caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dincolo de trancaneala



 

Un sut pentru inceput

de (15-7-2012)

În toate domeniile Internetul a dus la schimbarea modului de gîndire și acțiune, ducînd la schimbarea totală a unora dintre ele.

Ideile dar și implementarea lor se răspîndesc cu o viteză amețitoare răsturnînd ierarhiile. Youtube, Netflix, Hulu au schimbat lumea televiziunii și filmului, inventarea fișierelor mp3 pe cea a muzicii.

Dar inovarea nu mai e apanajul celor cu bani. Comunicarea, posibilă datorită rețelei, a coborît pînă la nivel individual pragul de realizare a oricărui gen de proiect. Site-uri, precum KickStarter, permit celor care au idei să strîngă banii necesari punerii lor în practică.

Zilele astea a venit rîndul industriei de jocuri video să fie zdruncinata din temelii. Consolele (Wii, XBOX,..) existențe permit numai anumitor programatori „aleși” să dezvolte jocuri pentru aceste platforme. Jocurile trebuie „aprobate” (și nu se aprobă dacă intră în competiție cu o firmă „mamă”,-  în general… „mamă vitregă”).

Ce poți face dacă ai o idee, și competența, să dezvolți un astfel de joc? Probabil nimic pînă acum dar situația se va schimba, probabil, după ce proiectul „OUYA” de a dezvoltă o consolă de numai 99 dolari (în S.U.A.) bazat pe platforma Android și deschisa oricui vrea să facă un joc.

Remarcabil este faptul că proiectul a strîns deja peste 4 milioane dolari, deși avea nevoie de mai puțin de 1 milion pentru a-l pune în practică. Și mai remarcabil este că a strîns acești bani de la peste 32 de mii de persoane ce nu se cunosc între ele dar participă astfel la acest proiect comun.

Și jocurile pot fi finanțate în același fel. „Double Fine Adventure” a strîns peste 3,3 milioane de dolari pentru dezvoltarea unui joc pe computer, de la peste 87 de mii de oameni, deși estimase că îi ajung 400 de mii.

Nu de mult un album finanțat în același fel a întrecut în topurile din Marea Britanie formații și cîntăreți mult mai cunoscuți (Rihanna, Coldplay).

Amanda Palmer a strîns aproape 1,2 milioane dolari pentru un nou album și turul de lansare al acestuia de la aproape 25 de mii de oameni.

Louis CK a strîns peste un milion de dolari pentru realizarea unui singur episod de comedie. Depășind astfel propriile așteptări, acesta a donat 280 de mii din ei unor activități caritabile.

Seth Godin a strîns 280 de mii de dolari că să scrie o carte iar Mattew Lilard 158 de mii pentru un film.

Pebble Technology a strîns peste 10 milioane dolari pentru dezvoltarea unui ceas programabil cu ecran de „hîrtie” digitală.

Nu toate proiectele sînt comerciale, și nici nu trebuie sa fie. Statul american Utah, cu o suprafața ca a României, folosește site-ul Github pentru a permite cetățenilor colaborarea în scrierea legilor sale.

Probabil nu recunoașteți multe dintre aceste nume și tocmai în asta stă puterea Rețelei.

Sunt cetățeni români ce încearcă acest lucru (de exemplu caută „România”) cu un mai mare sau mai mic succes dar care nu au reușit încă să mobilizeze prea mulți concetățeni în susținerea lor.

Pe cînd o astfel de colaborare românească pentru realizarea a ceva deosebit?

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Fundaţia LEOLAM (ETERNITATE) şi un simbol al veşniciei: Cimitirul Evreiesc din Moineşti, Bacău

Când îi păşeşti poarta, cimitirul ţi se arată precum un parc căruia nu-i poţi vedea capătul. Un sentiment de pace...

Închide
3.144.88.153