• ACUM.TV
  • Editia 2 – 8 septembrie 2012
  • ”Noi, intelectualii!” de Dorian Galbinski
    Cu mulţi ani în urmă am condus doi oaspeţi din lumea filmului din România la studiourile Pinewood de lângă Londra, unde se turna un nou film James Bond, cu Roger Moore în rolul principal. Asistând la filmarea câtorva scene, unul dintre vizitatori m-a întrebat, la un moment dat: ”Ce studii are regizorul?” ”Nu ştiu”, am răspuns, ”şi probabil că nu l-a întrebat nimeni. De fapt nu are nici o importanţă”.”Păi atunci, pe ce bază a fost angajat?” …continuare (2-9-2012 – Editorial)
  • Există oare pericolul unui atac terorist în România? de Eva Galambos
    Prin pătrunderea în România a unor ONG-uri musulmane ilegale care promovează islamismul radical, se creează condiţiile ca ţara să nu fie ferită de tentative de atentat terorist (2-9-2012 – Istorie si actualitate)
  • Minorităţile religioase sunt hărţuite de creştinii ortodocşi de Natalia Ghilascu
    Biserica Ortodoxă din Moldova exercită o dominaţie puternică asupra politicilor publice şi intervine abuziv în exercitarea dreptului la libertatea religioasă a altor grupuri religioase. Sunt câteva constatări ale experţilor de la Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului care, în perioada iunie-august, au realizat un studiu cu privire la cazurile de discriminare în rândul adepţilor altor culte religioase din Moldova. (2-9-2012 – Republica Moldova)
  • Protestul lui Pistorius poate deschide Cutia Pandorei la Jocurile Paralimpice de Petru Clej
    Protestul sprinterului sud-african Oscar Pistorius după pierderea cursei de 200 de metri plat a deschis o Cutie a Pandorei la Jocurile Paralimpice: ce reprezintă un avantaj incorect în tehnologia folosită de sportivii paralimpici și cum sunt clasificați acești sportivi?Pistorius s-a plâns că adversarul său, ambutat de ambele gambe ca și sud-africanul, folosea lame mai lungi cu 10 centimetri ceea ce i-a creat un avantaj decisiv. (4-9-2012 – Sport)
  • Eddy Merckx – un mister ne-elucidat de Petru Clej
    Ce-ți mai poate spune azi o carte despre marele campion ciclist Eddy Merckx? La prima vedere, nu mare lucru.Și totuși lectura cărții “Eddy Merckx – Canibalul”, de Daniel Friebe (Ebury Press, 2012) este pasionantă. De ce? În primul rând pentru că nu este nici o tămâiere a aceluia care a fost considerat nu doar cel mai mare ciclist din istorie, dar poate chiar cel mai mare sportiv, nici o demolare de pe soclu a acestei legende a acestei legende vii. (2-9-2012 – Sport)
  • COVRIGI ÎNTINŞI PE SFOARĂ de Ruxandra Anton
    Lanei îi plac lucrurile rotundedar sînt atît de puţine lucruri rotundeîn oraşul acesta (2-9-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Poate da (Podurile) de Dan DAVID
    Chiar dacă ne-am vedea,De la distanţa aceasta nu ne-am putea auzi.Vorbele ne-ar despărţi şi mi mult.Să tăcem mai bine, să ne gândim unul la celălalt,La zilele când nu aveam motive să ieșim din casă. (2-9-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Noi tragedii de familie de Ion Zubascu
    eu le spun răspicat încă de pe-acum cum le-au spus toţi cei nemuritori dinaintea mea să-l recunoască pe cel viu care scrie acum (2-9-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Am trecut dincolo de Gabriel Gherbaluta
    Urmele lăsate de mine, e-au ciugulit păsările / Nici măcar nu s-au săturat! acum ciugulesc / Din mine. (2-9-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Origami de vara de Florin Predescu
    Florin Predescu care impleteste retete delicioase cu versuri minunate (2-9-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Ceaţă de Nichita Danilov
    Vîntul ne-a făcut semns-o luăm la dreapta şi apoi la stînga,spre pajiştea verde ce se căsca în mijlocul oraşului…Noi mergeam şi el ne urma,acoprindu-se de ceaţă… (2-9-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • google_2

  • Puricele Nistorescu și elefantul The Economist de Petru Clej
    Directorul ziarului Cotidianul publică un articol în care critică prestigioasa revistă The Economist pentru un material despre modul în care USL – coaliția la putere în România – a reacționat la criticile jurnaliștilor în timpul crizei legate de suspendarea președintelui Traian Băsescu și referendumul privind demiterea sa:http://www.cotidianul.ro/the-economist-descrie-libertatea-cu-fundul-in-sus-193429/Articolul lui Nistorescu nu merită analizat pe fond, nu doar datorită ridicolului generat de directorul unei gazete obscure din România care trage de urechi una dintre cele mai vechi și prestigioase publicații în limba engleză din întreaga lume, dar chiar din start directorul în cauză își dă singur cu firma in cap. (6-9-2012 – Polemica)
