- Artişti evrei în perioada Holocaustului “.… (31-10-2010 – Jurnal Cultural)
Proiectarea dusmanilor externi este o practica uzuala a PCRM. Alegerile fac ca aceasta sa devina vitala si concomitent iminenta pentru comunisti. … (31-10-2010 – Republica Moldova)
Sigur nu asta este capitalismul ce l-am visat. Vorbesc de capitalismul care se zbenguia prin fostul occident la sfarsitul anilor ’80. La noi n-a ajuns decat o parodie a ceea este mai rau acolo.… (31-10-2010 – Romania)
Banii nu au miros, se spune, aşa că cel mai bun premiu ar fi să fie banul si nu valoarea umană. Nu se evidenţiază munca celui ce luptă pentru a fi primul, ci doar suma pe care o dobândeşte. … (31-10-2010 – Seminte pentru viitor)
O motiune nu aduce nici primavara, nici o ameliorare imediata a vietii din Romania.… (31-10-2010 – Polemica)
Premierul Marii Britanii, David Cameron, și președintele Franței, Nicolas Sarkozy, urmează să semneze marți la Londra un acord de cooperare militară fără precedent între cele două state.Această coperare va include forțe expediționare comune, precum și folosirea cu reciprocitate a dotărilor celor două țări.Apropierea militară franco-britanică este determinată și de reducerile bugetare masive anunțate recent în cele două țări.… (1-11-2010 – Extern)
Ca în fiecare an, în seara de duminecă, 31 octombrie, copiii canadieni sărbătoresc Halloweeen-ul. … (31-10-2010 – Reportaj)
Tanti Tony a trăit la HerțaDar a murit în altă parte.… (31-10-2010 – Poeme, Eseuri, Proza)
La 28 octombrie 2010 a incetat din viaţă renumitul arheolog israelian Ehud Netzer. El a fost rănit grav într-un accident la săpăturile arheologice pe care le conducea, la Herodion lângă Beith-Lehem (Bethleem) şi a murit după câteva zile în urma rănilor primite.… (1-11-2010 – Medalion)
Zile de toamnă în care soarele se strecoară printre frunze ruginii aducând cu el o mângâiere caldă , ca de bunic. … (31-10-2010 – Album)
Gânduri inspirate de hotarul dintre octombrie si noiembrie.… (31-10-2010 – Savoir Vivre)
Cunosc multa lume care a avut ocazia să colinde lumea în toate colţişoarele ei şi când a tras linie a spus: Ciprul… acolo mi-a plăcut cel mai mult.… (31-10-2010 – Impresii de calatorie)
Daca in Romania dovleacul constituie hrana pentru animale, in America si chiar in Occident, acesta devine un ingredient suprinzator in retete de mancare, deserturi.Extracte din dovleac sunt folosite ca arome de cafea si de cidru cald.… (31-10-2010 – Gastronomie si Stil)
parcă mă închid într-un ceas de onix,dorul vibrează ca o literă de zig-zag!irisul, de pe moneda din Budapesta,parcă doreşte o aruncare în Dunăre!… (31-10-2010 – Poeme, Eseuri, Proza)
„Nu deschide uşa! Îmi zici.Ieşi pe fereastră, prin tavan, pe unde-ţi trece prin gând!Nineta stă cu ochiul lipit la vizorSă vadă cine iese de la mine şi când;… (31-10-2010 – Poeme, Eseuri, Proza)
On behalf of the Romanian-Moldovan Studies Group, I would like to invite you to attend the roundtable discussion “Nowhere at home: East European Roma from discrimination to expulsions”. … (28-10-2010 – Oportunitati)
La 8 noiembrie 2010 va avea loc la Bucureşti- Palatul Parlamentului, Sala Drepturilor Omului, Summit-ul Dunării, eveniment major de dezbatere pe marginea aspectelor legate de orientările mari de care se va ţine cont în structurarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării- un model de dezvoltare regională la nivel european, lansată la iniţiativa României şi Austriei în 2008, urmând a se concretiza la finalul acestui an. … (31-10-2010 – Comunicate de presa)
SPAŢIILE VERZI – DE MARŢI, 9 NOIEMBRIE, POSIBILE ŞANTIERE Organizaţiile membre ale Platformei pentru Bucureşti organizează marţi, 9 noiembrie, între orele 9.30 şi 10.30 un miting în faţa Parlamentului (intrarea dinspre Parcul Izvor). … (4-11-2010 – Comunicate de presa)
