caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Liliana Vițu 0, Incompetența și Reaua Credință 1

de (25-3-2012)
4 ecouri

Liliana Vițu a fost înfrântă de prostie și răutate

Demisia Lilianei Vițu de la șefia Departamentului Știri de la televiziunea publică din Republica Moldova nu m-a surprins în niciun fel.

Acum doi, când se ivise ocazia să preia postul , mi-a cerut sfatul iar eu i-am spus că nu are nicio șansă de reușită în acest post, pentru că sistemul însuși este putred. După doi ani, prezicerile mele s-au adeverit.

“Proiectul meu de profesionalizare și modernizare a departamentului de știri, implicit de reformare a postului Moldova, 1 s-a încheiat. Asta însă nu înseamnă că nu puteam face și mai multe din ce mi-am propus. Reforma nu se poate face doar cu entuziasm, ci trebuie multa voință și curaj, la nivelul întregii conduceri a instituției.

Chiar și în condițiile unei rezistențe interne, alimentată pe alocuri de conducerea TRM (Tele Radio Moldova), am reușit sa fac multe lucruri bune împreuna cu o mână de oameni, care au renunțat la salarii mai bune și la instituții cu un mediu nealterat, și au venit să sprijine reforma pe care am demarat-o acum doi ani, fapt pentru care le mulțumesc.”,declara Liliana la UNIMEDIA după demisie.

A trecut mai puțin de o lună de când directoarea TVM, Angela Sîrbu, își dăduse și ea demisia, spunând că reformele nu sunt dorite în audiovizualul public din Republica Moldova, nici de conducere, nici de majoritatea angajaților.

Am auzit mai multe persoane, și nu neapărat din tabăra opusă reformelor, că nici Angela Sîrbu, nici Liliana Vițu, nu au dat dovadă de diplomația necesară pentru a explica de ce televiziunea publică din Republica Moldova are nevoie de reformă.

O cunosc personal din 1998 pe Liliana Vițu și pot confirma că de cele mai multe ori pentru ea ce-i în gușă și-n căpușă. Liliana nu e persoana jumătăților de măsură și când are ceva de zis o zice verde-n față.

Formată la școala BBC, ea a încercat să aplice măcar parțial cele deprinse acolo, dar nu a avut cu cine. Nivelul profesional în mass media din Republica Moldova și mai ales în audiovizualul public este catastrofal, în fapt este o televiziune de tip sovietic în secolul al XXI-lea.

În plus, presiunile politice, chiar și sub guvenarea presupus democratică a Alianței pentru Integrare Europeană (AIE), nu au încetat, fiind însă mult mai subtile decât pe vremea guvernării Partidului Comuniștilor (PCRM).

Fostul meu coleg și șef al biroului BBC Chișinău, Alexandru Canțîr, spunea în glumă că la TRM nu se poate face niciun fel de reformă, trebuie distrus sediul cu napalm și pe urmă luat totul de la zero.

Dar în această instituție nu e posibil să concediezi pe cineva pe temeiul incompetenței. Și atunci, cei din vechea gardă opun o rezistență uneori fățișă, în fapt un sabotaj împotriva tentativei de a aduce audiovizualul public la nivelul mileniului trei.

Confruntată cu prostia și răutatea, Liliana Vițu a cedat. A fost înfrântă, dar înfrângerea nu este doar a ei, este a întregii societăți moldovenești care trăiește, în continuare, într-o societate de tip post-sovietic, fără a da semne, în majoritatea sa, că acest lucru ar fi prea deranjant.

Succes în continuare, Liliana, deși nu știu unde ai putea găsi acest succes pe teritoriul Republicii Moldova.

Ecouri

  • Grisha: (28-3-2012 la 08:01)

    In locul Dvs eu asi lua niste buletine de stiri (mesager-uri) si le-ai privi, dupa care poate nu o sa mai spuneti sus si tare ca L.Vitu are scoala BBC. Scolii BBC nu-i face cinste ca are astfel de discipoli. Luati cateva editii si analizati, profesionistilor!

  • Petru Clej: (28-3-2012 la 08:12)

    „Grisha” sau cum v-oti fi numind in realitate, Liliana Vitu ARE scoala BBC si a facut tot ce i-a stat in putinta ca sa aplice principiile BBC la stirile de la TRM. S-a lovit de reistenta, sabotaj, incompetenta si in conditii materiale mizerabile a reusit totusi sa elimine propaganda politica din stiri, care era la ordinea zilei. Emisiunea Moldova in Direct a fost un mare pas inainte, iar o prezentatoare ca Elena Robu-Popa o adiere de vant proaspat.

  • Grisha: (28-3-2012 la 08:43)

    Hai,ma, adiere proaspata, iar echidistanta la stiri a venit odata cu AIE, iar L.Vitu inca nu era la TV. Dar ai avzut verun buletin de stiri?

  • Petru Clej: (28-3-2012 la 09:18)

    Domnule sau doamna Grisha, in primul rand va rog sa iesiti de sub anonimat. Eu sunt o persoana reala, nu o imagine virtuala ca dumneavoastra, care puteti fi oricine, inclusiv un (o) poltruc(a) neo-sovietic(a).

    In al doilea rand cu „Hai ma” sa va adresati dumneavoastra prietenilor din copilarie cu care ati pascut mioarele pe tarlaua kolhozului.

    In al treilea rand, am vazut nu doar buletine de stiri, ci am si fost intervievat de doua ori, prima oara in august 2010, a doua oara in februarie 2011, la Moldova in direct, iar in noimebrie 2011 am pus o intrebare in direct lui Igor Dodon, fiindca propunerea Lilianei ca sa particip la emisiune a fost respinsa la cel mai inalt nivel.

    De asemenea, am avut prilejul sa vad conditiile rudimentare de lucru din TVR si sa vad la prima mana materiale catastrofale facute de oameni care nu puteau fi concediati.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Conversații cu Miguel sau despre nevoia de “brand”

Ma fac oarecum verde (pe mine nu ma amuza usurinta cu care vorbeste UN STRAIN despre ceva atat de important,...

Închide
3.15.147.65