caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Universul Copilariei



 

Se înmulțesc cazurile de exploatare a copiilor români în Anglia

de (25-10-2010)
1 ecou

Poliția din comitatul Worcestershire din vestul Angliei se află în căutarea unei persoane responsabile de exploatarea a șapte copii din România. Minorii, cu vârste cuprinse între nouă și 16 ani, au fost găsiți muncind pe un câmp împreună cu alte câteva zeci de adulți din România. Cu doar o săptămână înaintea incidentului, poliția arestase la Londra mai multe persoane din România suspectate de implicare în traficul de copii.

“Șapte copii au fost găsiți lucrând pe un câmp” sunau titlurile din presa britanică din ultimele două zile. Poate că dacă era vorba despre Cambodgia sau Zimbabwe nu ar fi fost nimic șocant.

Dar când copiii sunt originari din România, iar câmpul este undeva pe teritoriul Marii Britanii – ambele state fiind membre ale Uniunii Europene și având legi stricte de protejare a copiilor sub 16 ani împotriva exploatării – atunci titlul devine cu adevărat șocant.

Unii dintre copii munceau cu părinții, alții singuri, în condiții descrise drept “înfiorătoare” de autoritatea care emite licențe pentru angajatorii de zilieri în agricultură.

Toți românii, care culegeau ceapă de primăvară, duceau lipsă de haine adecvate în condițiile frigului de toamnă, nu aveau apă de băut sau condiții de spălat și erau clar exploatați, având sume de bani ridicol de mici asupra lor, spun autoritățile.

Inițial, șase dintre cei șapte copii au fost luați sub protecția poliției, dar ulterior au fost returnați părinților. O anchetă a autorităților locale este în curs, iar poliția caută angajatorul românilor, suspectându-l de exploatarea lor.

Acest incident se petrece la doar o săptămână după descinderile simultane la 16 adrese din Ilford, în estul Londrei în urma cărora poliția a arestat șapte adulți și a luat 28 de copii sub protecție, inclusiv o fetiță de 12 ani care era gravidă și un băiețel de trei ani cu răni pe față.

Acțiunea din 12 octombrie a țintit membri ai comunității romilor din Țăndărei, unii dintre ei implicați în traficul de copii din România în Marea Britanie.

Unul dintre ofițerii superiori de poliție declara presei că mulți dintre acești copii sunt folosiți la cerșit, furat sau pentru a obține alocații sociale și că bandele de traficanți din România pot obține un profit anual de 100000 de lire sterline de pe urma unui singur astfel de copil.

În luna mai anul acest, la un tribunal din Londra activista pentru drepturile romilor, Lavinia Olmazu, și partenerul ei, Alin Enachi, s-au declarat vinovați de înlesnirea obținerii prin fraudă de beneficii sociale de aproape trei milioane de lire sterline de către 172 de familii de romi din România care locuiau la vremea respectivă în Marea Britanie.

Autoritățile britanice se văd confruntate pe teritoriul lor cu fenomene specifice mai degrabă lumii a treia. Faptul că cei implicați în aceste incidente sunt cetățeni români, deci ai Uniunii Europene, nu poate decât să stârnească îngrijorare printre autorități și nu e de natură să aducă prestigiu nici României și nici românilor, chiar dacă marea majoritate a cetățenilor români din Marea Britanie își câștigă existența în mod onest.

Ecouri

  • fratello: (26-10-2010 la 07:52)

    Un articol foarte bun . Speram ca autoritatile vor lua masuri mai drastice in privinta exploatarii copiilor.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Proşti şi deştepţi

Din combinaţia IQ+EQ totuşi, mi-am permis să-mi construiesc o viziune personală asupra prostiei şi deşteptăciunii, concepte-pereche care mi se pare...

Închide
3.142.54.169