caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Societate civila



 

Romii protestează împotriva guvernului României

de (25-2-2010)

SCRISOARE DE PROTEST

Discuţii diplomatice romano-franceze cu conţinut rasist

Bucureşti, 12 februarie 2010

Organizaţiile semnatare protestează faţă de conţinutul discriminatoriu al comunicatului de presă al guvernului României din data de 11/02/2010 (“Primul-ministru Emil Boc l-a primit astăzi la Palatul Victoria pe Pierre Lellouche, secretar de stat în MAE francez”), prin care se relatează discuţiile la nivel înalt între guvernul României şi cel al Republicii Franceze, în privinţa soluţionării problemelor legate de libera circulaţie a cetăţenilor români:

<> (s.n.).

Prin conţinutul său, comunicatul de presă emis de Guvernul României face trimitere explicită şi deliberată la existenţa unei legături directe între un grup etnic şi infracţionalitate.

Semnalăm gravitatea citatului, având în vedere consecvenţa acestui tip de discurs, venind şi din partea fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu în anul 2007.

Organizaţiile semnatare consideră că atitudinea Guvernului României este cu atât mai îngrijorătoare cu cât asocierea infracţionalităţii cu un grup etnic, deopotrivă cu terminologia utilizată în comunicarea oficială la nivel de state, reprezintă o reiterare a unor experienţe similare, care au avut drept protagonişti demnitari de rang superior, cum ar fi un fost premier, in anul 2007.

Nu în ultimul rând, semnatarii scrisorii de protest consideră că prin atitudinea sa, de criminalizare evidentă a unei comunităţi etnice, Guvernul României atinge demnitatea membrilor acestei etnii şi anulează o serie de eforturi însemnate ale actorilor de la nivel naţional şi internaţional, care s-au bucurat de concursul guvernamental în principal la nivel declarativ, orientate către îmbunătăţirea percepţiei globale a romilor.

Acest tip de mesaj, venind din partea Guvernului României, de-a lungul timpului, întareşte ura generalizată şi percepţia sterotipal-negativă faţă de etnia romă. În opinia noastră, discursul în spaţiul public, în special cel promovat de o instituţie fundamentală a statulu român, ar trebui sa reprezinte, cu atat mai mult, un catalizator pentru responsabilizarea politicienilor în ceea ce priveşte percepţia romilor la nivelul societăţii.

Reflexul rasist al politicienilor de a asocia comiterea infracţiunilor cu un grup etnic reprezintă o încălcare a prevederilor legislative naţionale şi internaţionale. Legislaţia naţională prevede ca “Prelucrarea datelor cu caracter personal legate de originea rasială sau etnică…este interzisă. . Considerăm ca nefundamentat modul în care a fost stabilită şi făcută publică apartenenţa etnică a comunităţii acuzate de comiterea de infracţiuni pe teritoriul Franţei, condamnând public totodată referirile cu caracter discriminatoriu şi ilegal la adresa persoanelor de etnie romă.

Condamnăm nu numai textelul comunicatului de presa aflat pe site-ul oficial al Guvernului României şi, respectiv, poziţia oficială a acestuia, dar şi “firescul” abordării infracţionalităţii dintr-o perspectivă rasistă în cadrul unor reuniuni bilaterale dintre oficialii guvernamentali reprezentând state membre ale Uniunii Europene.

Solicităm Guvernului României şi Ambasadei Republicii Franceze în România să-şi clarifice public poziţiile referitoare la asocierea etnicităţii cu infracţionalitatea, precum şi iniţierea unui dialog real cu organizaţiile civice, pentru gasirea unor soluţii durabile la problemele pe care nici guvernul român, nici cel francez nu par a fi capabile să raspundă până în prezent.

Reamintim Guvernului României şi Guvernului Republicii Franceze că imitarea “soluţiilor” guvernului italian, de a trata problematica romilor doar dintr-o perspectivă de siguranţă naţională, de intensificare a cooperării politieneşti şi judiciare, nu este eficientă şi nici legală, fiind nevoie de o preocupare reală faţă de de incluziunea sociala şi garantarea aplicării drepturilor omului.

Nu participăm la întâlniri de culise, Domnule Ministru!
(“Nu vindem romii pe 30 de arginţi”)

Alianţa Civică a Romilor din România declină invitaţia adresată de Ministerul Afacerilor Externe pentru a participa la o întalnire cu uşile închise, fără prezenţa presei, azi, 18 februarie 2010. Invitaţia a venit pe fondul crizei de imagine cauzate de declaraţiile oficiale rasiste ale ministrului Baconschi şi de solicitările de demisie ale organizaţiilor din Coaliţia Antidiscriminare.

Organizaţiile reunite în Alianţa Civică a Romilor din România continuă să considere că declaraţiile iresponsabile ale ministrului de Externe, lezează deopotrivă demnitatea cetăţenilor de etnie română şi romă, cei din urmă fiind asociaţi cu infracţionalitatea, într-o manieră de sorginte nazistă, într-o explicaţie biologică.

