Pe 5 noiembrie anul acesta Alexandru Canțîr împlinește 50 de ani. Veți spune că am luat-o razna, eu care detest obiceiurile festiviste de sorginte sovietică din Republica Moldova, am ajuns să scriu articole la aniversări.
Dar pentru Alexandru (“Sandu”) Canțîr fac o excepție. Nu doar pentru că îmi este bun prieten de 14 ani de când ne-am cunoscut, dar mai ales pentru faptul că eu îl consider un simbol și un exemplu pentru presa din Republica Moldova.
Devenit corespondent al BBC la Chișinău, Sandu a lucrat fără întrerupere și cu devotament pentru postul britanic de radio până la închiderea redacției române în 2008. În primii cinci ani a împletit munca de la BBC cu cea de redactor-șef al agenției de știri BASA-PRESS, pe atunci cea mai serioasă agenție de acest fel din Republica Moldova.
După deschiderea biroului BBC la Chișinău în 1998, Sandu a devenit șeful unei mici echipe de jurnaliști inimoși și competenți – am să-i numesc pe toți cei care au lucrat la acest birou: Liliana Vițu, Lilia Cojocaru, Maia Metaxa, Corneliu Rusnac, Sașa Cliuicov, Marin Turea – care a fost deschizătoare de drum prin standardele occidentale de jurnalism practicate.
Îmi aduc aminte cu nostalgie de acoperirea campaniilor electorale în care Sandu lucra cu discreție la organizarea echipei și la asigurarea unei calități remarcabile a materialelor livrate birourilor de la Londra și București, de reportajele remarcabile pentru sfârșitul de săptămână la emisiunea “La est de Prut”, de calitatea și promptitudinea cu care erau produse articolele pentru pagina de internet bbc.md și în general de colaborarea perfectă pe care am avut-o cu acest remarcabil om și gazetar.
Dar Sandu nu este doar un excelent jurnalist și manager de presă, ci și un stâlp al firavei societăți civile din Republica Moldova. A înființat în anii ’90 Comitetul pentru Libertatea Presei, a cărui principală realizare a fost elaborarea proiectului de lege privind accesul la informații publice, adoptat de parlament în legislatura 1998 – 2001.
Sandu este renumit la Chișinău și pentru recepțiile organizate la Biroul BBC, unde se strângeau, într-o atmosferă informală, oameni de tot felul din elita Republicii Moldova, care altfel ar fi fost unul la beregata celuilalt.
Azi, Sandu este redactorul-șef al agenției de știri IMEDIA, singura din Republica Moldova care face news-analysis. După decizia “înțeleaptă” a BBC de a închide biroul de la Chișinău în 2008, a sperat să poată valorifica echipamentul sofisticat care fusese instalat cu doar ani înainte și care i-a rămas în custodie, dar nimeni nu s-a arătat interesat, până la urmă, de expertiza umană și dotarea tehnică rămase de pe urma BBC.
Modest, discret și înzestrat cu un simț al umorului extrem de fin, Sandu este un exemplu de rectitudine morală, într-o țară în care oportunismul e sportul național. În pofida unor oferte extrem de atractive din partea unor concurenți, Sandu a rămas fidel BBC, singurul loc în Republica Moldova unde știa că poate face presă independentă.
Dar pentru că nu este dispus să facă tranzacții cu propriile principii, repet, rara avis în Republica Moldova, Sandu nu este cocoțat în vârful piramidei din această țărișoară, deși i-ar fi fost extrem de ușor. Le recomand jurnaliștilor din Republica Moldova și în general membrilor elitei de la Chișinău, atâta câtă este, să ia exemplu de la acest gentleman.
La Mulți Ani, Sandu!
La mulți ani lui Sandu, ziaristul de excepție pe care îl puteți asculta în continuare zilnic, moderînd emisiunile de dimineață ale Europei Libere și ca realizator al unor interviuri cu miez, live sau pe site-ul http://www.europalibera.org, ca și via pagina Aici e Europa Liberă, pe Facebook.
La multi ani!!!!!!!!!! Felicitari!!!!!!
La Multi Ani, domnule Cantir!!! La mai mult si la mai mare (daca o mai fi loc…):)
La multi ani, Alexandru Cantar ! Multa sanatate, mult noroc !
Gh. Negru.