• ACUM.TV
  • Editia 31 martie – 6 aprilie 2013
  • Răsplata vitală a năzuinţelor noastre de George PETRINEANU
    Împărtăşesc mai jos câteva reflexii asupra felului cum suntem făcuţi să funcţionăm. Nu aştern aceste gânduri pe baza unei bibliografii şi din această cauză sunt conştient de riscul de a emite ipoteze greşite. Dar fac menţiunea aceasta de la început. De ce mai scriu totuşi? În speranţa că alţi cititori vor veni cu completări cu opinii, poate mai bine fundamentate. Textul meu este o simplă machetă de atelier……continuare (31-3-2013 – Repere carteziene)
  • Cusut cu aţă albă de Dorel Schor
    Ce naşte din pisică mănâncă şi cârnaţi… / Şi întrebările trebuie să probeze inteligenţa… Întrebarea e cum? / E o problemă prea simplă că să-mi bat capul cu ea. (31-3-2013 – Divertisment)
  • Căciula de Carmen Firan
    Şi deodată Olga îngheţă de surpriză. Îşi duse mâna la cap şi i se puse un nod în gât. Nu mai avea căciula. Se uită în jur, o căută pe jos, nimic, dispăruse. În schimb, bărbatul din faţă avea pe cap exact căciula ei rusească. Probabil i-o luase când aţipise. O trecură transpiraţiile, de data asta de necaz şi de frică. Se uită la el fix. O namilă de om. Să-i ceară căciula înapoi? Să provoace un scandal acolo? (31-3-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Zi cu soare în Sibiu de Florin Predescu
    Cele 16 grade Celsius plus revendica drepturile primaverii . Am de ales deumul dintre Parcul Subarini si Muzeul Satului alaturi de Zdreanta al meu, tovaras suparat si el pe iarna instalata ca un musafir nedorit. (31-3-2013 – Dincolo de trancaneala)
  • Jurnal indian (VIII) de Ovidiu Ivancu
    Ajuns acasă, mă întristează teribil ideea că, oricât de educat ai fi, devii, în anumite situaţii, un om eminamente dez-intelectualizat (sper să nu vă deranjeze prea tare termenul), capabil de compromisuri cel puţin jenante, doar pentru a rezolva o problemă care, în orice societate normală, ar fi ţinut de firescul relaţiei dintre individ şi stat. Sunt absolut convins că, dacă cineva mi-ar fi cerut mită pentru a obţine viza, aş fi oferit-o fără ezitare. E, aşadar, pentru mine, o victorie ce echivalează cu o înfrângere morală. Mă gândesc şi la România: un stat omniprezent, discreţionar, găseşte oricând forme perfide de a înfrânge rezistenţa individuală. Singura soluţie ar fi statul minimal, izolarea acestui colos birocratic şi limitarea interacţiunii dintre el şi individ. Îmi aduc aminte şi de frecventele discuţii cu indienii despre stat. Le înţeleg acum, şi nu doar la nivel teoretic (ca până acum!) zbaterea continuă, aproape cotidiană, pentru a-şi proteja afacerile şi interesele. (31-3-2013 – Impresii de calatorie)
  • Consecinţele „împăcării” cu Turcia de Rodica Grindea
    După cum ştim, în cea de a treia decadă a lunii martie, de la aeroportul internaţional israelian Ben Gurion, chiar înaintea plecării preşedintelui Barack Obama spre Iordania, a avut loc o surprinzătoare – sau nu tocmai – convorbire între primul ministru Beniamin Netaniahu şi omologul său turc, Recep Tayif Erdogan. (2-4-2013 – Diaspora)
  • Şantierul (I) de Pincu Sfartz
    Competenţa unui cadru tehnic se vede (dar se şi formează) cel mai bine în munca de pe un şantier. Fie că-i vorba de constructorii propriu zişi, fie că e vorba de diriginţi, proiectanţi şi chiar cadrele care urmează să exploateze obiectivele în construcţie, toţi au de învăţat câte ceva. (31-3-2013 – Mentalitate)
  • Autocrat sau iacobin: ţarul Ivan cel Groaznic şi epoca sa (II): premise europene de Florian Dumitru Soporan
    Una din tacticile de succes prin care istoria vine în întâmpinarea sensibilităţilor identitare ale publicului consumator este prezentarea naţiunii şi a trecutului său ca rezultatul unor acumulări de experienţe proprii, sub auspiciile, asumate sau nu, ale Volksgeist-ului herderian, iar influenţele venite dinspre entităţile similare din proximitate sau procesele integraţioniste au un efect neglijabil sau, mai grav, unul distructiv… (31-3-2013 – Istorie si actualitate)
  • Semnul egalităţii în drepturile pentru căsătoriile gay face furori pe reţelele de socializare de Natalia Ghilascu
    “Aceasta arată entuziasmul şi pasiunea”, a declarat Fred Sainz, un purtator de cuvant al campaniei lansate în Washington, DC. (31-3-2013 – Societate civila)
  • Roşia Montană – un schimb de opinii cu d-na Tania Iancu de Alexandru Leibovici
    Proiectul minier de la Roşia Montană (care este o comună formată din 16 sate din jud. Alba în Munţii Apuseni) este subiect de polemică de aproape 15 ani. Proiectul minier este avansat de „Roşia Montană Gold Corporation” (RMGC), o companie românească cu sediul la Roşia Montană, judeţul Alba. Compania are doi acţionari principali… (1-4-2013 – Polemica)
  • Zvi Tadmor: dincolo de uşile secrete de Dorel Schor
    Pictorul Zvi Tadmor ne-a părăsit discret, aşa cum a trăit… Dar numeroase sint operele sale de artă risipite prin muzeele şi galeriile din ţară şi altele, multe, ajunse peste hotare, la Paris, Londra, Amsterdam, Monaco, Berkeley… (31-3-2013 – Album)
  • Cenaclu culinar de Florin Predescu
    Dorina Mihaila se autoprezinta si promite sa devina un colaborator al rubricii noastre si sa ne trimita retete si momente din activitatea sa de bucatar, dar si cu o carte de bucate. (30-3-2013 – Gastronomie si Stil)
  • España, mi amor! de Dan DAVID
    „Doamnă, mama-i bolnavă. // A răcit, are febră. // Tata e-n Spania la cules de banane.” (31-3-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  •  
    3.23.102.79