O echipă de istorici şi arheologi coordonată de Institutul Naţional pentru Studiul Holocaustului în România „ Elie Wiesel” a descoperit recent în apropiere de Iaşi, în nord-estul ţării, o groapă comună cu rămășițele pământești a peste o sută de evrei ucişi în timpul Holocaustului. … (5-11-2010 – Comunicate de presa)
A team of historians and archeologists coordinated by the Elie Wiesel National Institute for the Study of the Holocaust in Romania recently discovered in the district of Iasi, in northeast Romania a mass grave of Jews who were killed during the Holocaust. … (5-11-2010 – Comunicate de presa)
A încetat din viață Adrian Păunescu.… (5-11-2010 – Ultima Ora)
Muzeul de Artă Naţională al României alături de Institutul Naţional pentru Studierea Holocustului „ Elie Wiesel “ cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional au deschis porţile în perioada 11 octombrie 2010- 13 februarie 2011 expoziţiei intitulate „ Destine la Răscruce- Artişti evrei în perioada Holocaustului “.… (31-10-2010 – Jurnal Cultural)
Ca în fiecare an, în seara de duminecă, 31 octombrie, copiii canadieni sărbătoresc Halloweeen-ul. … (31-10-2010 – Reportaj)
On behalf of the Romanian-Moldovan Studies Group, I would like to invite you to attend the roundtable discussion “Nowhere at home: East European Roma from discrimination to expulsions”. … (28-10-2010 – Oportunitati)
În urmă cu două săptămâni, pe data de 11 octombrie, Canada a sărbătorit “Thanksgiving Day”, festivitate anuală prin care se exprimă recunoștința pentru bogăția recoltei. Este o sărbătoare a familiei.… (6-11-2010)
Se mai intampla minuni chiar si in vremea noastra. Cand, impreuna cu Mihail Neamtu, am pornit campania din Romania pentru eliberarea intelectualului disident chinez Liu Xiabo, initiatorul Cartei 2008 (torpilata pe internet de autoritatile comuniste de la Beijing), arestat si condamnat de aceleasi autoritati pentru pozitiile sale consecvent democratice, nu credeam ca vom ajunge sa traim aceasta clipa. Stiam insa ca autoritatile chineze urmaresc atent ce se intampla in fiecare tara in planul campaniei globale pentru eliberarea lui Liu.… (6-11-2010)
Supranumită Cetatea Eternă, Roma are o vechime de peste 2750 de ani.… (6-11-2010)
În perioada 2-16 octombrie are loc la Centrul de Arte Vizuale „Căminul artei” din Bucureşti Salonul Internaţional Artis 2010 Ediţia a II-a.Sub patronajul Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Asociaţiei „Ligne et couleur” din Franţa, acest salon vă prezintă un dialog vizual între arhitecţi artişti şi plasticieni din Franţa, Italia, Olanda, S.U.A şi România.… (6-11-2010)
Localizat în sud-estul statului Arizona, ieşit din anonimat peste noapte în urma depistării unui important zăcământ de argint, ameninţat la numai 7 ani după aceea de a se transforma într-un oraş fantomă, în prezent Tombstone este un autentic punct de atracţie turistică în care s-a păstrat nealterat spiritul „ western “ al anilor 1880.Alături de clădirile originale , amintirile vremurilor de înflorire se oglindesc atât în patina timpului exponatelor din numeroasele muzee, cât şi în pasiunea actorilor care dau viaţă apelând la gloanţe oarbe şi un convingător joc de scenă, înfruntării de la O.K. Corral devenită celebră în istoria Old-Western-ului. Pornind de la aceasta Hollywood –ul a produs patru filme : My Darling Clementine , Gunfight at the O.K. Corral , Wyatt Earp şi Tombstone o dovadă în plus că Tombstone-ul “ is too tough to die “.… (6-11-2010)
Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a anunțat că investighează acuzații că doi membri ai comitetului său executiv ar fi declarat că sunt dispuși să-și vândă votul privind atribuirea turneelor finale ale Campionatului Mondial din 2018 și 2022.Anunțul urmează publicării de către duminicalul londonez Sunday Times a rezultatelor unei anchete a unor ziariști camuflați în postura unor reprezentanți ai unui consorțiu de afaceri, care făceau lobby pentru atribuirea organizării turneului final din 2018 Statelor Unite. … (6-11-2010)
