• ACUM.TV
  • Editia 17 – 23 februarie 2013
  • România este bine apărată de Stefan N. Maier
    …am făcut repede o captură de ecran parţială a articolului, de teamă ca nu cumva duşmanii României, aflând de apariţia lui să trântească vreun blestem sau vreo vrăjitorie asupra ziarului care şi-a permis să aducă în atenţia opiniei publice preocupările atât de remarcabile ale Academiei Militare. Iat-o mai jos.…continuare (17-2-2013 – Editorial)
  • Spre un compromis care… să nu compromită? de Rodica Grindea
    Este vorba de contactele neliniştitoare ale primului-ministru împreună cu echipa cu care colaborează la alcătuierea guvernului pe de o parte, iar pe de alta, factorii de natură să favorizeze – sau să torpileze – demersurile în vederea realizării unei conduceri optime – în măsura posibilului – pentru marea masă a compatrioţilor noştri. (17-2-2013 – Polemica)
  • Dialog şi polemică. Confesiuni de Ovidiu Ivancu
    Sigur că dialogul este forma cea mai inteligentă, cea mai urbană, cea mai decentă pe care gândurile şi convingerile noastre o pot avea. Însă, n-ar trebui să ne iluzionăm la gândul că el poate fi purtat oricum, în orice condiţii şi dincolo de orice limită. Bunăoară, în schiţa Căldură mare…, a lui Caragiale, avem un dialog suprarealist între un Domn şi un Fecior, ambii îndeplinind, formal şi minimal, regulile tehnice ale realizării unui dialog; unul întreabă, celălalt ascultă şi, mai apoi, răspunde. Ambii stăpânesc acelaşi cod lingvistic, par a înţelege în acelaşi sens semnificaţiile cuvintelor pe care le folosesc. Cu toate astea, rezultatul e unul catastrofal. Dincolo de comic, aş citit această situaţie de comunicare în următoarea cheie: fiecare dintre cei doi participanţi la dialog are o agendă proprie. Până acum, nimic nefiresc. Orice dialog porneşte de la agenda proprie a fiecăruia dintre participanţii la el. Însă, în acest caz, cele două agende sunt atât de diferite, încât ele nu se pot întâlni într-un punct comun, fractura este atât de mare, încât dialogul încetează să mai fie dialog, transformându-se în sumă de monologuri. (17-2-2013 – SPUNE)
  • „Prigoana din Basarabia”, un film despre amintirile supravietuitorilor holocaustului de Natalia Ghilascu
    Filmul documentar “Prigoana din Basarabia” este o trecere în istorie a tragediei şi suferinţei prin care au trecut circa 3 mii de victime de entie romă din Basarabia. Au fost exliaţi în lagărele şi ghetourile din Transnistria în vara anului 1942 şi doar jumătate s-au întors acasă. (17-2-2013 – Republica Moldova)
  • Nimic despre sex de Mircea Poeana
    Eram în liceu când am sărutat cu foc prima fată din viaţa mea. // Veneam de la un ceai şi exact ca în cântecele romantice am condus-o până “în poartă”. (17-2-2013 – Mentalitate)
  • Click de Dan DAVID
    Cu tata nu am mai stat de vorbă de atâta timp! // De câte ori îl apelez, îmi răspunde un robot plictisit: // „Încercaţi degeaba, raiul a fost izolat, s-au deconectat. // Vă rugăm să reveniţi când se va topi zăpada în Olimp… (17-2-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Dintre sute de catarge de Florin Predescu
    Poezia, tentatia scrisului sunt marca unei preocupari alese, devin exercitiu spirtual versus incendierea spiritului prin ternul vietii superficiale, al societatii de consum. (17-2-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Lansarea volumului “Prequel” de Radu-Ilarion Munteanu de Delia Marc
    Joi 7 februarie 2013, s-a lansat “la apă” noua ambarcaţiune-vehicol al amintirilor pe care ni le împărtăşeşte cu mare har Radu-Ilarion Munteanu. La Librăria Mihail Sadoveanu – un loc care se dedică acestui gen de eveniment specific, cu mult profesionalism şi plăcere de găzduire. (17-2-2013 – Libris)
  • Semne de întrebare în jurul sinuciderii unui fost membru al Mossad într-o închisoare israeliană de Eva Galambos
    Societatea israeliană se confruntă de mai multe zile cu un scandal de proporţii care pune sub semnul întrebării mai multe aspecte ale democraţiei israeliene, inclusiv cel al libertăţii presei. Problema amintită este legată de cazul aşa numitului „deţinut X”… (19-2-2013 – Societate civila)