Aceste declaraţii rasiste au repercursiuni grave nu doar asupra imaginii României în lume, dar în special asupra cetăţenilor români, indiferent de etnie. Declaraţiile reprezintă, practic, un îndemn implicit la ură rasială din partea şefului diplomaţiei româneşti, o justificare a şi o invitaţie la atitudini rasiste, xenofobe şi intolerante în societatea românească şi europeană.

Considerăm că toate aceste aspecte sunt de interes public pentru toţi cetăţenii României, în special pentru cei de etnie romă, de aceea vom participa la un dialog cu Ministerul de Externe, doar în cadrul unor reuniuni cu prezenţa reprezentanţilor mass media, în spiritul transparenţei şi al corectei informări a opiniei publice.

În acelaşi timp, solicităm imperativ Prim-Ministrului Emil Boc să emită un punct de vedere referitor la declaraţiile rasiste ale şefului diplomaţiei române. Considerăm că guvernul României, reprezentat de domnul Emil Boc, trebuie să se delimiteze ferm de aceste declaraţii.

Vreme de două decenii, politicienii români şi-au format reflexul de a greşi în exercitarea funcţiilor publice şi a nu plăti în niciun fel. De aceea, pentru a treia oara, domnule Ministru Banconschi, vă invităm să faceţi dv. un gestul de onoare de care are nevoie întreaga opinie publică românească şi să demisionaţi.

Detalii de contact:
David Mark, Director executiv, tel:0752 072 717, e-mail: david.mark @ acrr.ro

Marian Daragiu, Preşedinte Fundaţia Ruhama-Oradea, tel: 0722 673794, e-mail: marian.daragiu @ ruhama.ro

Magda Matache, Directoare executivă, Romani Criss, tel: 0740 921 134, e-mail: magda @ romanicriss.org

Mihai Neacşu, Director, Amare Rromentza, tel: 0744 560 694 , e-mail: amarerromentza @ yahoo.com

Ecouri

  • charlie: (25-2-2010 la 00:00)

    Sunt de acord cu D-nul Clej. Anti-romism pasiv.

  • atol: (25-2-2010 la 00:00)

    „Teodor Baconschi a vorbit de o problemă reală, o problemă cu păgubiţi, vătămaţi, făptaşi şi organizatori pe care nici măcar corectitudinea politică nu o poate nega, deşi poate încerca să o ascundă: delincvenţa masivă în rîndul ţiganilor. E această observaţie, o dovadă de rasism? Dacă da, atunci mai toată lumea cu bun simţ e rasistă. Delincvenţa în rîndul romilor e o realitate măsurabilă iar justificarea tip care leagă această problemă de sărăcie şi de marginalizare nu explică şi nu rezolvă nimic (în afara faptului că asigura material de lucru şi justificări profesionale industriei producătoare de cartoane civice).

    Nu mai puţin rasist e, după definiţia cu care operează acuzatorii lui Baconschi, şi dl. Pierre Lellouche, Secretar de Stat pentru Afaceri Europene în Ministerul de Externe Francez. Şi nu mai puţin rasişti sînt cei ce s-au plîns autorităţilor franceze, fără să fi consultat în prealabil organizaţiile anti-rasiste româneşti. Dl. Lellouche a făcut imprudenţa de a veni la Bucureşti pentru a discuta problema infracţionalităţii în comunităţile româneşti din Franţa. Cine era vizat de plîngerea dlui. Lelloche? Nu avem voie să spunem. ONG-anti-rasisite locale nu ne lasă. Putem spune doar atît: Lellouche e rasist, mai exact raciste.”- Traian Ungureanu

  • Petru Clej: (25-2-2010 la 00:00)

    Câtă vreme premierul Emil Boc nu-l admonestează public pe ministrul său de externe, bazat pe principiul solidarității guvernamentale, el se identifică întrutotul cu declarația lui Teodor Baconschi.

  • Anton Constantinescu: (25-2-2010 la 00:00)

    Vreau sa-mi spun intr-un mod cat mai deschis si sincer parerea.

    Voi incepe cu un exemplu: cu ani in urma, in perioada cand am lucrat la o companie din Newark, N.J. si trebuia sa calatoresc mult, cum ajungeam la aeroport, la intoarcerea din calatorii, cum ii vedeam pe taximetristi ca se iau la cearta si chiar la bataie pentru mine, ca sa ma invite fiecare in taxiul lui. Ba mai mult, chiar daca in fatza mea asteptau mai multe persoane de origine African-Americana, taximetristii ii respingeau ca sa ma ia pe mine. Va puteti intreba cum de nu erau pedepsite aceste cazuri flagrante de rasism.

    Nu erau pedepsite de loc, pentru ca nu era rasism, toti cei implicati fiind African-Americani!

    La fel in privinta persoanelor inchise in inchisori. Acum pe ordinea zilei este problema numita „black on black crime”. Majoritatea celor care stau in inchisori pentru crime grave sunt African-Americani. Dar si majoritatea victimelor lor sunt la fel!