La douăzeci de ani după abolirea dictaturii, ruptura dintre guvernanţi şi guvernaţi e parcă mai profundă ca oricând. Instituţiile fundamentale ale statului – guvern, parlament, justiţie, preşedinte – înregistrează cele mai scăzute cote ale încrederii publicului. … (31-10-2010 – Intern)
Pe 5 noiembrie anul acesta Alexandru Canțîr împlinește 50 de ani. Veți spune că am luat-o razna, eu care detest obiceiurile festiviste de sorginte sovietică din Republica Moldova, am ajuns să scriu articole la aniversări.Dar pentru Alexandru (“Sandu”) Canțîr fac o excepție. Nu doar pentru că îmi este bun prieten de 14 ani de când ne-am cunoscut, dar mai ales pentru faptul că eu îl consider un simbol și un exemplu pentru presa din Republica Moldova. … (31-10-2010 – Republica Moldova)
Două bombe artizanale provenind din Yemen și plasate în două colete cu destinația Chicago au fost descoperite pe două avioane pe aeroporturi din Dubai și din centrul Angliei.O tânără din Yemen și mama ei au fost arestate, dar suspiciunea plasării lor cade asupra organizației islamiste Al Qaeda în Peninsula Arabică.Această alertă atrage atenția asupra unui pericol subestimat, al terorismului prin intermediul coletelor transportate pe calea aerului. … (31-10-2010 – Extern)
Evenimentele se precipita, chiar daca este vorba, in mare masura, de o constructie mediatica (suntem experti la capitolul “telerevolutii”). Se pare ca unii politicieni inferbantati, predispusi la febricitare cataclismica, isi inchipuie ca Bucurestiul este un fel de Sierra Maestra, iar cladirea Parlamentului ar fi echivalentul baracilor Moncada. … (31-10-2010 – Intern)
Proiectarea dusmanilor externi este o practica uzuala a PCRM. Alegerile fac ca aceasta sa devina vitala si concomitent iminenta pentru comunisti. … (31-10-2010 – Republica Moldova)
Sigur nu asta este capitalismul ce l-am visat. Vorbesc de capitalismul care se zbenguia prin fostul occident la sfarsitul anilor ’80. La noi n-a ajuns decat o parodie a ceea este mai rau acolo.… (31-10-2010 – Romania)
Premierul Marii Britanii, David Cameron, și președintele Franței, Nicolas Sarkozy, urmează să semneze marți la Londra un acord de cooperare militară fără precedent între cele două state.Această coperare va include forțe expediționare comune, precum și folosirea cu reciprocitate a dotărilor celor două țări.Apropierea militară franco-britanică este determinată și de reducerile bugetare masive anunțate recent în cele două țări.… (1-11-2010 – Extern)
Îi recomand președintelui Traian Băsescu să încerce, dacă poate, să aibă un comportament prezidențial, adică să dea dovadă de imparțialitate și viziune și să se delimiteze de partidele politice actuale. PDL este catastrofal la guvernare, cam de același nivel cu PDSR din perioada 1992 – 1996. Dacă nu dorește să deschidă ușa unor extremiști politici, care slavă Domnului nu sunt reprezentați în parlament ca în Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Belgia, Suedia sau Olanda, Traian Băsescu trebuie să înțeleagă că furtuna politică pe care a declanșat-o la puțin timp după aderarea României la UE în 2007 trebuie potolită. Cât timp nu e prea târziu.… (6-11-2010)
“Guvernul Majestății Sale privește în mod favorabil înființarea în Palestina a unui cămin național pentru poporul evreu și va întreprinde toate eforturile în vederea realizării acestui obiectiv, înțelegându-se că nu va întreprins nimic care să prejudicieze drepturile civile sau religioase ale comunităților ne-evreiești existente în Palestina sau drepturile politice de care se bucură evreii în orice altă țară.”Această declarație a fost trimisă la 2 noiembrie 1917 de Arthur Balfour, ministru de externe al guvernului Marii Britanii într-o scrisoare adresată Lordului Rotschild, care e considerat liderul neoficial al evreilor britanici. … (6-11-2010)
