Societatea civilă din domeniul drepturilor omului doreşte o mai mare implicare în elaborarea politicilor de stat în ceea ce priveşte reformele. Mai multe organizaţii au adoptat ieri la Forumul Naţional al Drepturilor Omului o rezoluţie pentru anul 2013.
Crearea Consiliului Anti-discriminare rămâne pe agenda priorităţilor societăţii civile, care îşi doreşte ca selectarea candidaţilor să fie cât mai transparentă. Totodată, Consiliul, potrivit participanţilor la Forum, ar trebui să fie pro-activ în discuţiile cu potenţialii abuzatori.
Reforma instituţiei ombudsmanului, combaterea torturii şi impunităţii, elucidarea cazurilor de tortură de la 7 aprilie 2009, reformarea Ministerului Afacerilor Interne şi a Procuraturii, la fel, sunt incluse pe agenda priorităţilor 2013.
Societatea civilă nu este de acord cu prevederile legii de a castra abuzatorii. Gheorghe Zugravu, Coordonator de Programe la amnesty International consideră că această decizie este un regres pentru ţara noastră în protejarea drepturilor omului.
”Statul ar trebui să asigure mai degrabă integritatea fizică şi psihică a victimelor abuzului sexual şi un psiholog în fiecare şcoală”, a menţionat Zugravu.
Disciplina drepturilor omului în şcoli şi educaţia din perspectiva drepturilor omului este o altă prioritate pentru societatea civilă. Deşi Eugenia Parlicov, specialist de la Ministerul Educaţiei, a afirmat că la acest capitol, şcolile sunt asigurate cu manualele respecitve, specualiştii consideră că eforturile societăţii civile de a pilota acest curs în câteva instituţii nu sunt suficiente.
Tot la capitolul educaţiei, ar trebui să fie alocate surse financiare pentru educaţia copiilor din perspectiva egalităţii de gen încă din grădiniţe. Drepturile sexuale şi reproductive ar trebui să fie predate în şcoli pentru a fi evitată exploatarea sexuală a minorilor sau sarcinile timpurii.
În continuare, nu există claritate atunci când autorităţile acceptă reclama sexistă, iar codul de etică al agenţiilor de publicitate este încălcat.
La Forumul Naţional al Drepturilor Omului au participat peste 20 de experţi din domeniu, iar autorităţile s-au arătat nedumerite de conţinutul prea dur al rapoartelor de monitorizare, prezentate de Centrul de Informare în Domeniul Drepturilor Omului.
Articolul a fost preluat de pe site-ul www.descriminare.md