    Ar fi ipocrit sa se ceara in SUA „egalizarea raselor” ca numar de detinuti pentru fiecare inchisoare. Nu se poate rezolva problema doar prin a mai pune niscaiva albi in inchisori, in locul acelor African Americans care au comis crime si platesc in inchisori pt asta.
    Iar aici nu insinuez si nu afirm, doamne fereste, ca albii ar comite mai putine crime ca African-Americanii.

    Si totusi limbajul folosit de autoritati este, pe buna dreptate, foarte precaut.
    Este adevarat ca situatia este aceasta acum. Numai ca o serie de personalitati African-Americane au inceput sa devina modele pentru acesti tineri (role models). Situatia se imbunatateste pe zi ce trece.

    Aceasta situatie prezinta unele similitudini cu situatia romilor din tara si din afara tarii. Dar exista o diferenta fundamentala: in cazul persoanelor de origine African-Americana, s-a trecut cu succes in faza in care tinerii au la indemana modele de urmat, care sunt popularizate tot timpul si care modeleaza sufletele tinerilor.
    In schimb in Romania practic nu exista modele de urmat, mai ales pentru generatiile tinere de romi.

    Ce fac noii sefi ai diverselor organizatii nou create ale romilor? Cred ca fac la fel cu sefii organizatiilor ne-romilor: se plimba prin strainatate pe banii primiti si isi baga restul banilor in buzunarele personale fara a face nimic. Jalnic!

    Eu am un prieten foarte bun rom, tanar, care mi-a spus de curand: „imi este foarte rusine de etnia mea”. Ei bine, ceea ce se cere celor care au ca atributie intre altele si ajutarea romilor pentru integrarea lor sociala, nu este numai sa bage banii primiti in noile lor responsabilitati in buzunarele proprii, dar si sa ajute la formarea unei atitudini de respect fatza de ei insisi, mai ales in cazul tinerilor romi.

    Pagube sociale exista, iar unele sunt provocate de „ne-romi” iar altele de romi.
    Nici nu mai conteaza originea cuiva.
    Problema modelelor sociale (role-models pentru tineri) e foarte mare si nimeni nu a facut nimic pana acum in aceasta directie.

    Nu am vazut nicaieri un conducator rom care sa-si fi luat in serios misiunea!
    As vrea sa citesc ce au facut conducatorii romi in aceasta privinta! Poftit va rog la vorbitor si dvs!

  • Mihai Platon: (25-2-2010 la 00:00)

    In opinia mea foarte multi dintre romi trebuie sa dea o mana de ajutor guvernului Romaniei inainte de a protesta impotriva sa. Exista spatii largi in care lucrurile pot sa fie mai bune si mai putin nervoase.

  • Andrea Ghita: (25-2-2010 la 00:00)

    Speranta o reprezinta generatia tanara, a absolventilor de liceu si de facultate. Deocamdata sunt putini insa muncesc la nivelul ONG-urilor, a inspectoratelor scolare, sunt mediatori pentru romi la primariile localitatilor cu o pondere considerabila a etniei rome. Emisiunea Transilvania Policroma, pe care o produc la TVR Cluj, are o sectiune destinata romilor, in cadrul careia am avut prilejul sa intalnesc tineri care virbesc limba romani si muncesc pentru comunitatea lor, parinti de varsta mijlocie care se straduiesc sa-si dea copiii la scoala. Elevi olimpici la diferite materii. Ei pot deveni modele, dar este nevoie de timp. Deocamdata nu sunt numerosi, dar isi fac simtita prezenta.

  • Anton Constantinescu: (25-2-2010 la 00:00)

    Nu ma refer numai la cei care sunt tineri acum. Exista multi romi in istoria Romaniei care pot fi dati ca exemple tinerilor.
    Franz Liszt a fost uluit de performantele muzicale ale lui Barbu Lautaru la Iasi. Chiar azi exista romi ca Johny Raducanu si altii, care sunt foarte apreciati din toate punctele de vedere. In sport exista de asemenea multe exemple, chiar de sportivi iubiti de publicul larg.

    Am vazut un documentar despre un copil rom care acum a creat o piesa de succes numita „Inima de tigan” si care a aratat unde isi ascundea bucatile de paine pe care le gasea in gunoaie ca sa supravietuiasca. Acum e milionar, dar ma intreb unde se pot vedea eforturi ale unor persoane care sunt investite in pozitii inalte pentru a face imposibile in viitor asemenea grozavii. Unde sunt cartile despre istoria si cultura romilor?

    Am intrat cu totii in al treilea deceniu de dupa impuscarea lui Ceausescu. Unde este activitatea celor care sunt acreditati si platiti sa o faca?

    Pot spune ca eu cunosc si exemple foarte pozitive. Dar aceste exemple sunt pur locale si si intamplatoare si s-au intamplat nu datorita, ci in ciuda activitatii (inexistente) a celor care trebuiau sa trezeasca constiintele si sa educe mandria etnica roma in tineri.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.133.124.161