In cautarea unei vieti mai bune.… (6-11-2010)
Recent ne-a parvenit un articol istoric nou, care îşi propune să prezinte un eveniment important din istoria României: răscoala ţăranilor din anul 1907. Titlul articolului, apărut în limba engleză în revista „History today” este „Răscoala: the last peasants’ revolt”. Autorul articolului este istoricul german Markus Bauer, specialist de prestigiu în cercetarea istoriei Europei Răsăritene şi în special a istoriei României. El îşi propune să discute evoluţia şi urmările „ultimei răscoale ţărăneşti din Europa” (concluzie a domniei sale) şi urmările acestei „incredibile băi de sânge”. … (6-11-2010)
Legea privind sistemul unitar de pensii publice a stârnit dispute aprinse, accentul deplasându-se mai întâi spre modalitatea în care a fost adoptată şi apoi către vârsta de pensionare a femeilor. Ultimul aspect nu are nici o importanţă practică, întrucât el urmează să producă efecte abia peste 20 de ani; or, după cum merg treburile în România, mă aştept ca între timp legea să sufere suficiente modificări încât disputa de astăzi să fie uitată.… (6-11-2010)
Luni 4 octombrie, în jurul prânzului s-a spart digul protector al decantorului fabricii de alumină din Ajka (oraş industrial situat în regiunea transdanubiană, nu departe de lacul Balaton şi de oraşul Veszprém, având cea mai mare unitate industrială de acest gen din Ungaria). … (6-11-2010)
Tanti Tony a trăit la HerțaDar a murit în altă parte.… (31-10-2010 – Poeme, Eseuri, Proza)
La 28 octombrie 2010 a incetat din viaţă renumitul arheolog israelian Ehud Netzer. El a fost rănit grav într-un accident la săpăturile arheologice pe care le conducea, la Herodion lângă Beith-Lehem (Bethleem) şi a murit după câteva zile în urma rănilor primite.… (1-11-2010 – Medalion)
Zile de toamnă în care soarele se strecoară printre frunze ruginii aducând cu el o mângâiere caldă , ca de bunic. … (31-10-2010 – Album)
Daca in Romania dovleacul constituie hrana pentru animale, in America si chiar in Occident, acesta devine un ingredient suprinzator in retete de mancare, deserturi.Extracte din dovleac sunt folosite ca arome de cafea si de cidru cald.… (31-10-2010 – Gastronomie si Stil)
parcă mă închid într-un ceas de onix,dorul vibrează ca o literă de zig-zag!irisul, de pe moneda din Budapesta,parcă doreşte o aruncare în Dunăre!… (31-10-2010 – Poeme, Eseuri, Proza)
„Nu deschide uşa! Îmi zici.Ieşi pe fereastră, prin tavan, pe unde-ţi trece prin gând!Nineta stă cu ochiul lipit la vizorSă vadă cine iese de la mine şi când;… (31-10-2010 – Poeme, Eseuri, Proza)
priveam ploaia de cerneală…şi aşteptam să ia chip de bărbat!… (6-11-2010)
Scrisoare deschisa Preafericitului Părinte Patriarh DanielPe un teren urgisit al Bucurestilor construiti un complex cultural, spiritual, omenesc, o mânăstire a sufletelor!… (6-11-2010)
Mai bine privesc ore întregi cerul de la fereastră.Harta unei lumi în care nu te poţi ascunde.Vei fi peste tot şi oriunde.… (6-11-2010)
Banii nu au miros, se spune, aşa că cel mai bun premiu ar fi să fie banul si nu valoarea umană. Nu se evidenţiază munca celui ce luptă pentru a fi primul, ci doar suma pe care o dobândeşte. … (31-10-2010 – Seminte pentru viitor)
O tânără programatoare, mamă a doi gemeni, suferă la locul de muncă un stop cardio-vascular care îi este în cele din urmă fatal. O știre tragică în fața căreia rămâi împietrit. Încerci să judeci: o colegă excelentă, o mamă și o soție iubită de ai săi, o ființă aparent plină de viață și-a întrerupt absurd și fără preambul destinul. E atât de nedrept, încât n-ai cum să nu te revolți. Pentru orice minte normală, reflexul de a căuta vinovății vine de la sine.… (6-11-2010)
