caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Lectia anului 1998 sau Ce inca nu a inteles opozitia, de Igor VOLNIȚCHI

de (16-6-2008)
Demiterea lui Mihai Ghimpu a declanșat o furtună politică la ChișinăuDemiterea lui Mihai Ghimpu a declanșat o furtună politică la Chișinău

Gabriel Garcia Marquez scria in „Un veac de singuratate” ca mai devreme sau mai tirziu lucrurile se repeta. In mod sigur, marele scriitor nu i-a avut in vedere pe politicienii moldoveni, dar, asa sau altfel, afirmatia este perfect valabila si in cazul opozitiei autohtone. Or, ceea ce se intimpla acum in Consiliul Municipal Chisinau da impresia unui deja-vu – o situatie asemanatoare, sub mai multe aspecte, am avut si in anul 1998, iar urmarile nu au fost deloc in favoarea democratilor.

De la distanta anilor, astazi este mai clar ca oricind ca acea coalitie, creata cu mare chin de democrati in 1998, trebuia pastrata cu orice pret. Scandalurile permanente in scurta perioada cit a existat coalitia respectiva si destramarea ei in final au compromis imaginea partidelor democratice, au pus sub un mare semn de intrebarea capacitatea lor de a munci in echipa si a contribuit esential la obtinerea de catre comunisti a majoritatii constitutionale in 2001 (71 de mandate din 101).

Si atunci, ca si acum, un partid (PPCD) a parasit coalitia, invocind inclusiv si motive de genul celor cu care opereaza acum social-democratii (care, trebuie sa recunoastem, au ingropat coalitia democrata din CMC). Si atunci, ca si acum, s-a purces la constituirea unei coalitii neoficiale, care a fost de facto la guvernare, dar in realitate nu a fost. Si atunci, ca si acum, parca guverneaza toti, dar nu guverneaza nimeni. Si atunci, ca si acum, s-a creat o stare de incertitudine si haos din care cei mai sifonati au iesit democratii.

Cu sau fara buna stiinta, consilierii social-democrati au oferit un as comunistilor, care le poate permite sa compromita totalmente partidele din coalitia democratica de pina acum. Nu este un secret ca guvernarea a mizat mult timp pe faptul ca democratii care au preluat in 2007 puterea locala in circa 2/3 din raioane si in municipiul Chisinau se vor compromite si atunci alegerile parlamentare din 2009 vor fi o simpla formalitate.

Comunistii contra-ataca

La prima etapa, dupa alegerile locale, se parea ca miza comunistilor se va indreptati, democratii avind o prestatie care nici pe departe nu putea fi numita satisfacatoare. Dar, catre finele lui 2007, situatia s-a normalizat, inclusiv in CMC, si comunistii au inteles ca miza lor nu numai ca nu se va indreptati, dar chiar risca sa piarda puterea in 2009, gratie rezultatelor bune care au inceput sa apara in unele teritorii.

In aceasta situatie, nici nu este de mirare ca atit deputatii comunisti, cit si presedintele Vladimir Voronin au reluat atacurile asupra coalitiilor democratice, in special asupra autoritatilor capitalei, cu o noua forta. Intimplator sau nu, demarsul lui Eduard Musuc a venit exact dupa ce presedintele Vladimir Voronin s-a pronuntat public in favoarea unui eventual referendum pentru revocarea din functie a primarului capitalei Dorin Chirtoaca.

La momentul in care a fost facuta aceasta declaratie, in posibilitatea unui referendum era greu de crezut. Acum insa, acesta devine din ce in ce mai real. Or, este evident ca, fara acoperire politica din partea Consiliului, Dorin Chirtoaca devine extrem de vulnerabil, iar eficienta sa ca primar scade simtitor. Marele risc pentru cei care sapa groapa lui Dorin Chirtoaca si Partidului Liberal este faptul ca actiunile lor ar putea avea efectul bumerangului.

Or, este binecunoscut faptul ca, electoratul din capitala este unul suficient de matur, care poate evalua la justa valoare evenimentele politice si prestatia unor partide si lideri. In aceste conditii, provocarea unui referendum ar putea conduce la sporirea considerabila a popularitatii lui Dorin Chirtoaca in capitala, iar ulterior si in republica.

Referendum municipal

Probabil, cei care stau in spatele tuturor jocurilor politice din CMC constientizeaza acest risc evident pentru ei si nu vor admite ca lucrurile sa ajunga pina la referendum. Nu este exclus ca tot ce vor face reprezentantii noii coalitii – PCRM, PPCD, PSD, PUM si consilierul fara fractiune Valeri Klimenko, va fi sa tina situatia in suspans.

Adica, sa nu-si asume responsabilitate pentru guvernare prin crearea unei coalitii de guvernamint oficiale, dar nici sa nu permita reconstituirea unei coalitii in jurul Partidului Liberal intr-o formula sau alta. Pentru chisinauieni aceasta e cea mai proasta varianta, deoarece in capitala se va crea o stare de haos mult mai grava decit cea care a fost in primele luni dupa alegerile locale din 2007.

Totodata, nu poate fi exclusa totalmente nici varianta constituirii unei coalitii de guvernamint oficiale dintre cei care au votat pentru demiterea lui Mihai Ghimpu si pentru inlocuirea lui cu Eduard Musuc. In acest caz, se va pune accentul pe reusitele noii guvernari, care va incerca sa demonstreze ca este unica in stare sa gestioneze eficient situatia din capitala si ca a reusit in citeva luni mai mult decit fosta guvernare intr-un an.

Noua coalitie

Daca pentru realizare va fi ales cel de-al doilea scenariu, la un moment dat noua coalitie va trebui sa-si puna intrebarea: se limiteaza la izolarea si compromiterea primarului general sau merge mai departe pina la initierea unui referendum pentru revocarea lui din functie, evident asumindu-si riscurile aferente?

Dintr-un anumite punct de vedere pentru liberali ar fi mai preferabila varianta referendumului decit varianta mentinerii situatiei de incertitudine sau cea a trecerii in opozitie in cadrul CMC, avind totodata un reprezentant al partidului in functia de primar al capitalei.

Un referendum ar fi o solutie in stil „taierea nodului gordian”, pe cit celelalte doua variante ar insemna erodarea lenta, dar sigura a bazei electorale a partidului mai intii in capitala, apoi in restul tarii.

Desigur, cea mai buna solutie in situatia creata ar fi revenirea social-democratilor in coalitia cu consilierii PL, AMN, PLDM si PD. Loc si disponibilitate pentru negocieri in acest sens exista, dupa cum exista si posibilitatea unor concesii si compromisuri de ambele parti. Trebuie doar ca partile sa dea dovada de maturitate si vointa politica si sa evalueze corect posibilele consecinte. Iar lectia anului 1998 trebuie sa le fie un bun ghid in acest sens.

Igor Volnițchi este redactor șef al agenției de știri INFOTAG de la Chișinău. Articolul, preluat cu permisiunea autorului, a apărut inițial pe www.azi.md.

Ecouri

  • Oleg Canter: (16-6-2008 la 00:00)

    Ca sa fiti ca BBC, trebuie sa nu bagati sentimente si aprecieri subiective in articole. Am intrat o data si gata. M-ati dezamagit



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Sorin Oprescu – ales primar al Capitalei

Sorin Oprescu devine primar al Capitalei la a treia tentativăCandidatul independent susținut de PSD, senatorul medic Sorin Oprescu, a devenit...

Închide
3.15.148.203