Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a anunțat că numărul infracțiunilor comise de cetățenii români pe teritoriul Regatului Unit a fost în 2011 de peste 8000, o creștere de circa 70% față de anul precedent.
Domnul Jinga a estimat numărul actual al cetățenilor români din Marea Britanie la circa 130000 – 150000.
Comunitatea românească din Marea Britanie a cunoscut una dintre cele mai explozive creșteri numerice în ultimii ani între comunitățile din țările membre ale Uniunii Europene.
În 2008, domnul Jinga estima numărul cetățenilor români din Marea Britanie la 50000. El a estimat la circa 6% rata infracționalității românești, comparată cu o cifră de 2,5% pentru populația în ansamblu a Regatului Unit.
Cetățenii români se află pe locul doi după polonezi la numărul de infracțiuni comise între cetățenii statelor membre UE aflați pe teritoriul britanic.
Domnul Jinga a mai anunțat că deocamdată vor fi înființate trei secții de votare pentru referendumul din 29 iulie de demitere a președintelui Traian Băsescu, la oficiile diplomatice ale României (două la Londra, una la Edinburgh).
În urma consultărilor cu liderii diasporei românești prezenți la întâlnirea cu ambasadorul Jinga din 14 iulie s-a decis solicitarea înființării a cinci noi secții de votare (Londra – primăria Brent, Birmingham, Glasgow, Leeds și Newcastle). Decizia de înființare trebuie aprobată de centrala Ministerului Afacerilor Externe.
La alegrerile turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2009 au fost exprimate 6004 voturi valabile la cele opt secții de votare organizate pe teritoriul britanic, dintre care peste 85% au fost la Londra.
În total, în 2009 au fost primite pentru votarea în Marea Britanie 15000 de buletine de vot. De data aceasta, ambasadorul Jinga a decis să solicite un număr de 20000 de buletine de vot.