În Marea Britanie se află la ora actuală circa 50000 de români, a declarat Ambasadorul României în Regatul Unit, dr. Ion Jinga.
Este prima estimare mai precisă de acest fel și ea indică o creștere substanțială a prezenței românești în Marea Britanie.
Ambasadorul Jinga a estimat la circa 7000 – 7500 numărul românilor aflați în Marea Britanie dinainte de 1989, citând ca sursă autoritățile britanice, criteriul indicativ fiind în general dubla cetățenie.
“În perioada 1990 – 2000 numărul celor veniți a fost relativ mic, de ordinul miilor, creșterea s-a accentuat după anul 2000, iar partea substanțială a venit după 1 ianuarie 2007” a spus Ambasadorul Jinga.
“În 2007 au existat peste 27000 de cereri de permise de muncă din partea românilor.”
Estimând la circa 10000 numărul celor veniți între 1990 și 2000 și un număr de persoane care nu se află legal, estimarea Ambasadorului Jinga se ridică la 50000 de români aflați pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Ambasadorul Jinga a spus că acest număr se corelează și cu statistica infracționalității, unde românii practic nu apar cu un procent semnificativ, contrazicând astfel unele date vehiculate de presa tabloidă din Marea Britanie.
Numărul românilor este însă nesemnificativ comparat de pildă cu cel al polonezilor, care depășesc jumătate de milion.
Piața muncii
Diferența este că Marea Britanie a deschis piața muncii în 2004 pentru cetățenii din Polonia și alte șapte state foste comuniste care au aderat atunci la Uniunea Europeană, dar nu și pentru cei din România și Bulgaria, la momentul aderării lor la 1 ianuarie 2007.
Decizia de deschidere, care poate fi amânată până la un maximum de șapte ani, va fi reanalizată în această toamnă, iar președintele Camerei de Comerț Româno-Britanice, Brian Davies a spus că nedeschiderea are un impact negative asupra dezvoltării relațiilor economice dintre cele două țări și că este de natură politică.
Vorbind cu ocazia aniversării a 10 ani de la înființarea Camerei, Brian Davies a lăudat progresele făcute de economia românească.
La întrebarea revistei ACUM “care sunt impedimentele în calea afacerilor în România?” Brian Davies a răspuns:
“În primul rând piața muncii. Datorită emigrației, este greu să găsești oameni suficienți cu calificarea necesară. De asemenea în privința angajărilor și concedierilor, pe ansamblu legea este mai favorabilă angajaților decât angajatorilor. Cât privește taxarea, investitorii străini ar dori o abordare mai unitară și o raționalizare a taxelor impuse angajatorilor,” a spus Brian Davies.
“În ceea ce privește protecția mediului, România are legi, dar trebuie create facilități de ambalare și reciclare. O altă chestiune care ne preocupă este aceea a bancrutei frauduloase. În sfârșit, în privința corupției și a justiției, am dori mai mulți judecători și acclerarea procesului de judecată. Toată lumea se întreabă cât va dura procesul legal.”
Din păcate, declarațiile Ambasadorului Jinga și ale Președintelui Davies n-au ajuns și la urechile presei britanice, deoarece la conferința de presă susținută la Londra nu a fost prezent niciun jurnalist britanic.
http://www.rfi.ro/politica-80877-numarul-romanilor-regatul-unit-ajuns-la-175000-2014