caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

Naftali Bezem – Simbolica și imaginea Israelului

de (29-4-2012)

Pentru ca s-a nascut in Germania si traieste de citiva ani in Elvetia, pictorul de reputatie internationala Naftali Bezem este revendicat de aceste tari…

Dar el este, cu certitudine, unul din cei mai importanti artisti plastici ai Israelului. La peste 80 de ani, continua sa picteze cu energia si ardoarea creatorului convins ca are de indeplinit o misiune sacra, obligatorie.

Traind experienta lagarelor de exterminare naziste, a celor de tranzitie din Cipru, a taberelor de noi imigranti dar si a atentatelor teroriste (la Ierusalim), care i-au afectat in mod tragic familia, artistul a cunoscut nu numai suferintele unei generatii, ci si minunea renasterii poporului lui Israel.

De la Holocaust la Tara Noua, Naftali Bezem se identifica cu istoria, framintarile, nazuintele, soarta si realizarile uimitoare ale poporului evreu.

Opera sa tinde sa fie o oglinda a vietii si creatiei lui personale, dar si a Israelului renascut. Tocmai aceasta inegalabila identificare si implicare, confera operei sale recunoasterea si dimensiunile internationale.

Nu rareori, limbajul sau plastic, direct si accesibil privitorului, ascunde in complexitatea sa simboluri si metafore. Motivele din tablourile sale, inspirate din religia, folclorul si mistica iudaica sint reluate in contexte atit de specifice spatiilor biblice precum muntele Zion, muntele maslinilor, Ein Kerem, vechiul Ierusalim. Ele reapar in subiecte emblematice precum sacrificiul lui Itzhac, scara lui Yaacov, corturile Israelului, poarta leilor, templul lui Solomon…Nu lipsesc nici in tematicile cotidiene. Eroii lui sint agricultori.muncitori, pescari. Nunta la evrei, sarbatorile vesele, dar si evenimentele triste, inmormintarile, toate la un loc realizeaza o sintaxa simbolica impresionanta.

Aceasta explica, dincolo de meritele artistice incontestabile, de ce lucrarile lui Bezem sint prezente in muzee si colectii particulare, in manuale scolare si in institutii publice, in cladirile unor corporatii intercontinentale, precum si la marile bienale internationale (Venetia, Sao Paulo)…

Profunda identificare a lui Bezem cu soarta, istoria, traditia si mistica iudaica promoveaza lucrarile sale la Casa Presedintelui din Ierusalim, la Memorialul Holocaustului de la Yad vashem, la InstitutuI de cercetari stiintifice Weizman din Rehovot, la Centrul cultural al sindicatelor din Tel Aviv. Asa se explica si de ce i s-a incredintat executarea unor lucrari reprezentative ca pavilionul national la Expozitiile mondiale de la Bruxelles (1958) si Montreal (1967), Poarta Leilor din Scarsdale (U.S.A.), vitrajele catedralei din Duisbers (Germania) in memoria comunitatii evreesti din localitate, sau ale sinagogii din Dobbs Ferry… Un palmares impresionant consemneaza prezenta lucrarilor sale in muzee si galerii celebre din toata lumea.

Naftali Bezem – un pictor cu un limbaj artistic universal, o personalitate de prim rang si o opera libera de orice constringeri sau conformism care, trecind de la social-realism la avangardism, nu a uitat niciodata idealul umanist evreesc, mostenirea iudaica, integritatea emotionala si etica a poporului lui Israel.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Breakfast în America. Talking about Romania

Un mic dejun si un gand bun pentru cei de acasa de la colegii mei de lucru

Închide
3.136.22.12