caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dincolo de trancaneala



 

Imprimantele 3D şi natura umană

de (20-1-2013)
4 ecouri

 
Imprimantele 3D sunt gata să schimbe lumea. Cu preţuri începînd de la $500, o astfel de imprimantă va ajunge foarte curînd (cîţiva ani) în casa noastră permiţînd crearea fără dificultate a următoarei încuietori, jucării, candelabru sau scaun. Nu peste mult timp ne vom „tipări” televizorul şi maşina de spălat rufe. Deja ele sînt folosite industrial şi multe maşini şi aparate electronice n-ar putea fi posibile fără ele. În unele ţări se testează chioşcuri unde să poţi să foloseşti o astfel de imprimantă performantă contra cost, cel mai probabil o să trimiţi modelul online şi primeşti obiectul acasă. Există deja „biblioteci” gratuite ce conţin inclusiv modele de automobile şi arme.

arme

Să ne închipuim lumea anului 2020 (mai sînt doar 7 ani!) în care oamenii au acasă o imprimanta 3D şi pot să-şi „tipărească” orice armă doresc, poate una încă neinventată. Ce drepturi o să mai interzicem atunci şi cine o să respecte astfel de legi? Spusele lui Benjamin Franklin că „cei care sacrifică libertatea pentru securitate nu merită nici una” par să mai fie încă de mare actualitate.

Nu ştiu cîţi pot să-şi imagineze o astfel de lume în care multe dintre legile actuale nu se vor mai putea aplica iar altele noi nu vor fi fost încă inventate. Iar cele inventate vor fi probabil proaste, create în momente de criză de oameni care nu înţeleg nimic din ce se întîmplă dar care au convingeri, interese şi sentimente puternice despre orice.

O dezbatere la fel de emoţională ca si cea creată de masacrul din Newtown CT care a împărţit lumea în mai multe tabere dintre care cel puţin una îi cuprinde pe cei ce vor să facă ceva, orice, ca să poată uita de tragedie. Să doneze bani, jucării, materiale de construcţie, să scoată legi noi care să interzică armele, să le înregistreze.

Sînt peste 10 milioane de emigranţi ilegali în SUA care nu pot fi controlaţi, oameni care muncesc, mănîncă, se plimbă pe stradă. E absurd să-ţi închipui că poţi să controlezi acum 350 de milioane de arme iar în cîţiva ani un numar si mai mare, de neînchipuit.

Dacă în România sînt mai puţine probleme legate de armele de foc, situaţia se poate schimba peste noapte. În viteza nebună a lumii în care trăim, legile create din patimă mai mult încurcă şi exact cei care trebuie nu le respectă. Criminalii nu respectă legile, prin definiţie, dar nici oamenii cinstiţi, dacă ele nu sînt ancorate în realitate, orice ar susţine unii.

Ce urmează? Cînd o să ne trezim? Cînd o să înţelegem că sentimentele nu duc la decizii înţelepte?

-” Dar este vorba numai despre percepţie, nu-i aşa? Dacă toată lumea spune că cerul e verde atunci cerul de verde!
– Nu, cerul este albastru şi toţi oamenii greşesc.” (din serialul Shameless UK)

Ecouri

  • Sfartz Pincu: (23-1-2013 la 11:23)

    De ce să nu ne asigurăm securitatea publică cu ajutorul mirosului excepţional al câinilor?

    Câştigul ar fi folositor ambelor părţi. Un câine dresat să descopere muniţia cu explozibili ar proteja cu uşurinţă o şcoală de exemplu, şi şi-ar asigura o porţie zdravănă de dragoste şi îngrijire din partea copiilor!

    Cu o asemenea metodă, România şi-ar echilibra, în sfârşit, balanţa de plăţi, prin exportul masiv de maidanezi!! Iar în SUA s-ar reduce numărul de şomeri prin crearea de posturi de dresori!

    Pare o glumă, dar va asigur că un câine-paznic este mult mai de bună credinţa, decât un paznic-om.

  • Alexandru Leibovici: (23-1-2013 la 11:59)

    Atunci criminalul împuşcă întâi câinele şi apoi îşi vede de treabă…

    Aşa că va trebui înarmat şi câinele ca să se poată apăra şi el 🙂

  • Alex Satmareanu: (23-1-2013 la 13:39)

    Ciinii ar fi folositori pentru prevenirea unor infractiuni dar nu cred rezolva problema unui criminal inarmat. Oricum ei au nevoie de un insotitor, dar si acesta ar fi probabil prima tinta in cazul unui atac.

    Ideea ca problemele puse de technologie pot fi rezolvate cu solutii mai simple decit ne inchipuim (fara si mai multa tehnologie) s-a dovedit buna in multe situatii si trebuie retinuta.

  • Alex Satmareanu: (17-3-2013 la 21:18)

    Si inevitabilul s-a produs: primul producator si distribuitor de arme bazat pe imprimante 3D a primit licenta de operare:

    http://bit.ly/111jiV3



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Dreapta extremistă-ultrareligioasă – apariţie de vedetă la balul electoral

Cei fără de care se spune că nu poate exista coaliţie guvernamentală în Israel (şi din nefericire, pe bună dreptate),...

Închide
3.145.99.240