caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

Culoarea in arta – despre universul cromatic

de (27-5-2012)

Culoarea in arta? Mi s-a parut un truism, ceva evident precum oxigenul in aer sau apa in organism. Anul trecut am primit insa de la un prieten, pictorul Liviu Lazarescu, profesor la Institutul de arte plastice din Bucuresti, cartea sa intitulata „Culoarea in Arta”. In vara aceasta, un amic din Germania mi-a daruit un album editat recent de Muzeul de arta moderna din Louisiana, Statele Unite, intitulat: „Colour in Art”.

Liviu Lazarescu

Liviu Lazarescu

Maestrul Lazarescu ne ofera un studiu amplu si competent, un adevarat tratat de cromatologie, destinat initial studentilor sai. El ne familiarizeaza cu universul culorii, cu fenomenul cromatic in care limbajul artistic este numai una din multiplele sale ipostaze.Volumul ne introduce in acest univers, facindu-ne cunostinta cu factorii generatori ai culorii, cu caracterele de baza, impresivitatea si expresivitatea, simbolismul, armonia, contrastele si acordul cromatic.

Paul Cezanne

Paul Cezanne

 

Conform unei interpretari pe care o gasim si in albumul american, culorile evoca asocierea cu alte determinari culturale, in afara artelor vizuale: literatura, muzica, arhitectura…Culoarea subliniaza caracterul dual al culturii in interpretarea colectiva sau individual subiectiva. Legatura cu muzica este, probabil, cea mai apropiata, datorita caracterului abstract, uneori mistic al acesteia. Dar si arhitectura ne ofera fatade colorate, fantezii cromatice moderne, solutii surprinzatoare. In artele vizuale esentiale culoarea exprima idei, stari sufletesti, miscare. Culoarea devine pe nesimtite o sursa de fascinatie, de curiozitate, de reflectie.

 

Francisco Goya

Francisco Goya

Vom accepta ca unele tablouri au, intr-adevar, o stralucire exuberanta… La altele remarcam culorile coapte, calde, tonurile calme…Unele juxtapuneri par ritmate musical. Alteori, tonurile infinite creaza variatii de virtuozitate. Exista o pictura a entuziasmului, tot asa cum exista o pictura a deznadejdii. Asocierile cromatice contribuie la realizarea atmosferei, la receptarea mesajului… Culoarea accentueaza puterea de memorare a omului, se suprapune pe trairile personale, pe starile sufletesti, pe sentimentele fiecaruia. Culoarea percepe sunetul, tot asa cum sunetul percepe culoarea…

Kazimir Malevich

Kazimir Malevich

Si, da, exista studii exhaustive despre oxigenul din aer si despre rolul apei in organism.

Maurice Vlaminck

Maurice Vlaminck

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Tu nu stai locului

Tu nu stai locului, te strecori prin lanul de trifoi, ca un iepure fugărit de ogar, ca un lup urmărind...

Închide
3.131.38.184