caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Marian Lupu se înglodează în euroscepticism şi sfidează principiile UE

de (20-5-2012)


Liderul democraţilor a ales calea populismului neprietenos integrării europene. Afilierea la Alianţa pentru Integrare Europeană nu reprezintă o piedică pentru euroscepticul Marian Lupu. Nici mimica stupefiată a Şefului Delegaţiei UE de la Chişinău, Dirk Schuebel, care cu greu şi-a ascuns dezămăgirea în poziţia democratului faţă de liberalizarea vizelor şi imaginea UE în Moldova, per ansamblu (Vezi articolul: “Bruxellul îl contrazice pe euroscepticul Marian Lupu”). El omite angajamentele faţă de populaţie, care a primit promisiuni din partea întregii coaliţii de guvernare, inclusiv PDM, că va fi apropiată de UE, primind şi un regim liberalizat de vize.

S-a încetăţenit impresia că oficialii europeni vor abolirea regimului de vize pentru moldoveni mai mult decât politicienii autohtoni. Demersurile diasporelor în privinţa necesităţii efectuării ref’ormelor condiţionate de UE au fost trecute şi ele cu vederea de clasa politică. Receptivitatea redusă faţă de vocea moldovenilor din străinătate exprimă gradul de ipocrizie, dar şi apatie din partea oficialităţilor, care însă nu uită să exploateze resursa electorală de peste hotare în timpul campaniilor electorale (Vezi articolul: “Au moldovenii din diasporă puterea să forţeze votarea legii anti-discriminare de către AIE?”)

Contrazis tranşant, deşi foarte fin, de oficialii europeni, Marian Lupu este intenţionat să lupte cu vântul şi să se opună unui proces, pe care tot el îl apără şi îl propagă odată cu semnarea Acordului de înfiinţare şi funcţionare a Alianţei pentru Integrare Europeană 2. Această rezistenţă dârză a democratului faţă de subiectele intrinseci unui proces de integrare europeană ilustrează problema clasei politice moldoveneşti şi maturitatea acesteia în materie de “europeism”. Or, guvernanţii actuali nu se pot alinia armonios la valorile şi principiile cerute de Bruxelles de la fiecare membru al familiei europene. Aceste neajunsuri ale politicienilor, cu educaţie şi mentalitate sovietică, explică întocmai handicapurile de înţelegere a caracterului indispensabil al drepturilorşi libertăţilor fundamentale ale omului, fără de care UE îşi pierde esenţa şi misiunea originară.

Dar prioritatea “numărul zero” pentru integrarea europeană reprezentată de drepturile omului nu este în topul priorităţilor democratului şi fals pro-europeanului Marian Lupu. Foarte sincer acesta a recunoscut că a obosit de legea antidiscriminare, mai nou “Legea privind egalitatea de şanse”, şi că se concentrează pe subiectele social-economice. Adică, “pro-europeanul” eurosceptic Marian Lupu crede că poate să obţină succese în alte domenii, când libertăţile vitale ale cetăţenilor sunt tratate ca secundare. Mai mult decât atât, el refuză să înţeleagă că de legea antidiscriminare depinde liberalizarea vizelor, un obiectiv sub care Lupu şi-a lăsat semnăturs în 2009 şi 2010, atunci când a pus bazele AIE.

Încăpăţânarea democratului se distinge clar de poziţia europtimistă a preşedintelui ţării, Nicolae Timofti, care într-un interviu pentru EuroNews, a declarat că Uniunea Europeană înseamnă pentru Republica Moldova – respectarea drepturilor omului şi creşterea economică [1]. Adică, proaspătul politician Nicolae Timofti este la curent cu noţiunile de bază despre integrare europeană, mai bine decât experimentatul ex-comunistul Marian Lupu.

Tot el este solidar cu Iurie Leancă, compătimîndu-l pentru faptul că s-a autoizolat în ochii publicului promiţând liberalizarea vizelor pentru anii 2012-2013.  Această manevrare este deranjantă, atunci când liderii coaliţiei pretind că s-au angajat plenar în programul complicat şi hiper optimist de aprofundare a relaţiilor cu partenerii europeni.

Cu cât mai devreme Lupu se va clarifica în viziunile sale pro-europene, cu atât mai puţin va avea de pierdut imaginea Alianţei şi a UE în rândul moldovenilor. În caz contrar, vom fi martorii unei ascensiuni a “eurofobiei” şi euroscepticismului în ţară, însoţită de alterarea vectorului extern şi înclinarea acestuia în favoarea Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan.

Referinţe:

1.  “First of all Europe means respect for human rights; restarting an economy based on competition, and it means respect for property law.”http://www.euronews.com/2012/05/16/timofti-denies-russian-radar-plans-for-moldovan-border/

 

Articolul a fost preluat cu acordul autorului de pe http://cenusadi.wordpress.com/

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Dezamăgirile unui gay din Republica Moldova

Săptămânile trecute mi-au lăsat amprente de profundă dezamăgire in legatura cu multaşteptata îmbunatăţire a situaţiei privind respectarea drepturilor gay-ilor, lesbienelor...

Închide
3.145.95.107