caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Avem nevoie de poduri peste Prut

de (26-10-2008)

Puţină lume cunoaşte că Republica Moldova, situată între râurile Nistru şi Prut, are 19 poduri pe Nistru şi doar 7 pe Prut (Giurgiuleşti-Galaţi, Cahul-Oancea, Cantemir-Fălciu, Leuşeni-Albiţa, Ungheni-Nicolina, Sculeni-Sculeni, Costeşti-Stânca).

Al optulea, reconstruit acum patru ani cu fonduri europene în valoare de 11 milioane de Euro din fondurile PHARE (3 milioane de Euro) şi TACIS (8 milioane de Euro) în dreptul localităţilor Lipcani-Rădăuţi Prut, nu este funcţional. Până la anexarea Basarabiei de către URSS în 1940 pe Prut existau 21 de poduri.

Autorităţile locale ale oraşului şi raionului Leova au lansat cu cinci ani în urmă iniţiativa reconstruirii podului peste Prut în dreptul localităţilor Leova-Bumbăta. O altă iniţiativă, mai veche, datează din 2002 şi aparţine consiliului judeţean Lăpuşna. Un proiect în acest sens a fost prezentat spre examinare în cadrul Programului Operaţional Comun România-Moldova-Ucraina 2007-2013, bneficiind de expertiza GTZ (Germania). În acest moment proiectul este inclus în baza de date a Secretariatului Tehnic pentru

Problemele de Vecinătate şi, potrivit asigurărilor guvernului Republicii Moldova, urma a fi propus spre finanţare odată cu lansarea licitaţiei oficiale în cadrul Programului Operaţional Comun România-Moldova-Ucraina 2007-2013 preconizată pentru toamna anului 2008.

Aşa cum am intrat deja în ultima decadă a lunii octombrie, iar proiectul nu a fost încă propus spre finanţare, suntem în drept să ne întrebăm dacă se mai doreşte sau nu reconstruirea podului de la Leova-Bumbăta distrus în 1940? O altă întrebare legitimă care se impune este când va fi totuşi inaugurat podul de la Lipcani-Rădăuţi Prut care a costat Uniunea Europeană tocmai 11 milioane de Euro?

Vlad CUBREACOV este deputat PPCD în Parlamentul Republicii Moldova

Ecouri

  • Vlad Cubreacov: (26-10-2008 la 00:00)

    Domnule Dan,

    In cazul podului de la Lipcani-Radauti Prut guvernul de la Bucuresti are raspunderea construirii unui segment de drum de 1,3 km, care, din pacate, nu este gata nici azi. Iar in cazul podului de la Leova-Bumbata este nevoie de cooperarea dintre guvernele de la Chisinau si Bucuresti si de promovarea proiectului in cadrul Programului Operational Comun Romania-Moldova-Ucraina 2007-2013. Spre marele nostru regret, o asemenea colaborare nu exista in acest moment, guvernul de la Bucuresti fiind, se pare, dezinteresat de proiect

  • Dan: (26-10-2008 la 00:00)

    inteleg ca partea romana e vinovata de intarzierea deschiderii punctului de frontiera? nu ar putea avea loc o interpelare a ministerului de externe roman in aceasta privinta?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Regele Mihai la 87 de ani

In anul XIX al regasirii europene si democratice a Romaniei, Regele Mihai implineste, astazi, 87 de ani. In ochii sai...

Închide
3.149.235.171