caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Medalion



 

Un Rabelais mult mai rafinat cu domiciliul la Sibiu

de (16-11-2008)

Sibiul ramane mereu un oras unic in Europa prin caracterul de cetate circulara, imprejmuita de ziduri de aparare si unde timpul impietreste ori este inselat de taifasul prelungit in serile de toamna la crama din Piata Mica.

Burgul si-a creat o serie de scriitori ale caror inraurire transilvana se distinge prin tonusul molcom si baladesc.
Cetatea se compune ca intr-un joc arhitectonic baroc din alte elemente celebre si misterioase : Piata Aurarilor, Turnul Sfatului, Muzeul Brukenthal, Podul Minciunilor, Turnurile Breslasilor etc., devin subiecte de inspiratie permanenta.

In traditia lui Mateiu Caragiale si a lui Radu Stanca, Corneliu V Mihail se vrea un cronicar-ziarist nesupus niciunui forum politic.

Cartea sa ultima Galceava sub Podul Minciunilor (Sibiu, 2008 Editura Perenna) nu este altceva decat o rostire critica, usor ironica si necazand in sarcasmul ieftin al ziaristicii de tip precupeata ieftina.

As puncta cateva note specifice, reusite :

Tematica abordata in ciuda aparentei nu este banala, tuseaza carentele societatii romanesti contemporane surprinse in ipostazele imperfectiunii.

Autorul nu se sfiieste sa critice calitatea emisiunilor de televiziune romanesti abundente in vulgar si imoralitate: “Antrenat isteric in confesiuni nude de niste chivute tembelizate (Ana, Mona, Ileana, Iulia – Antena 2), Silviu Prigoana parea torturat de vise blasfemice, in care se vedea facand orgii cu fete mari, tocmai in ziua de Pasti. Eliberat de povara averii, imprastiata copiilor, dar mai ales distantat de vitriolanta sotie, sontorogel face ape craiul printre niste refulate sexual. Caraghioslac amplu, cu evidenta tenta balcanico-infantila ! “ (Palit de ghinioane, pag. 129).

Politicienii romani sunt portretizati in mod frecvent, caricatura este la ea acasa : “Apogeul de nerusinare al maharilor politici romanesti a fost atins odata cu aparitia “patricianului“ bilet roz anuntat de blonda nationala Elena Udrea. Protapit televizat, cu depesa in mana, presedintele Basescu, printr-un crescendo agresiv, cu rictus malitios, l-a calcat pe nojite pe premierul Tariceanu. Acesta, cu expresie de neconsolat intratabil, si-a lepadat masca de politete eleganta, sarind aprig la gatul corsarului, denuntantand boase de mardeias. Disputa surda, amortizata pana acum din diverse ratiuni, a capatat intempestiv caracter de razboi.”(Necesitatea elitelor morale, pag111).

Corneliu V. Mihail reprezinta tipul jurnalistului independent, fara simbrie, o categorie tot mai rara in Romania. Autorul nu traieste din scris si isi consacreaza timpul nu numai de dragul talentului, ci si dintr-un spirit civic al cetatii de pe Cibin.

Stilul jurnalistic depaseste scrisul searbad, conventional sj dezvolta o coloratura de dialog solemn amestecat cu rostirea la un pahar de vin in pivnitele medievale ori la crama, am zice ca taifasul este convertit in toasturi, adresari colocviale. Cuvinte arhaizante se impletesc cu neologisme, ori termeni de jargon construind un repertoriu de convorbire. de spunere a povestilor, a minciunilor, a istoriei ca intr-un han sadovenian.

Antologia de adevarate editoriale politice ne poate trimite si la istorisirea cantemiriană, Gâlceava înteleptului cu lumea. Autorul sibian se vrea un mesager talentat al burgului în aparentă inaccesibil, el dezminte regula, deschizându-ne poarta cea mare a unei lumi adunate la taifas, la taclale.

Corneliu V. Mihail împlineste o vârsta de 60 ani si nu se sinchiseste câtusi putin de trecerea timpului căci Sibiul este o lume unde timpul nu are formă, nu are limite.
Podul Minciunilor uneste timpul cu rostirea, unde minciuna reprezintă inselarea a tot ce e efemer si reuseste să ne tină departe de Valea Plângerii prin glume, farse si toasturi până în zori. Ca si pentru Emil Cioran ori pentru poetul sibian Andrei Codrescu, orasul natal este un alt Paris de neînlocuit, unde ne simtim acasă.

L-as identifica pe Corneliu cu un Rabelais mult mai rafinat, deschis artei culinare de pretutindeni, un veritabil cunoscător al picturii si al istoriei.

P.S. In Romania se publica si multe carti interesante, insa un sistem protectionist, poate si mafiot – ma refer la librarii, centre de difuzare a cartii impiedica punerea pe piata a cartilor nepublicate in editurile ce tin monopolul de piata.

Cu atat mai greu pare difuzarea unei carti, cand te afli in provincie. Referindu-ma la imposibilitatea de a.mi pune o carte proprie spre vanzare in librariile romanesti, intr-o discutie purtata cu Domnul Stefan Niculescu Maier, acesta mi-a sugerat ca solutia optima ramane internetul, site-ul www.Amazon.com fiind mai accesibil decat centrele de librarii sau culturale din tara. Saptamanalul nostru deschide portile tuturor iubitorilor de litere si intentioneaza sa promoveze talentul, bunul simt si originalitatea, astfel oferind posibilitatea punerii in circuit informational, a cartilor in cauza.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Summitul CSI la Chișinău, Putin și Republica Moldova

Participarea lui V. Putin la Summitul CSI de la Chişinău i-a conferit întâlnirii o semnificaţie majoră, chiar dacă a avut...

Închide
18.226.93.22