„Lucrările la autostrada suspendată vor începe în acest an” (2010), declara oricui îl asculta un politician încă (re)cunoscut.
Întotdeauna m-am întrebat „cei mâna pe ei în luptă”, pe ei politicienii care mint cu nerușinare. Dar oare e o minciună dacă și ei și noi știm că nimic nu e adevărat, că n-au de gând să-și aducă aminte mâine ce-au promis astăzi? Oare de ce fac asta și cum de scapă la urne?
Pe ce te bazezi matale, politicianule, când umbli cu gogoşi mai mari ca Ceahlăul?
O rază de înțelegere m-a mîngîiat pe umăr după ce am citit un articol despre un nou tip de virus ce se bazează pe nebăgarea de seamă a utilizatorilor de internet.
Dacă nu prea înţelegi ce se întâmplă şi crezi că fereastra ce-ţi apare în browser este creată de sistemul tău de operare, îţi poţi infecta calculatorul şi preda controlul său unui necunoscut de pe cealaltă parte a globului.
Nu, nu e ficţiune. Echipa AVG Technologies ce lucrează la cunoscutul program antivirus a fost contactată pe chat-ul conţinut în virusul pe care-l examinau şi au comunicat cu autorul acestuia care supraveghea desfăşurarea lucrurilor. Se poate întâmpla oricui…
Nu, nici eu n-am făcut legătura dintre politicieni şi viruşi până n-am dat de un alt articol despre „investitorii” nigerieni” ce te contactează pe email cu diferite pretexte, încercând să capete acces la contul tău din bancă. Mai toată lumea ştie deja că este o păcăleală, de ce ei nu aleg măcar altă naţionalitate, de ce întotdeauna încep cu „sunt un prinţ/ministru/bancher din Nigeria”?
Exact ca şi în cazul politicienilor, escrocii nu sunt interesaţi să pară foarte credibili. Ei nu vizează oamenii informaţii, ci pe cei mai creduli dintre noi, din păcate majoritatea, care sunt victime sigure şi de pe urma cărora pot să profite fără prea mult efort.
„Prinţ din Nigeria” şi „autostradă suspendată” folosesc de fapt cea mai simplă şi mai eficientă metodă de selectat fraierii (sau alegătorii, dacă vreţi) care cred orice şi să-i faci să ridice mâna: „da, eu sunt suficient de credul, domnule”.
Timpul politicienilor, ca şi al escrocilor, nu e limitat. Ei încearcă să maximizeze rezultatele şi adoptă strategii în consecinţă. Depinde de noi cum răspundem la ele.