  • De ce tace Traian Băsescu? de Cristina Jinga
    După ruşinosul referendum din iulie era normal ca iniţiatorii acestei furtuni să se exprime, actorii principali să iasă în faţa mulţimilor dezamăgite şi să le spună că eforturile lor n-au fost zadarnice, nici aşteptările lor desconsiderate… (2-9-2012 – Polemica)
  • Sorin Ilieşiu se declară şocat de excluderea sa din Societatea Timişoara de Editori ACUM
    Am fost şocat să aflu că am fost exclus din Societatea Timişoara pentru (1) “afirmaţia stalinistă” că unii dintre judecătorii Curţii Constituţionale şi-au trădat misiunea justiţiară ignorând numărul real al cetăţenilor cu drept de vot de pe listele permanente şi invalidând astfel un vot democratic covârşitor, precum şi pentru (2) „derapaje de la principiile democratice statuate în Proclamaţia din 1990”. (2-9-2012 – Intern)
  • Securitatea cea plină de surprize… de Rodica Grindea
    Cine dintre noi nu are amintiri din trecutul comunist al existenţei sale, care revin pe neaşteptate în actualitate, fără să le fi chemat nimeni, printr-un soi de asociaţii determinate de sechelele afective ale acelei epoci, mai ales dacă are o vârstă a cărei primă cifră ar fi cam… de la 4 în sus? Teribilele poveşti pe care le auzeam despre temuta instituţie pre nume „Securitate” ni se păreau incredibile, până când deveneam noi înşine câte un personaj (secundar, în cel mai bun caz şi principal – în cel mai rău), al vreunei astfel de poveşti. (2-9-2012 – SPUNE)
  • Tentativa de demitere şi impactul ei asupra alegerilor parlamentare de Mircea Kivu
    Avem douǎ cifre certe: la localele din iunie, 4,5 milioane de voturi pentru listele USL la consiliile judeţene. La referendum, 7,5 milioane de votanţi pentru demiterea lui Traian Bǎsescu. Dacǎ la alegerile parlamentare s-ar prezenta 11 milioane de alegǎtori (cifra maximǎ înregistratǎ în ultimii 4 ani), voturile tuturor nemulţumilor de actualul Preşedinte ar reprezenta procentajul uriaş de 68%. (2-9-2012 – Alegeri)
  • Hiroşima şi iertarea (II) de Alexandru Leibovici
    Decizia finală privind utilizarea armei nucleare cădea în responsabilitatea Preşedintelui Truman, în calitatea sa de Comandant Suprem al Armatei. Ceilalţi lideri – militari şi civili – îi furnizau sfaturi şi recomandări. În nici un moment în discuţiile privind modalităţile utilizării bombelor nucleare nu s-a pus la îndoială însăşi necesitatea utilizării acestora, şi anume pentru a pune capăt pierderilor enorme ale Aliaţilor. Nici unul dintre factorii consultaţi nu l-a sfătuit pe Preşedinte să nu utilizeze bomba. Abia după terminarea războiului, când cele câteva sute de mii de victime evitate au devenit din ce mai abstracte şi fantomatice, s-au auzit voci contestatare. (2-9-2012 – Istorie si actualitate)
  • Falansterul Sfrijeni-Vlăsia; Sau cum a împăcat Gheorghe T. nişte curve (I) de George PETRINEANU
    (I) Tradiţii seculare, muncă şi supunere; Promisiunea unei zile la ţară – proiect UE finanţat de primar; Perechea Boierească; Jocul aparenţelor; Iubita transfugului e nevasta securistului; La vreme de cod portocaliu, ca să fiu şi eu măcar odată patriot, m-am hotărât să merg la mare. La Balcic. Spre sfârşitul lui iulie când nu se mai putea trăi de arşiţă, arunc la întâmplare în maşină ceva straie albe, crema de soare şi pornesc val-vârtej spre destinaţie GPS-ul îmi arată că voi fi pe plajă „peste 6 h şi 35 de minute” – inşallah. (2-9-2012 – Divertisment)
  • Friptură de porc in limete si măgheran şi seminţe de dovleac (reţetă proprie) de Florin Predescu
    O friptura la tava binevenita (2-9-2012 – Gastronomie si Stil)
  • „Filozofie” de plajă… de Stéphane Ionesco
    Spre amurgul lui august, plajele Coastei de Azur devin ceva mai respirabile; poţi să-ţi întinzi anatomia pe un petic mai larg de nisip, iar când te paşte vreo aţipeală subită, nu rişti să-ţi rătăceşti lăbuţele pe prosopul vecinilor. Momentul e propice meditaţiei pe fundalul sonor şi monoton al valurilor care se duc şi revin aidoma gândurilor. (2-9-2012 – Dincolo de trancaneala)
  •  
    3.143.235.104