În fond, jocul este o competiţie între doi sau mai mulţi indivizi (celule) care respectă anumite reguli şi care se „luptă” pentru a câştiga ceva (jocul are o miză). Generalizând, jocul este o interacţiune între oameni conform unor reguli, fiecare „sperând” să câştige. Este un proces ce „sparge”, fragmentează întregul (jucatorii, societatea) în Invingători şi … Restul lumii.… (6-11-2010)
Este păcat să fi om al mileniului trei şi să nu şti nimic despre lumea în care trăieşti, despre ce fac semenii tăi chiar dacă nu îi vei vedeea vreodată faţă în faţă… Cum să ratezi un film editat de TED.com sau cum să nu admiri galeria pozelor premiate anual pe diferite direcţii… sau să citeşti o carte din sutele de mii de cărţi ce apar anula pe planetă… Tentaţii…Potenţialităţi…Limite… Tensiune…… (6-11-2010)
Statul asistential excesiv este in deriva. De ce? Pentru ca am ajuns sa platim nemunca cu bani publici. Cladit cu aportul masiv al guvernului liberal si al celui social-democrat – culmea, cei care se intreaba nedumeriti de ce avem nevoie de masuri de austeritate sau unde se duc acum banii din bugetul Romaniei -, sistemul de asistenta sociala este regandit in ansamblu, informatizat si spalat de abuzuri pana la finalul acestui an.… (6-11-2010)
Legea „celui mai tare” faţă-n faţă cu Legea Moralei Universale – asta pare să fie marea bifurcaţie a acestui început de mileniu, când începe a se resimţi limita unei evoluţii exponeţiale pe o planetă finită. Competiţia este cunoscută, s-a rafinat până la absurd. Cooperarea pare pentru mulţi o utopie deşi se vorbeşte despre ea în majoritatea discursurilor de management modern.… (6-11-2010)
… (31-10-2010 – Marturii)
„Fiarele ucid, dar nu batjocoresc cum au fost batjocorite cadavrele acestor nevinovati. Limbi taiate, ochi scosi, degete si maini taiate, piele jupuita de vie, corpuri taiate si atarnate cu inscriptia “Coser” in abatoare, trupuri injunghiate, capete taiate si organe taiate, iata bilantul eroismul legionar. Dar daca instinctele criminale si “razbunarea crestineasca “ nu a avut toata satisfactia, trebue sa inchei acest tablou de orori cu imaginea sutelor de trupuri ucise …”Consider ca pe o obligaţie morală să mă folosesc de orice prilej sau ocazie prin care pot omagia memoria unui OM de Omenie, diplomatul Constantin ŢICU – Consulul României la Budapesta (în primăvara anului 1944).… (31-10-2010 – Marturii)
O mare parte a vietii mi-am pus obsesiv intrebarea: de ce merg lucrurile la noi sistematic mai prost decat in alte tari?… (31-10-2010 – SPUNE)
O motiune nu aduce nici primavara, nici o ameliorare imediata a vietii din Romania.… (31-10-2010 – Polemica)
Sunt momente când adevărurile factuale trebuie accentuate, rostite în chip ne-echivoc și apăsat. Citesc nu o dată uluit ceea ce apare pe diverse forumuri, revărsările de ură, frustrare și resentiment ale unor veleitari bezmetici (când nu sunt plătiți să facă acest lucru).… (6-11-2010)
… (6-11-2010)
In ianuarie 1941 (21-23) are loc Rebeliunea Legionara, Pogromul de la Bucuresti, in care sint ucisi, torturati si jefuiti numerosi evrei din Bucuresti. Cumnatul lui Marcel Iancu, Misu Goldschlager (Costin), fratele scriitorului, este asasinat de legionari, iar cadavrul sau pingarit. Citeva zile dupa Pogrom, familia Iancu paraseste in graba Romania, pe un drum intortocheat si anevoios, stabilindu-se la Tel-Aviv.Partidul Național Ortodox Român (PNOR) este formațiunea politică care reprezintă în cel mai înalt grad interesele majorității covârșitoare a poporului român.… (6-11-2010)
In 1922, Nicolae C. Paulescu, savant binecunoscut in tara si strainatate pentru cercetarile care au dus la descoperirea insulinei, a înfiinţat, alături de Alexandru .C. Cuza, Uniunea Naţionala Creştină, primul partid din Europa care a adoptat zvastica drept simbolul său oficial.… (6-11-2010)