  • Eroi contrafăcuţi de Adrian Cioflanca si Adriana Radu
    Iată un sfat politicos şi o rugăminte pentru toate instituţiile şi organismele de presă care confecţionează eroi, propunând nume de străzi, de şcoli, statui şi alte simboluri memoriale: documentaţi-vă foarte atent înainte, trimiteţi adrese la instituţiile deţinătoare de arhivă, întrebaţi specialiştii, vedeţi ce spune legea şi, în cazul instituţiilor, supuneţi orice propunere dezbaterii publice… (17-2-2013 – Istorie si actualitate)
  • Cazul Vasella de Alexandru Leibovici
    Firma Novartis, cu sediul la Basel, Elveţia, este unul din cele mai mari concerne farmaceutice din lume (este al doilea după firma Pfizer). Novartis a fost creat acum peste 15 ani prin fuziunea a două firme cunoscute: Ciba-Geigy şi Sandoz. Dar iată problema: directorul ei are un salariu prea mare… (17-2-2013 – Mentalitate)
  • Comportamentul NEcreştin al unor ortodocşi din Bălţi de Editori ACUM
    Astăzi, în Curtea de Apel Bălţi, a mai avut loc un incident silimar celui din 22 ianuarie, când câţiva cetăţeni ai municipiului Bălţi au agresat reprezentanţii Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M”, participanţi în dosarul către Consiliul Municipal Bălţi. (17-2-2013 – Comunicate de presa)
  • Jurnal indian (III) de Ovidiu Ivancu
    Se spune că faţă de India nu poţi avea sentimente neutre. Ori iubeşti ţara aceasta cu tot ceea ce îţi oferă ea, ori o deteşti integral, cu toate incongruenţele şi ipocriziile ei. Personal, nu cred că poţi iubi o ţară, oricare ar fi aceasta, pentru simplul motiv că sentimentul în discuţie nu e făcut pentru a fi resimţit faţă de entităţi abstracte şi eterogene. Dacă, însă, ar fi să accept această aproape sentinţă (doar de dragul discuţiei), nu văd ce ar fi de iubit într-o ţară în care până şi cel mai mic gest se transformă într-o luptă surdă cu un sistem excesiv birocratic şi, mai ales, excesiv corupt. (17-2-2013 – Impresii de calatorie)
  • Ecce Homo… de Pincu Sfartz
    Cruzimea omului faţă de om nu o poate egala, în zilele noastre, pe cea a omului faţă de animale! Acum trei ani cineva, un mare iubitor de animale care creşte în gospodăria sa de la ţară, şapte câini, un măgar, o pisică, două capre, mi-a trimis un filmuleţ despre un chinez impasibil, cu o ţigară în colţul gurii şi care, în timp ce vorbea cu un alt chinez… (17-2-2013 – SPUNE)
  • Noapte bună, Săgetătorule (fragment) de Toma George Maiorescu
    „Noapte bună, Săgetătorule sau Dragoste într-o saună finlandeză, în Munţii Atlas, în beciurile poliţiei din Constanţa, într-un budoar pe malul Senei, în casbachul din Casablanca, pe brazdele unui câmp etc…” Toate acestea în Noapte bună, Săgetătorule (10-2-2013 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Însemnări pe un iPhone. Maşina de scris de Florin Predescu
    Un amic de al meu, administratorul unor birouri, a găsit într-un depozit câteva maşini de scris date la casare. Erau încă în stare excelentă, deşi erau fabricate în perioadă interbelică. I-am plătit o ladă de bere şi două pachete de ţigări Kent, şi m-am ales cu două maşini de scris marca Erika. Să ai propria-ţi maşină de scris în acele timpuri, să mai fii şi aspirant la statutul de poet, îmi umpleau viaţa de bucurie. (17-2-2013 – Cai Spre Noi Insine)
  • Un petit d’amour de Florin Predescu
    Ziua de 14 februarie e ziua indragostitilor. Sfantul Valentin este un descendent al lui Cupidon si in ciuda exagerarilor, a kitch-urilor de tot felul nu dauneaza cu nimic sa infrumusetam luna februarie cu putina dragoste, cu voie buna. Seara de dragoste nu poate exista fara un pahar de vin, fara o cina alaturi de persoana draga. E timpul ca si barbatii sa surprinda iubitele cu masa pregatita. Un gand bun si multa bucurie de Sfantul Valentin – Chiftele pesto in sos de tomate… (17-2-2013 – Gastronomie si Stil)
  • Jose Carreras, „La Peregrinación” (Félix Luna – Ariel Ramírez) de Alexandru Leibovici
    Jose Carreras, „La Peregrinación” (Félix Luna – Ariel Ramírez) (13-2-2013 – TV.ACUM)
  • Duo Artemiev – Trapèze de Editori ACUM
    Duo Artemiev – Trapèze (19-2-2013 – TV.ACUM)
  •  
    18.222.182.149