Ideea de a scrie despre peşti ca subiect în artă mi-a fost sugerată de o dedicaţie a pictorului Samy Briss pe pagina de gardă a unui elegant album al său. Cuvintele măgulitoare erau însoţite de desenul unui peşte care se tansforma firesc în pasăre sau frunză. Incitantă inspiraţie…
Tema peştilor a fost dintotdeauna un subterfugiu al imaginaţiei creatoare.
Unul dintre cele douăsprezece semne zodiacale, peştele e reprezentat în mozaicuri antice, pe vasele greceşti, în pictură pe sticlă, în cea de şevalet. În multe culturi asiatice s-a bucurat de sacralitate datorită frumuseţii, mărimii şi …longevităţii. Cuvântul chinezesc pentru peşte, yu, înseamnă şi „avere mare„, ceea ce explică darurile în natura şi urările de prosperitate adresate tinerilor căsătoriţi. Şi la indieni, peştii semnifică fertilitatea şi belşugul deoarece se înmulţesc repede…
În Egiptul antic, perechea de peşti era considerată o imagine sfântă, simbolizând apele aducătoare de viaţă şi belşug ale Nilului.
În mitologia greacă , alaiul peştilor o înconjoară pe Afrodita la bine şi la rău. Peştele e element tradiţional în religia mozaică, însoţind sărbătorile anului şi sfinţenia shabatului. Este, deasemenea, încărcat de semnificaţii morale şi simbolice în accepţia creştină, devenind emblematic. Ca semn zodiacal, cei doi peşti înotând în direcţii opuse exprimă dualitatea şi echilibrul contrariilor, lăsând loc şi interpretărilor filozofice.
Oricum, peştii devin o parte importantă din subiectele pictorilor specializaţi în natura statică. Inspirată din operele antichităţii clasice, „moda” revine foarte prezentă prin secolele XVII şi XVIII, mai cu seamă în Ţările de Jos şi Neapole, puternic legată de preocupările maritime ale locuitorilor şi de gusturile bugheziei avide de subiecte lumeşti…Imagini fluide, ritmuri subtile, elemente inserate firesc în natură, creativitate poetică, spiritualitate şi elemente de vis sau de legendă – le regăsim în operele multor artişti plastici contemporani.care dezvoltă acest subiect.
De la stilul figurativ sau pur decorativ care preia uneori splendoarea orientală şi până la abstractul expresionist sau surealismul îndrăzneţ, cele mai multe lucrări „cu peşti” sunt nelipsite de poezie discretă sau exuberantă. Tăcerea legendară a apelor adânci contrastează discursului plastic policrom şi bogăţiei imaginative a pictorilor contemporani.