Întrebaţi fiind care dintre valorile lumii lor li se par a fi cele mai importante, majoritatea indienilor vă va răspunde: „familia”. Nu de puţine ori, rugându-mi studenţii să îmi vorbească despre diferenţele pe care le percep în mod subiectiv între India şi Europa (care pentru ei are identitate unitară, uneori monolitică) am ajuns să vorbim invariabil despre familie. Mi s-a spus adesea că gestul unei tinere familii europene de a trăi separat fată de părinţi ar fi expresia unei lipse de ataşament sau, şi mai tranşant, a unei lipse de „iubire”. … (6-11-2010)
Continuarea marturiilor Lidei Burihovici Havas, detinuta in lagarele din Domanovka si Golta, din Transnistria… (6-11-2010)
Începuturile locuirii umane în această zonă, aflată la confluenţa Oltului cu Dunărea, datează din epoca neolitică, perioadă în care s-au aşezat cele dintâi comunităti aparţinând culturii Vădastra II. Mărturiile de cultură Sălcuţa, urme ale aşezărilor traco-dace de la Sucidava, ale cetăţii şi necropolelor daco-romane din aria Celeiului, vorbesc despre o vatră străveche care îşi dezvăluie treptat misterele.… (31-10-2010 – Impresii de calatorie)
Gânduri inspirate de hotarul dintre octombrie si noiembrie.… (31-10-2010 – Savoir Vivre)
Cunosc multa lume care a avut ocazia să colinde lumea în toate colţişoarele ei şi când a tras linie a spus: Ciprul… acolo mi-a plăcut cel mai mult.… (31-10-2010 – Impresii de calatorie)
Sfarsitul lui Martie ’90 m-a gasit intr-o agitatie continua. Alergam de dimineata pana seara, aveam zilnic liste cu ce trebuia sa duc la bun sfarsit si nu prea-mi permiteam sa aman nimic de pe-o zi pe alta.… (6-11-2010)
Mă aflam într-o duminică de octombrie timpuriu la Roma, o zi cu soare, ideală pentru încheierea unui sejur de șase zile în Italia care a mai cuprins pe lângă Cetatea Eternă și giuvaierul medieval Florența.Vizitam Forul lui Iuliu Cezar, un ansamblu de ruine situat la doar 100 de metri distanță de Forul lui Traian, cunoscut pentru Columna care povestește prin basoreliefurile sale istoria cuceririi de către împăratul roman în secolul II după Isus Christos a Daciei. … (6-11-2010)
Nu este suficient să ai o licenţă şi o funcţie pentru a fi o persoană reprezentativă ( de calitate). Este nevoie de mai mult, printre care şi un limbaj corect şi elevat. Aceasta denotă cunoaşterea profundă a gramaticii, precum şi a semanticii cuvintelor. Pentru cei care nu au timp să-şi perfecţioneze limba română prin studiu intens, le vin în ajutor, nu numai cu noţiunile de bază ale gramaticii şi semanticii, ci şi cu definiţii foarte utile şi redate într-un mod uşor de reţinut.… (6-11-2010)
Nu este suficient să ai o licenţă şi o funcţie pentru a fi o persoană reprezentativă ( de calitate). Este nevoie de mai mult, printre care şi un limbaj corect şi elevat. Aceasta denotă cunoaşterea profundă a gramaticii, precum şi a semanticii cuvintelor. Pentru cei care nu au timp să-şi perfecţioneze limba română prin studiu intens, le vin în ajutor, nu numai cu noţiunile de bază ale gramaticii şi semanticii, ci şi cu definiţii foarte utile şi redate într-un mod uşor de reţinut.… (6-11-2010)
Poliția din comitatul Worcestershire din vestul Angliei se află în căutarea unei persoane responsabile de exploatarea a șapte copii din România. Minorii, cu vârste cuprinse între nouă și 16 ani, au fost găsiți muncind pe un câmp împreună cu alte câteva zeci de adulți din România. Cu doar o săptămână înaintea incidentului, poliția arestase la Londra mai multe persoane din România suspectate de implicare în traficul de copii. … (6-11-2010)
„Ce-ţi sugerează un tigan cu mâinile retezate ?” – aşa începe un banc în vogă, pe care l-am auzit de curând la Bucuresti, din gura unor persoane apropiate de sfera politică şi care se consideră democrate şi tolerante. Bancul continuă cu răspunsul menit să declanşeze hazul: „Încredere !”. De fapt, bancul reflectă înfiorător de bine modul de abordare şi gestionarea problemelor legate de populaţia romă şi acest lucru mi-a fost confirmat de discuţiile care au urmat. … (6-11-2010)